Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
Just now, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Mozda oni to namerno i rade. Sad sortuju, posle ce da upumpavaju, pa kad napumpaju ce da odbacuju... Ovo ide samo u korist onima koji imaju akcija da mogu da diktiraju trziste, nikako ekonomiji i smrtnicima, ali njih svakako briga za oba. 

Pa ja imam teoriju po kojoj im kriza odgovara jer će istovremeno inflacija natjerati Fed da diže kamate (bogatima lijepo, pare u državne obveznice jer znaju da će kamate izaći na 6-7% i sve četiri uvis, definicija 'leba bez motike) i povećati nezaposlenost, što dovodi do pada realnih zarada i odlaska radničkih prava u slivnik (takođe lijepa stvar kad si milioner/milijarder), ali ovaj momentalni pad berze im baš i ne odgovara, posebno naci boju koji ima i kredita (npr. za kupovinu tnjitera, ali ne samo za to) obezbijeđenih akcijama Tesle, a ako te akcije založene u korist banaka dovoljno padnu ima da mu banke dođu na vrata da mu traže da uplati margin calls.

• Like 1
Posted
40 minutes ago, ters said:

Opet mijesas republikance sa MAGA - a ni svi MAGA nisu krezubi, ima ih sa zdravim zubima ali moralno pokvarenih. Svi MAGA su republikanci, svi republikanci nisu MAGA (jako mali broj, ali postoje)... 

Aha, ja mesam. Ok, nesto sam imala drugaciji utisak, par strana ranije, ili mislis da baza ovog kongresmena nije glasala za Trampa, nego za Kamalu. 

Posted (edited)
On 9/19/2024 at 11:16 PM, ters said:

Kada smo kod inflacije - evo pisma koje je potpisalo 16 dobitnika Nobelove nagrade za Ekonomiju u kojem se izjasnjavaju o Trump-ovoj i Biden-ovoj (koju je usvojila Harris) ekonomskoj agendi:

We the undersigned are deeply concerned about the risks of a second Trump administration for the U.S. economy.

Among the most important determinants of economic success are the rule of law and economic and political certainty. For a country like the U.S., which is embedded in deep relationships with other countries, conforming to international norms and having normal and stable relationships with other countries is also an imperative. Donald Trump and the vagaries of his actions and policies threaten this stability and the U.S.’s standing in the world.

While each of us has different views on the particulars of various economic policies, we all agree that Joe Biden’s economic agenda is vastly superior to Donald Trump’s. In his first four years as President, Joe Biden signed into law major investments in the U.S. economy, including in infrastructure, domestic manufacturing, and climate. Together, these investments are likely to increase productivity and economic growth while lowering long-term inflationary pressures and facilitating the clean energy transition.

During Joe Biden’s presidency we have also seen a remarkably strong and equitable labor market recovery—enabled by his pandemic stimulus. An additional four years of Joe Biden’s presidency would allow him to continue supporting an inclusive U.S. economic recovery.

Many Americans are concerned about inflation, which has come down remarkably fast. There is rightly a worry that Donald Trump will reignite this inflation, with his fiscally irresponsible budgets. Nonpartisan researchers, including at Evercore, Allianz, Oxford Economics, and the Peterson Institute, predict that if Donald Trump successfully enacts his agenda, it will increase inflation.

The outcome of this election will have economic repercussions for years, and possibly decades, to come. We believe that a second Trump term would have a negative impact on the U.S.’s economic standing in the world and a destabilizing effect on the U.S.’s domestic economy.

LINK na pismo: Nobel letter Final - DocumentCloud

LINK: 16 Nobel Prize-winning economists say Trump policies will fuel inflation | Reuters

Nije da nismo znali.

On 11/17/2024 at 5:13 PM, Dragan said:

Slicna situacija je bila nakon prelaska Bush --> Obama (bankarska kriza 2008.)

Za vreme stabinog, dug USA je isto rastao, ekonomski pokazatelji nisu bili nesto izvanredni, kao sto ni sada nece biti - kamate i inflacija padaju i uskoro ce se ustaliti, ratovi idu dalje, nezaposlenost u USA ce verovatno narednih godina porasti ... jednom recju, nista spektakularno konkretno za radnicku klasu i obicne ljude nece doneti ovaj Spasitelj, dok postoji realna sansa da ce razjebati relativno dobro funkcionirajuci sistem (koliko je to moguce u okvirima divljeg kapitalizma i plutokracije). I uzgred jos ekosistem (kome to jos treba).

Nije da nismo znali.

Edited by Dragan
Posted

Americke kompanije mogu samo da imaju korist od toga sto ce bakar i aluminijum placati 50% skuplje od konkurenata u inostranstvu. Sace to ilija gromovnik da objasni.

• Ha-ha 1
Posted

cnn

The market broadly slumped on Monday – but shares of Tesla fell even more sharply. The 15% drop in Tesla shares wiped out the last of any remaining gains since Election Day.

In a show of support, Trump said early Tuesday morning he would buy a Tesla.

“Elon Musk is’ ‘putting it on the line’ in order to help our Nation, and he is doing a FANTASTIC JOB!” Trump said in a post on Truth Social. “I’m going to buy a brand new Tesla tomorrow morning as a show of confidence and support for Elon Musk, a truly great American.”

Posted

Dokle ce se ovaj nadrogirani majmun da se pita o bilo cemu?

Sen. Mark Kelly, D-Ariz., fired back at Elon Musk after the billionaire business tycoon labeled the lawmaker a "traitor" in response to a tweet in which Kelly advocated U.S. support for Ukraine.

"Just left Ukraine. What I saw proved to me we can’t give up on the Ukrainian people. Everyone wants this war to end, but any agreement has to protect Ukraine’s security and can’t be a giveaway to Putin. Let me tell you about my trip and why it’s important we stand with Ukraine," Kelly noted in his post.

"You are a traitor," Musk replied. 

link

Posted (edited)

Dag Ford suspenduje doplatu od 25 odsto koju je Ontario nametnuo na izvoz električne energije u Sjedinjene Države, nakon što je razgovarao sa američkim ministrom trgovine i pristao da se sastane sa njim u Vašingtonu.

Premijer Ontarija rekao je da su se on i američki ministar trgovine Hauard Lutnik dogovorili da se sastanu u četvrtak kako bi razgovarali o obnovljenom sporazumu između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade uoči roka za Trampove recipročne carine  2. aprila.

Oni koji se drže one lažne mantre da nema pobednika u trgovinskim ratovima, sa godinama počnu da uviđaju zabludu.

Uvek ima pobednika... U litarsku flašu staje litar tečnosti, a u čašu od dva decilitra - samo dva decilitra. To znaju i deca iz nižih razreda osnovne škole... Mali gromovnici.

Edited by Nek grmi jako
Posted

I sta hoces da kazes, da je suspendovanje cene energije velika pobeda Amerike? Ono, Tramp fenomenalni pregovarac, vratio sve na staro da bi dobio kockicu cokolade. Mozda da nije nista pipao, jer sve sto pipne pretvori se u pepeo i prah.  

Inace, hoce da uvedu pravilo za Kanadjane, da ko hoce da ostane duze od mesec dana mora da ide u imigraciju da se prijavi, da otiske prstiju, etc. 

Pola miliona nekrenina na Floridi su vlasnistvu Kanadjana i ko zna sada koliki broj njih ce da se odluci na prodaju, a trenutno FL ima 266K nekretnina na prodaji (u poredjenju sa NY state, koji je po broju stanovnika tu, oni prodaju 43K nekrenina). 

Posted (edited)

Ukrajina je izrazila spremnost da prihvati predlog SAD za donošenje momentalnog, privremenog 30-dnevnog prekida vatre, koji se može produžiti zajedničkim dogovorom strana, a koji podleže prihvatanju i istovremenoj primeni od strane Ruske Federacije.

SAD će saopštiti Rusiji da je ruski reciprocitet ključ za postizanje mira.

Šta je ovo danas, i Dag Ford i Zelenski pronalaze zajednički jezik sa narandžastim čovekom?! I ako Putin kaže - ne, što ne bi bilo iznenađenje budući da njemu ne treba prekid vatre, već mir pod uslovima koje, kako najavljuje, namerava da ispostavi, opet četke u ruke, pa na krečenje.

Ništa bez ekspedicionih snaga od 250k stranih voinika koji će se boriti za Ukrajinu. To bi najbrže privelo Putina pameti.

Edited by Nek grmi jako
Posted
6 minutes ago, Nek grmi jako said:

Šta je ovo danas, i Dag Ford i Zelenski pronalaze zajednički jezik sa narandžastim čovekom?! I ako Putin kaže - ne, što ne bi bilo iznenađenje budući da njemu ne treba prekid vatre, već mir pod uslovima koje, kako najavljuje, namerava da ispostavi, opet četke u ruke, pa na krečenje.

Ne daj bog nikom da treba da pronazali zajednicki jezik sa naradzastim govnom. Ja bi se stidio da ovako nesto kazem.

• Like 2
Posted
25 minutes ago, Nek grmi jako said:

Šta je ovo danas, i Dag Ford i Zelenski pronalaze zajednički jezik sa narandžastim čovekom?!

Ne nalaze oni zajednicki jezik sa njim, nego on sa njima... 

Posted
34 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

I sta hoces da kazes, da je suspendovanje cene energije velika pobeda Amerike? Ono, Tramp fenomenalni pregovarac, vratio sve na staro da bi dobio kockicu cokolade. Mozda da nije nista pipao, jer sve sto pipne pretvori se u pepeo i prah.  

Inace, hoce da uvedu pravilo za Kanadjane, da ko hoce da ostane duze od mesec dana mora da ide u imigraciju da se prijavi, da otiske prstiju, etc. 

Pola miliona nekrenina na Floridi su vlasnistvu Kanadjana i ko zna sada koliki broj njih ce da se odluci na prodaju, a trenutno FL ima 266K nekretnina na prodaji (u poredjenju sa NY state, koji je po broju stanovnika tu, oni prodaju 43K nekrenina). 

Ma ovi su svi neki nacisti bre, sve je to Putin/Hitler playbook. Imamo tajne fentalin laboratorije i zajedno radimo sa meksickim kartelima da bi vama uvalili droze koje necete, terorizujemo vas sa nicim izazvanim taksama za struju - sad jadni vi treba da uspostavite Emergeny Act, prekosutra mozda ce i vas Tramp pozvati u rat protiv nas i biolaboratorija u Kanadi. Ko zna? A kako smo vas decenijama izrobljavali da i ne pricam...

Posted
33 minutes ago, nonick said:

Ma ovi su svi neki nacisti bre, sve je to Putin/Hitler playbook. Imamo tajne fentalin laboratorije i zajedno radimo sa meksickim kartelima da bi vama uvalili droze koje necete, terorizujemo vas sa nicim izazvanim taksama za struju - sad jadni vi treba da uspostavite Emergeny Act, prekosutra mozda ce i vas Tramp pozvati u rat protiv nas i biolaboratorija u Kanadi. Ko zna? A kako smo vas decenijama izrobljavali da i ne pricam...

Ma lupaju gluposti a iza toga se krije neka druga namera. Da li ispipava teren, da li se sveti za nesto, da li stvarno ima osvajacke namere... ko ce znati sta se krije u toj (tim glavama)... Nije to sve njegov plan, ima tu njih oko njega koji su se nameracili na nesto. 

Meni se cini da oni jednostavno vise ne mogu da opstanu na starom ekonomskom planu, da je to sve puklo i sada traze nacina da istresu pare koje su ostale u svoje dzepove pa kud koji... Uopste ne ostavljaju utisak da ih se bilo sta u drzavi dotice, ni ljudi, ni ekonomija, ni drzava... nego da je kao sto je @Rex napisao, koriste drzavu kao resurs, dok bacaju neke oglodane ideoloske koske. 

Posted (edited)
9 hours ago, Nek grmi jako said:

Ne znam o kakvim pretnjama je reč što se tiče Kanade

Ovde si me stvarno zbunio. Trampov napad na suverenitet Kanade, šta drugo?

Što se tiče Rusije - zašto bi se ona odrekla prijateljstva sa Kinom? Kinezi pomažu Ruse vojno - mada indirektno, preko komponenta koje prodaju Rusiji. Sve dok Kina dobija energente po povoljnoj ceni, što bi pokušavali da nasilno vrate tu teritoriju? U stvari, kada je Kina išla u osvajačke ratove i zašto bi pošli uskoro (Taiwan je druga priča)? Takođe, posle 4 godine politika USA prema Rusiji se itekako može promeniti ako Trampisti izgube moć a u Kini to ide malo teže. 

Edited by Darko
Posted

Oni sa malo vise od 1k memorije mogu da se sete da je jos 2018te uvodio tarife Meksiku i Kanadi, sto je u direktnoj suprotnosti sa NAFTA, a onda je 2019te proglasio jednu od najvecih pobeda u istoriji, uspeo je da napravi deal koji niko pre njega u istoriji Cemerk'e nije napravio. 

Posto je vec ispregovarao tako genijalni deal pre sedam godina, cemu oda ovaj novi cirkus sa tarifama? Na to izgleda Google ne daje odgovor.

• Like 2
  • Ha-ha 1
Posted
25 minutes ago, DJORDJE said:

Oni sa malo vise od 1k memorije mogu da se sete da je jos 2018te uvodio tarife Meksiku i Kanadi, sto je u direktnoj suprotnosti sa NAFTA, a onda je 2019te proglasio jednu od najvecih pobeda u istoriji, uspeo je da napravi deal koji niko pre njega u istoriji Cemerk'e nije napravio. 

Posto je vec ispregovarao tako genijalni deal pre sedam godina, cemu oda ovaj novi cirkus sa tarifama? Na to izgleda Google ne daje odgovor.

Zaboravio čovek. Lepo je rekao da mu je ova odluka najbolja na svetu.

• Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, DJORDJE said:

Mi obicni smrtnici ne mozemo razumjeti taj 5-6-7 D sah koji Trump igra...50% skuplji aluminijum ce natjerati kompanije da traze druge sirovine za brodogradnju, auto, masinsku, avio industriju - a Trump je i na to mislio i omogucio im je krcenje suma kako im padne na pamet...TIMBEEERRR!

woodies_1940_ford_deluxe20200110170130

Old-Ship.jpg

spad-bergner-1800.jpg

Edited by ters
Posted
7 minutes ago, ters said:

Mi obicni smrtnici ne mozemo razumjeti taj 5-6-7 D sah koji Trump igra...50% skuplji aluminijum ce natjerati kompanije da traze druge sirovine za brodogradnju, auto, masinsku, avio industriju - a Trump je i na to mislio i omogucio im je krcenje suma kako im padne na pamet...

A drvo za gradnju u Kanadi... 

Posted (edited)
10 hours ago, Angelia said:

Aha, ja mesam. Ok, nesto sam imala drugaciji utisak, par strana ranije, ili mislis da baza ovog kongresmena nije glasala za Trampa, nego za Kamalu. 

Bukvalno jesu glasali za Kamalu Harris 🙂  koja je u distriktu ovog kongresmena dobila izbore.

Nebraska’s 2nd Congressional District - jedini district u kojem je Trump osvojio glasove 2016. a izgubio u 2024.

https://nebraskaexaminer.com/2024/11/05/harris-carries-nebraskas-blue-dot-while-trump-wins-statewide/

Edited by ters
Posted

Zar nije bio neki dil koji su Ukrajina I Rusija trebali da potpisu jos 2022ge, gde je ceo zahtev bio da Ukrajina ostane neutralna, da ne udje u NATO, a garancije su bile svih velikih sila ukljucujuci Rusiju? Jel to neki Trampov marketing? Pa je Ukrajina odbila predlog. To sam cula u nekom talk show, jel to istina, za one koji prate taj sukob detaljnije.

Posted
3 minutes ago, Angelia said:

Zar nije bio neki dil koji su Ukrajina I Rusija trebali da potpisu jos 2022ge, gde je ceo zahtev bio da Ukrajina ostane neutralna, da ne udje u NATO, a garancije su bile svih velikih sila ukljucujuci Rusiju? Jel to neki Trampov marketing? Pa je Ukrajina odbila predlog. To sam cula u nekom talk show, jel to istina, za one koji prate taj sukob detaljnije.

To nije bio bas neki mirovni plan jer je po njemu Putin trazio pripajanje Rusiji teritorija koje u tom trenutku nije ni okupirao (niti ih je okupirao tri godine kasnije), razoruzanje Ukrajine, odustajanje od clanstva u NATO i "denacifickaciju Ukrajine" - i sve to dok su masakrirali civile u predgradima Kijeva... 

• Like 4
Posted

Pa ja ne znam šta da mislim, zapravo, znam šta mislim, ali kako da se adekvatno izrazim na ovo :lol_2:

Jel ovaj tol'ko puko da mora ovako da se reklamira (još njih iz administracije ima Teslu na profilu) Il je mu je tranp toliko dužan pa mora da mu reklamira auta?

Era Ojdanić je prodavao kuvani kukuruz na plaži u CG, taj rang.

• Ha-ha 7