Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Ma neko kaze ovo, neko kaze ono. Skroz nebitno.

 

Jos se vode bitke za Severodonjeck i UA vojska se lagano povlaci na neko mesto gde im je kao najjca linija odbrane. Ovako koliko vidim odlicno mesto za rakete dugog dometa.

 

Herson i Zaporozje poprilicno su razvaljene ruske snage, ali i tu se ceka oruzje za vecu ofanzivu i tu ocekujem da u sledecih deset dana bude bitka za Kherson...

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, McLeod said:

 

 

 

Nema ulja, nema secera, kao da je to neka magicna supstanca koju samo Rusija ima, pa i taj gas ima supstitute.

 

 

Znam da nije tema ali ukratko povodom celomudrenog srpskog vodje I njegovih "povoljnih ugovora za ruski gas "cena prava sitnica" kojom mase ovih dana.

 

"Srbija bi, da Rusija nije krenula u rat protiv Ukrajine, na grčku luku Aleksandropolis i dalje gledala kao na „smrdljiv sir“ a ne kao na stratešku tačku.

Četiri godine Srbija se pravila da ne vidi šta se događa oko Aleksandropolisa.

Četiri godine je prošlo kako je grčka kompanija Gastrade završila prvo tržišno testiranje koje je pokazalo da je 20 gasnih operatera zainteresovano da iz budućeg LNG terminala Alexandroupolis Independent Natural Gas System (INGS) uzima 12,2 milijarde kubnih metara gasa (već tada se pokazalo da je interesovanje kupaca duplo veće od godišnjeg kapaciteta Terminala), dve godine je prošlo kako su s velikim uspehom završene rezervacije kapaciteta za narednih 15 godina.

Završene rezervacije!!!

Tečni prirodni gas (TPG) koji stigne do terminala biće regasifikovan i krajem iduće godine isporučen na tržište Grčke i jugoistočne Evrope preko Grčkog nacionalnog sistema za prenos prirodnog gasa (NNGTS).

Ideja Grčke bila je da njen NNGTS isporučuje ovaj energent i da državne gasne kompanije Grčke (DEPA), Bugarske (Bulgartransgas) i Srbije (Srbijagas) budu suvlasnici sa po 20 odsto akcija Terminala a ostatak da ulože privatne kompanije.

Kompanija Bulgartransgas odmah je kupila ponuđenu petinu vlasništva Terminala.

 

I Srbiji je bio ponuđen toliki vlasnički udeo, ali je vlast u Beogradu tvrdila da nikad nije dobila ponudu.

Ni država Srbija, ni njena kompanija Srbijagas nisu pokazivali ni najmanje interesa da iz budućeg plutajućeg terminala u Aleksandropolisu nabavljaju gas.

Za Beograd je to bila deveta rupa na svirali.

Svaka pomisao na diversifikaciju izvora i puteva snabdevanja ovim energentom zaustavljala se na ispraznoj političkoj retorici, upakovanoj u stručno mišljenje, kako je to nemoguće a i da je moguće bilo bi nam skupo.

Niko nije hteo da gleda u budućnost i sluša savete o neophodnosti diversifikacije.

Dok su svi oko nas ozbiljno shvatili „gasnu raznolikost“ Srbija je spavala na Putinovim jaslama a vlast sejala iluziju da nas „braća“ nikad neće izneveriti.

 

Umesto Srbije, koja je flertovala s Putinom i nećkala se oko grčke ponude, uskočila je Severna Makedonija i krajem 2020. godine kupila 10 odsto udela INGS-a za 6,5 -7,5 miliona evra.

Pored toga, Severna Makedonija je kupila 25 odsto udela u gasnoj elektrani koja će biti izgrađena u blizini Aleksandropolisa i obezbedila 14 miliona evra za gasovod kojim će dopremati gas iz Grčke (njegova ukupna cena je 54 miliona evra i uglavnom ga finansira EU).

Sad kad je zagustilo, odjednom sve može i Srbija sve hoće.

I predsednik se u Aleksandropolisu pred šefom evropske vlade posipa pepelom, kao „bio je skeptik“ i verovao je da će za takav Terminal trebati mnogo godina da se napravi (po istom principu Srbija je omalovažavala LNG terminal koji je Hrvatska izgradila na Krku).

A naš predsednik bio je skeptičan jer su ga tako ubedili ruski, dobro ušančeni lobisti u srpskim institucijama sistema i medijima.

Sad se taj kobajagi skepticizam koristi kao eufemizam za neznanje i priznanje da su čoveku koji o svemu sam odlučuje „pamet solile“ neznalice, secikese, lopovi i ovejani prevaranti.

 

Trebalo je biti samo dalekovid, a ne demagog, pa pre nekoliko godina posetiti Aleksandropolis i odatle početi sa obezbeđivanjem energetske nezavisnosti a ne to raditi sad kad gasna kriza trese Evropu i kad već u proleće svi cvokoćemo od predstojeće zime.

Ono što je pre neki dan čuo u Aleksandropolisu – da će LNG terminal biti jedna od strateških energetskih kapija Evrope – predsednik Srbije mogao je da zna i pre četiri godine i da tada odluči da nam otvori tu kapiju.

Mogao je, ali nije hteo.

Primamljiviji je bio gasni ples s „bratom“ Putinom.

I čekao je poslednji trenutak – kad je usvojena investiciona odluka, potpisan ugovor o izgradnji, obezbeđen kapital za igradnju i raspisan tender za izvođača radova – da uskoči u voz za Aleksandropolis i šlihta se Evropi, koja s polovinom sredstava finansira LNG terminal čija je cena oko 370 miliona evra.

Da je na vreme shvatila značaj novog grčkog LNG terminala vlast u Srbiji bi možda do sada već uveliko privodila kraju izgradnju gasovoda od Niša do Severne Makedonije i tako se zakačila na gasovod od te zemlje do Aleksandropolisa, a ne da ministarka energetike sad priča kako ćemo ga tek graditi.

 

A nismo ga gradili jer se trebalo slikati sa Putinom i Erdoganom, koji su bili naši „spasioci“ prvo s „Južnim“ a onda i sa „Turskim tokom“.

Kad je Bulgartransgas potpisivao ugovor o udelu od 20 odsto u INGS-u, bugarski premijer Bojko Borisov (šta god mi o njemu mislili) izjavio je: „Kad proradi Terminal, moći ćemo da kažemo da smo gasno nezavisni i da možemo dobiti gas odasvud. To je stvarna diverzifikacija.“

A na nedavnom sastanku akcionara LNG terminala izvršni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov odgovorio je svim srpskim „nevernim Tomama“ kako će pristup alternativim izvorima snabdevanja – SAD, Egipat, Katar – obezbediti konkurentne cene na tržištu gasa.

Dakle, konkurentne cene.

A od zaslepljenih ruskih lobista naslušali smo se poslednjih deset godina kako je taj alternativni gas mnogo skup i nama nedostupan.

Čini se da je predsednik Srbije otišao pre neki dan u Aleksandropolis nedovoljno pripremljen.

 

Naime, on je na svečanosti povodom početka izgradnje Terminala izjavio kako je Srbija „spremna da preuzme velike količine gasa u budućnosti“.

Možda je spremna, ali je zakasnila bar dve godine jer su kapaciteti Terminala od tada zakupljeni i rezervisani za narednih 15 godina.

Pitanje je zašto Srbija nije, kad joj je ponuđeno, prihvatila ponudu da bude suvlasnik LNG terminala u Aleksandropolisu, jer da je prihvatila sad ne bi morala da stoji u redu i „bije“ se za svaki kubik gasa.

I predsednikov izlet u Grčku pokazuje da je vlast u Srbiji, za razliku od nekih drugih, gasnu krizu dočekala nespremna.

To se vidi po izjavama i panici zvaničnika, po njihovoj naknadnoj pameti i strateškim promašajima koje smo gledali u prethodnim godinama.

Nije samo predsednik pokazao koliko je uhvaćen u raskoraku, isto važi i za resornu ministarku koja sad priča kako se „moramo okrenuti ka drugim dobavljačima gasa“ jer misli „da će se sad puno više ulagati u LNG terminale u Evropi“ i „polomi“ se trčeći da vidi mogu li se sada dobiti dodatne količine gasa iz Azerbajdžana za koje se do juče tvrdilo da nema šanse da stignu do Srbije.

 

Miša Brkić06.05.2022. 14:34

  • Like 8
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:


Najnoviji schizo moment zlocinackog rezima

 

Steta sto su nuklearna sila pa ne mogu njih da malo "denacifikuju".

 

Ako nekim cudom bude promene rezima, bilo bi bar lepo da strani zapadni spijuni i placenici bar lustriraju ove primerke ako nista drugo.

Link to comment
Share on other sites

Kada s epdovuce crta, pobednik ovog rata, kao i svih uostalom, ako pobednia uopste ima bice-SAD, naravno

 

Ruje ce ekonomski itekako najebati od sankcija, koliko god one ipak jos uvek selektivne bile,a i sad imaju reputaciju "najveceg zla od Hitlera"(ne ulazim sad u to koliko je umesno poredjenje Putina sa Hitlerom, govrim o reputaciji koja sada psotoji etiketa je nalepljena, duh je izasao iz boce)..a sa godinama im slede mozda samo jos veci pritisci, ako se i kako se ostatak sveta bude oslobadjao od bilo kakve zavisnosti

Ukrajina,sve i da na ppairu dobije rat sutra, vec je pretrpela ogromnu stteu, ljudske gubitke, izbeglice, opravljace se decenijama..

Evropa ce takodje ekonomski biti ocesana

Ameri,sa druge strane, uvaljivace kredite Ukrajincima, polako preuzimati trziste, njiam je pala sekira u med..ko zna- zna..

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Lijep nacin za reci Amerika isprovocirala rat u Ukrajini da unisti i Europu i Rusiju. 

 

I evo naterase Kineze da upadaju svake nedelje bar jednom u vazdusni prostor Tajvana, svuda provociraju da bi na kraju profitirali.

 

Opasni su ti Ameri, a pogotovo ovi Sorosi i Rokfeleri koji vladaju iz senke.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Opet ucitavanje, nisam to cak ni implicrao, ni mislio indirektno..druga je stvar sto mislim da je i ona imala svoj udeo..nigde ja nisam oslobodio odgovrnosti Putina..nisam Putinofil uopste..ali, vasim crno belim pogledima na svet je izgleda to tesko objasniti..

Edited by Harmonika
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, McLeod said:

pogotovo ovi Sorosi i Rokfeleri koji vladaju iz senke

Sva ta bagra koja je u podrumu Azovstalja cijedila adrenohrom iz djece i pravila virus koji napada ruski gen, kao što smo i vidjeli na snimcima nakon slavnog oslobođenja fabrike.

  • Like 2
  • Ha-ha 9
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Harmonika said:

Kada s epdovuce crta, pobednik ovog rata, kao i svih uostalom, ako pobednia uopste ima bice-SAD, naravno

...

Evropa ce takodje ekonomski biti ocesana

Ameri,sa druge strane, uvaljivace kredite Ukrajincima, polako preuzimati trziste, njiam je pala sekira u med..ko zna- zna..

Pa sigurno, to sve tako i treba. Oni hoce u NATO, u stvari skoro sami ga finansiraju, i rudnike hoce, nisu komunjare, mozda jedini na svetu su u tome do koske, onda, zabole ih arhimandrit za svijetlu istoriju i razne tradicije, nego gledaju uvek napred, itd,  sto znaci da i treba svi ostali da im odaju priznanje, pored ostalog, i u vidu sustece monete.

 

Gologuzani, bubuljicari i atavisti mogu da zadrze svoju posebnost i samo svojost, i svojih milijardu besmislenih pitanja koja im svima sluze kao izgovor da se ponasaju nenormalno, i svoje izraze kojih su puni kao i onoga, kao sto su "politicki zapad", "kolektivni zapad", "postzapad" i tako dalje. I tako to nikome ne treba i nikoga ne zanimaju te ludosti.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Harmonika said:

Kada s epdovuce crta, pobednik ovog rata, kao i svih uostalom, ako pobednia uopste ima bice-SAD, naravno

Ameri,sa druge strane, uvaljivace kredite Ukrajincima, polako preuzimati trziste, njiam je pala sekira u med..ko zna- zna..

 

...znaci da im je Puki smestio da profitiraju... i da se nato siri...?

Brutalan a glup. Ispada da je tesko biti normalan kad si puki.

 

6 hours ago, Jezebel said:

Khmm, nisam ni sanjala koliko do juceprekjuce da cu ovo da izjavim - ali oni tamo u Pentagonu stoicki trpe ove ruske budaletine … :roflmao:

Pitam se samo dokle ce? 

 

Nece jos dugo, jer pazi - Pecurka ce biti vidljiva iz meksika

 

 

 

 

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Devil In My Pants said:

 

Pokret za preokret. Kraj rata za 2 meseca. Kad bi usli i Poljaci u Belorusiju i da uhapse Lukashenka, to bi bilo pravo evropsko prolece..

 

 

 

 

Izvor vesti Tryxa News sa Twittera.

🤣

 

Edited by Kronostime
  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Mama_mia said:

 

...znaci da im je Puki smestio da profitiraju... i da se nato siri...?

Brutalan a glup. Ispada da je tesko biti normalan kad si puki.

 

 

Nece jos dugo, jer pazi - Pecurka ce biti vidljiva iz meksika

 

 

 

 

Sa namerom, ili bez, zapravo da..a i Amerika barem zna kako da svaki rat krene u svoju korist i da  bude pobednik..mozda oni nisu sila kao nekad, ali, daleko su od propasti..ovo im taman i pomaze d lkse izadju iz problema izazvnaih pandemijom..predvidjao je neko ratove posle pandemije, i da ce to biti i necija ekonomska racunica..i evo..nije pnadmeija cestito ni stala,a vec imamo  ozbiljan rat

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Devil In My Pants said:

 

 

Citah ti post kad si napisao da ako je RF vojnik osudjen na dozivotnu onda ce i UA vojnici..lajkovo Amigo 🙂 sta ti je neutralnost 😊

Hm, je li toliko tesko priznati gresku i izviniti se?

Ne valja ti rabota. Lazi i podmetanja nikome dobro donijeli nisu. Nazalost, ocigledno si negdje tu lekciju preskocio.

Ubuduce me preskoci sa ovakvim stvarima…. Nemoj da opet moram da te crvenim pred drugarima.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Evo kako ovaj rat :capone_2: vide Amerikanci :capone:, za ove koji ne znaju engleski, neka neko preprica.

Neka dobrica me ovde oznacila da se kao informisem sa Sputnjika, pa evo onda pogled i sa druge strane.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...