Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, robespierre said:

Ja o vakcinama ne znam ništa, nisam informisan, a još manje sam stručan da iznosim mišljenje. Verujem da su sigurne za upotrebu sve dok neka relevantna institucija ne sprovede istraživanje koje će pokazati drugačije. Tramp i piskarala u medijima su podjednako nestručni. Naravno da je na klovnu najveća odgovornost jer on govori sa pozicije moći, pa onda na medijima, mi smo u toj priči nebitni. 

1 hour ago, robespierre said:

Možda sam ja u svojoj neinformisanosti propustio nešto pa je Harvard u međuvremenu postao čelična pesnica trampizma?

Nije, ali je izostalo tumačenje studije koje glasi otprilike ovako (preveden odgovor ChatGPT-ja, koji je poprilično dobar, pa mi skraćuje vreme pisanja sopstvenog posta 😁):

U pitanju je systematic review više studija. Sve studije su opservacione → Nema randomizovanih kontrolisanih ispitivanja (etički bi bilo nemoguće). Zbog toga nije moguće odvojiti efekat leka od osnovnog razloga zašto je majka uzimala paracetamol (npr. povišena temperatura, infekcija, bol).

Konfuzija indikacijom – samo stanje zbog kog je paracetamol uzet može samo po sebi povećati rizik.

Porodični/genetski faktori – majke koje češće koriste paracetamol mogu imati i genetske ili životne faktore koje dele sa decom, što može objasniti vezu.

Nedosledni rezultati u jačim analizama:

Velika švedska studija na braći i sestrama (JAMA, 2025) nije našla povećan rizik za autizam, ADHD ili intelektualnu invalidnost kada se kontrolisalo za porodične i genetske faktore.

Ovo sugeriše da asocijacije u jednostavnijim studijama verovatno nisu uzročne.

Publikaciona pristrasnost: Studije sa „pozitivnim“ nalazima se češće objavljuju od onih bez nalaza, što može uvećati utisak o povezanosti.

Heterogenost: Razlike u definicijama izloženosti (doza, trajanje, trimestrar) i u definicijama ishoda otežavaju objedinjavanje rezultata.

---

🎯 Zaključak o pouzdanosti

Sam review je metodološki dobro urađen i verno prikazuje postojeće dokaze.

Ali dokazi na kojima se zasniva su slabi (opservacioni, podložni konfuziji, nedosledni).

Njihov zaključak — „dosledni dokazi o povezanosti, ali ne i dokaz o uzročnosti“ — jeste fer i oprezna formulacija.

Dakle, studija je pouzdana kao pregled onoga što postoji, ali nije dovoljno jaka da dokaže da paracetamol izaziva autizam ili ADHD.

---

👉 Drugim rečima: Studija je dobro sprovedena, ali dokazi koje sumira nisu dovoljno jaki da promene praksu osim preporuke: „koristiti paracetamol promišljeno i u najmanjoj potrebnoj meri.“

38 minutes ago, DameTime said:

Pokazana je i povezanost (korelacija) između vakcina i autizma

Nije. Nikakva povezanost, pa i nekauzalna ne postoji.

• Like 1
Posted (edited)
16 minutes ago, Eddard said:

Nije. Nikakva povezanost, pa i nekauzalna ne postoji.

Ako se ja dobro sećam, čitava panika i TZ potiče od toga što su neka deca ispoljila simptome autizma nakon primljene vakcine? 

Da provučeš takve podatke kroz spss, ti bi dobio pozitivnu korelaciju (na tom uzorku), samo što ona sama po sebi ne govori ništa. Da se vratim na primer s fakulteta o besmislenim korelacijama - u jednom selu dobijena je pozitivna povezanost između broja popova i prostitutki. 😊

Edited by DameTime
Posted (edited)
1 hour ago, zoran59 said:

Ne pisem puno. Imam kakvo-takvo obrazovanje, pa i relativno normalnu inteligenciju, ali nisam preterano elokventan. A povremeno se pojavi neki clanak/napis koji odlicno predstavi bas ono sto bih hteo i da sam napisem, samo kad bih umeo.

I danas se pojavio bas jedan takav. 

You’re Comparing Trump to the Wrong Fascist Dictator

The “Is Trump the next Hitler?” debate misses his sinister parallels to another 20th-century European tyrant.

izvor: https://slate.com/news-and-politics/2025/09/trump-hitler-comparisons-francisco-franco-fascism.html?pay=1759072762058&support_journalism=please

Nemam sta da dodam. USA, gde zivim, je u proverbijalnom qrtzu.

Spopala me navodno (negde sam procitao) kineska kletva: "dabogda ziveo u interesantnim vremenima!"

Ovo gde se pominje crkva - tranp je vernik koliko i ja - još jedna stvar koju MAGA ne vidi.

Pomene boga tu i tamo i to je to, nije zadrigli ko Vans i žgadija.

Edited by Helena
  • Like 1
Posted
14 minutes ago, DameTime said:

u jednom selu dobijena je pozitivna povezanost između broja popova i prostitutki

Ovo je već kauzalno 😂

• Ha-ha 1