Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) On 4/10/2025 at 8:52 PM, Angelia said: rekla sam da je bio leverage, on je uglavnom postigao svoj cilj. To nije glupost, nego strategija. Naravno da mi deluje kao plan, mislila sam samo da ce mozda drzati jos par dana. Vi slusate Trampa, i jos uvek ne kapirate da on nece da vam kaze plan. Da u datom trenutku on prica sta god mu u tom trenutku odgovara da dobije veci leverage. ili si stvarno bio naivan da mislis da ce on da sprovodi te carine koje je predstavio? iako moram priznati, da sad svima izgleda lakse sto je ostavio "samo" 10% carine slabo to primecuju. Expand Nije greda samo to što je navodno kapitulirao, nego ga sad optužuju i za insajdersku trgovinu. A te optužuje za insajdersku trgovinu su najveća budalaština ne zato što su iznesene bez ikakvog dokaza, nego zato što nas teraju da se zapitamo kako su ti ljudi koji izriču takve optužbe uopšte stekli fakultetske diplome?! Jer, insajderska trgovina po definiciji podrazumeva trgovinu na osnovu informacija koje nisu javno dostupne. Insajd, dakle iznutra neki pojedinci dogovaraju nešto i o tome niko ništa ne zna, osim njih. A Tramp je doslovno objavio post tri sata pre povlačenja tarifa rekavši da je dobro vreme za kupovinu. Kako bi ovo uopšte moglo da bude blizu insajderske trgovine kada je stavljeno na uvid bukvalno - celom svetu? I tako smo dobili da su Trampovi protivnici besni kad DOW pada, a onda pobesne i kad - raste?! Zahtevali su energično od Trampa da ukine neke carine, i on je to uradio, a pravi razlog njihove ljutnje je taj što oni nisu dobili, ekskluzivno i insajderski, unapred informaciju. Jer tako se obično radi u Vašingtonu. Ko ne veruje, neka pogleda slučaj Nensi Palosi... Ništa manje smešne su jadikovke tipa, jao, pa Trampova politika carina se stalno menja... Da, zato što se stvari menjaju svakodnevno. Faktori se mogu promeniti iz sata u sat. Niko nije mislio da će carine od 70% na sve proizvode trajati zauvek. Nego onoliko koliko treba da se dovoljan broj zemalja dovede za pregovarački sto u vremenu koje neće dozvoliti da američka tržišta nepovratno pate. Ali ako Tramp izađe i kaže: Zadržaćemo ove carine pet dana, svaka zemlja bi samo prebrodila tih pet dana i ništa ne bi bilo postignuto. Poenta je stvoriti što veću tenziju, tako da ljudi ne znaju koliko će to trajati. Da li će biti tri meseca? Nekoliko nedelja? Ko zna? I zato su druge zemlje počele da pozivaju Belu kuću sa jednostavnim rešenjem: spremni smo da ponovo pregovaramo. Spremni smo da budemo izuzeti od ovih carina. Hajde da napravimo dogovor. I kada je dovoljan broj zemalja izrazio spremnost da redefiniše carinske odnose i napravi novi dogovor sa SAD, to je bio očigledan signal da se tarife povuku... Jednostavno, nije lako kada ljudi koji ne znaju o čemu govore počnu da udaraju u talambase, pa predvide pad berze, koji se naravno - ne dogodi. Već brojevi počnu da rastu, i ako se danas berza zaključi sa rastom od trenutnih 0,5%, biće to kontinuitet rasta od skoro cele radnje nadelje u toku trgovinskog rata sa Kinom. A još je teže kada su ti ljudi koji bulazne o krahu berze - izabrani zvaničnici. Edited April 14 by Nek grmi jako 1
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) Korekcija: trenutno je DOW porastao za 0,8 odsto u odnosu na prethodno računanje, sa tendencijom daljeg rasta u narednom periodu. I kada se to sabere sa zemljama koje će redefinisati carine sa SAD, jasno je odakle odjednom nervoza u Pekingu, gde nisu očekivali rast berze već su se nadali njenom krahu... Kao i još poneki. Edited April 14 by Nek grmi jako 1
Angelia Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 3:07 PM, Beonegro said: šta na pitanje "šta znači raditi nešto u nečije ime?" odgovara AI: Izraz "raditi u nečije ime" znači da neko obavlja određene aktivnosti ili donosi odluke koje su vezane za drugu osobu, obično uz njen pristanak ili ovlašćenje. To može uključivati različite situacije, kao što su: Zastupanje: Kada neko deluje kao predstavnik druge osobe, na primer, advokat koji zastupa klijenta u pravnim pitanjima. Delegiranje ovlašćenja: Kada osoba daje nekome drugome pravo da deluje u njenom interesu, kao što je menadžer koji donosi odluke u ime kompanije. Obavljanje zadataka: Kada neko izvršava zadatke ili obaveze koje su dodeljene drugoj osobi, kao što je asistencija u poslovnim ili ličnim pitanjima. U suštini, raditi u nečije ime podrazumeva da se deluje u korist ili u okviru ovlašćenja koje je ta osoba dala. Expand Znaci u ime ravnopravnosti, znaci da im je ravnopravnost dala ovlascenje 🙂 koja osoba? Jer BLM pokret postao osoba? U ime progresa, znaci isto da je progres nekome dao ovlascenje zar ne.... ili ipak znaci sta sam rekla? 2
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 5:56 PM, Nek grmi jako said: Korekcija: trenutno je DOW porastao za 0,8 odsto, sa tendencijom daljeg rasta u narednom periodu. Expand Kad nesto padne 20% treba da skoci 25% da bi se vratilo na isto, kad pande 10% treba 12% da se vrati... a tendencija je nepredvidiva koliko i sta ce Tramp sutra tvitovati... 1 1 1
Angelia Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 3:43 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Nas ili njih? Expand Pa bilo koga, ako nekome zapalis kola, ili izgrebes, jel to nas ili njih?
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 6:18 PM, Angelia said: Pa bilo koga, ako nekome zapalis kola, ili izgrebes, jel to nas ili njih? Expand Da, s razlikom u ceni placanja. Ti placas za jedan auto koliko oni placaju za desetine.
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) Nekoliko dana kasnije, Bil Maher je u vlastitom TV formatu ispričao šta se dogodilo u Beloj kući, rekavši da ga baš zabole za sve one koji u njegovom monologu ne pronađu dovoljno mržnje prema Trampu: Jedna od najboljih epizoda Real Time with Bill Maher (HBO)... Edited April 14 by Nek grmi jako
MeanMachine Posted April 14 Posted April 14 (edited) Ne znam odakle ideja da je Trump ovo sa tarifama uradio da bi eto naterao zemlje da spuste carine. Pa u prvom mandatu EU je bila za to, on nije bio. Takodje on sam je x puta rekao da tarife vidi kao nacin da Amerika naplati od sveta to sto Ameriku svet krade decenijama... I na kraju krajeva imamo foxovog novinara kome su berze posao i covek lepo kaze, krene da pada WS, ali krenu da padaju i obveznice jer Japan krece da prodaje svoje (valjda su prodali 15%) i tad krece prava panika u Beloj kuci. Da Japan to nije uradio verovatno bi uradila Kina ali da eto ni oni nisu verovatno bi carine ostale ne bi ih Trump ukidao. Dakle nije ideja bila da on tarifama natera druge da spuste carine vec lepo da napuni budzet i to preko ledja siromasnijeg dela Amerike zarad nizih poreza bogatijem delu Amerike. Ko ne misli da je tako pa sto je Trump rekao da to sto EU je spremna na 0 carine nije dovoljno morace da placaju Americi godisnje 350milijardi dolara, dakle harac. Jer nije poenta neka fer trgovina poenta ko sto rekoh da negde nadje novce za budzet. Ako ova Amerika tako nastavi, svet nece imati drugu opciju nego da bankrotira Ameriku uz nadu da ce pametniji deo Amerike tkz plave drzave tamo gde je to izvodljivo se lepo odcepiti od crvenih pa eto da vidimo koliko crveni su stvarno uspesni. Imace savrsenu priliku da pokazu sta mogu. A da argumenti da ce plave drzave da budu gladne i bez nafte (ko svojevremeno kod nas sto su pricali za Sloveniju) hoce malo sutra pa mogu odmah da naprave uniju sa Kanadom. I takva Amerika bi bila pravi demokratski bastion sveta a ne ova gde se Trump vrati u belu kucu, a pokusao je drzavni udar... Takodje takva Amerika bi imala daleko manje razloga da podrzava Izreal a sigurno ne bi pezila pred Putinom ko sadasnja Amerika. Edited April 14 by MeanMachine 3 1
Beonegro Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 6:08 PM, Angelia said: koja osoba? Jer BLM pokret postao osoba? Expand Daj ostavi sebi bar mrvu dostojanstva. 3 1
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) Ko je ovde ikada rekao da će Amerika i njene plave države biti gladne?! Možda ima nekih koji bi to voleli pa prizivaju krah berze, ali neka odmah zaborave na to... Jer - neće se desiti. A što se tiče prodaje i oslobađanja US obveznica, smatrao sam da većina na ovom topiku zna da je taj proces uzeo zamah još mnogo pre pojave Trampa... A i lično sam pisao o tome mnogo pre odluke Trampa da se po drugi put kandiduje. Ta pretpostavka da ljudi ovde mahom znaju šta se ranije dešavalo bazira se na ideji da ljudi čitaju, prate i sećaju se onoga što su pročitali, videli i ispratili. Ali, budući da nije retkost pamćenje do preksinoć, hajde da se podsetimo... Konkretno, Kina je počela da smanjuje svoje posede američkih obveznica značajnije još tokom 2010-ih, sa posebnim intenzitetom od 2014. godine. Primera radi, između 2014. i 2015. godine, Kina je prodala obveznice u vrednosti od oko 50 milijardi dolara, a do kraja 2024. godine, u trećem kvartalu, Kina je dodatno smanjila svoj udeo za 51,3 milijarde dolara, delom zbog političkih tenzija i unutrašnjih izazova poput deflacije i krize u građevinskom sektoru. I Rusija je započela značajnu prodaju američkih obveznica 2014. godine, nakon uvođenja sankcija zbog aneksije Krima. Ovaj proces se dramatično ubrzao 2018. godine, kada je Rusija prodala oko 84% svog udela, smanjivši posed sa oko 96 milijardi dolara na samo 14,9 milijardi dolara do 2018 (toliko o sprezi Putina i Trampa). Sredstva su preusmerena u zlato i druge imovine zbog geopolitičkih rizika i pada poverenja u dolar. Što se tiče Japana, oni su počeli da smanjuju svoje posede američkih obveznica značajnije tokom 2018. godine, sa prodajom od 82,9 milijardi dolara u 12 meseci do kraja 2018. A u trećem kvartalu 2024. godine, Japan je prodao rekordnih 61,9 milijardi dolara, ali mi tada nije palo na pamet da krivim ovde Bajdena, jer mi je zdrav razum govorio da je to uglavnom zbog potrebe za stabilizacijom jena koji je oslabio za 50% u odnosu na dolar od 2022. godine. Tu, naravno, nije kraj: Turska se godinama unazad oslobađa US obveznica, kao i Tajland, Tajvan, Čile, Izrael i Norveška, koji su započeli prodaju američkih obveznica oko 2014.–2015. godine, s naglaskom na diversifikaciju rezervi i ulaganje u zlato, posebno nakon što je poverenje u stabilnost američkog duga počelo da slabi. Na primer, izveštaji iz iz 2015. navode da su ove zemlje zajedno s Rusijom i Kinom prodale obveznice vredne više od 100 milijardi dolara u manje od godinu dana.... Zato Tramp i pokušava da se suprotstavi dedolarizaciji i pokušava da se suoči sa američkim dugom smanjujući ga do kraja njegovog mandata jer će, logično je, dalje unižavanje dolara u svetskom plaćanju ili ne činjenje ničega povodom US duga samo povećati razloge svih pomenutih zemalja da se oslobađaju obveznica. Mislim, ne počinje istorija od juče... Hajde da gledamo širu sliku i jasne podatke barem iz bliže istorije, a biće vremena za zvona i praporce. edit Kad sam poslednji put pomenuo DOW pre nekoliko sati, rast u odnosu na poslednje računanje iznosio je 0,8%. Sad je rasi i veći... Još ranije sam pominjao da su te stvari fluidne, a aktuelni trend je, dakle, jasan da jasniji ne može da bude... I šta ćemo sad? Jel propada berza? Jel Amerika ide po led? Edited April 14 by Nek grmi jako 1
Angelia Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 7:16 PM, Beonegro said: Daj ostavi sebi bar mrvu dostojanstva. Expand Meni treba mrva dostojanstva nakon sto si ti probao da mi podmetnes rasizam? Jadno nema sta. Ali samo pokazuje kako ti razmisljas, na svu srecu USA se ponovo krece ka politickom centru a sve je manje extrema. Izraubovan je vise I rasizam I fasizam I nacizam za sve sto znaci "ne svidja mi se tvoje misljenje". 1
MeanMachine Posted April 14 Posted April 14 (edited) @Nek grmi jako Pa ne ide Amerika pod led jer je Trump prvi trepnuo. Elem jasno je sta je hteo, ali nije proslo. Niko ne kaze da se obveznice nisu ni ranije prodavale, niko ne kaze da svet tezi ka smanjenju uticaja dolara, samo kazemo da kad je Trump krenuo sa tarifama izgleda da je prodaja americkih obveznica znatno povecana tkz dumping. I vidim da npr Carli Gasparino sa foksa pominje da njegovi izvori kazu da je Japan taj koji je krenuo sa dumpingom ili najjavio isti sto je onda izazvalo frku u Beloj kuci. A sto se tice gladnih, mislio sam da ako bi doslo do cepanja Amerike na dve. To cesto vidim i cujem od pristalica maga Amerike da plava Amerika mozda ima pare ali nema hranu ni naftu pa ce biti gladni i nece moci da voze automobile, to je odgovor na argument da plava amerika solidno vise puni budzet od crvene. To meni zvuci bas ko kad je u Jugi se nazirao raspad pa isto se u Srbiji pricalo za Slovence... Edited April 14 by MeanMachine 2 1
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) Od kojih pristalica čujete da će plava Amerika bitni gladna?Jel oni imaju neka imena, titule ili nešto slično, ili su to tuturutu navodi? I da li stvarno mislite da čoveka koji je primio metak u uvo briga šta će Japan da dampinguje? Pa jel vidite DOW ovih dana? Jel vidite da je u konstantnom plusu, i to u toku trgovinskog rata s Kinom? Mislim, slobodno verujte više svojim očima nego nekom tamo Gasparinu. Edited April 14 by Nek grmi jako 1
Klotzen Posted April 14 Posted April 14 (edited) Obveznice nemaju veze sa cenama akcija kompanija. Vidim da neki od Vas to mešaju. Obveznica je na primer hartija od vrednosti gde vi date SAD milion dolara a oni se obavezaju da će vam sledećih 11 godina isplaćivati 105k $ svake godine. Ili da će vam nakon godinu dana isplatiti 1,01 milion. Dakle neki vid oročavanja sredstava na određen period gde će se država zadužiti znatno povoljnije a vi koji joj dajete novac ćete takođe nešto profitirati. Ne možete vi da naudite državi uopšte ako ih prodajete na berzi jer time samo obarate cenu vaše imovine i dajete šansu SAD da ih otkupi jeftinije nego što bi vam inače isplatili ako biste sačekali 10 godina ili koliki vremenski period je na njima ugovoren. Postoje različite vrste isplate obveznica od strane države ali za 90% njih je suština da ako sačekate datum krajnjeg dospeća obveznice da ćete profitirati ugovoreni procenat. Postoje neke koje nemaju kamatu ali one daju neke druge benefite, ove uglavnom kupuju domaće kompanije. Kina i Rusija mogu samo sebi da naude prodajom obveznica jer će sigurno dobiti manje novca nego da sačekaju svaku od tih obveznica da isteknu pa da dobiju svu lovu nazad sa kamatom. Dakle te kineske i ruske prodaje i obaranje samim sebi cene obveznica nema neke veće veze sa ovim haosom što je Tramp izazvao jer je to paralelan proces. To je proces koji traje otkad su shvatili da su postali ranjivi ako žele da uđu u konflikt sa zapadom. Edited April 14 by Klotzen 1
nonick Posted April 14 Posted April 14 Jbt, koji cult mentality. Ne treba uopste sa ovima da se raspravlja u bilo cemo sto je vezano za Trampa ili politiku. Dobijamo odgovore, kao od forumasa, on najbolje zna, cista religija. 2 1 1
Malkolm Brogdon Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 7:56 PM, Nek grmi jako said: Od kojih pristalica čujete da će plava Amerika bitni gladna?Jel oni imaju neka imena, titule ili nešto slično, ili su to tuturutu navodi? I da li stvarno mislite da čoveka koji je primio metak u uvo briga šta će Japan da dampinguje? Pa jel vidite DOW ovih dana? Jel vidite da je u konstantnom plusu, i to u toku trgovinskog rata s Kinom? Mislim, slobodno verujte više svojim očima nego nekom tamo Gasparinu. Expand Moje oci izgleda ne rade kako treba. Vrlo jasan trend rasta nema sta. Kao da nekom polomis nogu, a posto si u isto vreme ortoped, zakrpis mu je i stavis u gips, pa mu kazes da postoji jasan trend ozdravljenja. 4
mrd Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 8:13 PM, Malkolm Brogdon said: Moje oci izgleda ne rade kako treba. Expand Slusaj srce, ne veruj lazljivim ocima. Ne mogu stresovi na svetskom nivou doneti porast vrednosti, bilo cega. Samo kazem, znam ja da ne doprinosim ovoj produktivnoj temi, ali nekada ne mogu da precutim. 🙂
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) Lepo piše - u plusu ovih nekoliko dana, u toku trgovinskog rata s Kinom. Izvinite, mogu da baratam sa svega 30 slova... To možda nije dovoljno nekome, i zato uvek postoji mogućnost čitanja i slušanja tih gasparino likova koji ubeđuju ljude da ne veruju svojim očima i da je berza - krahirala, jer ti likovi znaju preko 100 slova. edit Mrd opet ima subliminalnu poruku... I kako to ne pročitati 😀 Edited April 14 by Nek grmi jako
Malkolm Brogdon Posted April 14 Posted April 14 Sta tacno znaci ovih dana? Poslednja 2 dana? Covek je bukvalno sam zakuvao pad od 20% i naravno da ce da dodje do rasta kad krene da popusta i povlaci tarife. Mislim i ja sam lud, ovo bukvalno dete od 10 godina moze da razume, ocigledno vodim besmislenu borbu. 5
033zero330 Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 8:13 PM, Malkolm Brogdon said: Moje oci izgleda ne rade kako treba. Expand Stavi ovo na plej listu, pa će magično proraditi. 3
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) Pa što je vodite ako je besmislena? Što niste ovde reagovali isto tako kada je bio najavljen Black monday na berzi? Jel vam to tada bilo smisleno? Pa gde je taj Black monday? Edited April 14 by Nek grmi jako
Malkolm Brogdon Posted April 14 Posted April 14 Bio sam nevernik ignore opcije sve ove godine na forumu ali ovde mora da se probije led. Mada na ovo vise gledam kao na adblocker, da mi ne izlazi naruci glovo glovo svaki put kad hocu da odgledam neki klip. 9
Nicklord Posted April 14 Posted April 14 On 4/14/2025 at 5:56 PM, Nek grmi jako said: Korekcija: trenutno je DOW porastao za 0,8 odsto u odnosu na prethodno računanje, sa tendencijom daljeg rasta u narednom periodu. I kada se to sabere sa zemljama koje će redefinisati carine sa SAD, jasno je odakle odjednom nervoza u Pekingu, gde nisu očekivali rast berze već su se nadali njenom krahu... Kao i još poneki. Expand Berza se nije raspala skroz zato što ljudi i korporacije imaju nade da će Tramp da uključi i treću vijugu u glavi. Ništa drugo 5 2
Ludi za Poli Posted April 14 Posted April 14 Pa covjek kanalise svog inner gosn Vucica, sposobnost beskonacnog palamudjenja i spinovanja o stvarima koje zapravo i nisu tema diskusije. Stvarno vas ne shvatam sto ga uopce i citate, a kamoli jos sto mu dajete dodatnu bitnost i citirate ga pa da poslije opet moze palamudit o nekakvim vjernim citaocima koji mu analiziraju svaku recenicu. Lijepo ga pustite da pise sam za sebe, eventualno ignore opcija ako vam se ne da scrollat preko njegovih pamfleta. 4 3
Nek grmi jako Posted April 14 Posted April 14 (edited) On 4/14/2025 at 8:28 PM, Malkolm Brogdon said: Bio sam nevernik ignore opcije sve ove godine na forumu ali ovde mora da se probije led. Mada na ovo vise gledam kao na adblocker, da mi ne izlazi naruci glovo glovo svaki put kad hocu da odgledam neki klip. Expand U slučaju da to ne učinite i da opet komentarišete neki skromni upis moje malenkosti, koji nećete videti ako sam vam na ignor listi, podsetiću vas na ovaj vaš post kao na pokušaj da me obmanete. I zato: do sledećeg čitanja 😀 Oponenti su ionako statistički najvernija publika, zato mi i imponuje njihov broj. Edited April 14 by Nek grmi jako
Recommended Posts