attolini Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 4 minutes ago, JPM said: Nisi ispratio. Niko nije rekao da je to problem. Forumaš koji je to prvi pomenuo je pokazao kako se na drugom forumu rešavaju takvi upisi, nebitno je da li je to ista ili različita osoba. To je bila kritika uređivanja ovog foruma, a ne prozivka što neko tamo piše na još 1, 2 ili 10 foruma. . Moguce da nisam ispratio, medjutim jos je gluplje kritikovati odluke moderacije ovog foruma odlukama moderacije drugog foruma... Pogotovo ako govorimo o dva razlicita nicka i forumasa. Tim pre sto ova moderacija sama svojim rukama ostavlja mnogo argumenata za kvalitetnu kritiku. Ja tamo cesto i ne znam ko je moderator. .
JPM Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago To je već stvar tvog stava, ja to ne mogu da diskutujem, samo sam ti napisao šta je forumaš time hteo da kaže.
attolini Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 9 minutes ago, JPM said: To je već stvar tvog stava, ja to ne mogu da diskutujem, samo sam ti napisao šta je forumaš time hteo da kaže. . Na diskusionom forumu mozes da diskutujes o svemu , sve dok je to diskusioni forum i imas argumente za svoje stavove... Tako bi trebalo da bude. Nije moj post imao za cilj tebe ili tvoj post. . 1
Malkolm Brogdon Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Problem kod "diskusije sa neistomisljenicima" u ovom slucaju je kad je jasno da neistomisljenik nema za cilj da kroz diskusiju podeli svoj stav, cuje stav suprotne strane i da na osnovu svega toga donese neki konacan zakljucak na tu temu, vec je cilj samo da se sto vise puta ponovi bad faith argumentacija da bi se druga strana zatrpala nekim glupostima na koje tesko da moze da se odgovori. Pre nesto manje od godinu dana sam prvi put stavio gromovnika na IL jer je covek okacio skrinsot S&P 500 sa ciljem da pokaze kako trenutni pad uopste nije strasan poredeci ga sa padom od pre par godina. Problem je bio sto je okacio skrinsot stanja indeksa od nekoliko dana pre kacenja tog posta, iako je u medjuvremenu indeks drasticno opao, i pokusao je to da predstavi kao da je taj mali pad rezultat Trampovih tarifa, iako svako moze za 10 sekundi da proveri na guglu da to nije istina. Nakon sto sam okacio skrinsot trenutnog stanja, gde se vidi skroz drugacija slika, covek je poceo da pise neke potpuno nepovezane carsafe cisto da bi me pretrpao svakakvim glupostima i da bi se diskusija sto vise udaljila od cinjenice da direktno iznosi neistine iako svi mozemo da ih proverimo za minut, i pritom se pravi lud. I sta onda ostaje osim da se potpuno izignorise takav forumas, sto je i okej, super je sto ta opcija postoji, ali ne vredi mnogo ako ce 7 drugih korisnika da nastavi da ulazi u takve diskusije i ako ce tema da se pretvori u splacinu.
fancy Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 43 minutes ago, attolini said: Ja tamo cesto i ne znam ko je moderator. To je zato što se na svakih 2-3 godine promeni moderacija jer se suprotstavljene ekipe pokarabuse, preuzmu jedni i zauzmu jedan kurs, onda dođu drugi i zauzmu suprotan kurs, pa se prvi organizuju i uzvrate, pa onda neko "počupa kablove" i forum ne radi neko vreme, pa proradi i radi opet neko vreme, promene se opet i admin i modovi, pa onda otkriju da neki forumaši imaju tajne admin privilegije, pa se ljudi pobune, pa se forumašica hvali svojim natprirodnim polumod moćima okolo, pa se to sazna, i tako u krug... puno rl poznanstava dovodi do konstantnog prenošenja ličnih sukoba u oba smera (rl<->rofum). Ovde se međusobno ne poznajemo niti imamo lične kontakte van foruma. Tamo se politika foruma menja sa svakom novom garniturom, ovde je poprilično konzistentna, ne vole je ni s leva ni s desna. Ova garnitura moderatora ovde je ispratila bar 3 njihove administracije. Odnosi su korektni, oni imaju predstavnike ovde, mi tamo, držimo se na oku, što bi rekli - sve je to normalno. (i ovim se ovde završava diskusija na temu drugih foruma)
sreta-steta Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago A sta bi znacilo za tebe i za diskusiju da si nastavio da komuniciras sa njim? Ima nesto i do spremnosti da se uvazi neciji stav, ali nespremnost nije kaznjiva (sve dok ne krsi direktno pravilnik tipa flodovanje i sl) zar ne? Ja se licno sa Andjom ne slazem, ali ne znam sta tacno hocete od moderacije u njenom slucaju? Poredjenje sta su uradili na PPP sa forumasem slicnih stavova nema nikakve veze. Isto tako tvrdoglavost nije kaznjiva. Kazem, problem je, po meni, to "sito" koje je moderacija uvela gde su neke stvari dopustene ako se pripada jednom ali nisu ako se pripada drugom taboru. I to mislim da vise ima veze sa ovim sto je Attolini spomenuo - neka opsta pogubljenost te liberalne ideje, sa nekim balkanskim zacinom. Na kraju forum gubi, ali posto je ovo svima nama zgubidanija - koga zapravo briga 🙂
Malkolm Brogdon Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 3 minutes ago, sreta-steta said: A sta bi znacilo za tebe i za diskusiju da si nastavio da komuniciras sa njim? Ima nesto i do spremnosti da se uvazi neciji stav, ali nespremnost nije kaznjiva (sve dok ne krsi direktno pravilnik tipa flodovanje i sl) zar ne? Ja se licno sa Andjom ne slazem, ali ne znam sta tacno hocete od moderacije u njenom slucaju? Poredjenje sta su uradili na PPP sa forumasem slicnih stavova nema nikakve veze. Isto tako tvrdoglavost nije kaznjiva. Kazem, problem je, po meni, to "sito" koje je moderacija uvela gde su neke stvari dopustene ako se pripada jednom ali nisu ako se pripada drugom taboru. I to mislim da vise ima veze sa ovim sto je Attolini spomenuo - neka opsta pogubljenost te liberalne ideje, sa nekim balkanskim zacinom. Na kraju forum gubi, ali posto je ovo svima nama zgubidanija - koga zapravo briga 🙂 Pa za mene nista konkretno, samo bi tema postala jos vece splacina nego sto jeste. Moze da se uvazi stav, ne moze da se uvazi izmisljotina. Da ja odem na Vox Populi i pisem kako se u Srbiji zivi super i kako je prosecna plata 1700e sumnjam da bi neko uvazio taj stav jer je potpuna izmisljotina.
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 5 minutes ago, sreta-steta said: Kazem, problem je, po meni, to "sito" koje je moderacija uvela gde su neke stvari dopustene ako se pripada jednom ali nisu ako se pripada drugom taboru. Upravo je ovo problem oko kog se sporimo sve vreme. Zašto se nekom dozvoljava da konstantno iznosi neistine? Kako bismo po svaku cenu imali neke trumpiste na forumu? Postoji sasvim dovoljno forumaša koji su otvoreni da razumeju poziciju republikanaca i ljudi koji su glasali za Trumpa, gle čuda, sa njima nije bilo nekih problema na USA temi. A razlog je vrlo prost - ne iznose neistine, aktivno slušaju sagovornika, odgovaraju direktno na postavljena pitanja (bez obesmišljavanja diskusije) i to čine argumentovano. Ako je argument (za trpljenje neistina) različitost na forumu - zašto su onda rusofili i ćaciji banovani, ili do te mere ostrakizovani u ovoj našoj maloj virtuelnoj zajednici, da su sami odlučili da se ne javljaju? Pritom, ako me sećanje dobro služi, većina njih zapravo nije bila agresivna, više su drugi bili agresivni prema njima. To je pitanje na koje moderacija ne može da da odgovor, zato što su vrlo svesni nekonzistentnosti svojih kriterijuma. Odatle ovoliko deflectovanje i razvodnjavanje diskusije na priču o ideologiji, kao i seckanje postova forumaša koji se bune uz neke polu-šifrovane doskočice. A uvek ćemo se na kraju vraćati na temu vrednosti, odnosno aspekt koji je Free odlično pokrio u svom jutrošnjem postu.
fancy Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 3 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Da ja odem na Vox Populi i pisem kako se u Srbiji zivi super i kako je prosecna plata 1700e sumnjam da bi neko uvazio taj stav jer je potpuna izmisljotina. Realno, oni sa platom 2000, 3000+ e ne bi ni trepnuli, njima i jeste super. Samo bi s podsmehom pogledali na tih pomenutih 1700 i pomislili "crkni sirotiljo ako ti je to prosek...". Ne svi ali neki, veruj mi, bi. U tom svetlu možeš gledati i postove onih koje ne možeš da gledaš i koji su ti odvratni. Tamo gde su, dobro im je, ne dotiču ih se problemi običnog sveta, ne trude se da uključe mod empatije, podržavaju to što im omogućava da žive dobro, nema neke misterije, to ti je to. Da li je to lepo? Ne. Da li je to legitimno? Da. Da li je to za osudu? Ne. Da li je to protivzakonito ili protiv nekih, šta ja znam, pravila? Ne.
Malkolm Brogdon Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 minute ago, fancy said: Realno, oni sa platom 2000, 3000+ e ne bi ni trepnuli, njima i jeste super. Samo bi s podsmehom pogledali na tih pomenutih 1700 i pomislili "crkni sirotiljo ako ti je to prosek...". Ne svi ali neki, veruj mi, bi. U tom svetlu možeš gledati i postove onih koje ne možeš da gledaš i koji su ti odvratni. Tamo gde su, dobro im je, ne dotiču ih se problemi običnog sveta, ne trude se da uključe mod empatije, podržavaju to što im omogućava da žive dobro, nema neke misterije, to ti je to. Da li je to lepo? Ne. Da li je to legitimno? Da. Da li je to za osudu? Ne. Da li je to protivzakonito ili protiv nekih, šta ja znam, pravila? Ne. Uhvatio si se za potpuno nebitnu stvar u postu, slobodno zameni 1700 sa 14500, poenta ostaje ista. Konstantno se iznose izmisljotine, na konkretne argumente se odgovara carsafima koji nemaju nikakvu strukturu niti poentu, cesto tema izgleda kao Trampovo brbljanje u Davosu. Sve to dosta utice na temu u negativnom smislu. Ne mislim da bilo ko treba trajno da bude uklonjen odavde, ali je cinjenica da su ostale teme na politici daleko iznad USA teme kad je u pitanju kvalitet diskusije. 1
rodriguez Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 17 minutes ago, fancy said: To je zato što se na svakih 2-3 godine promeni moderacija jer se suprotstavljene ekipe pokarabuse, preuzmu jedni i zauzmu jedan kurs, onda dođu drugi i zauzmu suprotan kurs, pa se prvi organizuju i uzvrate, pa onda neko "počupa kablove" i forum ne radi neko vreme, pa proradi i radi opet neko vreme, promene se opet i admin i modovi, pa onda otkriju da neki forumaši imaju tajne admin privilegije, pa se ljudi pobune, pa se forumašica hvali svojim natprirodnim polumod moćima okolo, pa se to sazna, i tako u krug... puno rl poznanstava dovodi do konstantnog prenošenja ličnih sukoba u oba smera (rl<->rofum). Ovde se međusobno ne poznajemo niti imamo lične kontakte van foruma. Tamo se politika foruma menja sa svakom novom garniturom, ovde je poprilično konzistentna, ne vole je ni s leva ni s desna. Ova garnitura moderatora ovde je ispratila bar 3 njihove administracije. Odnosi su korektni, oni imaju predstavnike ovde, mi tamo, držimo se na oku, što bi rekli - sve je to normalno. (i ovim se ovde završava diskusija na temu drugih foruma) kad sledeći put završiš diskusiju na temu drugih foruma, potrudi se da izneseš prethodno činjenice. "tamo" postoje moderatori koji su bez prekida to više od 20 godina ili koliko postoji forum, poimenice - Hamlet, aram, radiša itd itd praktično diktiraju i kontrolišu kurs. sklanjaju se (kao neki trenutno) samo kad im lično dopizdi i krene da im oduzima privatni život, pa se posle vrate. i vrlo je konzistentno usmerenje foruma, ova buranija koja radi prljave poslove nema nikakav značaj na to gde ide forum. što se tiče ovog foruma kao novajlija sa stažom od (nezasluženih) 30 dana banovine, mogu da kažem da vox ima izvanrednu sportsku moderaciju, ne znam da li je don duško sam u tome ili ima još zaslužnih ali bukvalno vazdušna banja u odnosu na druge. što se tiče ostatka foruma i pre svega društveno političke moderacije, teška priča koja se non stop ponavlja, evo sad imamo opravdavanje (barem ja nisam video reakciju) ubistava u mineapolosu. da budem iskren, OK mi je da nema reakcije jer bi se iskreno iznenadio da se u ovom slučaju reaguje drugačije od toga kako se tretirala gaza.
sreta-steta Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 5 minutes ago, DameTime said: Upravo je ovo problem oko kog se sporimo sve vreme. Zašto se nekom dozvoljava da konstantno iznosi neistine? Kako bismo po svaku cenu imali neke trumpiste na forumu? Rekla natasa bekvalac pre nekih 10 godina zasto :). Opet, trazis neku "objekvinost". Moderacija nema moranje da bude objektivna, niti to treba od njih ocekivati. Imaju svoj "narativ" i to teraju. Ti ucestvujes u raspravama dokle god ti to prija, kad ti ne prija - okrenes se i odes. Adio.
fancy Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 35 minutes ago, rodriguez said: potrudi se da izneseš prethodno činjenice. kao npr. da 35 minutes ago, rodriguez said: aram, radiša nisu moderatori. Šta se usmeravalo, usmeravalo se, sad je zaista kraj priče. Edited 7 hours ago by fancy
Nicklord Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 8 minutes ago, fancy said: Realno, oni sa platom 2000, 3000+ e ne bi ni trepnuli, njima i jeste super. Samo bi s podsmehom pogledali na tih pomenutih 1700 i pomislili "crkni sirotiljo ako ti je to prosek...". Ne svi ali neki, veruj mi, bi. U tom svetlu možeš gledati i postove onih koje ne možeš da gledaš i koji su ti odvratni. Tamo gde su, dobro im je, ne dotiču ih se problemi običnog sveta, ne trude se da uključe mod empatije, podržavaju to što im omogućava da žive dobro, nema neke misterije, to ti je to. Da li je to lepo? Ne. Da li je to legitimno? Da. Da li je to za osudu? Ne. Da li je to protivzakonito ili protiv nekih, šta ja znam, pravila? Ne. Jedan forumaš napiše: "Plata u Srbiji je 5000€" Pet forumaša kaže "Nije plata u Srbiji 5000€ nego 1000€" Prvi forumaš kaže "Nije tačno, evo ovaj naslov na Informeru kaže da je plata 5000€" Onda opet nekih drugih pet forumaša kaže: "Ali evo ti Zavod za statistiku kaže da je 1000€" Prvi forumaš kaže: "Vidi Vučić rekao na TVu da je 5000€" Na šta bi ličila ta tema posle nekog vremena? Ličilo bi na deponiju. Jedan forumaš bi krenuo da psuje (i popio ban za vređanje), drugi bi prestao da piše postove na toj temi, nekoliko drugih bi prestalo uopšte da čita tu temu i na kraju ne bi moglo ništa korisno da se pročita na toj temi. Valjda je cilj moderacije da spreči takve stvari. Nije jedina stvar da moderator lupa banove. 1
Koca Popovic Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 21 hours ago, fancy said: Nastavite o situaciji u Americi na za to predviđenoj temi. I, ko je kriv za haos? Žena koja nosi mini suknju Onaj ko je napisao nepopularan stav ili onaj ko se "upecao"? Jednostavno, treba naučiti da se nosi sa iskušenjem suprotnim mišljenjem na temi na kojoj je jasno da na suprotstavljenim stranama niko nikoga neće ubediti da promeni svoj stav. Ćacijima nije zabranjeno pisanje na studentskoj temi. Dokle god poštuju pristojnu diskusiju. Povremeno se i jave, nije baš kao da ih nema uopšte. Problem je što je nekoliko nastupilo vrlo agresivno i nepristojno i za to bilo banovano jer diskusija očigledno nije bila razlog njihovog dolaska na temu/forum nego svađa i istresanje frustracija. E, da i Svaka sledeća špekulacija da je Angelia mustang s drugog foruma biće kažnjivo. E neka si nam rekao majstore. Svi smo mi idioti a ona je sa vama mnogo pametna. Ja imam jedno pravilo za mene. Kad gotovo svi tvrde jednu stvar a ja nesto drugo onda se pitam ko je u pravu. Moje osnovno pravilo je da ne moze biti da sam ja najpametniji. Vi se zapitajte jeste li vi pametniji od vecine foruma.
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 20 minutes ago, sreta-steta said: Rekla natasa bekvalac pre nekih 10 godina zasto :). Opet, trazis neku "objekvinost". Moderacija nema moranje da bude objektivna, niti to treba od njih ocekivati. Imaju svoj "narativ" i to teraju. Ti ucestvujes u raspravama dokle god ti to prija, kad ti ne prija - okrenes se i odes. Adio. Ovaj forum ima neki pravilnik i moderacija je tu da osigura da ga svi poštujemo. Ako forumašima godinama nije jasno zbog čega neko jeste ili nije banovan, ako se prilikom objavljivanja banova ne ukazuje koji tačno deo pravilnika je neko prekršio (ovo nije PDF Sport gde se ljudima daje restrikcija postovanja zbog navijačkog vređanja i tatisanja, ipak su ozbiljnije stvari u pitanju), ako se često i ne citiraju konkretni postovi koji su doveli do bana... Tu onda postoji problem. Neka oni "teraju narativ" po svom subjektivnom nahođenju, ali onda forumu pravilnik nije ni potreban. Što se tiče poslednje rečenice, ja ću svakako pisati ovde dokle god pros za to budu jači od cons. Što ne znači da nemam pravo da izrazim svoje neslaganje sa nečim. Jer koliko smo mi odgovorni za svoje pisanje (pa shodno tome bivamo sankcionisani), toliko bi oni trebalo da budu odgovorni za to kako moderišu ovo mesto. 1
McLeod Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 1 hour ago, rodriguez said: što se tiče ostatka foruma i pre svega društveno političke moderacije, teška priča koja se non stop ponavlja, evo sad imamo opravdavanje (barem ja nisam video reakciju) ubistava u mineapolosu. da budem iskren, OK mi je da nema reakcije jer bi se iskreno iznenadio da se u ovom slučaju reaguje drugačije od toga kako se tretirala gaza. Cak i kad bi bio u pravu u vezi Gaze u stavovima koje si izneo, ne postoji nikakva paralela koja se moze povuci, jer se ovo sto se desilo dva puta u Minesoti u poslednje dve nedelje moze okarakterisati samo kao ubistvo, ili cak mafijaska egzekucija, dok u Gazi nije zabelezen nijedan slican slucaj gde bi vinovnici bili IDF i palestinski civil. A cak i da jeste, tamo se vodi rat, situacije su potpuno neuporedive. Edited 6 hours ago by McLeod
feanorlfc Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 1 hour ago, fancy said: Tamo se politika foruma menja sa svakom novom garniturom, ovde je poprilično konzistentna, ne vole je ni s leva ni s desna. Ova garnitura moderatora ovde je ispratila bar 3 njihove administracije. Eh, sad. Politika foruma ( to jest moderatorskog tima) je ipak skrenula u desno u jednom trenutku. To je ok i legitimno, moze da nam se svidja ili ne svidja, ali nema smisla da se pravimo kako moderaciju 'ne vole i jedni i drugi'. Edited 6 hours ago by feanorlfc 2
McLeod Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 minutes ago, feanorlfc said: Eh, sad. Politika foruma ( to jest moderatorskog tima) je ipak skrenula u desno u jednom trenutku. To je ok i legitimno, moze da nam se svidja ili ne svidja, ali nema smisla da se pravimo kako moderaciju 'ne vole i jedni i drugi'. Aj mi definisi u danasnjem smislu, gledajuci goruce domace i strane teme sta je levo a sta je desno. Bez sprdnje. Moze i na nekoj drugoj temi. Voleo bih da cujem tvoje misljenje.
feanorlfc Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 minutes ago, McLeod said: Cak i kad bi bio u pravu u vezi Gaze u stavovima koje si izneo, ne postoji nikakva paralela koja se moze povuci, jer se ovo sto se desilo dva puta u Minesoti u poslednje dve nedelje moze okarakterisati samo kao ubistvo, ili cak mafijaska egzekucija, dok u Gazi nije zabelezen nijedan slican slucaj gde bi vinovnici bili IDF i palestinski civil. A cak i da jeste, tamo se vodi rat, situacije su potpuno neuporedive. Nije tema ovde, ali desile su se i mnogo, mnogo gore stvari. Razumem da si na strani Izraela ( veruj mi, i ja isto), ali ono sto su oni napravili u Gazi, iako je njhova intervencija bila opravdana, su ratni zlocini. Naravno, niko nece odgovarati. Na zalost, odlucili su se na pristup: ' Sve ok, nista se nije desilo'. Njihova odluka. 1
rodriguez Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 14 minutes ago, feanorlfc said: Eh, sad. Politika foruma ( to jest moderatorskog tima) je ipak skrenula u desno u jednom trenutku. To je ok i legitimno, moze da nam se svidja ili ne svidja, ali nema smisla da se pravimo kako moderaciju 'ne vole i jedni i drugi'. to je opšte mesto svih ovdašnjih "građanističkih" foruma, sem burundija koji je dosledno levičarski, antinacionalistički, jugoslovenski i antinedamokosovski.
McLeod Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 33 minutes ago, feanorlfc said: Nije tema ovde, ali desile su se i mnogo, mnogo gore stvari. Razumem da si na strani Izraela ( veruj mi, i ja isto), ali ono sto su oni napravili u Gazi, iako je njhova intervencija bila opravdana, su ratni zlocini. Naravno, niko nece odgovarati. Na zalost, odlucili su se na pristup: ' Sve ok, nista se nije desilo'. Njihova odluka. Da li su se desile gore stvari i da li su one opravdane ili ne nije bitno za ovu temu iz prostog razloga sto su te stvari neuporedive. Ratni zlocin je potpuno druga kategorija dela u odnosu na ono u Minesoti. Hipoteticki, neko moze da podrzava Rusiju protiv Ukrajine. Nebitan je vrednosni sud takvog cina, jer ne postoji paralela sa ubistvima u Minesoti. Odnosno, ideoloska stanovista i politicki kompas ne mogu (ili ne bi trebalo) da uticu na identifikovanje ociglednih stvari, kao sto je ocigledno ono sto se desilo u Minesoti.
rodriguez Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Gaza ratni zločin? Vau, mali korak za čoveka ali veliki za forum. Edited 5 hours ago by rodriguez
McLeod Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 20 minutes ago, rodriguez said: Gaza ratni zločin? Vau, mali korak za čoveka ali veliki za forum. Ti si svoje na tu temu vec ispricao.
rodriguez Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Drago mi je ako sam doprineo da promeniš svoje mišljenje
Recommended Posts