Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

4 minutes ago, Plavi Golub said:

 

Pa vidi za ministra odbrane imate coveka koji ne bi prosao kod psihologa i psihijatra na sistematskom ni za jedan obican posao. Koliko se vojnika zarazilo? Sa kim ovaj covek treba da saradjuje.

 

Kon je uz to sto je lekar rezervni oficir i u trenutnom stanju the best you have. Zalim slucaj. Onoj zeni se gleadalo u (.)(.), pita se odakle joj frizura, onaj sa infektivne se verovatno pita sta mu je sve to trebalo.

 

Ko od lekara po vam treba da preuzme da radi Konov posao i pre svega ko je voljan da komunicira sa onakvim okruzenjem i jos da ga gledaju pod lupom da li dovoljno "nas", a nije "njihov"?

 

Aha, znači treba da se zahvaljujem nebesima što je bolji od Vulina? Po tom kriterijumu, imamo pet miliona kandidata za to mesto.

 

I odakle ja znam da li je Kon najbolje što imamo za to mesto? Nisam lekar, nisam epidemiolog, ne poznajem tu branšu. Komentarišem poteze čoveka kojeg je država postavila na mesto vodećeg epidemiologa u ovoj krizi. Ako sa te pozicije u istom danu daješ ostavku na fejsu, pa gostuješ na pinku, pa ideš da te predsednik i premijerka teše, pa se vraćaš na redovnu kzš da veličaš predsednika, dozvolićeš da se meni takvo ponašanje ne dopada. Bez obzira da li imamo boljeg ili nemamo. 

  • Like 16
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Arsenije Pesic said:

Ima izbor

 

IMA,  ALI JE LAKŠE BITI državni stručnjak, sa državnom platom i benificijama koje uz to idu  jel te...  i nikad nisam mogao da razumem te stručnjake iz bilo koje branše koji se priklanjaju dnevnom politikanstvu umesto da se bave poslom za koji su se školovali i gde su ime napravili...  ne govorim o Konu ili Kisić tepavčević,  nego o svim pseudo stručnjacima koji nam se po TV ekranima vrte  počev od Dane Grujičić, pa do vrsnog analitičara Branka Raduna...  ranije pogledaš skupštinu pa vidiš dr Martinović,  dr Atlagić...  a creva mi se okreću od njihovih nastupa...  i simptomatično je da smo ušli u eru ovih partijskih stručnjaka, koji su po nekim zapadnim merilima klasični lobisti odredjene političke grupacije...  al jebi ga kad je nacija funkcionalno nepismena pa onda kojekavi nabedjeni no name real life diplomci državnih univerziteta krenu da nam  objašnjavaju kako je Darija naučni radnik veliki koji je za ovo malo karijere objavila EJ BRE preko 130  naučnih radova iz medicine uz redovno podizanje porodice, rad i napredovanje na Batutu...  jer ona je završila državni medicinski fakultet i na prvoj liniji je odbrane i žena je i lepa je i zato je mrze, a ne zato što se liže sa Žekom od Pinka i što spinuje po press konferencijama... 


Šta želim da kažem,   želim da kažem da nam na fakultetima fali neki predmet koji se zove ETIKA i koju bi trebalo polagati na svakoj godini studija pa čak i deo na diplomskom da ima etički,  jer meni kao fizičkom NEmedicinskom licu  je nadasve muka, kad izadju moroni da se gadjaju podacima i uspesima,  a da znam na šta nam bolnice i domovi zdravlja liče,  pa još da botujem  da mi koronu ne bi pobedili da nije AV ili kisićkin sraman SRAMAN nastup oko Ćuprijske bolnice...  u ovo doba pandemije tačno se vidi koliko etike nam fali  u svim sferama društva i koliko smo moralno posrnuli...  počev od svetionika morala i etike SPC, pa do onog frajera na zelenjaku što vrti kuglicu...  i on se iskvario.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Stoned Laki21 said:

IMA,  ALI JE LAKŠE BITI državni stručnjak, sa državnom platom i benificijama koje uz to idu  jel te...  i nikad nisam mogao da razumem te stručnjake iz bilo koje branše koji se priklanjaju dnevnom politikanstvu umesto da se bave poslom za koji su se školovali i gde su ime napravili

 

Da li ti shvatas da se nekim poslom iliti elementima struke ne moze baviti u privatnoj ordinaciji, a da tu privatne bolnice ili instituti tog tipa ne postoje?

Edited by Plavi Golub
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Arsenije Pesic said:

 Ako sa te pozicije u istom danu daješ ostavku na fejsu, pa gostuješ na pinku, pa ideš da te predsednik i premijerka teše, pa se vraćaš na redovnu kzš da veličaš predsednika, dozvolićeš da se meni takvo ponašanje ne dopada. Bez obzira da li imamo boljeg ili nemamo. 

Drama queen u suštini

 

1. Bilo je loših odluka, kasnilo se sa zatvaranjem, samo je pitanje kolika je njegova odgovornost u svemu tom. Da li je on svojim savetima doprineo da se zakasni sa mnogim odlukama ili su njegovi saveti jednostavno ignorisani od strane vlasti

 

2. Po meni, mislim da je morao obelodaniti činjenicu da su zdravstveni radnici slabo opremljeni i da nisu zaštićeni u dovoljnoj meri.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Plavi Golub said:

 

Da li ti shvatas da se nekim poslom iliti elementima struke ne moze baviti u privatnoj ordinaciji, a da tu privatne bolnice ili instituti tog tipa ne postoje?

 

pogrešno ste Vi mene razumeli,  tj niste pažljivo čitali moj upis, pa ću onako suštinu u jednom pitanju:


da li vi shvatate da ako se bavite nekim poslom ili elementom struke koji ne može da se bavi u privatnoj nego državnoj ordinaciji to automatski ne znači da vam je kičma odstranjena hirurškim putem, a da ste zaboravili onog slepca Hipokrata, a umesto njega na zidu vise Hipokriz i Licimur, a Vama pored diplome stručnjaka koju ste stekli školovanjem na univerzitetu,  daju gratis uramljenu diplumu dr prof Botologije?

Edited by Stoned Laki21
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ima izbor i napravio ga je, da izvuče najviše što može za nas i da najbolji mogući tim ljudi radi na ovoj epidemiji. To mu je i najveća greška, jer ga the narod nit razume nit ceni i to mu i realno ne treba pod stare dane al sta ces kad je čovek veliki.

  • Like 8
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Stoned Laki21 said:

 

pogrešno ste Vi mene razumeli,  tj niste pažljivo čitali moj upis, pa ću onako suštinu u jednom pitanju:


da li vi shvatate da ako se bavite nekim poslom ili elementom struke koji ne može da se bavi u privatnoj nego državnoj ordinaciji to automatski ne znači da vam je kičma odstranjena hirurškim putem, a da ste zaboravili onog slepca Hipokrata, a umesto njega na zidu visi Hipokriz i Licimur, a vama pored diplome stručnjaka koju ste stekli školovanjem na univerzitetu,  daju gratis urtamljenu diplumu dr prof Botologije?

 

Dakle to sto se hoce je da oni (krizni stab) uz posao resavanja pandemije u datim uslovima vode politicki rat sa Vucicem i predizbornu kampanju opozicije i to real time? Jbt da li ste realni? A to kakve su nam bolnice zna svako od nas ko je imao priliku da se tamo nadje, pa se iz izbornog ciklusa u ciklus nista nije promenilo. I za to je kriv krizni stab?

 

Edited by Plavi Golub
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Plavi Golub said:

 

Dakle to sto se hoce je da oni (krizni stab) uz posao resavanja pandemije u datim uslovima vode politicki rat sa Vucicem i predizbornu kampanju opozicije? Jbt da li ste realni? A to kakve su nam bolnice zna svako od nas ko je imao priliku da se tamo nadje, pa se iz izbornog ciklusa u ciklus nista nije promenilo. I za to je kriv krizni stab?

 

 

ne, ja nigde nisam rekao da treba da vode politički rat PROTIV VUČIĆA, ja kažem da ne treba da botuju za istog i da se kriju iza intitucije STRUČNJAK I STRUKA jer te institucije vrlo brzo postaju SNStručnjak i SNStruka,  pa će sutra i kad se pojavi neko ko je stručan i dobronameran, biti tretiran kao ova ekipa HVALA VUČIĆU ŠTO JE POBEDIO KORONU botova.  ove štete i podele što prave sada su nemerljive na duge staze.

 

 

edit:

 

 

pri tom ste prešli preko činjenice, a i ja, da DATI USLOVI  nisu tu od juče i da nam je zdravstvo u nemačkoj i usa odavno,  tj da ovo sranje u Srba nije od juče nego da se godinama njoihv sektor uništava i zapušta...  al da kažemo mi HVALA VUČIĆU što je išao sam o svom trošku da od svojih para kupuje, pa su nam sad magacini puni...  niko da spomene nesposobne direktore bolnica politički postavljene koji ne znaju procedure pa im se kolege medicinari zaražavaju kao 1-2...  i to je sve ok   jer su HVALJEN VUČIĆ magacini puni i nikad nam nije bilo bolje... a i biće po 100 evra.

Edited by Stoned Laki21
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Stoned Laki21 said:

 

ne, ja nigde nisam rekao da treba da vode politički rat PROTIV VUČIĆA, ja kažem da ne treba da botuju za istog i da se kriju iza intitucije STRUČNJAK I STRUKA jer te institucije vrlo brzo postaju SNStručnjak i SNStruka,  pa će sutra i kad se pojavi neko ko je stručan i dobronameran, biti tretiran kao ova ekipa HVALA VUČIĆU ŠTO JE POBEDIO KORONU botova.  ove štete i podele što prave sada su nemerljive na duge staze.

 

Za ovo zahvali pokojnom Rakicu sto ih je rebrendirao. Nisu oni tu niodkuda se tek tako vratili. I nije ih struka vratila, da se samo struka "*uzi", pardon my French.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

Kada demonstraivno napusta KZN - to je sta tacno?
Kada pristane da na KZN vise nema pitanja novinara - to je tacno sta?
Pogodili ga komentari na fejsu..jel rekao da ga je pogodio komentar Nestorovica o najsmesnijem virusu? 

Trika nema da je dao ostavku jer ga pogadjaju kritike i jer ga narod "ne ceni i ne razume"..nesto je drugo tu posredi. Sta tacno - valjda ce se udostojiti pa ce jednog dana reci. Inace..ja sam jedino u njega od starta imao kakvo takvo poverenje..nazalost vise nemam. On ako je i bio glas razuma u stabu,dosao je u situaciju (ne svojom ili ne iskljucivo svojom krivicom) da se taj glas ne cuje. 

Edit:da,tacno je da se stanje u opremljenosti i modernizaciji zdravstvenih ustanova nije menjalo iz izbornog ciklusa u drugi (cak je bilo i losije),ali smo zato imali  kadrova. I po kvantitetu i po kvalitetu. A toga danas nema. Fali.

Edited by Crni Bombarder
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Plavi Golub said:

 

Za ovo zahvali pokojnom Rakicu sto ih je rebrendirao. Nisu oni tu ni odkuda se tek tako vratili. I nije ih struka vratila, da se samo struka "*uzi", pardon my French.

 

ovo sad ne razumem  i ovo nije u skladu sa mojim pisanjem  u poslednja 3-4 upisa, pa ako može pojašnjenje ko je koga gde vratio i kakav Miki rakić i rebrendiranje.

ja pričam o stručnjacima ala Kon  koji je tu uz svaku vlas' i koga se sečamo po zastarelom procesu za nameštanje nekih tendera oko SARS vakcine...  al zanemarite ovo, dajte prvi pasus moj da definišemo.

Edited by Stoned Laki21
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Stoned Laki21 said:

 

ovo sad ne razumem  i ovo nije u skladu sa mojim pisanjem  u poslednja 3-4 upisa, pa ako može pojašnjenje ko je koga gde vratio i kakav Miki rakić i rebrendiranje.

ja pričam o stručnjacima ala Kon  koji je tu uz svaku vlas' i koga se sečamo po zastarelom procesu za nameštanje nekih tendera oko SARS vakcine...  al zanemarite ovo, djate prvi pasus moj da definišemo.

 

Pa strucnjak i ne treba da se menja kad se menja vlast. Eno i onaj Fauci pet predsednickih mandata, sigurno vise pandemija, pa gle problemi samo sa jednim.

 

A ono prvo vratio je vrhovnog anitvirusa u politicki zivot na velika vrata, pa se sad strucnjacima meri svaka rec.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Arsenije Pesic said:

Ima izbor da ne daje kao ostavku pa da ga posle kao mole da se vrati. Btw, isto je uradio i tokom epidemije svinjskog gripa, samo tada nije koristio fejs.

 

Ako smo toliko osetljivi, budimo i precizni, nije Kon podneo ostavku, napisao je da misli da je vreme da se povuče. To je nezvanično, isto kao što mi pišemo na ovom forumu.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Plavi Golub said:

 

Pa strucnjak i ne treba da se menja kad se menja vlast. Eno i onaj Fauci pet predsednickih mandata, sigurno vise pandemija, pa problemi samo sa jednim.

 

A ono prvo vratio je vrhovnog anitvirusa u politicki zivot na velika vrata, pa se sad strucnjacima meri svaka rec.

 

ne treba  naravno da ne treba,  al kad imaš DStručnjaka,  koji postaje SNStručnjak,  meni to kao gradjaninu ne deluje kao taj Fanuci na primer koji nemam pojma ko je al ako je italijan, treba da ide u zatvor iste sekunde, zbog stanja u kakvom mu je država.

ne pričamo o vrhovnom antivirusu, on je posledica tog ćuitim i pušim(botujem) mentaliteta, valjda ću ja jednog dana biti ko Milovan Bojić direktor klinike  i sličnih ustupaka koje stručni ljudi, sa diplomam da to i dokažu,  čine politikantima...  počev od Irineja direktora SPC, preko Čadež Marka direktora PKS do Mićana Mićanovića načelnika opštinskog za opšte poslove...  svi se manje više stavljaju u službu politike, krijući se iza Struke.  Jer što su nekad bili rodoljublje i patriotizam, pa patriotizam i domaćinsko ponašanje,  sad polako ali sigurno postaje STRUKA,  jer ne sme se sumnjati u PATRIOTU  DOMAĆINA,  Stručnjaka,  jer on je završio škole i naš je najpoznatiji štagodolog koji se zalaže za prestanak vakcinacije...  on je lekar pneumolog  ON ZNA ON JE IZ STRUKE!!!!

Edited by Stoned Laki21
Link to comment
Share on other sites

 

5 minutes ago, Stoned Laki21 said:

Fanuci

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Fauci

 

Dodeljena mu je specijalna zastita jer se suprotstavio sefu, pa se to hard core pristalicama nije svidelo.

 

A za ovo u drugom pasusu imaju priliku da se isele, sto ce i dogoditi i da ne botuju ni za koga.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Crni Bombarder said:

Kada demonstraivno napusta KZN - to je sta tacno?
Kada pristane da na KZN vise nema pitanja novinara - to je tacno sta?
Pogodili ga komentari na fejsu..jel rekao da ga je pogodio komentar Nestorovica o najsmesnijem virusu? 

 

Ima i ona čuvena izjava - kada Vučić napravi okupljanje u Novom Pazaru (ali i Nišu), to za njega nije stručno, već političko pitanje. Jeste da se nije bavio pitanjem da li Veliki Vođa mora u karantin nakon posete Mađarskoj, ali možda ga o tome nisu ni pitali. Mora biti da te epidemije nisu pitanje za lekare kada Veliki Vođa nešto organizuje jer je poznato da okupljanje zarad sakupljanja jeftinih političkih poena ne predstavlja nikakav epidemiološki rizik pošto Veliki Vođa ima nevidljivi štit kojime brani sve prisutne.

  • Like 2
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

Prema poslednjim informacijama nadležnih, u Vlasotincu je 14 osoba zaraženo virusom korona. Građani koji se javljaju Južnim vestima traže da ih iz Štaba blagovremeno informišu, jer su za samo nedelju dana, kako kažu, 3 osobe preminule zbog zapaljenja pluća, a da li je to zbog posledica korone, ne zna se. U Opštinskom štabu za vanredne situacije kažu da informacije o preminulima ne dobijaju, te da na zabrinutost građana ne mogu da odgovore.

 

Naravno da nije Korona, no je kao u slučaju Davida Dračićevića nadasve zadesna smrt.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Plavi Golub said:

A za ovo u drugom pasusu imaju priliku da se isele, sto ce i dogoditi i da ne botuju ni za koga.

 

iseljavaju se u velikom obimu...  svi ovi mladji lekari pobegoše napolje i neće imati ko da nas leči uskoro...   ali ove SNStručnjake to ne brine  jer će kon još malo u penziju ko Pukovnik, Nestorović isto ti izjavio, a Darija je vidjena za ministricu neku u okviru SNS-a...   i onda mi ovde pričamo o struci, a struka ne želi da prenese pukoj svetini da smo propali kao industrija čarapa Udarnik i da ako se nešto ne preduzme...  nego botuje daq nam je do yaya jer će sutra svi avanzovati na bolje položaje...   svoje etičke i moralne  principe su   podredili napredovanju u karijerama i to je to. Samim tim nisu ekipa stručna negu su klasika korporativni aparačici koji kolju zubima da bi napredovali na hijerarhijskoj lestvici.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Stoned Laki21 said:

 

iseljavaju se u velikom obimu...  svi ovi mladji lekari pobegoše napolje i neće imati ko da nas leči uskoro...   ali ove SNStručnjake to ne brine  jer će kon još malo u penziju ko Pukovnik, Nestorović isto ti izjavio, a Darija je vidjena za ministricu neku u okviru SNS-a...   i onda mi ovde pričamo o struci, a struka ne želi da prenese pukoj svetini da smo propali kao industrija čarapa Udarnik i da ako se nešto ne preduzme...  nego botuje daq nam je do yaya jer će sutra svi avanzovati na bolje položaje...   svoje etičke i moralne  principe su   podredili napredovanju u karijerama i to je to. Samim tim nisu ekipa stručna negu su klasika korporativni aparačici koji kolju zubima da bi napredovali na hijerarhijskoj lestvici.

 

1. Tacno jer nece da im dziberi kroje kapu. A dziberluk je opste mesto u srpskoj politici, javnom i korporativnom zivotu, inace si *eder.

2. Kon da je mogao da prespoji do penzije verivatno ne bi ni sedeo tu, pukovnik ili pokojnik. Darja ako je iole pamtna ima da se pravi mrtva posle ovoga. Nema polozaja koji vredi ovoga.

3. Puka svetina je inace poznata sto izuzetno pridaje znacaja misljenju struke, al kad bi se zezali

4. A mozda predju i u protivnicke redove. Znas kako je nekad bilo neko u "cetnike", neko u "partizane", pa ko god "pobedi" spasavamo nase.

 

 

I ajde da ne trolujemo ovo vise. Svakom svoja dioptrija i ugao posmatranja.

 

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

S obzirom da je sad sredina aprila, svi novozarazeni su oboleli nakon uvodjenja vanrednih mera, a broj ide samo na gore. Ok, testiramo vise neko 25. Marta, ali opet deluje mi da blago gubimo kontrolu.

Masovno zarazavanje na liturgiji u nedelju sirom srbije bi vrv kod nas oduzilo epidemiju za jos 2-3 nedelje?

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...