Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Da, nevidjene art of the deal ima, recimo da otvori liniju za licno podmicivanje koja diktira svetsku politiku. 

Izgleda je ceo ovaj cirkus koji pravi samo iz tih razloga. Skinuo/spustio tarife Kini i stiglo mu na racun 300 miliona... 

https://www.nytimes.com/2025/05/13/us/politics/trump-crypto-purchase.html

Tiny Company With China Ties Announces Big Purchase of Trump Cryptocurrency

The firm, which produces content for TikTok, recorded no revenue last year, but it announced this week that a mysterious stock sale would allow it to invest heavily in the $TRUMP memecoin.

A struggling technology company that has ties to China and relies on TikTok made an unusual announcement this week. It had secured funding to buy as much as $300 million of $TRUMP, the so-called memecoin marketed by President Trump.

Zivo me interesuje za sta je dobio avion. Nista nije besplatno. Oruzje, da zmuri na Hamas i Hesbolu...? 

trump-saluting-saudi-generals-v0-kzug9kz

Tramp u ljubicastoj kravati salutira vojnike SA, a za americke kazu da su suckers and losers

FullEpisode-12-768x556.jpg

Posted

Pa jesu suckers i losers kad nece ko ti saudijski da brane despotizam, jer Trump bi bio nasretniji da od Amerike napravi nekakvu kraljevinu npr house of trump, pa da ga nasledi junior, gde ces vece srece. I da budemo iskreni ne mali deo tvojih sugradjana bi bio za to a Andja bi nasla nekakav whataboutizam ko opravdanje npr uspesne kraljevine kao primer sta nam fali da budemo ko ...

• Like 6
Posted (edited)

Kinez objasnio Srednjeamerikancima o cemu se radi.

🤣

https://www.instagram.com/reel/DIfeRwmz6Nz/

DOGE Removes Dozens of Resurrected Contracts From Its List of Savings

Elon Musk’s group is no longer claiming credit for canceling those contracts after The New York Times reported that they were revived.

"DOGE teška prevara. Jedini zadatak im je očito bio infiltracija u državne službe i krađa podataka.

Elon Muskov Odjel za učinkovitost vlade više ne preuzima zasluge za ukidanje desetaka saveznih ugovora nakon što je New York Times prošli tjedan izvijestio da su već vraćeni na snagu.

Times je identificirao 44 obnovljena ugovora, a 43 od njih su se još uvijek nalazila na online "Zidu računa" grupe od prošlog tjedna. Zatim je, kasno u nedjelju, Muskova grupa izbrisala te tvrdnje za 31 ugovor sa svoje web stranice, eliminirajući 122 milijuna dolara uštede za koju je tvrdila da je postigla smanjenjem saveznih ugovora.

Te su uštede zapravo nestale danima ili tjednima ranije, kada su savezne agencije poništile otkazivanja koja su napravile na zahtjev Muskove grupe. Jedan obnovljeni ugovor, za koji je DOGE rekao da vrijedi 108 milijuna dolara, Ministarstvo za pitanja veterana obnovilo je nakon osam dana. Muskova grupa ga je i dalje dva mjeseca nakon toga navodila kao "raskinutog".

Prisutnost obnovljenih ugovora na DOGE-ovom popisu "raskida" bila je posljednja u nizu pogrešaka u podacima koje su uvelike umanjile njezin uspjeh u uštedi novca. U prošlosti je grupa brisala druge pogreške sa svoje stranice "Zid računa" nakon što su nova izvješća otkrila da su dvostruko brojali iste otkazivanja ili pripisivali zasluge za ukidanje ugovora koji su završili desetljećima ranije.

U nedjelju navečer, Muskova grupa je također dodala više od 800 novih raskinutih ugovora i povećala svoju ukupnu procjenu uštede - u svim vladinim aktivnostima, ne samo ugovorima - sa 165 milijardi dolara na 170 milijardi dolara. Grupa nije izbrisala sve uskrsnute ugovore koje je identificirao The Times. Ostavila je 12 na stranici, i dalje tvrdeći da je njihov raskid poreznim obveznicima uštedio 121 milijun dolara."

Edited by Dragan
Posted
1 hour ago, MeanMachine said:

Pa jesu suckers i losers kad nece ko ti saudijski da brane despotizam, jer Trump bi bio nasretniji da od Amerike napravi nekakvu kraljevinu npr house of trump, pa da ga nasledi junior, gde ces vece srece. I da budemo iskreni ne mali deo tvojih sugradjana bi bio za to a Andja bi nasla nekakav whataboutizam ko opravdanje npr uspesne kraljevine kao primer sta nam fali da budemo ko ...

Neverovatno je kojom su brzinom presli iz law and order, rights by constitution, capitalism,  block China, Arabs can't get in they are enemies, draining the swamp u sasvim suprotno i samo slazu jedno na drugo opravdanje i objasnjenje. Za ono sto glasaju (navodno) kad dodje do realizacije onda je, nema veze, mi smo bas za ovo glasali... I zaista me ne interesuju ni njihova opravdanja, ni njihova objasnjenja, neka rade sta hoce, ali vredjaju inteligenciju i kisne gliste, kamoli coveka...  

• Like 1
Posted

Ako hocemo iskreno, ali onako iz srca, to je jedino mesto na planeti gde tako nesto moze da prodje bez ikakvog otpora. Cak i ovim JabadabaDubaijma, S Koreji, Kini, Rusiji, Belorusiji moras bre da motkom da branis tu vlast, da aktivno radis na suzbijanju otpora. USA je jedina gde "zeleno" otvara sve. Jer svi ocekuju da ce i oni biti u istoj situaciji pa ce i oni biti "postedjeni" i bice im oprosteno. 

• Like 1
Posted
27 minutes ago, Dzoni_m said:

Ako hocemo iskreno, ali onako iz srca, to je jedino mesto na planeti gde tako nesto moze da prodje bez ikakvog otpora. Cak i ovim JabadabaDubaijma, S Koreji, Kini, Rusiji, Belorusiji moras bre da motkom da branis tu vlast, da aktivno radis na suzbijanju otpora. USA je jedina gde "zeleno" otvara sve. Jer svi ocekuju da ce i oni biti u istoj situaciji pa ce i oni biti "postedjeni" i bice im oprosteno. 

To sam bas i htela u nastavku da napisem... ali reko ajd ne duzim

Demokrate su neupotrebive. Tu i tamo neko nesto kaze i samo se svi presaltaju na novu tacku dnevnog reda. 

David Hogg, momak koji je preziveo masovno ubistvo u Parklendu 2018 je zavrsio Harvard i postao politicki aktivan, posebno oko kontrole oruzja. Izabran ove godine u njegovoj 25 godini za potpredsednika demokratskog nacionalnog komiteta. Skoro je dao izjavu kako smatra da treba da postoji gornja granica da ljude biraju za politicare. Iste sekunde na celu sa Nensi Pelosi 84 (koja je prosle godine konstatno minirala AOC i to iz bolnice iz Luksemburga mislim, i vrsila pritisak da nominuju nekog od 75 godina starosti) demokrate su proglasile kako glasanje ima nekih nepravilnosti da bi uklonili David-a i jos nekog mladjanog, ne znam mu ime. 

Ni njima nikada nije dosta para, verovatno zato i cute sada. Oni vide svoju sansu da se omrse i nista ih ne interesuje. Zato ljudi, bar veliki broj njih odbija da ide na glasanje (to sto glasaju za Trampa, to je vecinom kult, cast izuzetcima). Ona Feinstein je dolazila polu-ziva i na kraju umrla u 90toj na poslu. 

Za trenutak sam bila pomislila da je nemoguce, valjda imaju neki plan za sve ovo, mozda je problem sto nemaju ni jednu granu vlasti pa cekaju, ali kako ce uopste dobiti ista kad cute?! Ovo na celu sa Trampom koji je neprikosnoven je bukvalno cerupanje drzave do poslednje koske. I samo zato cute. Ljudima uglavnom nista nije jasno, Trampisti padaju u nesvest cim on ode na toalet, oni konfete... ostali su u soku, ni ne znaju da li smeju da talasaju ili ne, a da ne zavrse u nekom San Salvadoru. 

Posted
5 hours ago, Eddard said:

To je Art of the Deal, ne razumemo mi to. 

Hajde sto forumska publika ne razume, ali izgleda da neke vodece firme slabo kontaju. Upravo sam dobio dopis da jedan od vodecih klijenata Traton Group, citaj VW komercijalna vozila, salje sve zaposlene u Americi na tri nedelje prinudnog odmora. Losa prodaja od pocetka godine i katastrofalana u Aprilu. Po onome sto cujem od ljudi u FedEx- u, pad u transportu tereta minimum 10%, ali sve to ima Meksikanci i Kinezi da plate.

Posted
2 minutes ago, DJORDJE said:

Hajde sto forumska publika ne razume, ali izgleda da neke vodece firme slabo kontaju. Upravo sam dobio dopis da jedan od vodecih klijenata Traton Group, citaj VW komercijalna vozila, salje sve zaposlene u Americi na tri nedelje prinudnog odmora. Losa prodaja od pocetka godine i katastrofalana u Aprilu. Po onome sto cujem od ljudi u FedEx- u, pad u transportu tereta minimum 10%, ali sve to ima Meksikanci i Kinezi da plate.

Audi izgleda nece da homologizuje RS3 2025.

Posted
4 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Da, nevidjene art of the deal ima, recimo da otvori liniju za licno podmicivanje koja diktira svetsku politiku. 

Izgleda je ceo ovaj cirkus koji pravi samo iz tih razloga. Skinuo/spustio tarife Kini i stiglo mu na racun 300 miliona... 

https://www.nytimes.com/2025/05/13/us/politics/trump-crypto-purchase.html

Apsolutno bilo koji predsednik Amerike da je pokrenuo memecoin, bio bi impičovan u roku od odmah i ko zna šta sve još. Ali, u Americi kakvu smo poznavali. Šta ovaj lik radi, kako se on i njegovi flufferi useravaju u poredak i ruše sve instititucije - bukvalno za neverovati.

Uzmeš bilo šta iz Trampovog niza skandala, bukvalno bilo koji, i zalepiš ga na bilo kog predsednika Amerike i jasno je kakvo bi sranje izbilo. Ovaj stvarno radi šta hoće, uključujući i otvoreno kršenje zakona. I - ništa.

I kad ekstremisti vide da su država i zakoni postali opcioni, tu je kraj svega...

• Like 4
Posted
3 minutes ago, Rex said:

I kad ekstremisti vide da su država i zakoni postali opcioni, tu je kraj svega...

E, sad je jasno, zbog cega sam ja proteklih 10-ak godina obeleo, kad su demokrate gurale zalopojke oko ilegalnih imigranata, dok sam pricao da kakav god je zakon mora da se postuje. Moze da ne valja zakon, ali se promeni i onda se postuje taj novi zakon. Kultura u US se promenila, posto vise nije problem nepostovati zakon. Kad se tako radi, onda se dobije Seselj, AV, ili Trump.

• Like 2
Posted

Evo jos jedan art of the deal

Trump Makes Stunning Deal With Mexican Cartel Leader

The deal is a shocking development considering that President Trump started his political career by saying, “When Mexico sends its people, they’re not sending the best.”

“They’re not sending you, they’re sending people that have lots of problems and they’re bringing those problems,” Trump said in his 2015 speech at Trump Tower in New York. “They’re bringing drugs, they’re bringing crime. They’re rapists, and some, I assume, are good people, but I speak to border guards and they’re telling us what we’re getting.”

Da bi skresao jednog, drugog je pustio... cirkus

• WOW 1
Posted

Samo da dodam, oni koji hoce da prate razvoj socijale u US, treba da obrate paznju, kako se postavljaju guverneri razvijenih drzava u US. Evo Newsom, svaki dan prica nesto protiv Trumpa, ali sisa nema hrabrosti da lupi sakom o sto i kaze ne. Dunulo mu je da se kandiduje na sledecim izborima i ne pada mu na pamet da talasa.

Kad imamoo takvo okruzenje, ili ti opoziciju, nema sanse da se bilo sta promeni. Svi gledaju funkciju predsednika, kao 8 godina na kraju svog politickog uspona. 

Posted
9 minutes ago, MeanMachine said:

Dobro ovo je da kazemo zastita svedoka saradnika, radilo se to i ranije, pogotovo sa Italijanima ali Trump je dosta kenjao pa sad mu se to vraca ko bumerang.

Ma sve 5, ali utrosise tolike pare da ga nahvataju...

Posted (edited)
4 hours ago, mrd said:

E, sad je jasno, zbog cega sam ja proteklih 10-ak godina obeleo, kad su demokrate gurale zalopojke oko ilegalnih imigranata, dok sam pricao da kakav god je zakon mora da se postuje. Moze da ne valja zakon, ali se promeni i onda se postuje taj novi zakon. Kultura u US se promenila, posto vise nije problem nepostovati zakon. Kad se tako radi, onda se dobije Seselj, AV, ili Trump.

I ja smatram da zakoni treba da se postuju, ali isto tako mislim da zakoni moraju da prate stvarnost i budu pravedni. Sjedinjenija je zemlja koju su gradili imigranti, i sa i bez papira, i ljudi su tu godinama, placaju poreze, odgajaju djecu, doprinose zajednicama, ali ostaju bez statusa jer sistem ne nudi realan put do legalizacije ako nisu "beli kao Elon" i nisu dosli avionom nego su trcali ili plivali preko granice... 

S druge strane Trampovi biraci koji navodno zele "law and order" ne obracaju paznju na 34 krivicna djela za koja je presudjeno fuhrer-u i par desetina koja su u izvrsenju, i fokusiraju se na ono sto je "low hanging fruit" -  hvataj i deportuj ljude  po boji koze... Daj sta das kad nemaju sanse da u drzavama MAGA bastionima rijese bilo sta drugo - tamo ogroman broj ubistava ostaje nerijesen jer - NEMA STOMATOLOSKIH KARTONA.... (da ne kazem i da je problem i uglavnom isti DNK)...

Edited by ters
Posted
18 hours ago, Angelia said:

Mnogo veliki reci koje ne znace nista. Trgovina preko ideoloskih barijera, je nadam se sarkazam, jer je ta ideja dovela do situacije da Putin masakrira Ukrajinu a da Kina postane globalna pretnja. Mi (zapadni svet) hranimo njihovu ekonomsku moc da mogu to da rade.

Kakve kritike Trampa? Da sutra svojerucno zaustavi nuklearni napad, rekli bi da je iscenirao. Kritikovanje zahteva dozu objektivnosti, to barem ovde na forumu ne postoji, vec 17 godina na ovom forumu slusam kako Amerika propada, svaki put je neki drugi razlog, samo sto nije, evo sad ce, neonacisti marsiraju....Tramp je samo novi razlog. Napravili ste od njega za 10 godina Godzilu, mitolosko bice. 2015te sam vam mozda I donekle verovala, ali kao u prici o boy who cried wolf, sad samo sedim I gledam kako histerisete.

Ne znaci da vuk nece doci, moze, I pokvareni sat je tacan dva puta u danu, ili I corava koka potrefi zrno, ali brate dosta. 

Americki gradjani zadnjih 30 godina zele promenu, ne zele da izvoze demokratiju, hoce kontrolu vlasti, ne zele da finansiraju svakakve ideoloske gluposti dok sve vise duguju, I nece ilegalnu imigraciju, to je skoro dve generacije glasaca. Zovi ti njih Sjedinjenci, ali to ti je sto ti je.

Pa dobili ste sto ste zeljeli. Ja samo imenujem to sto ste dobili. 

Uzivaj u svakom trenutku...

Posted (edited)
52 minutes ago, ters said:

ali isto tako mislim da zakoni moraju da prate stvarnost i budu pravedni.

Dok se ne promene moraju da se poštuju. Ne možemo da kažemo, da nam se jedan ne dopada, a drugi je u redu. 

Uz put, ovo o čemu ti pišeš upravo vodi put trumpa i nema druge. Ako hoćeš da jedan zakon nazoveš nastranim, druga budala onda ima pravo da svoje smatra ispravnim i onda dobiješ ovo što imaš, a ne sviđa ti se.

Edited by mrd
Posted
17 hours ago, MeanMachine said:

@Angelia

Trumpovi kazini su bili vrlo uspesan biznis pa on da bi zaradio jos vise je pokrenuo Chapter 11? 

Ili su poslovali lose pa je pokrenuo Chapter 11 da ih zastiti od bankrota?

Ne, da ti odgovorim ozbiljno moracu da zatrazim vise vremena, jer sam zauzeta ovih dana. Ali ukratko nije problem bio toliko lose poslovanje, koliko leverage. Vrednost je cesto donosilo Trampovo ime. Ali od vise od 500 njegovih biznisa, 4 ili 6 (kako ko broji) su imali Chapter 11, I onda je imao University I jos par biznisa koji iz razlicitih razloga (prodao, losa investicija) nisu bili uspesni, to je poprilicno dobar procenat. 

Ali kasnije, sorry RL

Posted

@mrd jesam pravilno razumela da Cali obezbedjuje medicinsko osiguranje za 1.6 mil ilegalnih imigranata, program koji kosta 2.7 bil, dok imate deficit od 12 bil? A taj deficit se pokriva od federalnih para? Legalni imigranti nemaju prava na beneficije, meni to zvuci suludo. Mozda sam nesto pogresno razumela.

Posted (edited)
2 hours ago, Angelia said:

@mrd jesam pravilno razumela da Cali obezbedjuje medicinsko osiguranje za 1.6 mil ilegalnih imigranata, program koji kosta 2.7 bil, dok imate deficit od 12 bil? A taj deficit se pokriva od federalnih para? Legalni imigranti nemaju prava na beneficije, meni to zvuci suludo. Mozda sam nesto pogresno razumela.

Eno u Kaliforniji imaju osiguranje. Nezavisno od imigracionog statusa. Ne znam koja je suma u pitanju, ali to ne plaća Newsom.

Edited by mrd
Legalni imigranti moraju da plaćaju osiguranje. To je Obama napravio. Ako dvije u porodici rade oboje moraju da uzmu single. New može jedan da odbije u svojoj firmi, da bi onaj drugi uzeo porodično. To nije Obama rekao ali su kompanije posle Obama uvEli t
Posted (edited)
3 hours ago, mrd said:

Dok se ne promene moraju da se poštuju. Ne možemo da kažemo, da nam se jedan ne dopada, a drugi je u redu. 

Uz put, ovo o čemu ti pišeš upravo vodi put trumpa i nema druge. Ako hoćeš da jedan zakon nazoveš nastranim, druga budala onda ima pravo da svoje smatra ispravnim i onda dobiješ ovo što imaš, a ne sviđa ti se.

Mozemo i moramo reci da nam se zakoni ne dopadaju jer bi u suprotnom zakoni o segregaciji i dalje bili na snazi, i krsenje nepravednih zakona koji su u suprotnosti sa ljudskim pravima je osnova gradjanske neposlusnosti. Namjerno ne idem predaleko u proslost, nego se ogranicavam samo na period tokom mog zivota - jer su zakoni o sgregaciji ukinuti tu negdje oko mog rodjenja. I ti zakoni su sruseni njihovim  krsenjem  koje su radili neki hrabri ljudi koji su promijenili svijet na bolje. Sve dok ova administracija nije ponovo omogucila uvodjenje segregiranih wc-a. 

A zakon nije pravedan ako se ne primjenjuje na isti nacin na bele Elona Muska i Louis Barkera  kao sto se primjenjuje na Meksikance koji rade po farmama. 

Edited by ters
Posted
8 minutes ago, ters said:

Mozemo i moramo reci da nam se zakoni ne dopadaju jer bi u suprotnom zakoni o segregaciji i dalje bili na snazi, i krsenje nepravednih zakona koji su u suprotnosti sa ljudskim pravima je osnova gradjanske neposlusnosti. Evo se ogranicavam samo na period tokom mog zivota - jer su zakoni o sgregaciji ukinuti negdje oko mog rodjenja...

Bravo, zbog toga smo dobili blm republiku i izgubili svaku šansu da promenimo zakon koji nije dobar.

Posted
1 hour ago, mrd said:

Eno u Kaliforniji imaju osiguranje. Nezavisno od intergovernmental statusa. Ne znam koja je šuma u pitanju, ali to ne plaća Newsom.

Kaze Newsom placa, a pozajmljuje od federalnih para. Vesti kazu da je sad zaustavio program jer ga federalna administracija nece finansirati jer je protiv federalnih zakona. Legalni imigranti nemaju pravo pristupa federalnim beneficijama, nego moraju sami da placaju. Ja sam sve placala. Reko nema sanse da je istina...

• Like 1