[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja - Page 1205 - Politika - VOX92 Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, nonick said:

Prvo, ja ni ne razumem sta me pitaš ovde, ko je sta povukao 10% pa 25%?

Tramp je prvo uvodio 10% za granicu, pa 25% sada.

1 hour ago, nonick said:

O ovome sam pisao i ja i drugi. Ima nekoliko stvari koje ima tarifa. Recimo mlečni proizvodi. Naprimer Kanada stavila 200% na uvoz iz USA i isto tako i USA stavila 200% na uvoz mlečnih proizvoda iz Kanade. I to je u ugovoru koji je Tramp potpisao - USMCA. Od potpisa ugovora, pre šest godina nije, ni Kanada, ni USA nije naplatila nijednom te tarife jer granice koje su postavljene na količinu nisu dostignute. Isto tako USA je imal rast izvoza mlečnih proizvoda u poslednjih 5-6 godina.

Ok, ali posto nikad nisu postigli kvote, tarife su imaginarne?

1 hour ago, nonick said:

Molim te pise mali jasnije i koristi rečenice koje imaju neku strukturu. Meni srpski nije maternji, ali se trudim da rečenice koje napisem imaju smisla i logike. Ovo ne bi nikad pisao nikome, čak sta vise - volim zajebancije i neformalo, ali dosli smo do pozicije da rečenice tipa, "povukao, Tramp dosao, 10% tamo vamo" su nepregledljive i ne mogu razumeti. I want to get to the bottom of this.

Stvarno? Nakon sto si tvrdio da tarife nisu postojale, pa sad preokrenuo pricu kako to nikad nisi rekao, ja sam nerazumljiva?

Ajde da se pravimo da je Decembar 2024te. Jel postoje tarife I da li koriste Kanadi?

1 hour ago, nonick said:

Uh, odakle ti to da Kanadi ne koristi ugovor? Pa bas zato smo i uveli sad tarife jer je Tramp prekrsio ugovor. Znas da je USA i Kanada jedna drugom najveci izvoznik/uvoznik.

Nonick, fokusiraj se, ovo je postalo smesno. Zaboravi tarife koje su uvedene sada. 19tog Januara, jel su postojale tarife ili ne? Da li je Kanada profitirala u dilu ili ne?

1 hour ago, nonick said:

Pa rekla si da si pažljivo čitala moje postove, ali izgleda da nisi. Jedan od uslova da mi skinemo tarife je da počnemo pregovarati USMCA 2.0 pre vremena, a to je sada  a ne 2026. Kao original ugovor kaze. Tramp je nem za sada, videcemo početkom aprila. 

😞

1 hour ago, nonick said:

Ovo opet ne razumem. Znaci mi ukinemo tarife na uvoz i vi ostavite tarife na uvoz. i tako mi ne izvozimo vise vama i idemo u recesiju u roku od odma. Dobar plan. 

Sad se definitivno pravis blesav. 

Ali barem sada mislim da si svestan sta radis, a nije razumevanje u pitanju.

Posted

Profesorka Christina Pagel sa University College of London o napadu dnevne doze na visoko obrazovanje i nauku:

Censor, purge, defund: how Trump is following the authoritarian playbook on science and universities

I have mapped 35 of the Trump administration's attacks on science and universities to the authoritarian playbook - and consider what it means for attacks still to come

The attacks on science and universities are neither random nor new

This isn’t chaos—it’s a deliberate war on science and academic freedom. In just six weeks, the Trump administration has slashed research budgets, purged health and scientific agencies, censored research, and threatened universities.

Making a list of the actions taken since January 2025 reveals distinct patterns. Just as the administration’s actions as a whole are following an authoritarian playbook, so are the specific ways they are attacking science. I’ve displayed 35 distinct actions in the Venn Diagram below (table of actions with links), grouped into three main categories:

Control of science to align with state ideology;

Undermining the independence of universities / suppressing dissent;

Maintaining geopolitical / economic goals.

• Like 6
  • Tuzno 2
Posted (edited)

Sećam se dobro vremena kada je, i na koji način, moja malenkost predvidela mogućnost da AOC postane jedan od najozbiljnijih kandidata Demokratske stranke za predsedničke izbore 2028. godine, što je još tada bilo označeno kao nekakva poluozbiljna opservacija koja ne drži vodu... 

Kad ono...

Danas AOC vodi u anketama kada je reč o mogućim predsedničkim kandidatima demokrata. Ta prednost jeste doduše mala, naročito jer svedočimo disperziji podrške ka mnogim licima i stranama, ali njen pokret Fight oligarchy trenutno zaista okuplja najviše ljudi od svih mitinga koje organizuju razne demokrate. 

Ima, doduše, očigledne ironije u tome što demokrate pominju oligarhiju, budući da su koliko do juče pod svojim okriljem imali i Maska, i Soroša, i Bezosa, i Zakerberga... I tad im oligarhija uopšte, naravno, nije smetala.

Kao što im ni danas ne smeta to što je, statistički gledano, na svakog jednog milijardera koji je podržao Trampa na predsedničkim izborima, Kamalu Haris podržalo - dva milijardera. Ne smeta im ni to što je devet od deset najbogatijih okruga u SAD pod vlašću demokrata, to što su danas 65% Amerikanaca koji zarađuju više od 500.000 dolara godišnje registrovani glasači Demokratske stranke, što 75% menadžera hedž-fondova politički donira novac demokratama, kao što i 95% sredstava iz donacija top tri menadžment konsultantskih firmi ide - demokratama.

Toliko o oligarhiji...

Ali na AOC - ne dam, i uvek ću biti za nju kada je reč o novoj podeli unutarstranačkog uticaja, ma koliko bi mi prijao i Džon Stjuart u ulozi predsedničkog kandidata

Jer, bilo bi mi milo da, ako postane trkač za ulazak u Belu kuću, ovde flešujem post objavljen pet godina pre tog trenutka kada će ona, eventualno, i zvanično postati deo predsedničke trke, u kome je stajalo - AOC će biti sledeći predsednički kandidat Demokratske stranke. 

Edited by Nek grmi jako
Posted

Da citiram mudre riječi Mila Đukanovića: bravo, kreteni!

Concerns about espionage rise as Trump and Musk fire thousands of federal workers

WASHINGTON (AP) — As President Donald Trump and billionaire Elon Musk work to overhaul the federal government, they’re forcing out thousands of workers with insider knowledge and connections who now need a job.

For Russia, China and other adversaries, the upheaval in Washington as Musk’s Department of Government Efficiency guts government agencies presents an unprecedented opportunity to recruit informants, national security and intelligence experts say.

Every former federal worker with knowledge of or access to sensitive information or systems could be a target. When thousands of them leave their jobs at the same time, that creates a lot of targets, as well as a counterespionage challenge for the United States.

“This information is highly valuable, and it shouldn’t be surprising that Russia and China and other organizations — criminal syndicates for instance — would be aggressively recruiting government employees,” said Theresa Payton, a former White House chief information officer under President George W. Bush, who now runs her own cybersecurity firm.

Posted
34 minutes ago, Beonegro said:

Da citiram mudre riječi Mila Đukanovića: bravo, kreteni!

Concerns about espionage rise as Trump and Musk fire thousands of federal workers

Interesantna logika, ako otpustimo federalne radnike mogu postati spijuni, pa da ih zato dozivotno placamo. Ali ako DOGE dobije pristup podacima, onda je ugrozena nasa privatnost i oni mogu biti spijuni.

Samo nikako da ne diramo u federalne agencije I ne pokusamo da spustamo budzet, za koji nema para da placamo.

Znaci samo nam preostaje da dostojanstveno bankrotiramo, samo da ne zaboravimo da finansiramo NATO, USAID i rat u Ukrajini.

Posted
3 minutes ago, Angelia said:

Interesantna logika, ako otpustimo federalne radnike mogu postati spijuni, pa da ih zato dozivotno placamo. Ali ako DOGE dobije pristup podacima, onda je ugrozena nasa privatnost i oni mogu biti spijuni.

Samo nikako da ne diramo u federalne agencije I ne pokusamo da spustamo budzet, za koji nema para da placamo.

Znaci samo nam preostaje da dostojanstveno bankrotiramo, samo da ne zaboravimo da finansiramo NATO, USAID i rat u Ukrajini.

Ignorisanje stvarnosti neće ukinuti tu stvarnost, samo će sudar sa njom učiniti pogibeljnijim. 

• Like 3
Posted

Svaka podudarnost je... slucajna:

Three years before Germany invaded Poland in 1939, Adolf Hitler ordered the construction of the world’s largest tourist resort, located on a beachfront property on the island of Rügen. The Nazis called it Prora.

Hitler never finished the construction of Prora, which is 4.5km long and located about 150 metres from the beach, due to the onset of the second world war.

3a0c90d8-c051-11e7-b942-6d23cbdef96a_972

Posted
10 minutes ago, Beonegro said:

Ignorisanje stvarnosti neće ukinuti tu stvarnost, samo će sudar sa njom učiniti pogibeljnijim. 

Tacno, zato I moramo da smanjimo budzet. A to znaci smanjenje federalne vlade.

Posted (edited)
2 minutes ago, Angelia said:

Andjo, zivis u diktaturi trenutno. Apsolutno nista ne znaci to sto ih branis ma koliko glupo bilo, jer im ne trebas vise. Dobili su sta su hteli. 

To sto ti prosipas ovde je svima, osim tebi jasno da se ne radi o smanjenju vlade (potrosnje), nego kontroli. 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Like 1
Posted
12 minutes ago, Angelia said:

Zašto savezne vlade (uzgred, ne radi se o smanjivanju savezne vlade, nego o smanjenju savezne administracije ili savezne birokratije)? 

Ukoliko se vodimo striktnim cost-cuttingom, onda je učinkovitija centralizacija vlasti i poreskih prinadležnosti na nivou savezne države/administracije, jer na tom nivou imaš sinergije između različitih konstituenata savezne države, i istovremeno smanjenje administracije i njenih troškova na lokalnom nivou. Na primjer, na taj način bi dobio da imaš jedno ministarstvo obrazovanja, umjesto da svaka država članica ima svoje ministarstvo obrazovanja i da plaćaš jednog saveznog ministra za obrazovanje, ne 50 lokalnih ministara obrazovanja. 

Posted (edited)
12 hours ago, Angelia said:

Stvarno? Nakon sto si tvrdio da tarife nisu postojale, pa sad preokrenuo pricu kako to nikad nisi rekao, ja sam nerazumljiva?

Ajde da se pravimo da je Decembar 2024te. Jel postoje tarife I da li koriste Kanadi?

Nonick, fokusiraj se, ovo je postalo smesno. Zaboravi tarife koje su uvedene sada. 19tog Januara, jel su postojale tarife ili ne? Da li je Kanada profitirala u dilu ili ne?

😞

Here we go 🙂

Samo da naznacim, da Tramp uopste nije imao Kanadu kao 51st state u svojoj kampanji, ni sveobuhvatne tarife - across the board - 25% prema Kanadi. Da se ne bi slucajno nasao iza resetaka jer bi mnogo verovatno izgubio izbore (ovo verovatno kazem malo sa pomesanim emocijama: nada i strah).

Ali, anyway, da pocnemo:

Evo me, opet dosadjujem. Sta je uvodio "za 10% za granicu"? Jel mozes celu recenicu da napises? Bez toga ne bi znao da odgovorim ni na drugi deo pitanja "pa 25% sada"? 

Ne, nisu imaginarne te tarife za mlecne proizvode. Isto ako imas kola u garazi i ne vozis, ta kola su jos uvek stvarna.

Mislim, stvarno 🙂 Kad sam rekao da ne postoje onda sam mislio da znas za sta stoji NAFTA - North American Free Trade Agreement. Sorry za moj propust u vezi toga. Znaci iako je NAFTA vec bila jedna od najboljih free trade ugovora na svetu, znaci tariffs free - bez tarifa, Tramp je to jos poboljsao i nastimovao za bolju korist za USA sa novom verzijom koji se sada zove USMCA. Ovo pisem samo da pudemo na same page-u. E na to sam mislio kad sam rekao da nema tarifa. Ako se dobro secam, preporucio sam ti da pogledas pdf verziju na americkoj drzavnoj web stranici, ima vise od 7000 stranica i jako puno nule - nula znacino no tariff, da ne bude zabune.

I naravno svi imaju korist od ovoga, i USA, i Kanada i Meksiko.

Da, postoje tarife u skladu sa USMCA. Vidi gore.

Da, postoje tarife u skladu sa USMCA. Vidi gore, gore.  Da, sve tri strane su profitirale, imaju korist, od USMCA ugovora.

??? Sta radim?

Edited by nonick
  • Like 2
Posted
1 hour ago, Beonegro said:

Ima i nastavak:

‘A second-rate movie star and failed political pundit’: Donald Trump criticises George Clooney after comments on press freedom

Predsjednik Sjedinjenih Država sjedi nedjeljom veče ispred TV-a, cijevči pivo i rantuje po mrežama :roflmao:

Washington, Jefferson, Roosevelt i Lincoln na nebu iskopali sebi oči da ne gledaju više naslednika.

• Like 1
  • Ha-ha 2
Posted
12 minutes ago, Beonegro said:

Sendvičar 

Pa zamisli ides na party u WH gde sluze hladan MD i razvodnjenu koka kolu iz aparata 😑

4 minutes ago, Smrtokapa said:

Linkoln ga i dalje posmatra.

Sa veoma zabrinutim izrazom lica 

Posted (edited)

J.Vance: "Danska ne radi dobro posao i nije dobar saveznik

Naocit i pametan.

Greenland’s prime minister slams ‘highly aggressive’ visit by US officials, including second lady Usha Vance

https://edition.cnn.com/2025/03/24/world/greenland-prime-minister-us-usha-vance-intl-hnk/index.html

The Trump Administration Accidentally Texted Me Its War Plans

U.S. national-security leaders included me in a group chat about upcoming military strikes in Yemen. I didn’t think it could be real. Then the bombs started falling.

Edited by Dragan
  • Like 1
Posted
1 hour ago, Dragan said:

J.Vance: "Danska ne radi dobro posao i nije dobar saveznik

Osim što su im izjave bezobrazne, agresivne i neodgovorne, takođe su i na nivou dece predškolskog uzrasta.

• Like 1
Posted (edited)
54 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Konc logor

3 migranta su umrli jer im daju casu vode na dan. Kada traze da idu u wc, kazu im da pisaju na pod. 

Uslovi u tim imigracionim pritvorima su uvijek bili uzasni, bez obzira koja je na vlasti - Klinton, Bush, Obama, Tramp, Bajden, ali je sada napravljen narativ po kojem imigranti ne zasluzuju ni minimum saosjecanja, a pogotovo ne trosenje bilo kojeg novca za poboljsanje uslova u kojima ih drze tako da se stvaraju uslovi za bukvalno stvaranje logora...  Pocelo je 2023 sa izjavama da imigranti "poison blood of our country"... Hitleru je od takvih izjava 1925. trebalo 10 godina do rasnih zakona, 13 godina do kristalne noci, i onda jos svega 2-3 do sistematskog ubijanja nepozeljnih... Danas se stvari brze odvijaju nego u proslosti...

Edited by ters
  • Like 1
Posted
3 hours ago, Beonegro said:

Zašto savezne vlade (uzgred, ne radi se o smanjivanju savezne vlade, nego o smanjenju savezne administracije ili savezne birokratije)? 

Sve zajedno. 

3 hours ago, Beonegro said:

Ukoliko se vodimo striktnim cost-cuttingom, onda je učinkovitija centralizacija vlasti i poreskih prinadležnosti na nivou savezne države/administracije, jer na tom nivou imaš sinergije između različitih konstituenata savezne države, i istovremeno smanjenje administracije i njenih troškova na lokalnom nivou. Na primjer, na taj način bi dobio da imaš jedno ministarstvo obrazovanja, umjesto da svaka država članica ima svoje ministarstvo obrazovanja i da plaćaš jednog saveznog ministra za obrazovanje, ne 50 lokalnih ministara obrazovanja. 

Amerika je republika. To je garantovano Ustavom. Oduzimanje prava drzavama bi vodilo u novi gradjanski rat. 

Niko normalan u USA ne zeli centralizaciju vlasti, nego upravo najvecu mogucu decentralizaciju.

Posted
3 hours ago, Angelia said:

I to bas sluzbenika koji se bave poverljivim informacijama? A pre toga sluzbenika koji se bave strateskim oruzijem? Pa u normalnoj zemlji bi posle toga Musku i njegovom tim klinaca kompijuterasa pokazali vrata.

Elem smanjenje federalne vlade radi tim klinaca kojima sa tim nikakvog znanja i iskustva nemaju, meni je neverovatno da je to tebi okej.

Posted
56 minutes ago, ters said:

Uslovi u tim imigracionim pritvorima su uvijek bili uzasni, bez obzira koja je na vlasti - Klinton, Bush, Obama, Tramp, Bajden, ali je sada napravljen narativ po kojem imigranti ne zasluzuju ni minimum saosjecanja, a pogotovo ne trosenje bilo kojeg novca za poboljsanje uslova u kojima ih drze tako da se stvaraju uslovi za bukvalno stvaranje logora...  Pocelo je 2023 sa izjavama da imigranti "poison blood of our country"... Hitleru je od takvih izjava 1925. trebalo 10 godina do rasnih zakona, 13 godina do kristalne noci, i onda jos svega 2-3 do sistematskog ubijanja nepozeljnih... Danas se stvari brze odvijaju nego u proslosti...

Pa ja razumem lose uslove, sigurno ih nece smestiti u Hilton, ali da ne mogu da im daju vodu i da idu u wc, to nikada necu razumeti. Pritom dok razmrse ko je tamo, nalaze i one sa zelenim kartama. 

Naletim juce na neki snimak gde neki imigracioni advokat savetuje drzavljanima da ne putuju bas mnogo i da kad se vracaju budu spremni da im oduzmu elektronske uredjaje koje onda zakace za neki drugi uredjaj pre nego sto vrate i oni nisu sigurni da li kopiraju kompjutere i telefone ili ubacuju neki 'virus'... Sad su i gradjani kriminalci?! Ogranicavaju nam informacije, kretanje... a tek je pocelo. 

I sto je najgore, kad zatvoren nekog mogu da ga smeste u neku drugu drzavu, pa niko tacno ne zna gde je taj ni da li je ziv...