Jump to content

Recommended Posts

Posted
32 minutes ago, Helena said:

Ja sam joj napisala da je transfob.

I Darku.

Ne secam se da sam videla... 

Doduse njeno TDS sam videla jer je napisala bar 30 puta, od toga meni jedno bar 10 puta...  

Ali opet da se vratimo na sustinu, TDS je izmisljotina, fobije prema nekoj grupaciji ljudi su realne i mogu da budu cak i opasne. 

• Like 1
Posted

To da Trump Derangement Syndrome nije zvanična dijagnoza, u smislu ne može da se nađe ni u jednoj verziji DSM-a, je tačno. Ali isto tako je činjenica kako je ova kovanica nastala izmenom termina vezanog za Busha, a koji je osmislio - psihijatar.

The origin of the term is traced to Charles Krauthammer, a conservative political columnist, commentator, and psychiatrist, who coined the phrase Bush derangement syndrome in 2003 during the presidency of George W. Bush. That "syndrome" was defined by Krauthammer as "the acute onset of paranoia in otherwise normal people in reaction to the policies, the presidency—nay—the very existence of George W. Bush".

Similarly, conservative activist David Horowitz used the phrase "Obama derangement syndrome" to compare "over-the-top hysteria" in the criticism offered by sections of the right-wing commentariat regarding Barack Obama following the latter's election as president to Bush derangement syndrome, citing comparisons of Obama to Stalin, David Koresh, Charles Manson and Saddam Hussein, although Krauthammer disagreed with Horowitz's use of the phrase.

The first use of the term Trump derangement syndrome may have been by Esther Goldberg in an August 2015 op-ed in The American Spectator; she applied the term to "Ruling Class Republicans" who are dismissive or contemptuous of Trump. Krauthammer*, in an op-ed commented that—in addition to general hysteria about Trump—the "Trump Derangement Syndrome" was the "inability to distinguish between legitimate policy differences and ... signs of psychic pathology".

*autor originalnog termina ovde potvrđuje dijagnozu koju je izmislio i u slučaju Trumpovih kritičara

Boldovala sam kliničke termine koji se koriste u objašnjenju izraza, plus u samom nazivu stoji reč sindrom, što jeste dijagnoza. Moderacija se ogradila da pošto dijagnoza nije zvanična u kliničkoj dokumentaciji, kazna je manja. Ali sama fraza jeste osmišljena kao dijagnoza, od strane profesionalca u kliničkoj oblasti, tako da su oni ovde čisti.

Ne stoji poređenje sa transfobijom i islamofobijom, jer to nisu kliničke dijagnoze, ni kolokvijalne ni zvanične. Ono na šta bih eventualno skrenula pažnju moderaciji je to trpanje "davanje dijagnoze" u neke banove gde je primerenije definisati da se radi o uvredi forumaša. Nemam neki konkretan primer sada, samo se sećam da mi je to prošlo kroz glavu par puta.

• Like 1
Posted

TDS nije nikakva dijagnoza, daj ne zajebavajte. Samo zato što ima u nazivu sindrom, ne znači da je dijagnoza, sve i da ga je smislio kolegijum psihijatara. To je ad verecundiam.

Uvreda, jeste. Dijagnoza, nije.

• Like 2
Posted

Nisi u pravu. Mnogo je više dijagnoza nego uvreda. Najpreciznije, u pitanju je zloupotreba kliničkih termina kako bi se uvredila i targetirala određena grupa ljudi.

Još jednom, dijagnoza nije zvanična u klasifikaciji, od čega se moderacija i ogradila. Ali je namera autora originalnog termina prilično jasna. 

Posted

Termin TDS koriste samo najpoganije pedofilčine, od kojih su neki i uhapšeni. Primere sam postavljao. Jezivo je da se ta boleština može pročitati na forumu i da se koristi za vređanje forumaša.

Posted

DT, to sto je taj bio psiholog je ovde igrom slucaja zloupotreba zvanja za sticanje medijskog autoriteta. 

TDS, iliti BDS je bukvalno izmisljeno da se obesmisli svaka rasprava kada se nema vise argumenata. Na te i takve besmislene doskocice, ljudi (oni sa malo mozga) obicno ostanu zbunjeni ili odustanu od rasprave, sto skracenici inace bio cilj, prividna pobeda.. 

• Like 1
Posted

"Davanje dijagnoze" je ionako samo oblik uvrede, pogotovo u konkretnom slučaju. Tako mogu sad ja da izmislim npr. Sindrom Akutnog Maloumitisa i krenem njime da čašćavam krijući se iza forme nekog nominalno objektivnog psihološkog stanja.

TDS je pre svega ad hominem i to je glavni cilj upotrebe tog termina, uvreda je podkategorija, dijagnoza je nebitna forma.

• Like 1