Jump to content

Aunt Steelbreaker

Član foruma
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Aunt Steelbreaker's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

14

Reputation

  1. Каже се да је књига увек боља од њене екранизације и слажем се с тим, након доста прочитаних књига и одгледаних филмова. Као изузетак који оправдава правило обично се наводи књига "Кум" Мариа Пуза (нисам читала) и филм "Кум" Ф.Ф. Кополе. У случају књиге "Растанак са Берлином" и филма "Кабаре" могу рећи да је филм бољи од књиге. И то не зато што је књига лоша, напротив, него зато што је филм генијалан. У то име:
  2. "Растанак са Берлином", Кристофера Ишервуда. По мотивима ове књиге снимљен је филм "Кабаре" са Лајзом Минели. Препорука за књигу и филм (ако има неко ко није гледао 🙂).
  3. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije Čingiz Ajtmatov (kirgiski: Чыңгыз Айтматов, ruski: Чинги́з Тореку́лович Айтма́тов, 12. decembar 1928 - 10. jun 2008) bio je kirgiski pisac koji je pisao na ruskom i kirgiskom. Нисам успела да нађем све његове књиге, али планирам да их прочитам. Препоручујем "И дуже од века траје дан".
  4. Година смрти Рикарда Реиша - Сарамаго Губитник - Бернхард Томас Сваки дан чудо - Бохумил Храбал Мртви - Џојс Чаробни Брег - Томас Ман Дон Кихот - Сервантес Идиот; Браћа Карамазови - Достојевски О јунацима и гробовима - Сабато Школице - Кортесар Златно Руно - Пекић Енциклопедија мртвих - Киш Еdit: (још неколико) Путовање накрај ноћи – Селин Нико и ништа у Паризу и Лондону – Орвел Бол – Маргерит Дирас Седам Сунаца и Седам Месечина – Сарамаго Рат за смак света - Љоса Код Хиперборејаца I и II - Црњански Путописи - Растко Петровић Писма из Норвешке - Исидора Секулић Руска фантастична приповетка - група аутора (превод Петар Вујичић)
  5. Ево још једне фразе која је ушла у наш језик буквалним превођењем са енглеског. У току је US Open, тако да ћемо је се наслушати наредних дана. My best tennis = мој најбољи тенис Тенисери више не играју најбоље што знају/умеју/могу, него искључиво играју свој најбољи тенис. Тако не говоре само они него и коментатори, спортски новинари.
  6. Нисте схватили, ова појава се одмаћила у језику, ако је судити по коментарима на разним сајтовима. Ево реакције на вест о Кијану Ривсу: Keanu je jedan od onih likova koje zivot nije mazio, preziveo velike tragedije, ali je ostao normalan i prizeman. Ovakav covek treba da bude idol klincima, a ne Lukasi, Cece i slicno. Ovaj ima para sve da ih kupi, ali se ponasa normalno i ljudski. Keanu ako budes ikada isao busom kroz Srbiju, ti javi. 🙂 (vlada, 8. april 2019 11:57) # Link komentara Preporučujem (+439) Ne preporučujem (-6)
  7. Треба да почнем "Лимене дечаке" Светлане Алексијевич. Прочитала сам "Последње сведоке" и "Рат нема женско лице". Ова друга ме померила с места, и што неко написа, требало би је ставити у школску лектиру. Препоручујем обе.
  8. Приземан Данас је умро наш велики сликар Владимир Величковић. Стижу и коментари на вест, ево дела једног: "Veliki umetnik, jos veci covek, normalan, skroman, prizeman ..." Извод из текста објављеног у Политици: Na­i­me, onaj ko ka­že: „Ta de­voj­ka je za­i­sta do­bra, vas­pi­ta­na je, vred­na i pri­zem­na“, iz­re­kao je u is­toj re­če­ni­ci i hva­lu i po­ku­du, tač­ni­je – po­ku­dom je obez­vre­dio po­hva­lu. Upi­ta­će­mo se mo­žda – ka­ko? Hte­lo se, za­pra­vo, re­ći da je od­re­đe­na oso­ba re­al­na, jed­no­stav­na, skrom­na i ne­u­zne­se­na, ali je ka­za­no da je pro­sta, pri­mi­tiv­na i ne­mo­ral­na. Na­i­me, pri­dev pri­ze­man, -mna, -o ima upra­vo ta­kvo (fi­gu­ra­tiv­no) zna­če­nje ka­da se upo­tre­blja­va sa ci­ljem ka­rak­te­ri­za­ci­je čo­ve­ka (pri­ze­man čo­vek = ni­zak, rđav, ne­mo­ra­lan čo­vek), dok osnov­no zna­če­nje gla­si „ko­ji se na­la­zi pri ze­mlji“, na pri­mer: pri­zem­na ku­ća, pri­ze­man stan i sl. Цео текст (ако некога занима): http://www.politika.rs/sr/clanak/339127/Kultura/Prizemljeno-i-prizemno За ово јављање још и глагол одморити без речце се. Ова појава је завладала у толикој мери да се правилан облик скоро и не чује. Једна од водитељки "Слагалице" стално говори такмичарима да "одморе" до следеће емисије. Нашла сам начин да јој се обратим и скренем јој пажњу. Чекам резултат, будући да се емисије снимају недељама унапред. Одмарајући се.
×
×
  • Create New...