Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta

Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

• Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem

Recommended Posts

Posted
  On 12/6/2021 at 8:40 AM, urosg3 said:

Možda kosilica radi, ali jutros u V Stepe nema gužve. Ali pre će biti da je prirodan tok epidemije jedini logičan mada nepopularan zaključak.

Expand  

Na to bih dodao i proteste, pa cemo da vidimo za 5-7 dana...

Vec pisah pre neki dan, Srbija moze biti mali test vezan za prirodan tok sada kad je stigao omicron. Jer mi smo definitivno u stisavanju prethodnog talasa, po predjasnjem iskustvu to bi trebalo da traja barem jos mesec, mesec ipo dana, ali ako je omicron toliko zarazniji i ukoliko prethodni kontakt sa virusom, odnosno vakcinacija, daju manju zastitu nego kod delte ne vidim razlog da se pad ne prekine i usledi novi talas nakon prve detekcije omicrona u Srbiji.

U Nišu je jedna od 3 kovid ambulanti od subote zatvorena, zbog "nedostatka" pacijenata. A kovid odeljenje na GAK je ispraznjeno, posto se i poslednja trudnica/porodilja oporavilia

• Like 4
Posted
  On 12/6/2021 at 8:40 AM, urosg3 said:

Možda kosilica radi, ali jutros u V Stepe nema gužve. Ali pre će biti da je prirodan tok epidemije jedini logičan mada nepopularan zaključak.

Expand  

Jedini logican zakljucak koji se namece evo koji vec talas u Srbiji a i u svetu.

Virus ima pikove koji jednostavno moraju da se dese bez obzira na to sta mi radili. Da li mere pomazu da pik bude manji/kraci - da, vidimo u 'normalnim drzavama', da li su dovoljne da sprece pik - nisu.

Posle skoro dve godine niko ne moze da me ubedi da jacina evo recimo delte (R ili kako vec) je ista u decembru i recimo u oktobru. U tom oktobru, u praksi, jasno imas slucajeve porodicnih teskih epidemija sa teskim klinickim slikama, dovede sin oca sa teskom pneumonijom koji se hospitalizuje, posle par smena dodje isti taj sin sa teskom pneumonijom. Sad imas masovne skupove, arene, svadbe itd gde totalno nelogicno nemas masovno sirenje i teske klinicke slike.

Sta je resenje ? Moje misljenje je u maniru klasicne Srbende - gledaj Britance koji su kroz celu istoriju znali sta rade. Vakcinacija i nepostojanje mera kako bi se stanovnistvo prokuzilo. Njihov grafik mi je najbolji na duze staze, bolnice relativno prazne, nema toliko umrih, a zarazavanje konstantno ... kako to postici ?  

• Like 2
Posted

Sto se tice Omikrona, ja bih izvodio zakljucke kada budemo imali vise podataka iz Evrope. Uporedivije je i zbog procenta vakcinacije i zbog pracenja, ovi podaci u Africi su mi iskreno maltene potpuno bezvredni.

Svaka cast erwinu sto se cima da ih skupi i bolje ih je imati, ali ne vidim funkciju istih kada se radi o drzavama koje su frizirale statistiku poput nas a sad su verovatno pritisnute i spolja da prate i javljaju brojeve vezane za novi virus. Radi se o drzavama koje su na nasem, ili cak ispod naseg nivoa razvoja, korumpirane, devastirane, sa nizim procentom vakcinacije.

Porediti procentualno rast u odnosu na deltu u njima je besmisleno, jer mi znamo da je statistika vezana za deltu lazna. To je isto kao nasa poredjenja prosle godine sa jednim preminulim svaki dan dok imamo trocifreni, a sada vec cetvorocifreni visak umrlih svakog meseca.

Oprez mora da postoji i drago mi je ako postoji, pa cak i ako to znaci ono cuveno avaks "dizanje panike" jer da su se svi tako ponasali od pocetka ne bismo bili u ovoj situaciji, ali ekstrapolacija i zakljucci na osnovu africkih podataka... bukvalno je gubljenje vremena strucnjaka koji se uvijaju da to urade, a vrlo moguce i trosenje njihovog kredibiliteta. Jer da bi izvukli takve podatke oni moraju da budu tacni, kako ovi vezani za omikron, tako i ovi prethodni za deltu, a mi pouzdano znamo da su podaci vezani za deltu frizirani.

• Like 6
Posted

@McLeod

Upravo tako!

Razmisljam sa stanovista klinickih studija - da bismo imali validne podatke u jednoj studiji, moraju da postoje inclusion/exclusion criteria da bi se uticaj raznih faktora sto vise umanjio.

Ovde se poredi Afrika (veliki proceneat HIV zarazenih, procenat vakcinisanih, genetske predispozicije/rasna pripadnost (jako je vazno u klinickim ispitivanjima znati kojoj rasi pripadaju ucesnici), demografija, etc....) sa Evropom/ostatkom sveta - vrlo nezahvalno poredjenje i inace, a ne pri tako malim brojevima omicron slucajeva (bar u EU)

• Like 2
Posted (edited)

Dobih danas od jednog lekara iz UPK (Udruzeni protiv kovida) ovaj document - kad bi bilo pameti u vlasti da se to usvoji/sprovede....

Strategija suzbijanja epidemije virusa korona u Republici Srbiji i njenih posledica

1. decembar 2021.

Ovaj dokument sastavili su stručnjaci iz oblasti epidemiologije, javnog zdravlja, imunologije, kliničke biohemije, pulmologije i infektologije iz Udruženja lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (videti deo 4) uz podršku kancelarije Evropske unije i velikog broja inicijativa i pojedinaca.

Ceo tekst u spoileru, koga zanima

Reveal hidden contents

Dokument je i na njihovom website-u:

https://ujedinjeni-protiv-kovida.net/2021/12/06/strategija-upk/

Edited by Sunshine State
  • Like 1
Posted
  On 12/6/2021 at 10:05 AM, McLeod said:

Sto se tice Omikrona, ja bih izvodio zakljucke kada budemo imali vise podataka iz Evrope. Uporedivije je i zbog procenta vakcinacije i zbog pracenja, ovi podaci u Africi su mi iskreno maltene potpuno bezvredni.

Svaka cast erwinu sto se cima da ih skupi i bolje ih je imati, ali ne vidim funkciju istih kada se radi o drzavama koje su frizirale statistiku poput nas a sad su verovatno pritisnute i spolja da prate i javljaju brojeve vezane za novi virus. Radi se o drzavama koje su na nasem, ili cak ispod naseg nivoa razvoja, korumpirane, devastirane, sa nizim procentom vakcinacije.

Porediti procentualno rast u odnosu na deltu u njima je besmisleno, jer mi znamo da je statistika vezana za deltu lazna. To je isto kao nasa poredjenja prosle godine sa jednim preminulim svaki dan dok imamo trocifreni, a sada vec cetvorocifreni visak umrlih svakog meseca.

Oprez mora da postoji i drago mi je ako postoji, pa cak i ako to znaci ono cuveno avaks "dizanje panike" jer da su se svi tako ponasali od pocetka ne bismo bili u ovoj situaciji, ali ekstrapolacija i zakljucci na osnovu africkih podataka... bukvalno je gubljenje vremena strucnjaka koji se uvijaju da to urade, a vrlo moguce i trosenje njihovog kredibiliteta. Jer da bi izvukli takve podatke oni moraju da budu tacni, kako ovi vezani za omikron, tako i ovi prethodni za deltu, a mi pouzdano znamo da su podaci vezani za deltu frizirani.

Expand  

Izgleda da će u ovoj svoj hitnoj predostrožnosti oko omikrona najebati najviše nevakcinisani.

Što je super. 

Posted
  On 12/6/2021 at 10:30 AM, Sunshine State said:

i pozvati medije na odgovornost prema građanima u smislu ukidanja senzacionalističkih sadržaja kada se radi o pandemiji.

Expand  

Sve ostalo i nekako, ali ovo nikako. Pazi kad bi pristao na policijski čas, policijski mesec, zavoleo bih masku, sve sve samo ovo da vidim. 

Posted
  On 12/6/2021 at 11:21 AM, urosg3 said:

Sve ostalo i nekako, ali ovo nikako. Pazi kad bi pristao na policijski čas, policijski mesec, zavoleo bih masku, sve sve samo ovo da vidim. 

Expand  

3.2.7.        Da se privatni sektor (laboratorije, domovi zdravlja, bolnice, klinike itd.) uvede u sistem zdravstvenog osiguranja tako da nekovid pacijenti mogu neometano da imaju pristup dijagnostici i lečenju.

Pod hitno!

Ako su mogle apoteke, ne vidim zasto je ovo problem? 

• Like 4
Posted
  On 12/6/2021 at 10:46 AM, Clash said:

Izgleda da će u ovoj svoj hitnoj predostrožnosti oko omikrona najebati najviše nevakcinisani.

Što je super. 

Expand  

Nije super jer ce za sobom da povuku i druge koji mogu biti vakcinisani ali podlozniji.

Posted
  On 12/6/2021 at 11:24 AM, Sunshine State said:

3.2.7.        Da se privatni sektor (laboratorije, domovi zdravlja, bolnice, klinike itd.) uvede u sistem zdravstvenog osiguranja tako da nekovid pacijenti mogu neometano da imaju pristup dijagnostici i lečenju.

Pod hitno!

Ako su mogle apoteke, ne vidim zasto je ovo problem? 

Expand  

Jedno 10 godina unazad traje proces, tri puta je produžavan i projekat EU i rokovi. Nema nade, to su dva paralelna sveta u paralelnim stvarnostima jedino su isti lekari.

• Tuzno 1
Posted
  On 12/6/2021 at 11:25 AM, Cyber said:

Nije super jer ce za sobom da povuku i druge koji mogu biti vakcinisani ali podlozniji.

Expand  

U smislu zabrane pristupa restoranima, bioskopima, pozorištu...

Ograničenja putovanja itd.

• Like 1
Posted
  On 12/6/2021 at 6:16 AM, Pletilja said:

Naravno da sam bila besna prosle subode kad sam videla onaj skup SNS, tamo staje 15, 16 hiljada gladalaca pa sam bila sigurna da ce biti opsti pomor nakon 3 do 7 dana kad - nista, pada broj zarazenih. Kako da razumem ovo? 

Expand  

mislim da smo vec mnogo puta videli da se "pomori" i pomori ne desavaju 3-7 dana posle bilo kakvog okupljanja, narocito kad je broj novozarazenih na "nizbrdici",
jednostavno virusu treba neka baza ljudi kod kojih probije imunitet, zatim njih nekolicina sire zarazu na one koji se takodje manje paze, pa oni na neke druge, pri cemu treba imati na umu da jedan broj prodje nedetektovan i asimptomatski, drugima se imuni sistem izbori zahvaljujuci AT (prirodnim ili od vakcine), pa je put virusu otezan i duzi. taj period je onaj plato na krivuljama sa laganim rastom. onda, kada se virus nadje na dovoljno mesta u istom trenutku, krece drastican skok broja novozarazenih. tako da, koliko god taj SNS skup bio neodgovoran u ovim kovid vremenima, meni se cini da zapravo nema neki preveliki impact na opstu epidemiolosku situaciju, i licno sam bas ocekivao ovo sto se sada desava. veca je opasnost od stava - e, ako oni mogu, onda mogu i ja, jer bas tad dolazi do opustanja koje ovaj virus ne prasta. ako bih morao da prognoziram sta mozemo u Srbiji da ocekujemo uskoro, to je neki novi talas, ali bez jasnog pika za nekih dvadesetak dana. ovo pod uslovom da "ostanemo samo" na delti, a ako u se u igru ukljuci i omicron, tesko da je moguce ozbiljno prognozirati ikakav ishod.

elem, omicron i ono sto se desava u Africi, mislim da prisustvujemo jednom vidu eksperimenta u real time, "crni kontinent" je maksimalno izolovan i trazi se maksimalna saradnja sa njihove strane, kako bi se kupilo vreme i naslo najbolje moguce resenje za ono sto vrlo verovatno dolazi. treba imati u vidu da je jos uvek recimo u USA delta varijanta uzorkovana na 99.99% slucajeva i svaki podatak koji dodje iz Afrike je jako bitan, ako ni za sta drugo, ono da se updateuju vakcine i testiraju lekovi u laboratorijama.   

Posted (edited)

Prvi slučaj u Argentini: 38-godišnjak koji se 30.11. vratio iz Južnoafričke Republike. Potpuno vakcinisan i preležao pre toga u martu '21, nije bio pozitivan na PCR testiranju pre povratnog leta ni odmah posle njega, već se prijavio za testiranje iako nije imao simptome kad je čuo da su neke kolege iz JAR-a s kojima je bio u kontaktu pozitivne. Zasad nema nikakve simptome.

Edited by erwin
  • Like 1
Posted

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2021&mm=12&dd=06&nav_id=2068652

Hm, veoma zanimljivo (i logično) razmišljanje...

Ja sam prvobitno (pre pojave Omikrona) planirao da nakon dve doze Fajzera (planiram da se vakcinišem kroz dve nedelje trećom dozom tj busterom) planirao da kao buster uzmem Modernu.

No, Omikron poprilično menja moju vizuru, pa sve više rezmišljam o Sinofarmu ili Sputnjiku kao busteru...

NIsam neko vreme posećivao temu, da ne kopam ko zna koliko unazad, je li bilo još abera o ovome?

S obzirom na zaraznost Omirkona, cenim da će u dogledno vreme on postati dominantna varijanta...

Posted (edited)
  On 12/6/2021 at 12:24 PM, urosg3 said:

Sreća sreća radost, sreća sreća radost, sreća uživancija 🙂

Expand  

Ali ima i ovo

https://www.pnas.org/content/118/4/e2014564118

The available evidence suggests that near-universal adoption of nonmedical masks when out in public, in combination with complementary public health measures, could successfully reduce R to below 1, thereby reducing community spread if such measures are sustained. Economic analysis suggests that mask wearing mandates could add 1 trillion dollars to the US GDP

Edited by handys
Posted
  On 12/6/2021 at 1:45 PM, handys said:

Ali ima i ovo

https://www.pnas.org/content/118/4/e2014564118

The available evidence suggests that near-universal adoption of nonmedical masks when out in public, in combination with complementary public health measures, could successfully reduce R to below 1, thereby reducing community spread if such measures are sustained. Economic analysis suggests that mask wearing mandates could add 1 trillion dollars to the US GDP

Expand  

Pa ok, čaša meda čaša žuči 🙂

Posted
  On 12/6/2021 at 8:52 AM, estranged said:

Jedini logican zakljucak koji se namece evo koji vec talas u Srbiji a i u svetu.

Virus ima pikove koji jednostavno moraju da se dese bez obzira na to sta mi radili. Da li mere pomazu da pik bude manji/kraci - da, vidimo u 'normalnim drzavama', da li su dovoljne da sprece pik - nisu.

Posle skoro dve godine niko ne moze da me ubedi da jacina evo recimo delte (R ili kako vec) je ista u decembru i recimo u oktobru. U tom oktobru, u praksi, jasno imas slucajeve porodicnih teskih epidemija sa teskim klinickim slikama, dovede sin oca sa teskom pneumonijom koji se hospitalizuje, posle par smena dodje isti taj sin sa teskom pneumonijom. Sad imas masovne skupove, arene, svadbe itd gde totalno nelogicno nemas masovno sirenje i teske klinicke slike.

Sta je resenje ? Moje misljenje je u maniru klasicne Srbende - gledaj Britance koji su kroz celu istoriju znali sta rade. Vakcinacija i nepostojanje mera kako bi se stanovnistvo prokuzilo. Njihov grafik mi je najbolji na duze staze, bolnice relativno prazne, nema toliko umrih, a zarazavanje konstantno ... kako to postici ?  

Expand  

Pa mi smo ovo već postigli u praksi (ne računajući mogući obrat sa Omikronom). Vakcinacija i prokuživanje, zbog toga brojke i padaju, pola stanovništva je vakcinisano, pola prokuženo. Bazen je sve manji i manji.

Posted
  On 12/6/2021 at 1:34 PM, Laki21 said:

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2021&mm=12&dd=06&nav_id=2068652

Hm, veoma zanimljivo (i logično) razmišljanje...

Ja sam prvobitno (pre pojave Omikrona) planirao da nakon dve doze Fajzera (planiram da se vakcinišem kroz dve nedelje trećom dozom tj busterom) planirao da kao buster uzmem Modernu.

No, Omikron poprilično menja moju vizuru, pa sve više rezmišljam o Sinofarmu ili Sputnjiku kao busteru...

NIsam neko vreme posećivao temu, da ne kopam ko zna koliko unazad, je li bilo još abera o ovome?

S obzirom na zaraznost Omirkona, cenim da će u dogledno vreme on postati dominantna varijanta...

Expand  

Ih brate, kad sam ja ovo odradio, kombinacija Sputnjika i Fajzera, dok si se ti još ložio na Ivermektin:wink2:

• Ha-ha 5
Posted

Samo briga!

Sad mi mama javlja da prijateljicin sin (47 god, dva Sinopharma, buster Pfizer) od prekjuce ima temperaturu, danas isao kod lekara, CRP 201 (!), i upala pluca (rendgen), a antigen negativan (PCR rezultat sutra); ostaje u bolnici.

Mama i ta prijateljica svaki dan piju kafu zajedno.... juce su bile zajedno.... sad valja iscekati nekoliko dana da vidimo sta ce biti 😞

• Tuzno 3
Posted
  On 12/6/2021 at 3:36 PM, Sunshine State said:

Sad mi mama javlja da prijateljicin sin (47 god, dva Sinopharma, buster Pfizer) od prekjuce ima temperaturu, danas isao kod lekara, CRP 201 (!), i upala pluca (rendgen), a antigen negativan (PCR rezultat sutra); ostaje u bolnici.

Mama i ta prijateljica svaki dan piju kafu zajedno.... juce su bile zajedno.... sad valja iscekati nekoliko dana da vidimo sta ce biti 😞

Expand  

znam da znas i svestan sam brige, ali obicno tako visok CRP ne ide od virusne infekcije, a ni antigenski test nije utvrdio virus, tako da ima nade da nije coronavirus u pitanju. naoruzaj se strpljenjem i misli pozitivno, valjda bude sve ok, drzimo palceve.

• Thanks 1
Posted

Gauteng 6.12.
1670 hospitalizovano (nedeljni rast od 94%)
245 kiseonik (nedeljni rast od 81%)
139 intenzivna (nedeljni rast od 140%)
41 respirator (nedeljni rast od 58%)

Gauteng nedelju dana ranije - 29.11.
862 hospitalizovano (nedeljni rast od 51%)
135 kiseonik (nedeljni rast od 61%)
58 intenzivna (=)
26 respirator (nedeljni rast od 30%)

Gauteng još nedelju dana ranije - 22.11.
570 hospitalizovano
84 kiseonik
58 intenzivna
20 respirator

Izvor za današnje podatke:
https://www.nicd.ac.za/diseases-a-z-index/disease-index-covid-19/surveillance-reports/daily-hospital-surveillance-datcov-report/ (izabrati Gauteng gore desno)

Izvor za podatke od pre nedelju dana:
https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/11/Datcov19_National_Export-20211129.pdf (podaci po pokrajinama u tabeli)

Izvor za podatke od pre dve nedelje:
https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2021/11/Datcov19_National_Export-20211129.pdf (podaci po pokrajinama u tabeli)