Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

25 minutes ago, DameTime said:

Ti li beše ona što ne želi nekim gilipterima da "plaća školovanje"? Najbolje da se sa tobom razgovara na temu vrednosti i bilo čega što zahteva gledanje dalje od sopstvene guzice i svog kapitala.

Ne lupetati o stvarima koje ne razumes. Naravno da necu da placam nekim gilipterima skolovanje, jer placam za svoje dete, a meni to niko ne placa. Znaci isto kao sto ne bih da placam komsiji struju jer on nece da plati, a ja moju moram.

• Like 1

9 minutes ago, Angelia said:

Ne lupetati o stvarima koje ne razumes. Naravno da necu da placam nekim gilipterima skolovanje, jer placam za svoje dete, a meni to niko ne placa. Znaci isto kao sto ne bih da placam komsiji struju jer on nece da plati, a ja moju moram.

Podržavaš MAGAtarda Trumpa, dokazanog lopova, prevaranta i neuspešnog bizMismena, a ovamo se štrecaš da te ne "opljačkaju" neki mučenici za školovanje.

• Like 2

To ne može biti razlog, ni ubogi Obama ker nije prošao, neće ni Kamala tu ništa uspeti, sve i da želi, ni unškolsvu ni u zdravstvu.

Ako je Kamala toliko nesposobna i nesamostalna, ja ne vidim razlog za strah od njenog predsednikovanja?

Kakav interes imaju Obama i Klinton porodica u nekakvom socijalizmu?

Veća je marioneta tranp i to Maskova.

Trump nije da se smanje porezi za sve, ne. On je da kazemo moderan superhik, on bi da smanji poreze bogatima a da digne ostatku Amerike jer jbg nekako treba obezbediti kintu za Pentagon i ostalo. Dakle i Trump je prespodelu kapitala.

Edited by MeanMachine
  • Like 2

10 minutes ago, Helena said:

Ako je Kamala toliko nesposobna i nesamostalna, ja ne vidim razlog za strah od njenog predsednikovanja?

Na stranu sto niko ne vidi da iko pokazuje strah od Kamale, ona je samo sprdnja i zgodna za valjanje po podu ....ali kad vec verujes da postoji neki strah od Kamale kao predsednice, to je mozda zbog toga sto Juliette Kamala has a gun. Straaaasno. Ona puca. Strah je svakako sveprisutan kad guska puca.

Ali stvarno mislim da se niko nikoga ne plasi osim uvek onih istih koji sede u bunkerima poslednjih decenija i sa konzervama cekaju apokalipsu koja nije vezana za politicke kandidate vec za stanje uma takvih ljudi kao i za gomile strucne literature koje najavljuju izumiranje dinosaurusa

Dobro, mozda Trumpic uliva dozu straha u necije kosti ali to nije sasvim dokazano, mislim da je i to samo izborna retorika .... Sto je i bio cilj da se suprostavljene strane dovedu u stanje ludila da ne znaju vise ni sta pricaju ni sta je smesno ni sta je stvarnost.

Postoji samo izborna buka i bes. To gledamo. 

58 minutes ago, DameTime said:

Podržavaš MAGAtarda Trumpa, dokazanog lopova, prevaranta i neuspešnog bizMismena, a ovamo se štrecaš da te ne "opljačkaju" neki mučenici za školovanje.

Meki mucenici sve govori :classic_biggrin: recimo oni koji su poceli da otplacuju pre 20 godina, ili oni koji rade drzavne poslove, ili oni koji ne otplacuju redovno pa im se nakupilo kamate, to su mucenici?

1 hour ago, Nicklord said:

Spomenuo sam juče ali ovo mi je fascintanto bilo kod Rogana😄 @Angelia jel može pojašnjenje ovog 

Svo Trampovo političarenje može da se svede u ovo:

Jel hoćeš ikad dokaze da pokažeš?

Uh

k622oppjlbxd1.jpeg

Google Translate? sta treba da se pojasnjava?

1 hour ago, Angelia said:

1. nema nikakav uticaj na to, i to nije vrednost.

U kom smislu kažeš da ovo nije vrednost?

2 hours ago, Angelia said:

Kad ne zelis da te neko optuzi za marxizam nemoj da koristis preraspodelu kapitala kao argument.

Preraspodela =/= marksizam. Kao što je i npr. uzgoj jabuka =/= marksizam.

Što se tiče giliptera: ako sam ja shvatio tu problematiku, u SAD postoji veliki broj ljudi koji je uzeo studentske kredite i sada - iz ma kog razloga - ima problem sa vraćanjem istih. Taj problem je tolikih razmera da se može nazvati sistemskim, koči veliki deo populacije, a čim je poprimio tolike razmere onda verovatno sa realizacijom celog tog koncepta nešto nije bilo u redu in the first place. E sad, ako se neki dugovi oproste, onda će ispasti da su pojedini bili zakinuti samim tim što su uredno isplaćivali svoje obaveze. Ovo jeste u neku ruku nepravedno, ali slične preraspodele su neizbežne u manjoj ili većoj meri. Uostalom, kada je veliki broj ljudi u velikim dugovima, imaš izbor između toga da se bar deo duga oprosti i toga da dobiješ veliko sranje na ovaj ili onaj način.

Ja da sam na mestu nekoga ko je "uredno plaćao", opet bih bio za to da se oproste dugovi, ako to znači boljitak za veliki deo populacije - to uglavnom znači dobitak za društvo u celini, što je odličan razlog da se utroše nečije pare. :classic_smile: Uostalom, oprost studentskih kredita može se shvatiti kao retroaktivno finansiranje školovanja, a ima li boljeg načina da se utroši novac od poreza nego na školstvo i zdravstvo?

• Like 3

9 minutes ago, Smrtokapa said:

Zato sto drzave trenutno drze pravo da o tome odlucuju, I demokratski njihovi glasaci mogu o tome da odluce.

Što se tiče giliptera: ako sam ja shvatio tu problematiku, u SAD postoji veliki broj ljudi koji je uzeo studentske kredite i sada - iz ma kog razloga - ima problem sa vraćanjem istih.

Ne, ne znaci da imaju problem. Znaci za otpisivanje dobrog dela toga ne moras da imas finansijskih problema.

Taj problem je tolikih razmera da se može nazvati sistemskim, koči veliki deo populacije, a čim je poprimio tolike razmere onda verovatno sa realizacijom celog tog koncepta nešto nije bilo u redu in the first place. E sad, ako se neki dugovi oproste, onda će ispasti da su pojedini bili zakinuti samim tim što su uredno isplaćivali svoje obaveze. Ovo jeste u neku ruku nepravedno, ali slične preraspodele su neizbežne u manjoj ili većoj meri. Uostalom, kada je veliki broj ljudi u velikim dugovima, imaš izbor između toga da se bar deo duga oprosti i toga da dobiješ veliko sranje na ovaj ili onaj način.

Opet masis poentu, dugovi se ne otpisuju ljudima sa problemom, nego masovno

Ja da sam na mestu nekoga ko je "uredno plaćao", opet bih bio za to da se oproste dugovi, ako to znači boljitak za veliki deo populacije - to uglavnom znači dobitak za društvo u celini, što je odličan razlog da se utroše nečije pare. :classic_smile: Uostalom, oprost studentskih kredita može se shvatiti kao retroaktivno finansiranje školovanja, a ima li boljeg načina da se utroši novac od poreza nego na školstvo i zdravstvo?

Znaci ti bi podrzao da otplate kreditne kartice onima koji previse trose ili nece da ih placaju, jer je to boljitak za drustvo? Kako mislis retroaktivno finansiranje skolovanja? To su uglavnom ljudi koji rade I zaradjuju. 

1 hour ago, MeanMachine said:

Trump nije da se smanje porezi za sve, ne. On je da kazemo moderan superhik, on bi da smanji poreze bogatima a da digne ostatku Amerike jer jbg nekako treba obezbediti kintu za Pentagon i ostalo. Dakle i Trump je prespodelu kapitala.

Nemam pojma o cemu pricas iskreno. On je poreze spustio svima.

18 minutes ago, Smrtokapa said:

Što se tiče giliptera: ako sam ja shvatio tu problematiku, u SAD postoji veliki broj ljudi koji je uzeo studentske kredite i sada - iz ma kog razloga - ima problem sa vraćanjem istih. Taj problem je tolikih razmera da se može nazvati sistemskim, koči veliki deo populacije, a čim je poprimio tolike razmere onda verovatno sa realizacijom celog tog koncepta nešto nije bilo u redu in the first place. E sad, ako se neki dugovi oproste, onda će ispasti da su pojedini bili zakinuti samim tim što su uredno isplaćivali svoje obaveze. Ovo jeste u neku ruku nepravedno, ali slične preraspodele su neizbežne u manjoj ili većoj meri. Uostalom, kada je veliki broj ljudi u velikim dugovima, imaš izbor između toga da se bar deo duga oprosti i toga da dobiješ veliko sranje na ovaj ili onaj način.

Taj ulozeni novac vratiti kroz sales tax jer ce biti utrosen na nesto drugo. Podsticanje potrosnje, samim tim podsticanje proizvodnje, radnih mesta, etc. 

6 minutes ago, Angelia said:

Ne, ne znaci da imaju problem. Znaci za otpisivanje dobrog dela toga ne moras da imas finansijskih problema.

----

Opet masis poentu, dugovi se ne otpisuju ljudima sa problemom, nego masovno

Ne bih rekao da mašim poentu. Bitno je da se skine teret sa pleća ugroženih - ako pritom neko ko nema problem bude na dobitku, to i nije neka frka kada su u pitanju ovako krupne mere. Taman da se izbegne da se i oni bune zato što im se ne vraćaju pare jer su "bili odgovorni" itd. :classic_smile:

16 minutes ago, Angelia said:

Znaci ti bi podrzao da otplate kreditne kartice onima koji previse trose ili nece da ih placaju, jer je to boljitak za drustvo?

Ovde govorimo o školstvu, za koje bih uvek radije dao pare nego za ovaj primer koji nudiš. Doduše, imali smo mi ovde nešto donekle slično tvom primeru: problem sa kreditima u švajcarskim francima. I da, bio sam za da se ljudima otpiše deo tog duga, iako nisam sam pogođen tim problemom.

Ali, generalno govoreći, za ma koji problem ovog tipa, što se mene tiče, ne postoji striktna linija u pogledu tipa dugovanja gde bih rekao - ove dugove treba otpisati a ove ne, već mislim da svaki slučaj treba razmatrati uzimajući u obzir masovnost i potencijalni problem koji bi masovna nesposobnost za vraćanje duga izazvala. Naravno, ceteris paribus, pre sam za otpis duga nekome ko je uzeo kredit da školuje dete nego nekome ko je uzeo kredit za novu veš mašinu.

26 minutes ago, Angelia said:

Kako mislis retroaktivno finansiranje skolovanja?

Mislim čisto u smislu: niste izdvajali veći deo prihoda od poreza na nečije školovanje ranije, izdvojićete sada.

3 hours ago, Selina said:

To sa studentskim kreditima prilicno je komplikovana prica i radi se o nestvarno visokom iznosu, naime o iznosu duga od

1650 milijardi. Bajden je predlozio plan da se deo kredita kao oprosti/otpise, a plan je predvidjao 400 milijardi.

Ustavni sud je odbio takav plan. Za nas koji zivimo u Evropi sve je to neshvatljivo, ali na kraju krajeva to oprastanje

kredita svakako ide i na stetu Angelijinog kapitala.

Ovaj dug studentskih kredita visi je od celokupnog dugovanja kreditnih kartica , a znamo da tamo ljudi jako vole da placaju

i parama koje nemaju.

Za vreme korone bio je moratorijum za te kredite, ali je posle trui i po godine istekao ( mozda jos uvek traje, nemam informaciju).

Nije neshvatljivo, ja verujem da i Srbija ima problem sa otplatom studentskih kredita. Donošenjem zaključka na osnovu heuristike dostupnosti, skoro svi ljudi koje znam a da su uzimali studentski kredit, ga ili nikad nisu vratili i niko ih nije smarao ili ga trenutno kuliraju.

Ja sam recimo u procesu i prvo me nisu na vreme obavestili o početku otplate. Navodno mi je bilo stiglo neko rešenje (zapravo nije), a posle godinu dana UniCredit pošalje plavu kovertu, u fazonu dugujete toliko i toliko. 

Zovem ih, derem se na službenike, oni meni ali nama u sistemu stoji da je poslato na Poštu, ja govorim da me nije briga, pošto meni nikad ništa nije stiglo i sl. Na kraju mi čovek iz Ministarstva (kom mi zapravo dugujemo pare i sa kojim imamo ugovor) samo pošalje dalji plan otplate, bez aktiviranja zatezne kamate i sl. Dešavalo mi se isto da nekad ne budem redovna pa onda uplatim veću sumu, bez posledica.

Jednostavno je drugačije sa studentskim kreditima i mislim da je okej da se mladima ne primenjuju ista pravila kao recimo za stambene kredite. Pogotovo što mnogima znači novac u tom periodu, ako nemaju neke druge prihode, a znamo i da je danas teško pristojno zarađivati.

1 hour ago, Smrtokapa said:

Mislim čisto u smislu: niste izdvajali veći deo prihoda od poreza na nečije školovanje ranije, izdvojićete sada.

Drzavne skole kostaju, skolarina se ne placa. Nacionalni prosek oko 13-14K za svakog djaka godisnje. Najveci deo novca se prikuplja iz taksi na nekretnine, a onda iz taksi na prodaju i lutrija. Znaci, svako ko ima nekretninu a nema decu moze da se buni da onaj sto rentira i ima troje dece koje skoluje mu otima pare. Do skora se takva pitanja uopste nisu postavljala, odjednom je to postao nevidjeni teret za deo populacije. 

15 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Do skora se takva pitanja uopste nisu postavljala, odjednom je to postao nevidjeni teret za deo populacije.

Dobro, ovde postoji taj dodatni problem retroaktivnosti, gde ispada da je neko ispao budala ako je uredno otplatio kredit, jer je mogao da mu bude oprošten.

Ali to je manje od dva zla kada je druga opcija "operacija uspela, pacijent umro".

3 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Sta bi sa ppp i oprostom dugova?

Sta bi sa time? To je bilo da se ljudi ne otpuste, kakve veze to ima sa studenstkim zajmovima?

3 hours ago, Smrtokapa said:

Ne bih rekao da mašim poentu. Bitno je da se skine teret sa pleća ugroženih - ako pritom neko ko nema problem bude na dobitku, to i nije neka frka kada su u pitanju ovako krupne mere. Taman da se izbegne da se i oni bune zato što im se ne vraćaju pare jer su "bili odgovorni" itd. :classic_smile:

Ali to uglavnom nisu ugrozeni, nego je kupovina glasova. Ako si zaposlen u vlasti, mozes da dobijes otpis...

Ovde govorimo o školstvu, za koje bih uvek radije dao pare nego za ovaj primer koji nudiš. Doduše, imali smo mi ovde nešto donekle slično tvom primeru: problem sa kreditima u švajcarskim francima. I da, bio sam za da se ljudima otpiše deo tog duga, iako nisam sam pogođen tim problemom.

Zasto bi ti placao za nekog ko je neogovoran, moze da plati a nece?

Zasto bi neko ko nije mogao da priusti skolovanje, i odgovorno odlucio da ostane u nekom zanatu, placao za nekog ko nije?

2 hours ago, Smrtokapa said:

Dobro, ovde postoji taj dodatni problem retroaktivnosti, gde ispada da je neko ispao budala ako je uredno otplatio kredit, jer je mogao da mu bude oprošten.

Ali to je manje od dva zla kada je druga opcija "operacija uspela, pacijent umro".

Ne, opet masis, nije pitanje samo retroaktivnosti, da se odgovorni kaznjavaju, nego I da koristis pare ljudi koji nikad od njih nece imati koristi, a koji nisu mogli da priuste obrazovanje. Zasto ne investicija u zanatske skole, pa mogucnosti da taj neko dobije vise obrazovanje? Umesto otpisivanja dugova ljudima koji vec zaradjuju dovoljno, I vec su imali beneficiju u zajmovima? 

2 hours ago, Helena said:

Dužnički ropstvo je vrlo zgodna stvar za super bogate i bogate.

Inače, ovaj naočit mlad gospodin ima novu teoriju :s_w:

Jedva cekam trenutak kada ce se Trump okrenuti protiv Vance-a... A taj trenutak ce doci. 

33 minutes ago, Angelia said:

Ne, opet masis, nije pitanje samo retroaktivnosti, da se odgovorni kaznjavaju, nego I da koristis pare ljudi koji nikad od njih nece imati koristi, a koji nisu mogli da priuste obrazovanje. Zasto ne investicija u zanatske skole, pa mogucnosti da taj neko dobije vise obrazovanje? Umesto otpisivanja dugova ljudima koji vec zaradjuju dovoljno, I vec su imali beneficiju u zajmovima? 

Drustvo kao cjelina, i svaki pojedinac u njemu i te kako ima koristi od podizanja nivoa obrazovanja i stepena strucnosti svih profila koji u tom drustvu stvaraju. Bolji ljekari, inzenjeri, ekonomisti, pravnici, profesori, zubari su interes svakog pojedinca - pa i onih koji nikad nece otici kod zubara ili ici u skolu da nesto nauce.

• Like 4

2 minutes ago, ters said:

Drustvo kao cjelina, i svaki pojedinac u njemu i te kako ima koristi od podizanja nivoa obrazovanja i stepena strucnosti svih profila koji u tom drustvu stvaraju. Bolji ljekari, inzenjeri, ekonomisti, pravnici, profesori, zubari su interes svakog pojedinca - pa i onih koji nikad nece otici kod zubara ili ici u skolu da nesto nauce.

Ok, zasto ne podizati nivo obrazovanja kod onih koji ne mogu da priuste umesto otpisivanja zajmova onima koji mogu?

Samo da primetim, I nadam se da se ovo nece povezati na prethodni post, Trampov intervju je samo na YT dostigao 30 mil views, znaci bez bilo kojih drugih platformi. Samo komentar Rogana na intervju je skoro dostigao 5 mil. Ja nisam pratioc Rogana, uglavnom ga I ne primecujem, ali znam da je covek napravio jedan od najvecih dilova, I da mu je podcast izuzetno popularan. Marketinski kontam njegovu vrednost.

Kamala je za sada odbila da se pojavi, Rogan kaze ne direktno I potpuno, ali bi volela da vidim takav freestyle intervju sa njom bez prethodno napisanih odgovora, I bez vestackog politickog govora. Nesto sto nije scripted. 

Nesto gde cujemo sta stvarno misli, koje su njene pozicije, zasto je promenila pozicije...

4 hours ago, Smrtokapa said:

Naravno. Ali kada nije standardna praksa da se takva ili neka vrsta dugova otplati onda se desi tako, pa kako koga zahvati. Zato sam i pitala za ppp. Mnogi nisu trazili zajam, a posle su skoro svima onima koji su trazili oprostili dugove (i jos nikog nisam cula da je kukao sto su drugima oprostili nego sto se sam zeznuo pa nije trazio...). 

Za drzavne skole je standardna praksa, a opet ako bas neko hoce da kuka eto moze da nadje razlog. 

1 hour ago, Angelia said:

Sta bi sa time? To je bilo da se ljudi ne otpuste, kakve veze to ima sa studenstkim zajmovima?

Isti je princip. Oprostaj dugova koji je isao iz drzavne kase. 

26 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Isti je princip. Oprostaj dugova koji je isao iz drzavne kase. 

Nije isti princip, veze nemaju, bio je privremen loan ako dokazes da nikog nisu otpustio. Ako jesi ppp nije vazio.

Nije bio oprostaj dugova bez povracaja, I bio je privremena reakcija na pandemiju.

Jel ti uopste znas sta je ppp bio?