Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
  On 3/27/2025 at 4:49 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ako trazis da to bude opravdanje, nije, niti ce ikada biti. 

Expand  

🙂 

Nije opravdanje nego cinjenica. Kad se pare oduzmu iz obrazovanja, to se vidi za 10-15 godina, a kad se oduzmu od policije odmah. Iz kojih fondova bi ti da si politicar, ne daj Boze, oduzela fondove?

🙂 

Bolje je da puk bude neobrazovan, nego biven. 🙂 

Posted

" Trump svojim potezima istovremeno gura SAD u recesiju i inflaciju... to će bit zabavno za gledati.... mislim da njegovi birači nisu ni zaslužili bolje.

Jer igra: mi vama nabijemo tarife na aluminij znaci samo da manje aluminija se uveze (jer zbog vise cijene bit će manja prodaja), manji su prihodi firmi, rezu se zaposleni, oni manje troše (jer su ostali bez posla )... istovremeno jačju konkurenti na svjetskim tržištima van usa (jer su sad svi proizvodi USA proizvodjaca s aluminijem skuplji za tarifu i time manje konkurentni - zbirno jaki recesijski efekt) plus naravno skuplji su i na unutarnjem tržištu usa (možeš birati skuplji domaci proizvod koji je poskupio zbog tarife na sirovinu ili skuplji uvozni gotovi prolzvod koji je i opet poskupio zbog tarife - inflatorni efekt) s druge stane manjak prodaje na usa tržištu vanjski proizvodjaci mogu nadoknaditi bar djelomično na ostatku tržišta zbog nekonkurentnosti usa proizvoda.

Recimo s 25% većim ulaznim troškom na aluminij Boing će sigurno postati još konkurentniji.... ili možda ipak ne?

Lose-lose za usa, i to vide ovi koji ipak nešto znaju o ekonomiji, zato burze idu dolje dolje i još dolje... i to ne samo pojedine pogodjene industrije. "

Jedan od komentara ekonomske "politike" stabilne budale.

Pitam se je li to realno, jer sam ovde od @Angelia i @Nek grmi jako cuo da stabilni ima neverovatno dobru ekonomsku politiku (Down of the Golden Age sto bi on rekao).

• Thanks 1
Posted

@Dragan 😛 Jos se ne zna impact na trziste. Cek da vidimo kako ce cene automobila da skoce. Problem je da trenutno nema americkih marki koje se proizvode u USA, sve je negde vani. Japanci s'druge strane imaju pogone koji proizvode automobile u USA. Videcemo ko tu zaradi. 🙂 

Seti se da su japanci, kad su probijali svoje automobile prodavali svoja vozila ispod cene proizvodnje. 

Mah, koka kola i kokice su majka.

Hvala Bogu da me cene ne doticu. Mozda je to i problem, jer mnoge u USA nije briga, koliko sta kosta, dok ima posle.

TRT, uskoro ni to nece bas biti tacno. 

Dobra stvar je da su se jaja vratila, Cojonas jos trazimo, posto su velicine Tik-Tak bomobona.

🙂

Posted
  On 3/27/2025 at 4:52 PM, mrd said:

🙂 

Nije opravdanje nego cinjenica. Kad se pare oduzmu iz obrazovanja, to se vidi za 10-15 godina, a kad se oduzmu od policije odmah. Iz kojih fondova bi ti da si politicar, ne daj Boze, oduzela fondove?

🙂 

Bolje je da puk bude neobrazovan, nego biven. 🙂 

Expand  

Pa cinjenica je da je negativna strana ljudske prirode jaca i da je svet materijalizovan, marketing je ucinio svoje.

Iskreno, ja ne vidim resenje u gasenju fondova nego korekciji, samo sto to trazi veci posao od baciti pogled na potrosnju, isterati ljude na ulicu i napisati neki excel o ustedi. Doduse Elon gasi samo one koji njega istrazuju zbog krsenja regulativa i one koji imaju te regulative. Naravno da ce baciti sapu na zdravstveno i penziono jer tu pored vojnog odvajanja idu najvece pare. 

Posted

Izašla nova anketa za kandidate Demokratske stranke na predsedničkim izborima 2028. godine, u kojoj vodi Kamala Haris sa 13 odsto podrške.

Razumljiva je ta disperzija glasova, jer ispitanici još ne znaju kojim će pravcem krenuti stranka i daju svoj glas mnogima, pa je tako Butidžidž drugi sa 10 odsto podrške, a AOC treća sa - 5 odsto, nakon čega ide Mark Kuban.

Ali ljubitelji AOC ne treba da tuguju, jer je anketu sprovela agencija Morning Consult’s... I sad ako pogledamo onu tabelu koja vrednuje američke polstere na osnovu njihovih rezultata u 2024. godini, videćemo da je ta agencija na ne baš visokom 29. mestu...

I da li da im baš verujemo na reč? Možda ipak ne.

Posted (edited)

USA su izgleda u neprekidnom izbornom modusu.

Tek sto su se ovi zavrsili vec se prica o sledecim za 4 godine.

U Evropi je izborna trka aktuelna mesec dana pred izbore, a onda je do sledecih relativni mir (ili neko vec raspravlja o tome ko ce biti kandidat za sledeceg premijera u Nemackoj?).

Osim toga neverovatna je kolicina novca koja se u US trosi na predizborne kampanje - ne nuzno dobro za demokratiju.

Florida debates lifting some child labor laws to fill jobs vacated by undocumented immigrants

Edited by Dragan
Posted

Videli od nepomenika da je dobro držati ljude u stalnoj kampanji pa i oni krenuli. Ni ostalo što rade Tramp i ekipa ne odskače mnogo od tehnika vladanja nepomenika.

• Like 1
Posted

Sad gledao razgovor na CNN-u, Peter Navarro, Trampov trade and manufaturing councelor, posle 5-10 minute mlacenja prazne slame o revitalizacije americke industrije i golden age-u, kaze da ce tih 25% uglavnom apsorbovati strane kompanije. Mislim kako moze ovakvu glupost da neko izjavi? Jel je to taj veliki plan? Pa zasto su to izostavili tokom kampanje?

• Like 1
Posted
  On 3/27/2025 at 9:09 PM, nonick said:

Sad gledao razgovor na CNN-u, Peter Navarro, Trampov trade and manufaturing councelor, posle 5-10 minute mlacenja prazne slame o revitalizacije americke industrije i golden age-u, kaze da ce tih 25% uglavnom apsorbovati strane kompanije. Mislim kako moze ovakvu glupost da neko izjavi? Jel je to taj veliki plan? Pa zasto su to izostavili tokom kampanje?

Expand  

Prosto mi je nemoguce da ne znaju kako tarife funkcionisu. Zasto lazu konstantno? Mislim, oni koji im veruju bi im verovali i da im kazu da kisa pada na gore... 

On 3/27/2025 at 7:44 PM, Dragan said:
Expand  

Pa eto, sta ce im skola i knjige kad mogu da rade kao poljoprivrednici, gradjevinari i nocni cuvari... Sve se nekako lepo slozilo 

Posted
  On 3/27/2025 at 9:09 PM, nonick said:

Expand  

Pa delom i hoće jer u suprotnom će im proizvod biti toliko skup da ga niko neće kupovati. 

• Like 1
Posted
  On 3/27/2025 at 2:05 PM, nonick said:

Pa citam, zato mi je cudno da si pomenula "Deep State?". Da bi dosli do tih teorija zavera stvarno treba kopati jako duboko u internet vesti. Ajd pokazi nam neki clanak, link da vidimo. Verovatnoca da je Pete malo vise drzao flasu u tiltovanoj poziciji kad nije postovao "war plans" je milion puta veca nego da je neko (deep state) zahebo Waltza sa invajtom. 

Expand  

Pa vidi ovako, ja sam ranije objasnjavala sta znaci deep state, sa druge strane ovo zvuci kao da me pocetkom 2021 pitas da ti dam izvor za tvrdnju da je covid mozda potekao iz Wuhan lab, sto je bio kompletno logican zakljucak, 2+2=4. Ali svaki izvor ili zakljucak se racunao kao teorija zavere I to rasisticka. Znaci 15og marta, novinar je slucajno dodat na tu listu na Signalu, ok kazemo sloppy greska Waltza (kakve veze ima Pete sa time, nemam pojma, ocigledno su smatrali da su u zasticenom chatu). Onda novinar ceka 10 dana da objavi sta je video, iako ocigledno komunikacije nije bila namenjena njemu. Dva dana kasnije se pojavi neko ko je istrazivao privatne podatke clanova kabineta pre ulaska u kabinet. Logicno bi bilo da su CIA I FBI ili DOJ pregledali pre njihovog ulaska i poskidali sve privatne podatke. Nece valjda svako od njih to da radi, nisu oni experti za cyber security. Direktor CIA kaze da je Signal dosao kao pre-loaded app na njegovom telefonu, I da ga je koristila I prethodna administracija. 

Sad postoji opcija da su to sve greske, ili barem propusti, ali kad se sve desi odjednom, logicno je da se zapitas da li verujes bas u koincidenciju. Znamo da je gomila IT ljudi u WH dala otkaz pre par nedelja. Znaci bas ti koji bi se bavili takvim stvarima. 

Ne treba ti Q da pomislis da nije sve slucajnost. Da li je verovatno, je dfugo pitanjeci kolika je verovatnoca. Ali da izgleda sumnjivo, komplet.

• Ha-ha 3
Posted
  On 3/27/2025 at 4:30 PM, mrd said:

Vezana za ova dva poslednja posta, kako objasnjavate, da je skoro svuda u svetu slicna situacija i da su danasnji lideri 0.

Ima nesto u vazduhu garantovano.

🙂

Expand  

Nisu danasnji lideri 0 -  ima ih sposobnih, hrabrih i vizionarskih lidera ali su cesto rastrgnuti od strane mediokriteta koji misle da sve znaju, a u sustini nemaju pojma ni o cemu i dovode u pitanje apsolutno sve - od oblika zemlje, preko djelovanja vakcina pa do ekonomije i svjetskih odnosa. Na cijeni je galama i samopromocija vise nego znanje i odgovornost. 

Pogledaj Sanu Marin, Jacindu Ardern – pa cak i Trudeaua. Ja Justinu zamjeram mnoge stvari, ali ne zato sto je bio "preliberalan", nego zato sto NIJE ispunio ono sto je obecavao kao liberal. Kalkulisao je, umesto da ide do kraja sa progresivnim idejama koje su ga dovele na vlast, dok je dijelom imao dosta licnih nedostataka tako da ne bi glasao za njega da je odlucio da opet ide u izbore. Ti licni nedostaci na kraju  dana ipak nisu uticali na to kako je vodio zemlju u vrijeme svjetski rasirenih posasti (Tramp i Covid).  Sanu i Jacindu su pritiskali zbog budalastina dok nisu odustale. Da ne pominjem Zelenskog koji je u izuzetno teskoj situaciji ostao pribran i dostojanstven i omogucio Ukrajini da opstane. Ona Tajvanka sto je balansirala na ostrici noza izmedju dvije najmocnije sile u istoriji covjecanstva ?  Da ne pricamo da je Amerika imala Obamu ne tako davno.... Mike Carney je jos uvijek previse nov u politici, ali ima ogroman potencijal i povlaci prave poteze.

Problem je sto zivimo u vremenu gdje ih sistematski unistavaju i potiskuju oni koji su glasni, puni sebe i prazni iznutra. Vucic, Trump, Orban, Milei - od zla oca i od gore majke... 

• Like 2
  • Thanks 4
Posted
  On 3/27/2025 at 9:42 PM, Eddard said:

Pa delom i hoće jer u suprotnom će im proizvod biti toliko skup da ga niko neće kupovati. 

Expand  

Ja taj materijalni deo ne gledam kao neki BAŠ problem, u kapitalizmu se to nekako uvek sredi (pa i u nekapitalizmu)-msm jako bitno da li voziš Mercedes klase a b c, imaš na sebi ISL odeću ili Zara haljinu, živećeš.

Kako se svet brzo podigao posle WWII.

I nije bilo toliko dreke dok su, odeću i obuću konkretno, radila vijetnamska deca.

Meni je veći taj problem sloboda i života koji je Amerika nudila i za mnoge bila izbor i uzor.

To se neće lako ni brzo srediti.

Ti hapsiš ženu na ulici zbog iznetog stava?

Pa jel to USA ili Iran?

Braniš ženama abortus, ugrožavaš prava manjina, koristiš naci simbole, buja ksenofobija i rasizam...

To USA?

• Like 4
Posted (edited)

Smejem se iz očaja, jer su besmislene budale sa nuklearkama i kontrolom najmoćnije vojske koja je ikad postojala u istoriji čovečanstva i najvećom ekonomijom.

Usha Vance’s visit to Greenland’s capital was cancelled after US representatives failed to find any locals to welcome her, according to reports.

...

However, changes were subsequently made to the trip, which the White House confirmed on Tuesday would only involve the Vances visiting the US Pituffik Space Base, on the north-western coast. Now, Danish broadcaster TV2 has reported that part of Mrs Vance’s visit to the capital of Nuuk was cancelled after US representatives failed to find any locals who wanted to greet the Second Lady.

Expand  

https://www.thelondoneconomic.com/politics/greenland-visit-cancelled-after-locals-refuse-to-welcome-usha-vance-391306/

Edited by Rex
  • Like 2
Posted (edited)
  On 3/27/2025 at 9:42 PM, Eddard said:

Expand  

??? Pa to im je i jedan od glavnih ciljeva, da niko ne kupuje strano, kazu tako ce moci da vrate industriju u USA.

Ni jedna normalna zemlja gde ne vlada neka vrsta totalitarizma gde drzava posreduje u industriji i trgovini ne moze da pojede 25% a ni 15% cene neke robe. Profiti su uglavnom manji od 10% u bilo kakvoj proizvodnji a cesto i ispod 5%.

Znaci 25% tarifa recimo na kanadsku auto industriju znaci 100,000 hiljada otpuštenih direktnih radnika, stotina firmi, malih i velikih zatvorenih ili davnskelovana do besmisli. Nema tu lufta za apsorpciju cena. 

Ono sto je tu neshvatljivo da isto tako hoce da pune i drzavnu kasu tarifama. Plus na to očekuju da se kamatne stope smanje istovremeno sa smanjivanjem inflacije. Mislim ovo pricaju na isti dan, a Tramp ponekad i u istom govoru, obraćanju novinarima. Ovo sto oni hoće je jednostavno nemoguće. Hoce i jare i pare, da se ne izrazim vulgarnije. 

Sa ovim trgovinskom ratom, ako nastave do kraja, svi ćemo biti u jako lošijem ekonomskom stanju. USA ce izgubiti kontrolu i moć, i svoju ekonomiju ce razhebati ko nikad do sada. 

Mi Kanadjani sad probamo da pokažemo da imamo neko dostojanstvo i neki pride, sto je sve OK. Ali svi znamo da nas USA moze uništiti ako hoce, kao sto oni kažu, one way or another.

Edited by nonick
  • Like 7
Posted (edited)
  On 3/28/2025 at 1:51 AM, nonick said:

??? Pa to im je i jedan od glavnih ciljeva, da niko ne kupuje strano, kazu tako ce moci da vrate industriju u USA.

Ni jedna normalna zemlja gde ne vlada neka vrsta totaliralizma gde drzava posreduje u industriji i trgovini ne moze da pojede 25% a ni 15% cene neke robe. Profiti su uglavnom manji od 10% u bilo kakvoj proizvodnji a cesto i ispod 5%.

Znaci 25% tarifa recimo na kanadsku auto industriju znaci 100,000 hiljada otpuštenih direktnih radnika, stotina firmi, malih i velikih zatvorenih ili davnskelovana do besmisli. Nema tu lufta za apsorpciju cena. 

Ono sto je ti neshvatljivo da isto tako hoce da pune i drzavnu kasu tarifama. Plus na to očekuju da se kamatne stope smanje istovremeno sa smanjivanjem inflacije. Mislim ovo pricaju na isti dan, a Tramp ponekad i u istom govoru, obraćanju novinarima. Ovo sto oni hoće je jednostavno nemoguće. Hoce i jare i pare, da se ne izrazim vulgarnije. 

Sa ovim trgovinskom ratom, ako nastave do kraja, svi ćemo biti u jako lošijem ekonomskom stanju. USA ce izgubiti kontrolu i moć, i svoju ekonomiju ce razhebati ko nikad do sada. 

Mi Kanadjani sad probamo da pokažemo da imamo neko dostojanstvo i neki pride, sto je sve OK. Ali svi znamo da nas USA moze uništiti ako hoce, kao sto oni kažu, one way or another.

Expand  

Sve je zbog toga da se kupuje Tesla🤣🤣🤣🤣

Čekajte bre tek je počelo, još cene nisu soočile.

Edited by mrd
Posted (edited)

On 3/28/2025 at 1:08 AM, Helena said:

To se neće lako ni brzo srediti.

Ti hapsiš ženu na ulici zbog iznetog stava?

Expand  

Reci cu nesto kontraverzno, sto ce neke oterati u bes.

Recimo ovako, (fiktivni scenario) ja setam gola po kuci...moze mi se. Ali moji gosti ne mogu da setaju goli po mojoj kuci. 

Mislim da opravdavaju hapsenje ne njenim stavom, nego organizovanjem nasilnih protesta. Drzaoci viza nemaju isti status kao gradjani. Ja sam bila drzaoc vize u vise zemalja, nikad nisam smatrala da mogu da krsim pravila vize. To mi je prosto bilo razumno.   

Ne razumem u cemu je vas problem. Trazite da drzaoci viza imaju ista prava kao gradjani, sorry, to prosto nije realno.

Edit: I btw ako sam u Nemackoj, necu kritikovati njihove zakone po pitanju slobode govora, jer mogu da zavrsim u zatvoru.

Edited by Angelia
Posted
  On 3/28/2025 at 2:13 AM, Angelia said:

Reci cu nesto kontraverzno, sto ce neke oterati u bes.

Recimo ovako, (fiktivni scenario) ja setam gola po kuci...moze mi se. Ali moji gosti ne mogu da setaju goli po mojoj kuci. 

Mislim da opravdavaju hapsenje ne njenim stavom, nego organizovanjem nasilnih protesta. Drzaoci viza nemaju isti status kao gradjani. Ja sam bila drzaoc vize u vise zemalja, nikad nisam smatrala da mogu da krsim pravila vize. To mi je prosto bilo razumno.   

Ne razumem u cemu je vas problem. Trazite da drzaoci viza imaju ista prava kao gradjani, sorry, to prosto nije realno.

Edit: I btw ako sam u Nemackoj, necu kritikovati njihove zakone po pitanju slobode govora, jer mogu da zavrsim u zatvoru.

Expand  

Primer ti je glup, ne kontraverzan.

i ajd po stoti put. Prvih 10 amandmana se odnosi na sve koji su na tlu Amerike, pa i turiste. 

On 3/27/2025 at 11:44 AM, Rex said:

Privedena je zbog objavljenog mišljenja u studentskim novinama da Izrael treba ekonomski bojkotovati zbog Gaze. Privedena je zbog mišljenja u Americi.

Expand  

Asked about Ozturk’s case Thursday, Secretary of State Rubio suggested without evidence she was involved in disruptive student protests over Israel’s military operations in Gaza.

Expand  

Za onog prethodnog si isto rekla, nema prava jer je nosilac zelene karte. 

Kad pocnu da hapse gradjane, reci ces da nemaju pravo jer ... vec ces nesto smisliti, plus ces im nakaciti nasilne demonstracije, terorizam i takoto... kao Marko

Ti kao borac za slobodu govora na sve nacine demonstriras da si borac za tvoju slobodu govora, ali ne i suprotnog misljenja. Cek je i nacizam dobro dosao ako taj koji ga pokazuje je u tvojoj grupi (salje ljubav). 

• Like 3
  • Thanks 1
Posted (edited)
  On 3/28/2025 at 2:13 AM, Angelia said:

Drzaoci viza nemaju isti status kao gradjani. Ja sam bila drzaoc vize u vise zemalja, nikad nisam smatrala da mogu da krsim pravila vize. To mi je prosto bilo razumno.   

.

Expand  

Preneseno sa Threads - embedding ne radi kako treba...

"Non-citizens don't deserve due process"

"But citizens do?"

"Yes. We have rights"

"Says who?"

"The gov't"

"And if they say you aren't a citizen?"

"Then I just prove it!"

"How do you do that?"

"I show my ID to the court"

"What court? You don't have due process"

"But I'm a citizen"

"Not if you can't prove it" "

"But.... dammit... whoa"

Edited by ters
  • Like 4
Posted

Carine na auto-industriju, ovakve kako ih dnevna doza sprovodi, samo su na stetu US kupcima. Da je npr carine ogranicio samo za EU, onda bi bio problem. Ili samo na Japan. Onda bi bilo povuci-potegni. Ovako, ovo je samo problem US konzumenata. Sa prosecnih 40K USD za vozilo, bice 50K i to je to. Nemacka autoindustrija prodaje luksuzni proizvod na US trzistu (osim VW, kao VW brend), tako da taj segment nece osetiti promenu. Porsche, Ferrari, Lambo.....gde su marze skoro pa duplo, imaju liste gde proizvodjac bira kome ce prodati, tj mora se kvalifikujes, postoji sekundarno trziste gde su cene MSRPx2. Mercedes, BMW, Audi su lux proizvod koji uglavnom finansiraju a zbog rasta cena, ta vozila ce imati dobar "residual value" pa ce finansiranje istih da bude povoljnije. Tako da ovde su u problemu: J Korejanski brendovi, VW kao brend, Japanski brendovi. I to kratkorocno. Detroit ekipa uvozi sve delove, na koje pojedinacno placaju +25%. Njihova vozila ce biti jos skuplja. Dakle, naljutio se pop na selo pa odsekao sebi ********. 

Naravno da ce se ovo osetiti, samo sto efekti nece biti bolji po US konzumenta. 

• Like 2
Posted

Pošto se ovuda pisalo da je Signal odobren za upotrebu u administraciji, evo dokumenta Pentagona koji kaže da (kao i ostale komencijalne aplikacije) NIJE odobren za dijeljenje povjerljivih materijala:

image-22.png

izvor

• Like 2