Amigdala Posted Saturday at 02:38 PM Posted Saturday at 02:38 PM 1 hour ago, DameTime said: Jbt, ako si zaboravio koliko fanatično sledbeništvo hrišćanstva može biti brutalno, podseti se malo istorije. I kad se pogledaju fotografije žena u Iranu 1970ih godina prošlog veka, koje su tada izgledale slobodnije nego mnoge žene u zapadnom svetu danas, reklo bi se da niko nije mogao da zamisli u kakvom će položaju žene tamo biti danas. Što se tiče Kur'ana, to kako ga fanatici tumače i predstavljaju ima malo veze sa onim što u njemu piše. Off. Islam jeste najtvrdokornija (najzatvorenija, ako zelis) jednobozacka religija, bez obzira na eventualna meksa ili tvrdja tumacenja. Ne tvrdim da su muslimani per se fundamentalisti ili hriscani, budisti, koji god bolji ili losiji u globalu, ali je samo ucenje izgleda nesto tolerantnije. Islam na primer, propisuje smrt za preverstvo- prelazak u drugu religiju, a toga nema u drugim religijama., koliko znam. Licni primer, nije fikcija:. Moja supruga je izgubila dve trudnoce . Necemo imati potomke. Moja savest je da budem uz svoju suprugu tim pre (ali ne i samo zbog toga) sto licno smatram da je iskljucivo moja odgovornost sto je doslo do toga (i da ne mislim tako, ostao bih uz nju). Budizam (hinduizam) me (moja interpretacija istog) podrzava u tome 80-90%,hriscanstvo 60-80% a islam 0-30%. (Grube proporcije, zavisno od intrrptetacija). Njena vrlina je u tome sto je ostala sa mnom uprkos tome; imala je puno pravo da mene krivi ( opravdano ili ne) . Islam, daleko bilo da omalovazavam veenike ili ucenje od pre 1500 god , po mom tumacenju,je najblizi onom darvinovskom ( zsnska gradja pescani sat i to je smisao, da radja i bude odgovorna za reprodukciiju - pozwljno muske dece!!); zivotinjskom - najjaci opstaju, ostali su plen. U tom duhu, ne samo tom, bi trebalo posmatrati podresjenu ulogu zena u dominantno islamskim drustvima (mozda ne svim, da ne gresim). Tako je bilo i u hriscanstvu pre 500 god, ali vise.nije tako. Covek napreduje pa ima nove interpretacije starih mudrosti (svako bi, zaista, trebalo da procita rimski zakonik, ilijadu, odiseju, grcku mitologiju, mahabharatu i ramajanu, stari i novi zavet, kuran i talmud, pre nego sto se, eventualno, opredeli za jednu od religija). Kraj off.
Nek grmi jako Posted Saturday at 02:56 PM Posted Saturday at 02:56 PM (edited) Predmetni procesi na Zapadu i konkretno u SAD idu do te mere da osobe iz levih ekočembera koje prelaze u islam počinju da kritikuju muslimane i uče ih njihovoj religiji. U ovom videu, recimo, kritika je zbog LGBT populacije: Ovakvog sadržaja, naravno, ima još na mrežama, gde konvertiti kritikuju muslimane i zbog homofobije i zbog ljudskih prava, tvrdeći da Kuran ne pominje homoseksualnost eksplicitno i da je islam zapravo tolerantan prema seksualnoj raznolikosti. Neko bi rekao da se ovim pokušava učenje tate kako se prave deca, ali deluzija je dakako dublja od tih površinskih opservacija. Edited Saturday at 03:02 PM by Nek grmi jako
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 02:59 PM Posted Saturday at 02:59 PM 8 hours ago, fancy said: M.O. iz little red book demsa koji su ovakvim mentalnim akrobacijama i doveli Trampa na vlast. Da vidimo kakvu ce sad mentalnu gimnastiku konzervativci da izvedu da ostave trampa na vlasti... 1
Angelia Posted Saturday at 03:05 PM Posted Saturday at 03:05 PM 3 hours ago, Mina D. Harker said: Svi smo čuli za slučaj trudne, klinički mrtve žene (Atlanta?) koja je održavana u životu da bi služila kao inkubator dok se trudnoća ne privede do kraja. To je direktan uticaj evanđelističkih i hrišćansko-fundamentalističkih doktrina. To je nightmare scenario koji nije tako loš u poređenju s talibanima. Svi ćemo se složiti da je u pitanju okrutno kršenje ljudskih prava. Bukvalno ženi nisu dopustili ljudsko dostojanstvo ni u smrti. Dijabetes nije tako strašan u poređenju sa kancerom, ali oba ubijaju. Meni su ova poređenja i mjerenja nesuvisla. Ta prica se pokazala kao netacna, ali ajde da je uzmemo kao tacnu. Zena je bila u komi, nije mogla da izrazi svoje zelje. Mozda bi zelela da ostavi dete iza sebe? Kako je to krsenje ljudskih prava? Zar nije logicno da spasimo bebu, ako je majka vec osudjena na smrt? Ispostavilo se da je neko iz porodice ispricao tu pricu, iako je bolnica cekala da neko pravno ima pravo da donese odluku, kako i treba da bude. 1 hour ago, Darko said: Nego, kad smo kod abortusa, imaš i ovakve retarde na drugoj strani: https://www.bbc.com/news/articles/c2k88j5x9wdo?xtor=AL-71-[partner]-[bbc.news.twitter]-[headline]-[news]-[bizdev]-[isapi]&at_bbc_team=editorial&at_link_type=web_link&at_link_origin=BBCWorld&at_ptr_name=twitter&at_medium=social&at_campaign_type=owned&at_format=link&at_link_id=39EFCDEE-178D-11F1-8131-BEDFAFF5522A&at_campaign=Social_Flow Znači, doktori stavili bebu od 36 nedelja u zamrzivač jer je majka tražila abortus. Jebo im svima pas mater! Pa banujte me zbog ovoga. Pa zato je I amandman na Floridi pao, jer je bio napisan tako da daje pravo na abortus do kraja trudnoce. Sto je svakom normalnom sumanuta ideja. I nigde ne postoji. 1
MeanMachine Posted Saturday at 04:27 PM Posted Saturday at 04:27 PM (edited) 1 hour ago, Nek grmi jako said: Predmetni procesi na Zapadu i konkretno u SAD idu do te mere da osobe iz levih ekočembera koje prelaze u islam počinju da kritikuju muslimane i uče ih njihovoj religiji. U ovom videu, recimo, kritika je zbog LGBT populacije: Ovakvog sadržaja, naravno, ima još na mrežama, gde konvertiti kritikuju muslimane i zbog homofobije i zbog ljudskih prava, tvrdeći da Kuran ne pominje homoseksualnost eksplicitno i da je islam zapravo tolerantan prema seksualnoj raznolikosti. Neko bi rekao da se ovim pokušava učenje tate kako se prave deca, ali deluzija je dakako dublja od tih površinskih opservacija. Zato sto konvertiti nemaju blage veze sta je tacno islam. Oni procitaju npr kuran i budu u fazonu pa ovo i nije tako lose kako pricaju. Ja npr sam davno se raspravljao sa nekim da kazemo hard core muslimanima na netu i bio pametnica ko ova sa videa, pa krenuo cekaj cekaj to ne pise u kuranu a oni me onda lepo sastave sa hadidima 🤨 Elem kuran je osnova ali mnogo toga je van kurana, jer pristalice hadida kazu da Muhamed nije imao vremena da pise obicajno islamsko pravo. I tako imas kamenovanje zena kojeg nema u kuranu. Kazna je 100 udaraca, nebitan pol pocinica, dakle ako uhvatis ih u preljubi radi siba po dupetu za oboje, naravno javno kao dodatna kazna i to je to. Ali to se smatralo previse blagim pa je napisan hadid koji uzima obicaj pre kurana a to je kamenovanje...naravno samo za zenu. I tako imamo situaciju da npr gejeve mogu da bacaju sa zgrada isisovci, ali takodje mogu da imaju seks sa decacima, iskopace neki hadid koji to opravdava... Edited Saturday at 04:28 PM by MeanMachine
Barkley#34 Posted Saturday at 05:07 PM Posted Saturday at 05:07 PM 2 hours ago, Nek grmi jako said: Verovatno to ubeđenje proističe iz činjenice da u sekularnim državama nema teokratije, a upravo ta sekularnost deluje kao ključna brana protiv toga da se civilizacijski točak ne pokrene unazad, odnosno ka sistemu gde zakon nije rezultat racionalne debate, već direktne božanske volje ili interpretacije božje reči kroz verske autoritete. Iz tog razloga svaka strategija koja se oslanja na emotivne hiperbole, poput izjednačavanja demokratskih procesa sa teokratskim mučenjima i izjednačavnja SAD i Irana, funkcioniše odlično za prikupljanje lajkova i donacija, ali je katastrofalna za izgradnju širokog konsenzusa. Tramp je živi dokaz za to i spomenik gluposti zbog koje je jedna politička opcija bukvalno poklonila drugoj osam godina u Beloj kući. Ni demokratija ni sekularnost nisu dati kao nešto nepromenljivo, kao što ni humanizam ni prosvetiteljstvo nisu sprečili nastanak nekih odvratnih ideja, pokreta ili praksi. Kratak je bio put od bel epoka do nacizma a ni segregacija nije bila u nekom predemokratskom dobu. Ne mora pritom ta promena na dole da bude religiozno vođena, videli smo kroz istoriju kako nastaju parareligiozni zločinački izmi. Takođe, i oni koji se na papiru bore za napredak i slobodu nisu imuni na zločine, terorizam ili kultove, tako da moja zabrinutost nije isključivo vezana za Trampa, republikance ili MAGA. 8
Nek grmi jako Posted Saturday at 06:59 PM Posted Saturday at 06:59 PM (edited) 2 hours ago, Barkley#34 said: Ni demokratija ni sekularnost nisu dati kao nešto nepromenljivo, kao što ni humanizam ni prosvetiteljstvo nisu sprečili nastanak nekih odvratnih ideja, pokreta ili praksi. Kratak je bio put od bel epoka do nacizma a ni segregacija nije bila u nekom predemokratskom dobu. Ne mora pritom ta promena na dole da bude religiozno vođena, videli smo kroz istoriju kako nastaju parareligiozni zločinački izmi. Takođe, i oni koji se na papiru bore za napredak i slobodu nisu imuni na zločine, terorizam ili kultove, tako da moja zabrinutost nije isključivo vezana za Trampa, republikance ili MAGA. Postoji čovek u Sent Galenu, u Švajcarskoj, nema nogu ali ima trafiku, što dokazuje da uvek može svašta da se desi, s tim da u predmetnom slučaju Irana ipak pričamo o teokratiji, a kada je reč o SAD, tada govorimo o parlamentarnoj demokratiji. A parlamentarna demokratija, ako neko možda ne zna, legitimnost crpi iz ustava, zakoni institucionalno prolaze kroz Kongres, savezne države i sudove, a mogu se menjati glasanjem, apelacijama ili novim izborima, kada neka nova većina donese opet neke nove zakone. Prosečnom glasaču, koji se prečesto potcenjuje, ne treba posebno obrazovanje o ustavnim kategorijama i zakonodavstvu, on to oseća instinktivno. On ne mora da citira ustavne amandmane da bi, primera radi, znao da se u SAD vlast ne dobija božanskim proviđenjem, već prebrojavanjem glasova. Ali zašto je upravo Tramp živi spomenik svih tih gluposti o kraju demokratije, kraju plime i oseke, kraju godišnjih doba i kraju sveta uopšte? Zato što taj vid populizma, koji prolazi na biralištima, baš i najbolje raste tamo gde pametnjakovići ispadnu glupani, pa počnu da ignorišu očigledne istine... Poput predmetne razlike između demokratije i teokratije. Glasač vidi da ga lažu, pa onda vidi da ga preziru jer ne prihvata laž, a zatim bira bilo koga ko će lažovima reći: Ej, lažete... Time, paradoksalno, upravo oni koji nas bombarduju svojim nepromišljenim hiperbolama, postaju najefikasniji agenti za dolazak na vlast onoga koga najviše mrze. I ko je onda glup, Tramp ili - oni? Edited Saturday at 07:30 PM by Nek grmi jako
Darko Posted Saturday at 10:37 PM Posted Saturday at 10:37 PM (edited) 8 hours ago, Barkley#34 said: Zbog čega si ubeđen da ne može da krene unazad? Istorijski je više puta dokazano da može. Ne mora da bude na nivou mula ali može da bude loše. Naravno da može nažalost, svedoci smo toga. Nigde nisam tvrdio da ne može. Samo ne vidim scenario gde se dolazi na nivo mula i talibana, to je sve. Moja cela poenta je da je poređenje evandjelista i mula/talibana glupo. Iako imaju nekih dodirnih tačaka, mule/talibani su totalno drugi nivo. Edited Saturday at 10:43 PM by Darko
djura.net Posted yesterday at 08:10 AM Posted yesterday at 08:10 AM bbc US President Donald Trump accuses UK PM Keir Starmer of seeking to "join wars after we've already won" and says "we don't need" UK aircraft carriers. The comments come as the BBC learns that British aircraft carrier HMS Prince of Wales has been placed on advanced readiness.
Angelia Posted yesterday at 03:30 PM Posted yesterday at 03:30 PM 7 hours ago, djura.net said: bbc US President Donald Trump accuses UK PM Keir Starmer of seeking to "join wars after we've already won" and says "we don't need" UK aircraft carriers. The comments come as the BBC learns that British aircraft carrier HMS Prince of Wales has been placed on advanced readiness. I potpuno je u pravu, cuj mozda ce poslati nosac za 5 dana! Trenutno je u remontu 😀 I Tramp mu rekao nemoj da se trudis. Spremnost UK za rat je impresivna. Mogu da rade popravke od 9-5. 1
djura.net Posted yesterday at 05:21 PM Posted yesterday at 05:21 PM 1 hour ago, Angelia said: I potpuno je u pravu, Ma nisam ni sumnjao 4
Angelia Posted yesterday at 05:59 PM Posted yesterday at 05:59 PM 34 minutes ago, djura.net said: Ma nisam ni sumnjao Ne mislis da su postupci UK pateticni? Francuska je reagovala brze od njih. To sto ti ne volis Trampa, ne znaci da je celo signaliziranje iz UK sramno. 2
feanorlfc Posted yesterday at 08:11 PM Posted yesterday at 08:11 PM Cak i Tucker napusta brod ludaka. U fazonu: 'Ja sam hriscanin, ali vi bre niste normalni'.
Angelia Posted yesterday at 08:32 PM Posted yesterday at 08:32 PM Kad krenete da slavite Takera, koga ni desnica nece 🤣 bukvalno ga sutnuli sa broda, jer je izgubio um. Covek misli da ga je u snu napao demon
Nek grmi jako Posted yesterday at 09:54 PM Posted yesterday at 09:54 PM (edited) On 3/7/2026 at 11:37 PM, Darko said: Naravno da može nažalost, svedoci smo toga. Nigde nisam tvrdio da ne može. Samo ne vidim scenario gde se dolazi na nivo mula i talibana, to je sve. Moja cela poenta je da je poređenje evandjelista i mula/talibana glupo. Iako imaju nekih dodirnih tačaka, mule/talibani su totalno drugi nivo. Koliko zapadnim društvima zapravo preti totalitarizam? Bilo koji... Ako bismo kao parametar uzeli, recimo, fašizam u svom korporativizmu, dakle ekonomskom i društvenom modelu za eliminaciju klasnih sukoba, spajajući rad i kapital pod kontrolom totalitarne države radi postizanja nacionalne autarkije i usisavanja svakog pojedinca u jedan veliki organizam, da li neko stvarno misli da bi to mogao da bude slučaj u, recimo, SAD, gde bi neko danas hteo da spoji trampiste i antitrampiste? Ili u EU, gde bi neko spojio suvereniste i federaliste koji veruju u nadnacionalne institucije, pa na sve to onda dodamo i migrante koji neće melting pot?! Možda da neko proba sa verskim ujedinjenjem u nekakav korporativizam... Ma ne, naravno, to je sada besmislica kojoj nema ravne... A Hitlerova Nemačka se popela na zelenu granu upravo zato jer je uspela da stvori iluziju, a delimično i realnost nacionalnog jedinstva, kroz propagandu, strah i eliminaciju opozicije, čak i bez nekog osvrta na religiju kao kohezivni element, koja ne da nije bila cement, nego je bila manje korisna od petog točka na kolima. Takođe, u današnjim SAD ili EU, polarizacija ide u suprotnom smeru, pa svaka strana vidi drugu kao egzistencijalnu pretnju. Što znači da nema konsenzusa ni za šta veće, ni za autarkiju, ni za masovnu mobilizaciju, ni za spajanje rada i kapitala pod državom. Kolega je nedavno na ovom istom mestu izrekao bojazan zbog tehno feuda, što ima smisla i dalo mi je zaista povoda da odgledam jedno predavanje na tu temu, ali ipak zahteva čitav niz ozbiljnih preduslova i, zapravo, nailazi na istu prepreku kao i klasični totalitarizam u vidu društvene nekoherentnosti.... Do tada, na Zapadu jednostavno nema nikakvog jedinstva za više ciljeve, niti postoji ikakva najava da bi to moglo da se promeni u komformističkom društvu i konzumerističkom individualizmu... A bez toga nema totalitarizma, koji zahteva monolitnost, a ne ovu eru fragmentacije. @Angelia Desnica je odavno spoznala Karlsonove čari, sad je red malo i na levicu. Nemojte biti škrtica, dajte malo Takera i drugoj strani... Pa onda svi zajedno, ruku pod ruku, u cirkus. Jer kad levičari počnu da dele i kače Takerove klipove, apsurd je kompletan. Edited yesterday at 11:13 PM by Nek grmi jako
djura.net Posted yesterday at 10:23 PM Posted yesterday at 10:23 PM 4 hours ago, Angelia said: Ne mislis da su postupci UK pateticni? Francuska je reagovala brze od njih. To sto ti ne volis Trampa, ne znaci da je celo signaliziranje iz UK sramno. Ne mislim da su pateticni postupci onda kada ljudi koji vode odgovorne, drzavnicke politike imaju nesporazum sa pijanim (poludementnim) kafanskim siledzijom. I ako neko nije u stanju da fizicki nalupa takvog siledziju i nasilnika (jer je nasilje jedini jezik koji on razume), makar ne treba da ucestvuje u njegovim orgijama. 1
nonick Posted yesterday at 10:34 PM Posted yesterday at 10:34 PM 28 minutes ago, Nek grmi jako said: Desnica je odavno spoznala Karlsonove čari, sad je red malo i na levicu. Nemojte biti škrtica, dajte malo Takera i drugoj strani... Pa onda svi zajedno, ruku pod ruku, u cirkus. Jer kad levičari počnu da dele i kače Takerove klipove, apsurd je kompletan. Ni sam autor nema pojma sta je napisao, jbg, od fantoma je, ne treba se cuditi. Svaki normalan covek je znao I zna ko je Taker, jedino repsi/konzervativci nisu i mnogo njih ni sada ne zna. A sta kaze Lyin' Ted o Bilbliji i Izraelu, nalupeta se covek. E ovi vode rat sada.
Klotzen Posted yesterday at 10:44 PM Posted yesterday at 10:44 PM 2 hours ago, feanorlfc said: Cak i Tucker napusta brod ludaka. U fazonu: 'Ja sam hriscanin, ali vi bre niste normalni'. Osta Tramp bez najboljeg "junaka" 🙂 Evo već ga pljuju da je ludak, znači bio dobar ludak dok je radio za njih 🙂 1
MeanMachine Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago (edited) 3 hours ago, feanorlfc said: Cak i Tucker napusta brod ludaka. U fazonu: 'Ja sam hriscanin, ali vi bre niste normalni'. Da stvar bude gora Taker se nije mnogo pripremio za ovaj interviju. Ovakvi biseri su ocekivani i lako se pobijaju. Ustvari ako Taker zauzme stav Fluentesa koji jeste naci ali je u istorijskim cinjenicama u pravu, Hriscani i Jevreji ne da ne mogu biti frendovi vec su mrski neprijatelji a deus ex je kaznio Jevreje da nemaju drzavu jer su mu razapeli sina. Opet ponavljam dok se Amerika svadja oko svetih spisa neko negde drugde se bavi ovim: Da citiram genijalnog Svarciku: I sad pitanje za @Angelia kako smo hebote dosli do ovoga. Sorry zbog psovke nista licno ali pazi imamo situaciju gde Kina bukvalno ide u XXII vek dok americki politicari kao argument pogresno citaraju svetu knjigu napisanu pre dva milienijuma?!? Jel tebi jasno da ako nastavite ovako, ne da nece biti odbrane Tajvana vec cete da date i Havaje Kinezima? Meni se bas mandarinski ne uci, nisam nesto special ni sa English...Ali mi deluje da cu morati u 40tim da ipak upisem kurs mandarinskog... Edited 23 hours ago by MeanMachine
Angelia Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 1 hour ago, Nek grmi jako said: @Angelia Desnica je odavno spoznala Karlsonove čari, sad je red malo i na levicu. Nemojte biti škrtica, dajte malo Takera i drugoj strani... Pa onda svi zajedno, ruku pod ruku, u cirkus. Jer kad levičari počnu da dele i kače Takerove klipove, apsurd je kompletan. Ma neka im ga, samo konstatujem ironiju, tako su i onu MTG prisvojili kao genija sada. Taker je bio jeftini showman, ali je sad potpuno izgubio um. 52 minutes ago, Klotzen said: Osta Tramp bez najboljeg "junaka" 🙂 Evo već ga pljuju da je ludak, znači bio dobar ludak dok je radio za njih 🙂 Pa ne, nije bio ludak, bio je showman za svoju popularnost, a onda je nesto kvrcnulo ocigledno. Pa je bilo kako je lepo u Rusiji, kuca u Kataru, razni suludi intervjui, I demon u krevetu. I naravno izraelske zavere....da su morali da ga sutnu. Negde kad je poceo da se kikoce kao Kamala, bio je raspad sistema. @MeanMachine Fuentes je druga prica, on ili koristi sve za klikove, ili je stvarno naci. Ali nije problem, I on je presao u levicu. Jer se konzervativcima ne svidja sta prodaje. Trpeli su ih kratkorocno. Katalizator je bio ubistvo Kirka, kad se pokazalo da imaju stvarno par ludaka kojih se treba resiti. Ali eto, naci ce valjda novi Dom, jer su protiv Trampa 😀
Darko Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 2 hours ago, Nek grmi jako said: Koliko zapadnim društvima zapravo preti totalitarizam? Bilo koji... Jeste da nije "tradicionalni" zapad, ali Mađarska, Slovačka, pa i Poljska na vrh glave. Takođe tu je rast ekstremne desnice u Evropi ... ali ne samo njih. Dobar deo ideja ekstremne levice je ušao u mainstream, tako da je i sama levica postala mnogo ekstremnija. Hoću da kažem - polarizacija društva u celom zapadnom svetu je veliki problem. Mic to mic, može da dovede u totalitarizam. Demokratija i sloboda nije garantovana, iako mislim da nismo blizu totalitarizma na zapadu.
Nek grmi jako Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) 43 minutes ago, Darko said: Jeste da nije "tradicionalni" zapad, ali Mađarska, Slovačka, pa i Poljska na vrh glave. Takođe tu je rast ekstremne desnice u Evropi ... ali ne samo njih. Dobar deo ideja ekstremne levice je ušao u mainstream, tako da je i sama levica postala mnogo ekstremnija. Hoću da kažem - polarizacija društva u celom zapadnom svetu je veliki problem. Mic to mic, može da dovede u totalitarizam. Demokratija i sloboda nije garantovana, iako mislim da nismo blizu totalitarizma na zapadu. Vidite, možemo da odemo i korak dalje u zajedničkim razmišljanjima... Ako, dakle, hipotetički umesto straha od totalitarizma koji nema uporište jer je to nemoguće zbog fragmentacije, sagledamo realniji rizik da ostanemo zauvek zaglavljeni u ovoj polarizovanoj paralizi, koliko je u stvari opasnije to što niko ne može ništa da uradi, a problemi se gomilaju? I da li je onda realniji ishod oslobođenje od tih naših strahova kada mislimo na totalitarizam, ili entropija? Jer dok svoje ekočembere ložimo velikim praskom neke diktature koju sa sobom nose naši politički protivnici, u stvarnosti dobijamo tiho cviljenje violine sistema koji tužno gudi na tankoj žici, pošto je prethodno izgubio sposobnost donošenja krucijalnih odluka. U stvari, što više razmišljam o ovome sve mi je jasnije da je jedna od najvećih zabluda savremenog političkog diskursa uverenje da istorija uvek vodi ka nekom velikom, dramatičnom klimaksu, bio to raj globalne demokratije ili pakao totalitarne države. A, u stvari, realnost zapadnih društava danas ne da nagoveštava neki novi poredak, već nagoveštava samo permanentnu paralizu i atrofiju, pa rizik nije u tome što će neko sutra možda hteti da preuzme sve na sebe, već u tome što sigurno niko ni danas ni sutra ne može da preuzme ništa na sebe. Zato su današnja zapadna društva institucionalno sklerotična, pa u SAD i EU polarizacija jeste neprobojni zid i svako može da blokira svakoga, ali niko ne može da sprovede reformu, sanira dug ili reši klimatsku ili migrantsku krizu. I ako je klasični totalitarizam bio "1984", dakle čizma na licu i bodljikava žica, ovo je "Trumanov šou", jer Truman ne može da izađe iz velikog studija i ne daju mu ni da stekne širu sliku. Konzumeristički individualizam je, zapravo, stvorio ljude koji su previše pasivni za revoluciju, a previše zahtevni za disciplinu. Iz tog razloga je politički zapad danas bara neprijatnog mirisa, jer ne može bolje da miriše uz probleme koji se gomilaju, poput klimatskih promena, demografskog kolapsa ili ekonomske neodrživosti, a duboke podele ne dozvoljavaju rešenja. Pa pogledajte samo upise na ovom forumu... Zar vam oni ne pokazuju da mi nismo taoci nekog totalitarnog sistema naci ili fašističkog tipa ni u najavi, ali smo već danas taoci totalitarne nemoći jer nismo zarobljeni u nekoj velikoj ideji, već u milion malih, nepomirljivih besova? Edited 22 hours ago by Nek grmi jako
Darko Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago @Nek grmi jako ne bih tvrdio sa sigurnošću da se totalitarizam ne može desiti. Mali broj dobro organizovanih ljudi mogu da zauzmu centralnu moć, istorija je puna primera, nema tu mnogo filozofiranja. Pogotovo ako je većina ljudi "paralizovana" i misle da nemaju moć da bilo šta promene. Ono što hoću da kažem da demokratiju i slobodu treba čuvati. Da je Srbija bila odgovorna kao što nije, ne bi Vučić došao na vlast 2012e.
Nek grmi jako Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago (edited) 1 hour ago, Darko said: @Nek grmi jako ne bih tvrdio sa sigurnošću da se totalitarizam ne može desiti. Mali broj dobro organizovanih ljudi mogu da zauzmu centralnu moć, istorija je puna primera, nema tu mnogo filozofiranja. Pogotovo ako je većina ljudi "paralizovana" i misle da nemaju moć da bilo šta promene. Ono što hoću da kažem da demokratiju i slobodu treba čuvati. Da je Srbija bila odgovorna kao što nije, ne bi Vučić došao na vlast 2012e. Okej, pa da zaključimo nešto što je počelo, barem sa moje strane, tako što je moja ćerka gledala na jednom ekranu Trumanov šou, a ja na drugom nekog mladog hrvatskog istoričara, pa je baš u trenutku kada je taj istoričar pričao o fašizmu u Italiji, na drugom ekranu Trumanova žena izvukla neki kuhinjski set i uperila ga ka njemu, uz reči: plašiš me, a on njoj odgovorio: ti mene plašiš. Spoj fašizma kao korporativizma koji je tražio monolitnost i te scene iz Trumanovog šoua, gde se svaki konflikt rešava reklamom za novi proizvod, pokazuje zašto je stari totalitarizam mrtav jer ne može da preživi u svetu gde je vrhovni autoritet prodaja, a ne žrtva. Trumanovo - ti mene plašiš, nije strah od diktatora, već strah od toga da je sve oko njega lažno i besmisleno. I onda sam se, logično, zapitao da li treba više da se plašimo ideje da će biti možda neki totalitarizam i fašizam 2.0, ili ideje da će ostati sve ovako i da niko neće rešiti ni finansijsku krizu, ni klimatske promene, ni dugove država i pojedinaca koji ne mogu da se doveka servisiraju, ni sulude razlike u kojima jedan odsto ljudi na planeti ima imovinu veličine ukupne imovine 90 odsto ukupne populacije odozdo na gore... Da li je, na kraju balade, čoveku inherentnija demokratija ili totalitarizam? Čovek je fleksibilno biće, pa mu je totalitarizam verovatno inherentniji u kratkoročnom i instinktivnom smislu, jer nam istorija pokazuje da je sklon da traži sigurnost u vođi i hijerarhiji, ali demokratija mu je inherentnija u dugoročnom, evolucijskom smislu, jer omogućava inovacije, prosperitet i humanost, dok totalitarizam uvek implodira kao u Nemačkoj ili u SSSR-u. Ipak danas, u fragmentiranom Zapadu, ni jedno ni drugo nema svoj pojavni oblik, pa dobijamo nekakav splet u kome se strahovi od totalitarizma mešaju sa demokratskom paralizom. I - ni makac. Kao ona basketara koju tapkaju u mestu. Edited 20 hours ago by Nek grmi jako
Recommended Posts