ters Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 32 minutes ago, Helena said: Pa ja ne znam šta da mislim, zapravo, znam šta mislim, ali kako da se adekvatno izrazim na ovo Jel ovaj tol'ko puko da mora ovako da se reklamira (još njih iz administracije ima Teslu na profilu) Il je mu je tranp toliko dužan pa mora da mu reklamira auta? Era Ojdanić je prodavao kuvani kukuruz na plaži u CG, taj rang. I ista kultura i maniri...
Nek grmi jako Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 9 hours ago, Darko said: Ovde si me stvarno zbunio. Trampov napad na suverenitet Kanade, šta drugo? Što se tiče Rusije - zašto bi se ona odrekla prijateljstva sa Kinom? Kinezi pomažu Ruse vojno - mada indirektno, preko komponenta koje prodaju Rusiji. Sve dok Kina dobija energente po povoljnoj ceni, što bi pokušavali da nasilno vrate tu teritoriju? U stvari, kada je Kina išla u osvajačke ratove i zašto bi pošli uskoro (Taiwan je druga priča)? Takođe, posle 4 godine politika USA prema Rusiji se itekako može promeniti ako Trampisti izgube moć a u Kini to ide malo teže. Sad vi mene zbunjujete... Pa ne mislite valjda stvarno da bi neko iz Amerike vojno napao Kanadu?! To što Tramp priča o 51. državi je trik političkog marketinga, a čak ni to nije njegov izum, već davno prežvakana fora koja se aktualizuje po potrebi. Druga situacija bi bila kada bi, recimo, Alberta hipotetički izašla na referendum sa idejom o otcepljenju od Kanade i prisajedinjenju SAD. Jer to bi onda predstavljalo svima poznato pravo na samoopredeljenje, prema Članu 1 , stavu 2 Povelje UN (što se u kanadskom slučaju naziva Clarity Act), na način na koji je, primera radi, to učinila Škotska pre desetak godina sa namerom da ostvari nezavisnost u odnosu na Veliku Britaniju. Ali bi u tom slučaju proces bio iznutra, što bi Amerika svakako mogla logistički da potpomogne ako bi to htela... Naravno, sve to se najverovatnije neće dogoditi, pa je zato sve to običan zec iz političkog šešira... Što se pak tiče Kinorusije, ta veza je već jednom razvrgnuta, i to u trenucima kada je, po mnogima, bila još jača od današnjih veza između Kine i Rusije, i kada nije bilo ni pomena o demografskim pikanterijama na linijama gde dolazi do prirodnih frikcija, odnosno neželjenih trenja. A u slučaju da aktuelna veza kao takva opstane, ili da se čak i proširi, novonastala situacija bi mogla da nas natera da reagujemo kao ona ukrajinska ambasadorka tokom događaja u Ovalnom kabinetu prilikom posete Zelenskog, kada se uhvatila za glavu prethodno je spustivši ka svojim kolenima. Podsetiću vas na samo dva rendom događaja iz najnovijih svetskih odnosa, koji potvrđuju o kakvoj zabrinutosti je reč. Zamislite, recimo, da Kinorusija realizuje program instalacije baza na Grenlandu, o čemu već otvoreno pišu zapadni mediji u tekstovima sa linkova koje sam prethodno okačio, i što bi se verovatno desilo do kraja Trampovog mandata, kako to inače Kina potiho čini u drugim krajevima sveta, ako ne bude nekako sprečeno... Oni mogu da ih nazovu metereološkim stanicama, bazama za dresuru polarnih medveda ili spremištima za led koji se konzumira uz vodku, ali svi mi dobro znamo da bi u pitanju bile - vojne baze. I sad, na stranu prirodna bogatstva koja bi im vremenom dopala šaka, ali koristeći empirijski doživljaj mape sveta, nastao u nižim razredima osnovne škole, možemo samo da pretpostavimo kako bi na taj način držali čitavu zapadnu hemisferu za deo ispod struka, tamo gde su muške polne stanice... Drugi događaj tiče se nedavnog tragikomičnog Trampovog pokušaja da se obrati Siju i Putinu i da im kaže: hajde da uništimo čitav svetski nuklearni arsenal jer bi svet bio mnogo bolje mesto za život da nema nuklearnih bombi... I kad zagrebemo ispod površine nečega što bi moglo da se okarakteriše kao priča o dobrom Samarićaninu koji ljubi bližnjeg svog, saznaćemo za činjenicu koja nikako nije ubava: Svetska agencija za atomsku energiju i službe SAD pretpostavljaju da će Kina, možda čak i do kraja Trampovog mandata, a stoprocentno sigurno za deset godina, imati isti broj nuklearnih glava kao i Rusija. Što nas opet dovodi do nastavnog sadržaja za niže razrede osnovne škole, samo što je ovog puta reč o - matematici. Evo, recite vi meni, da ne ispadne da sam uvek donosim nekakve zaključke, da li vredi makar pokušaj da se taj odnos razvrgne, i šta bi se desilo kao posledica tog nuklearnog scenarija, pa čak i ako Kina i Rusija ne bi imali sporazume koje imaju danas, već samo - konkludentne radnje? Edited 2 hours ago by Nek grmi jako
Dragan Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 6 hours ago, Angelia said: Zar nije bio neki dil koji su Ukrajina I Rusija trebali da potpisu jos 2022ge, gde je ceo zahtev bio da Ukrajina ostane neutralna, da ne udje u NATO, a garancije su bile svih velikih sila ukljucujuci Rusiju? Jel to neki Trampov marketing? Pa je Ukrajina odbila predlog. To sam cula u nekom talk show, jel to istina, za one koji prate taj sukob detaljnije. Kako je moguce pricas na ovu temu a toliko si totalno neobavestena o osnovnim stvarima ? Koji su bili uslovi tog predloga ? Kostunica, MAGA magla, russka propaganda i talk show se ne racunaju kao izvor informacija. I sve to nakon 3 godine brutalne russke agresije. :krsti se: Edited 2 hours ago by Dragan 1
Beonegro Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 58 minutes ago, Dragan said: Koji su bili uslovi tog predloga ? Fact Sheet: Istanbul Protocol Draft Document of April 15, 2022 Quote The draft agreement was never completed, and published versions contain Russian demands and Ukrainian counterproposals. The conditions below reflect the Russian demands, which stipulated that: - Russia be treated as a neutral security “guarantor state” of Ukraine along with the other permanent members of the UN Security Council, repeating the premise of the Minsk II Accords that did not treat Russia as a belligerent in the war. - Ukraine be forbidden to invite partner forces to conduct military exercises in Ukrainian territory, airspace, territorial waters, and exclusive economic zone without the consent of China and Russia. - China and Russia have a veto over the mechanism for responding to future armed conflict in Ukraine by making China and Russia Ukraine’s security guarantors and granting the United Nations Security Council the authority to take “measures necessary to restore and maintain international peace and security.” China and Russia are permanent members of the UNSC and can use their veto power to block responses to future Russian aggression under these conditions. - Ukraine amend its constitution to make Russian an official state language in Ukraine on an equal footing with the Ukrainian language and change a number of its internal laws, including Ukraine’s decommunization laws. - Ukraine lift all Ukrainian sanctions against Russia imposed since 2014 and withdraw criminal cases against Russia in the International Criminal Court for war crimes against Ukraine. - Ukraine amend its constitution to remove the provision committing Ukraine to NATO membership and to add a neutrality provision that would ban Ukraine from joining any military alliances, concluding military agreements, or hosting foreign military personnel, trainers, or weapon systems in Ukraine. Ukraine disarm almost completely and commit never to fielding a military capable of defending the country
Beonegro Posted 35 minutes ago Posted 35 minutes ago 9 minutes ago, Dzoni_m said: "Pa eto razumni predlozi". Ocekujem taj post. Jer je mir bolji nego rat.
Recommended Posts