Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
10 hours ago, ters said:

Ciribu-ciriba, nema Epstein fajlova....Madjionicar Trump sa ljepuskastom pomocnicom Pam Bondi...

Pri tome plavusa je sama rekla ne tako davno da ima Epstinovu listu klijenata na stolu 😄 

A da i kad su mu prvi put sudili pominjala se nekakva lista ali se to zatraskalo jer su ipak bitna imena na istoj.

Novinar Vulf koji je sa Epstinom radio intervije je rekao da mu je Epstin pokazao par fotografija Trampa u gacama sa klinkama. 

Meni smrdi da je Trampa uhvatila frka da mozda nesto Elon nije stvarno iskopao i da planira da to objavi pa ovo im je damage control tj recice AI fakes

Posted (edited)
2 hours ago, MeanMachine said:

Pri tome plavusa je sama rekla ne tako davno da ima Epstinovu listu klijenata na stolu 😄 

A da i kad su mu prvi put sudili pominjala se nekakva lista ali se to zatraskalo jer su ipak bitna imena na istoj.

Novinar Vulf koji je sa Epstinom radio intervije je rekao da mu je Epstin pokazao par fotografija Trampa u gacama sa klinkama. 

Meni smrdi da je Trampa uhvatila frka da mozda nesto Elon nije stvarno iskopao i da planira da to objavi pa ovo im je damage control tj recice AI fakes

Pa vjerovatno je govorila istinu oba puta - lista joj je bila na stolu, ali je cistac kancelarija negdje pomjerio kada je brisao prasinu i zaboravio gdje... Isto kao i sto u martu nije bilo nikakvih dokaza da Iran pravi bombu da bi u junu bili na sedam dana od bombe... 

Za sada uspjeh za uspjehom u ostvarenju predizbornih obecanja:

- povecavanje zaduzenja  - 4 triliona umjesto vracanja duga

- Doge prdnuo u cabar i nasao 16biliona usteda od obecana 2 triliona

- U JFK fajlovima pise ono sto je poznato vec 50 godina.... 

- Epstein fajlovi nemaju imena klijenata...

- Od 90 ugovora za 90 dana potpisan jedan nacrt koncepta okvira prijedloga plana o tarifama sa UK

Jedino sto su ispunili je otvaranje koncentracionih logora i povecana smrtnost zatocenika u njima i zakon kojim su omogucili Riley Gaines da se pomakne sa petog mjesta na prvenstvu skole u plivanju na - PETO mjesto...

Edited by ters
  • Like 8
Posted
On 7/6/2025 at 1:47 PM, DameTime said:

Nije ovo nikakav "dokaz" da nije rasista, već su to samo određene činjenice o članicama njegove porodice.

Koji su dokazi da jeste rasista?

https://apnews.com/article/c4834e48841d97c5a93312b1bf75302a

President Donald Trump on Thursday signed a bipartisan bill that will permanently provide more than $250 million a year to the nation’s historically black colleges and universities, along with dozens of other institutions that serve large shares of minority students.

https://ogletree.com/insights-resources/blog-posts/new-executive-order-onhbcus-establishes-initiative-to-promote-excellence-and-innovation/

On April 23, President Trump issued a new EO designed to “elevate the value and impact of our nation’s HBCUs as beacons of educational excellence and economic opportunity that serve as some of the best cultivators of tomorrow’s leaders in business, government, academia, and the military.”

The EO establishes an initiative—“the White House Initiative on Historically Black Colleges and Universities”—“housed in the Executive Office of the President and led by an Executive Director designated by the President.”

• Ha-ha 1
Posted (edited)
1 hour ago, Angelia said:

Koji su dokazi da jeste rasista?

https://apnews.com/article/c4834e48841d97c5a93312b1bf75302a

President Donald Trump on Thursday signed a bipartisan bill that will permanently provide more than $250 million a year to the nation’s historically black colleges and universities, along with dozens of other institutions that serve large shares of minority students.

https://ogletree.com/insights-resources/blog-posts/new-executive-order-onhbcus-establishes-initiative-to-promote-excellence-and-innovation/

On April 23, President Trump issued a new EO designed to “elevate the value and impact of our nation’s HBCUs as beacons of educational excellence and economic opportunity that serve as some of the best cultivators of tomorrow’s leaders in business, government, academia, and the military.”

The EO establishes an initiative—“the White House Initiative on Historically Black Colleges and Universities”—“housed in the Executive Office of the President and led by an Executive Director designated by the President.”

Super za press release, ali je efektivno finansiranje HBCU ukupno smanjio za 370 miliona godisnje... 

A  o tome da je rasista, govori gotovo svaka njegova izjava o onima druge boje koze: "truju krv nacije", "zivotinje", "neljudi", "jedu pse i macke", "svi imaju AIDS"... 

Prvi i jedini put kada se oglasio o bijelom ilegalnom imigrantu je bilo kada mu je Elon stao na zulj - a ni mukajeta o drugima. Vidim da se sve cesce pominje i gdje ICE ide da maltretira i hapsi ljude - jednostavno ne zalaze u Bruklin gdje je vecina ilegalaca porijeklom iz Rusije...O pominjanju "vlasnika" u kontekstu nedokumentovanih imigranata da ne pricamo...

A vidim da se pominje i neki stari lawsuit o dikriminaciji koji je rijesio nagodbom... Ali sve to je na kraju manje bitno - njegovi sljedbenici Sjadnici vecinom jesu rasisti - i to prilicvno gadni:

AA1I8CNO.img?w=768&h=932&m=6

Edited by ters
  • Like 2
Posted
3 hours ago, ters said:

Super za press release, ali je efektivno finansiranje HBCU ukupno smanjio za 370 miliona godisnje... 

A  o tome da je rasista, govori gotovo svaka njegova izjava o onima druge boje koze: "truju krv nacije", "zivotinje", "neljudi", "jedu pse i macke", "svi imaju AIDS"... 

Uvek I svaki put prica o ilegalnim imigrantima, nikad o rasi ili boji koze. Bio je, u dva mandata, odlican za Jewish and black population. Mislim prosto nema dokaza da je rasista. Mozes da projektujes, ali ilegalni imigranti nisu jedna rasa, sve sto ih povezuje je ilegalni status. I vidimo iz primera koji su u medijima, niko ne cilja  jednu grupaciju.

Iskreno, to da mislite da su ilegalni imigranti jedne rase, je rasizam. Ja znam da postoje beli ilegalni imigranti, I njih hapse. Zar nije neki beli Kanadjanin umro u detention? 

Posted (edited)
2 hours ago, Angelia said:

Bio je, u dva mandata, odlican za Jewish and black population.

Poll: American Jews overwhelmingly reject Trump and his antisemitism policies. (May 14, 2025)

The poll by GBAO Strategies, a longtime pollster of Jewish public opinion, shows that three-quarters of Jewish voters (74%) disapprove of Trump’s job performance (70% “strongly disapprove”). Most American Jews think Trump is “dangerous” (72%), “racist” (69%) and “fascist” (69%).

Perhaps most tellingly, 52% of American Jewish voters think Trump is antisemitic.

Edited by ters
  • Like 6
Posted

Brt, nebitno je da li je rasist ili nije, da li je gušter ili marsovac ili Nemac. Big Bjutiful Bil je dovoljna zaostavština. Neverovatno.

• Like 2
Posted
4 hours ago, ters said:

Poll: American Jews overwhelmingly reject Trump and his antisemitism policies. (May 14, 2025)

The poll by GBAO Strategies, a longtime pollster of Jewish public opinion, shows that three-quarters of Jewish voters (74%) disapprove of Trump’s job performance (70% “strongly disapprove”). Most American Jews think Trump is “dangerous” (72%), “racist” (69%) and “fascist” (69%).

Perhaps most tellingly, 52% of American Jewish voters think Trump is antisemitic.

Ajde molim te, kao da dotična ne zna bolje od jevreja šta oni misle o dnevnoj dozi. Što je još bitnije, i moderacija zna da ona zna, zato prećutno odobravaju sve njene tvrdnje koje su u direktnoj koliziji sa činjenicama.

• Like 4
Posted
On 7/3/2025 at 2:10 PM, Angelia said:

Potrosnja se nece iole bitno smanjiti dok se Medicare, Medicaid i SS ne smanje. A za to ne postoji politicka volja, a ni volja glasaca. Prosli put smanjenje poreza jeste povecalo prihod od poreza. Ovaj OBBB preusmerava neka trosenja na bolje stvari. Nema nikad savrsen budzet. Videcemo za deficit i kako ce ovaj budzet uticati na ekonomiju.

Andjo, to nije budzet vec paket o porezima u kojem se upravo drasticno smanjilo Medicare finansiranje. On do budzeta jos nije stigao a ode 4 triliona, toliko o stednji.

Nego sta bi sa 90 trade deals in 90 days? Koliko je pregovaracki guru do sada sklopio?:roflmao:

• Like 1
Posted
10 hours ago, ters said:

Pa ja sam rekla da jevreji u USA tradicionalno glasaju za Dems, sta je tu kontradiktorno? Priznao je Jerusalim kao glavni grad Izraela I pomerio ambasadu, sada se bori protiv antisemitizma na univerzitetima....Pola svetske jevrejske populacije zivi u Izraelu.

1 hour ago, DJORDJE said:

Andjo, to nije budzet vec paket o porezima u kojem se upravo drasticno smanjilo Medicare finansiranje. On do budzeta jos nije stigao a ode 4 triliona, toliko o stednji.

Nego sta bi sa 90 trade deals in 90 days? Koliko je pregovaracki guru do sada sklopio?:roflmao:

Naravno, ali direktno utice na budzet. Cetvoris dlaku.

Iskreno receno ne znam koliko je dilova napravio, ne pratim u detalje. Ali za sada ne vidim neke negativne posledice.

Posted

Naoružani agenti ICE-a upali su u dečji kamp u Los Anđelesu po Trampovom naređenju

Američke savezne vlasti su usle u park u Los Anđelesu sa oklopnim vozilima i automatskim puškama dok su deca pohađala letnji kamp. Gradonačelnik Bas je to nazvao „napadom na civilno društvo“.

Spoiler

Masovna policijska operacija Američke službe za imigraciju i carinu (ICE) izaziva negodovanje u Kaliforniji. U ponedeljak se oko 100 naoružanih policajaca – uključujući agente federalne granične patrole – umeštalo u park Makartur u naselju Vestlejk u Los Anđelesu. Nekoliko dece je u to vreme tamo pohađalo letnji kamp. Prema rečima gradonačelnice Karen Bas, deca su morala biti hitno uvedena u zgradu. Ona sama je bila na putu ka gradskoj kući kada je čula za operaciju – i odmah se okrenula. „Ono što sam videla bio je grad pod opsadom“, rekla je medijima nakon toga. Operacija je bila „apsolutno skandalozna“.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom i senator Aleks Padilja takođe su oštro osudili akciju. „Vojna oprema i oklopna vozila nemaju mesta na igralištima“, napisao je Padilja na X.

Komandant ICE-a: „Bolje da se naviknete.“

Prema lokalnim emiterima, operaciju je vodio Gregori Bovino, šef sektora granične patrole El Centra. Kada su ga pitali o tome, rekao je za Foks njuz: „Ne radim za Karen Bas. Bolje da se naviknete na nas – ovo će uskoro biti nova normalnost.“

Vlasti se pozivaju na savezna ovlašćenja kao deo najavljene ofanzive masovnih deportacija predsednika Donalda Trampa. Tek prošlog juna, Tramp je rasporedio 4.000 vojnika Nacionalne garde i 700 marinaca u države poput Kalifornije kako bi „sprečili otpor saveznim operacijama“, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju.

Politički odgovor – i strah kod dece

Gradonačelnica je rekla da je razgovarala sa osmogodišnjim dečakom na licu mesta koji joj je spontano rekao da se plaši agenata ICE. Socijalne službe u komšiluku su takođe morale da se zatvore, kako je izvestio lokalni emiter Foks 11.

„Dvadeset minuta ranije, deca su se još uvek igrala na fudbalskom terenu“, kasnije je Bas napisala na X. „Onda je stigla vojska.“ Za nju je operacija bila jasan slučaj političkog zastrašivanja – i zloupotrebe snaga bezbednosti.

Posted (edited)

Pa ja sam rekla da jevreji u USA tradicionalno glasaju za Dems, sta je tu kontradiktorno? Priznao je Jerusalim kao glavni grad Izraela I pomerio ambasadu, sada se bori protiv antisemitizma na univerzitetima....Pola svetske jevrejske populacije zivi u Izraelu.

Ovo nije istrazivanje o glasackim preferencama nego o tome da li  misle da jeTramp rasista, fasista i antisemita - provedeno medju jevrejskom populacijom u drzavi ciji je predsjednik - Sjedinjeniji. Manje od pola svjetske jevrejske populacije zivi u Izraelu - 42-46% zavisno od definicije (Izvor: Jewish population by country - Wikipedia)

Edited by ters
Posted
5 hours ago, DJORDJE said:

https://www.yahoo.com/finance/news/latest-tariff-pause-shows-limits-114842278.html:roflmao:

Pa normalno da nema posledice kada konstantno odlaze primenu istih.

Hmm ali 10% stoji? O tome sam pricala da nema posledica.

5 hours ago, ters said:

Ovo nije istrazivanje o glasackim preferencama nego o tome da li  misle da jeTramp rasista, fasista i antisemita - provedeno medju jevrejskom populacijom u drzavi ciji je predsjednik - Sjedinjeniji. Manje od pola svjetske jevrejske populacije zivi u Izraelu - 42-46% zavisno od definicije (Izvor: Jewish population by country - Wikipedia)

O katastrofe, zaokruzila na pola...kakve veze ima sta oni misle? Jer si ponudio neki dokaz da je rasista? Ili fasista ili antisemita?

Posted
7 minutes ago, Angelia said:

.kakve veze ima sta oni misle?

Prvo napise Jevreji imaju dobro misljenje o Trampu pa kad ti se pokaze da ipak to nije tako onda koga briga?

Necemo tako Andjo...

• Like 1
Posted (edited)

Hmm ali 10% stoji? O tome sam pricala da nema posledica.

O katastrofe, zaokruzila na pola...kakve veze ima sta oni misle? Jer si ponudio neki dokaz da je rasista? Ili fasista ili antisemita?

Naravno da sam ponudio dokaze - sve izjave o "imigrantima" kao silovateljima, kriminalcima, ubicama, varalicama koji na prevaru prelaze granicu ili jedu kucne ljubimce je uvijek i iskljucivo koristio u kontekstu i okruzenju u kojem govori o imigrantima druge boje koze (da ne govorimo o ironiji da o silovateljima prica on koji je optuzivan za seksualno zlostavljanje 27 zena, dok mu tapsu Hegseth, Gaetz i RFK).  Varalice kao Musk, Melanija (Ajnstajn viza), Louis Barker nikada nisu dio njegove retorike... Bijeli nedokumentovani imigranti nisu izlozeni progonu gestapoa na ulici - ponekog uhapse slucajno kada im bas dodje na rupu i bas nikako ne mogu izbjeci hapsenje. Da stvari nisu rasno motivisane, bijelaca (other than Hispanics) medju logorasima bi bilo oko 10,000, sto definitivno nije slucaj... Rasizam sam po sebi nije krivicno djelo - to je prvenstveno stvar percepcije pogodjene zajednice. U istrazivanju koje sam naveo, upravo ta zajednica, koja je medju najpozvanijima da prepozna i imenuje antisemitizam, fasizam i rasizam, veoma jasno rekla ono što je svima ocdigledno, osim onima koji iz nekog razloga zatvaraju oci pred stvarnoscu. Hoces li da trazim sta o Trampovom rasizmu kazu crnci? (hint: 8 In 10 Black Americans View Trump As ‘A Racist,’)

Edited by ters
  • Like 4
Posted
1 hour ago, Don Dusko said:

Prvo napise Jevreji imaju dobro misljenje o Trampu pa kad ti se pokaze da ipak to nije tako onda koga briga?

Necemo tako Andjo...

Ja nisam napisala da Jevreji imaju dobro misljenje, nego da je Tramp bio dobar za njih.

• Ha-ha 1
Posted
34 minutes ago, ters said:

Naravno da sam ponudio dokaze - sve izjave o "imigrantima" kao silovateljima, kriminalcima, ubicama, varalicama koji na prevaru prelaze granicu ili jedu kucne ljubimce je uvijek i iskljucivo koristio u kontekstu i okruzenju u kojem govori o imigrantima druge boje koze (da ne govorimo o ironiji da o silovateljima prica on koji je optuzivan za seksualno zlostavljanje 27 zena, dok mu tapsu Hegseth, Gaetz i RFK).  Varalice kao Musk, Melanija (Ajnstajn viza), Louis Barker nikada nisu dio njegove retorike... Bijeli nedokumentovani imigranti nisu izlozeni progonu gestapoa na ulici - ponekog uhapse slucajno kada im bas dodje na rupu i bas nikako ne mogu izbjeci hapsenje. Da stvari nisu rasno motivisane, bijelaca (other than Hispanics) medju logorasima bi bilo oko 10,000, sto definitivno nije slucaj... Rasizam sam po sebi nije krivicno djelo - to je prvenstveno stvar percepcije pogodjene zajednice. U istrazivanju koje sam naveo, upravo ta zajednica, koja je medju najpozvanijima da prepozna i imenuje antisemitizam, fasizam i rasizam, veoma jasno rekla ono što je svima ocdigledno, osim onima koji iz nekog razloga zatvaraju oci pred stvarnoscu. Hoces li da trazim sta o Trampovom rasizmu kazu crnci? (hint: 8 In 10 Black Americans View Trump As ‘A Racist,’)

Nikada nije pomenuo rasu. Ilegalnih imigranata ima svih boja. Kada drzava ima zakon, da zatvorenici ne mogu da glasaju (a ima ih u USA) to nije rasizam. To sto ti mislis da su ilegalni imigranti samo "druge boje koze" je samo tvoje neznanje ili projekcija. Mene samo interesuje dokaz, ne misljenja.

• Ha-ha 2
Posted (edited)

27 minutes ago, Angelia said:

Ja nisam napisala da Jevreji imaju dobro misljenje, nego da je Tramp bio dobar za njih.

A oni jadni ne shvataju sta je dobro za njih? Ne vide da je antisemitizam, rasizam i fasizam dobar za njih?

Edited by ters
Posted (edited)
29 minutes ago, Angelia said:

Nikada nije pomenuo rasu. Ilegalnih imigranata ima svih boja. Kada drzava ima zakon, da zatvorenici ne mogu da glasaju (a ima ih u USA) to nije rasizam. To sto ti mislis da su ilegalni imigranti samo "druge boje koze" je samo tvoje neznanje ili projekcija. Mene samo interesuje dokaz, ne misljenja.

Ne mislim ja da su ilegalni imigranti samo oni druge boje koze, nego predsjednik Sjedinjenije. Ja itekako mislim da su Elon i Melanija ilegalni imigranti - mada ne mislim da bi iko trebao ici u lov na njih sa psima ili ih zatvarati u koncentracioni  logor zbog toga... 

Edited by ters
Posted
On 7/8/2025 at 5:33 AM, ters said:

zakon kojim su omogucili Riley Gaines da se pomakne sa petog mjesta na prvenstvu skole u plivanju na - PETO mjesto...

Ovo je dobar zakon, za ostatak posta se slažem. Što se Riley tiče, trebalo je imati hrabrosti i dići glas protiv agresivnih aktivista i samog fakulteta, ne bih je stavljao u isti koš sa ostalim Trampovim nakazama.

Posted
2 hours ago, ters said:

A oni jadni ne shvataju sta je dobro za njih? Ne vide da je antisemitizam, rasizam i fasizam dobar za njih?

Neki shvataju neki ne. To nije nista cudno. Pomenula sam priznanje Jerusalima kao glavnog grada, to za dosta Jevreja u USA nema vrednost, tako da me ne cudi njihovo misljenje.

1 hour ago, ters said:

Ne mislim ja da su ilegalni imigranti samo oni druge boje koze, nego predsjednik Sjedinjenije. Ja itekako mislim da su Elon i Melanija ilegalni imigranti - mada ne mislim da bi iko trebao ici u lov na njih sa psima ili ih zatvarati u koncentracioni  logor zbog toga... 

Znaci nije rasizam nego legalna pozicija. Ako si ilegalno u zemlji, bilo koje boje koze, bices isto tretiran. Zakon ne tretira Elona ili Melaniju kao ilegalne, dobili su drzavljanstvo, pod Demokratskim ili Republikanskim predsednicima, ne pod Trampom. Ako se to promeni, I ima zakonsku osnovu, ja cu komentarisati.

Jos nisi postavio nijedan dokaz rasizma kod Trampa, osim neki ljudi misle da je on rasista. Niti antisemitizma, videla pre neki dan da je iskoristio izraz koji bi mogao da se iskoristi kao uvredljiv za Jevreje. Ni ja nisam znala da je Shylock jevrejin, mislila sam samo da je "money laundering" izraz. Moj propust u obrazovanju. 

Cetvorenje dlake ne pomaze.

• Ha-ha 1
Posted

Jedna vruća, courtesy of The Economist:

Finance & economics | A man of letters

The great dealmaker is conspicuously short of trade deals

Donald Trump issues threats—and grants deadline extensions

The world’s trading system is now a reality-TV show. “We invite you to participate in the extraordinary Economy of the United States, the Number One Market in the World,” President Donald Trump proclaimed in letters dispatched to many of America’s partners on July 7th. Then he threatened them with tariffs set to take effect on August 1st: 25% for Japan and South Korea, 32% for Indonesia and 36% Thailand.

How serious is this deadline? Mr Trump first announced “reciprocal” tariffs on April 2nd, only to withdraw them a week later, and grant countries another 90 days to reach deals. As the new deadline of July 9th loomed, it became clear that the administration’s boast of “90 deals in 90 days” would fall flat. Negotiators have lined up only two “frameworks”, with Britain and Vietnam. Rather than admit failure, Mr Trump has doubled down, issuing a new deadline and posting threats to the world.

Trade deals, it turns out, take time. Japan jumped to the front of the queue in April after Ishiba Shigeru, its prime minister, had a friendly phone call with Mr Trump. Its chief trade negotiator even donned a MAGA hat for the cameras during a visit to Washington. But after seven rounds of talks in three months, America is learning just how slow trade negotiations can be. Deals typically take 18 months to strike because they are complex and politically fraught. Although Mr Trump wants talks with Japan to settle all of America’s grievances, from the trade deficit and defence spending to non-tariff barriers such as regulations on cars, Japan has its own constraints. Its government has ruled out concessions that would anger farmers ahead of an election to the upper house of parliament on July 20th or put its car industry at risk. Meanwhile, American tariffs on Japanese autos are already in place under a separate measure, meaning they were never tied to the July 9th deadline.

Trade negotiations also require clarity on aims, which is in short supply in Mr Trump’s talks with South Korea. In March he claimed that the Asian country maintained tariffs four times higher than America’s, baffling officials. South Korea has a free-trade agreement, renegotiated during Mr Trump’s first term, under which its tariff on American manufactured goods is near zero. Last week, Lee Jae-myung, South Korea’s president, admitted that “the two sides are not really clear what they want.” And the agenda has since sprawled. America has raised issues including digital taxes on its tech firms, cost-sharing for its troops, network fees for platforms such as Netflix, South Korean investment in shipbuilding and an Alaskan pipeline, and restrictions on the export of location-based data by Google and others.

With Mr Trump’s tariff deadline now, in many cases, extended by three weeks, America’s trading partners face a difficult calculation. They suspect he may delay again if they fail to reach an agreement, but cannot rely on him doing so. Such an imbalance—with export-reliant partners suffering more than America in the event of a deterioration in relations—gives Mr Trump leverage. Most will try to defuse the threat by conceding where they can, promising to buy more American gas and farm goods or to tweak regulations. Where concessions are especially unpalatable, they will stall and hope that domestic politics shifts or that small offers buy time. The goal is to yield just enough to avoid the full weight of tariffs, while avoiding outright capitulation.

Over a dozen tariff letters have gone out; more are expected in coming days. For now, one name is missing: the European Union. With Canada, China and Mexico enjoying separate negotiations, and Britain and Vietnam signed up, the EU is the biggest partner still in play. It is racing to secure a preliminary deal to lock in a tariff rate of 10%. The bloc wants exemptions for aeroplane parts, wine and better terms for its carmakers, including a deal that would allow those with plants in America to ship more vehicles from Europe at lower rates. Ursula von der Leyen, the European Commission’s president, has also hinted at granting leeway for American tech firms on digital rules and at pursuing closer co-operation with America on China, even as the bloc has prepared an arsenal of counter-measures that it could turn to if negotiations head south. Officials are working on a slim “agreement in principle”. If it is signed in the coming days, others may look on in envy—and wonder if the EU’s threat of retaliation helped seal the deal.