jedibojan Posted August 27, 2019 Share Posted August 27, 2019 Zagrobni darovi - Tur Ulven (na preporuku Kral Uvea 🙂). Vidim zasto mu se Ulven toliko dopada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aunt Steelbreaker Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 Треба да почнем "Лимене дечаке" Светлане Алексијевич. Прочитала сам "Последње сведоке" и "Рат нема женско лице". Ова друга ме померила с места, и што неко написа, требало би је ставити у школску лектиру. Препоручујем обе. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
melankolic Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 “Car” Rišard Kapušćinjski.Tek sam krenuo da je čitam a već sam se oduševio tehnikom pripovedanja ovog novinara, (puto)pisca i pesnika. Izuzetno je zanimljiv način na koji opisuje situaciju na dvoru Hajla Selasija pred kraj njegove vladavine, gradacija degradacije ljudi i način na koji se autoritarna vlast odnosi prema svojim podanicima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 Ne znam ni sama zašto, ali u biblioteci sam uzela roman Marka Vidojkovića " Đavo je moj drug"...Nešto ne volim tog "našeg Bukovskog" ali mi se ovaj roman više dopada od "Kandži". A čeka me i knjiga Branislava Jankovića "Suze Svetog Nikole"...nisam čitala nijednu njegovu knjigu, videću da li će mi se ova dopasti. Stvarno preferiram domaće autore, mlađe i srednje generacije Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasikevičius Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 Umeće ratovanja Sun Cu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squabbit Posted September 20, 2019 Share Posted September 20, 2019 What dreams may come richard matheson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Kad zvona zaneme- Vlada Arsić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolbas Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 Odavno nisam pročitao knjigu na srpskom, elem, došla mi je u ruke knjiga Milana Protića, Sinajsko Jevandjelje i prilično sam razočaran, ustvari, nisam ni siguran šta sam očekivao, ali mi je sve delovalo nekako nategnuto, od likova pa do main line-a... nešto kao wanna be Da Vinčijev kod... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 On 9/27/2019 at 6:30 PM, Kolbas said: Odavno nisam pročitao knjigu na srpskom, elem, došla mi je u ruke knjiga Milana Protića, Sinajsko Jevandjelje i prilično sam razočaran, ustvari, nisam ni siguran šta sam očekivao, ali mi je sve delovalo nekako nategnuto, od likova pa do main line-a... nešto kao wanna be Da Vinčijev kod... Tetka mi je utrapila tu knjigu letos, priznajem, bila sam iznenadjena da Protic pise roman na tu temu, bilo koju temu.....slazem se sa vasim utiskom..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Večeras počinjem čitanje "Pomor i strah" Vuleta Žurića. Ovaj roman govori o kugi u Irigu 1795.godine. Verujem da ću se snaći sa autentičnim govorom tog vremena. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
autsajder Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 (edited) Večeras mi je lično Džek Keruak "pokvario" čitanje Na putu jer je na kraju TV dokumentarca lično u kameru pročitao posljednju stranicu. On je ovo napisao za tri sedmice, meni se razvuklo već dvostruko duže, ali nije do romana, koji je brz, na momente sumanuto dinamičan u toj priči o razuzdanom jurcanju s kraja na kraj kontinenta. Prema filmu, on je proživio sve što je i ispucao na stranice u naletu nadahnuća (i ovog i većine ostalih romana). Zanimljiva kritika od Kapotea o Keruakovom pisanju : "That's not writing, that's typing." I tako sad znam kako se završava.. Ali lijepo je pročitao. Ekspresivno, s razumijevanjem. Ako imate premotavanje unazad na TV-u, dokumentarac je na RTS 1 kanalu još par dana. Edited October 10, 2019 by autsajder Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoe Bg Posted October 11, 2019 Author Share Posted October 11, 2019 Progutala sam za dva dana prvenac sudije Milorada Majica "Deca zla", krimi roman smesten u modernu Srbiju, verovatno zbog toga mi je i legao, neke stvari su vrlo realne, posebno mi se dopala recenica "o povezivanju nekih lica sa nekim radnjama". Radnja je lepo vodjena, zanrovski je odlican, ima klisea koji su standard za ovaj tip romana ali nije zakazao iznenadjujuci faktor. Vidim da je od izlaska pocetkom godine doziveo 12. izdanje, moram reci da nisam imala velika ocekivanja ali me je prijatno iznenadio pa otud i ova preporuka, odlican za citanje u busu dok je guzva u gradu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
laki pepe Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 Meni je djevojka u knjizari toplo preporucivala, ali preskocih ovaj put. Svakako cu procitati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JFW Posted October 13, 2019 Share Posted October 13, 2019 Jel ima na forumu negde topik o Nobelovoj nagradi? Odnosno o Handkeu neki fajt 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knipex Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 Igra šaptača. Klasičan Karizi, ko ga voli biće više nego zadovoljan Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 Danas kupio, baš se radujem.[emoji846]Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knipex Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 Kupio sam i ja pre desetak dana šesti, i poslednji, deo milenijum serijala. To mi je sledeće na redu za čitanje kad završim Kletva Kainova 2 od Tešića. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aunt Steelbreaker Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 (edited) "Растанак са Берлином", Кристофера Ишервуда. По мотивима ове књиге снимљен је филм "Кабаре" са Лајзом Минели. Препорука за књигу и филм (ако има неко ко није гледао 🙂). Edited October 22, 2019 by Aunt Steelbreaker 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 15 hours ago, Aunt Steelbreaker said: "Растанак са Берлином", Кристофера Ишервуда. По мотивима ове књиге снимљен је филм "Кабаре" са Лајзом Минели. Препорука за књигу и филм (ако има неко ко није гледао 🙂). Moja kucna verzija Kabarea prati visedecenijsku tehnolosku groznicu: kako nabavimo neki novi medij, tako molim ukucane da mi presnime film, sad je na USB.....za mutna subotnja popodneva kad ne znam sta bih sa zivotom.....ponela bih ga i na pusto ostrvo.......🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince Carter Posted October 24, 2019 Share Posted October 24, 2019 Patrik Beson - Protiv klevetnika Srbije Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted October 24, 2019 Share Posted October 24, 2019 Čitao dosta Hodorovskog prethodnih meseci, a trenutno čitam biografiju Pink Floyda koju je pisao Mark Blejk pod nazivom "Pigs might fly". Nažalost, moram da priznam da daleko manje čitam nego pre 5 godina, kada sam čitao daleko manje nego pre 10 godina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted October 25, 2019 Share Posted October 25, 2019 (edited) Nesto me nece knjige u poslednje vreme, srecom, proslo me je ludilo katedrala pa ovo racunam kao predah... Konacno, jedan dobar naslov, Frederik Begbede, Una i Selindzer , Booka, 2016 Lipstic & bullet na naslovnoj strani...svako osvaja zivot sa onim sto ima... Nije ljubavna prica, bar ne u klasicnom, melodramskom smislu. Svako od nas ima u prtljagu takav susret, koji se kao nit provlaci kroz godine i decenije nasih zivota i gde samo smrt pise epilog, ne ljubavi vec nekih zivota. Begbede je bezobrazan jer mi se, kao pripovedac, utrpava u pricu i ne da mi da budem sama sa Oonom O Neill i Holdenom Cauldieldom alias Dzeromom Selindzerom...a ipak, njegova prica je kontrapunkt Uninoj i Selindzerovoj pa moram da cutim i da priznam da mi se kao pisac dopada i da cu uzeti jos njegovih romana... Ovo je sasvim antiratni roman, to su najbolji delovi knjige a Una i Selindzer....pa, svako je dobio po zasluzi, Una - osmoro dece a Selindzer - ljubav svih nas koji smo nekad bili mladi. Za mene, koja vise i ne pripadam ovom dobu, osvezenje je susaret sa finim promisljanjem o duhu naseg vremena: "U nekim zemljama, u nekim vremenima, dodje taj trenutak kada ljudi kao da cekaju neki vazn i tragican dogadjaj koji ce resiti sve probleme. Takvi periodi uopsteno se nazivaju - predratnim. Danas je svet spreman za jos jedan takav period. Novi svetski sukob kao gumicom ce izbrisati javne dugove, podstaci privredni rast, smanjiti prenaseljenost...Razmazena, zaboravna deca iz bogatih zemalja nesvesno se nadaju da ce nova kataklizma osloboditi vise mesta za prezivele. Oni bi da ostave neki trag. Iako to ne priznaju, oni mastaju o tome da istorija ipak nije zavrsena. Traze neku novu utopiju, nove deobe. Zelja im je da nadju novog neprijatelja koga ce masakrirati. Silno bi zeleli da ih istraumira i nesto drugo, a ne, kao dosad, samo nova epizoda serije Saw na Jutjubu. Mladez leta 2014 zali za tragicnim izborima. Nedostaje joj razaranja. Prethodni narastaji ostavili su joj u amanet neizmirene dugove, ogromnu nezaposlenost i zagadjenu planetu. Egzistencijalna camotinja, osecanje praznine i globalizovana isfrustriranost pothranjuju tu zastrasujucu zudnju koja se naziva nihilizmom. Tu zelju da se necemu sluzi, da se bori za neki ideal, da se opredeli za ovu ili onu stranu, da se zivot stavi na kocku kako bi se postalo heroj. Nije, stoga, nikakvo cudo sto neki medju njima idu u teroriste, sta je pa terorizam ako ne jedina shansa antiheroja da improvizuju rat u mirnodopsko vreme? Nikada u istoriji mir nije ovoliko dugo trajao u zapadnom svetu, a sad se, mozda, i tom periodu blizi kraj. Plasim se heroja, pa ipak, pisem knjigu o jednom od njih". Edited October 25, 2019 by Pletilja 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knipex Posted October 27, 2019 Share Posted October 27, 2019 @alberto.ascari Ne znam da li si počeo da čitaš "Ona mora umreti" (milenijum 6) kako je prevedena kod nas. Ja sam je progutao za dva dana. Jutros oko 3h sam je završio. Ostalo mi oko 70 strana, pogledam na sat 2:57. Ugasim svetlo i odložim knjigu pošto sam planirao da čitam do 3 da bih stigao da odspavam do 11 pošto danas menjam kolegu u drugoj smeni. Odem do wc-a, vratim se, stavim telefon na punjač i vidim 2:04 pomislim pa ovo je genijalno i nastavim da čitam. Elem, knjiga je jedna od boljih iz serijala. Idu dve priče paralelno, Blumkvistova i Lizbetina, i na momente se dodiruju i prepliću. Blumkvistova je mnogo bolja i zanimljivija. Lizbetina povezana na prošlost, kako bih rekao, već viđeno. Kraj pomalo nerealan. Kao da je Lagerkranc ostao bez ideja. Ako je tako onda je možda i bolje što je kraj serijala. Ipak ostaje neki žal što nema više, uživao sam čitajući. Jutros sam počeo "U tihoj vodi" od Pole Hokins. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 Treći put čitam "Trećeg blizanca" Ken Foleta. Fenomenalan medicinski triler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 [mention=281]alberto.ascari[/mention] Ne znam da li si počeo da čitaš "Ona mora umreti" (milenijum 6) kako je prevedena kod nas. Ja sam je progutao za dva dana. Jutros oko 3h sam je završio. Ostalo mi oko 70 strana, pogledam na sat 2:57. Ugasim svetlo i odložim knjigu pošto sam planirao da čitam do 3 da bih stigao da odspavam do 11 pošto danas menjam kolegu u drugoj smeni. Odem do wc-a, vratim se, stavim telefon na punjač i vidim 2:04 pomislim pa ovo je genijalno i nastavim da čitam. Elem, knjiga je jedna od boljih iz serijala. Idu dve priče paralelno, Blumkvistova i Lizbetina, i na momente se dodiruju i prepliću. Blumkvistova je mnogo bolja i zanimljivija. Lizbetina povezana na prošlost, kako bih rekao, već viđeno. Kraj pomalo nerealan. Kao da je Lagerkranc ostao bez ideja. Ako je tako onda je možda i bolje što je kraj serijala. Ipak ostaje neki žal što nema više, uživao sam čitajući. Jutros sam počeo "U tihoj vodi" od Pole Hokins. @Knipex Nisam ni počeo, ubi me internet, i ono malo vremena što imam mi pojede. Idem na Jonassona, tek sam negde na pola a još sam dobio i ovoOdesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts