Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

Dnevna doza ukida finansijsku pomoć Južnoj Africi zbog zemljišne reforme i podrške Međunarodnom Krivičnom Sudu.

Što se tiče agrarne reforme, u pitanju je pokušaj da se ispravi to što 8% bijelih Afrikanera posjeduje tri četvrtine kompletnog obradivog zemljišta, što im je zakonom iz 1950. godine omogućila otvoreno supremacistička Nacionalna Partija. 

Južna Afrika je ekonomija od 420 milijardi dolara i neće propasti bez 440 miliona američke pomoći (toliko su dobili u 2023. godini), ali ovakvi potezi samo hrane popularnost crnačkih supremacista sa primjesom nacional-komunizma iz Economic Freedom Fighters, odnosno slabe liberalne demokrate iz Democratic Alliance koji su trenutno manji ali vrlo značajan element koalicione vlade i koji su već počeli da rešavaju neke probleme, u prvom redu snabdijevanje strujom.

On a side note, dnevna doza nudi bijelim Afrikanerima da imigriraju u SAD pod povlašćenim uslovima. Koereko da se granice zatvaraju? 😁

Riječima južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova: "It is ironic that the executive order makes provision for refugee status in the U.S. for a group in South Africa that remains amongst the most economically privileged, while vulnerable people in the U.S. from other parts of the world are being deported and denied asylum despite real hardship."

• Like 4

1 minute ago, Helena said:

Trump smanjuje pomoć Južnoafričkoj Republici zbog oduzimanja zemlje bijelim farmerima

Naslov je misleading, jer u JAR nema oduzimanja zemlje bijelim farmerima. Izglasan je zakon koji omogućuje državi da konfiskuje zemlju da bi ispravila istorijsku nepravdu prema crnačkoj većini iz 1950., ali niti je nekome oduzeto zemljište, niti će se to desiti bar dok je na vlasti ova koalicija. Međutim, ovakve najave zaista mogu da podignu podršku crnim ekstremistima iz EFF i da ih u nekom trenutku uguraju u vladu umjesto (još uvijek u značajnoj mjeri bjelačke DA), a onda će zaista biti sranja za Afrikanere, a i neskrivenog kineskog i ruskog prisustva u JAR.

13 hours ago, McLeod said:

Brate moj, nisam se bas interesovao za problematiku ali debankovati nesto sa Russian Today mi je slicno kao debankovati nesto Informerom

RT debankuje pricu da je Anglenija Dzoli dobila 20 milki da poseti Zelenskog. Priznaces prilican sok sobzirom da Rusiji itekako ide na ruku to sto magovci lupetaju u vezi Ukrajine.

Edited by MeanMachine

4 hours ago, Kronostime said:

Neka hvala, ja od elektronike u automobilu samo na radio pristajem: WV Buba ili Golf II su moj izbor, mada i Spacek, Reno 4 i Lada Niva dolaze u obzir.

:s_d:

Ma da golf 2 je zakon? To samo za vas matore rođene u prošlom veku.

Svima poznat lik, koga je moja malenkost ovde javno, pre više od mesec dana, izvolela videti kao predsedničkog kandidata Demokratske stranke 2028. godine, već je počeo da deli političke lekcije vrhu demokrata.

U pravo vreme i u pravom momentu, dok je još moguće izbeći katastrofu na mideterms...

Preferencije američkih političkih partija, u najnovijem izveštaju Galupa, pokazuju da Republikanska partija ima prednost već treću godinu zaredom. Tačnije, 46% Amerikanaca se izjasnilo kao republikanci ili nezavisni koji su naginjali Republikanskoj stranci, u poređenju sa 45% koji su se identifikovali kao demokrate ili nezavisni koji inkliniraju demokratama

Neko bi rekao - pa šta, ali pre 2022. godine republikanci su samo jednom imali malu prednost - 1991. godine... Samo jednom u čitavoj istoriji Galupovog istraživanja javnog mnjenja...

Kada se tome dodaju brojevi iz anketa koje postavljaju pitanje o podršci Trampovih poteza i najmanja podrška Demokratskoj stranci od tek nešto više od 30%, a još više brojevi registracije novih glasača u kojima repsi ubedljivo vode, pa na sve to ono što će se ubuduće saznati o bivšem režimu kroz istrage u institucijama sistema, republikanci bi lako mogli da iskrive demokrate na sledećim midterms izborima tako da ih ni najbliži  - ne prepoznaju.

Zato - Stjuarta za predsednika.

Edited by Nek grmi jako

2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ne znam sta pricas ali znam da svesrdno ucestvujes i podrzavas ovo demoliranje Amerike

Problem i jeste što nikad ne znaš, samo ono što je tebi na pameti pišeš.

• Like 1

12 minutes ago, Smrtokapa said:

Dakle razmatra se i opcija Stephen A. Smith predsednik jel?

Ovo je neka simulacija realnosti izgleda. Ne znam zašto nisu razmišljali o ovome:

Zato što trenutno imaju - ovo.

To će da pobedi republikance, pa šta će im onda bilo kakve promene.

Edited by Nek grmi jako
  • Ha-ha 1

1 hour ago, mrd said:

Problem i jeste što nikad ne znaš, samo ono što je tebi na pameti pišeš.

Problem je da su rekli da imaju fizicki dokaz, a ona dobija informacije iz maga kruzoka koja uvek nesto izmisli i onda to koristi ovde. 

Konsstantno joj drzis stranu samo zato sto ste drugari... a i sam znas da nije u pravu, samo ces to uvek zamaglisti kokicama i koka kolom... 

13 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Problem je da su rekli da imaju fizicki dokaz, a ona dobija informacije iz maga kruzoka koja uvek nesto izmisli i onda to koristi ovde. 

Konsstantno joj drzis stranu samo zato sto ste drugari... a i sam znas da nije u pravu, samo ces to uvek zamaglisti kokicama i koka kolom... 

Ne lupaj gluposti, pitala sam te da li je to za dokumentarac u kome je dao intervju, sinu Olivera Stoun, ali ti ne znas o cemu pricam. Naravno, jer te nije interesovalo dalje od naslova, I clanka. I naravno da sam u pravu, jer je to veliko otkrice doslo iz njegovog financial disclosure. Ne samo sto je doslo od njega, nego je dokumentarac vec duze vreme objavljen.i uz to sin Stouna, koji je novinar, daje intervjue I objasnjava odakle ideja, jos 2017te.

Silne pare je zaradio 😀 I javno objavio. 

14 minutes ago, Angelia said:

Ne lupaj gluposti, pitala sam te da li je to za dokumentarac u kome je dao intervju, sinu Olivera Stoun, ali ti ne znas o cemu pricam. Naravno, jer te nije interesovalo dalje od naslova, I clanka. I naravno da sam u pravu, jer je to veliko otkrice doslo iz njegovog financial disclosure. Ne samo sto je doslo od njega, nego je dokumentarac vec duze vreme objavljen.i uz to sin Stouna, koji je novinar, daje intervjue I objasnjava odakle ideja, jos 2017te.

Silne pare je zaradio 😀 I javno objavio. 

Uzmes tekst pa procitas, ali tebi nije u cilju da procitas, nego da navlacis na idiotske maga diskusije. 

• Ha-ha 1

44 minutes ago, Angelia said:

Odlicna prezentacija sta je problem u DCju

I zabavna. I u pravu je, javnost vecinski za sada podrzava sta rade.

Brutalka.

Houmran, tačdaun i zakucavanje - sve u jednom. Simbioza Bejb Ruta, Brejdija i Džordana...

Počeo mi River u Argentini, ali gledam bez tona i slušam Kenedija uporedo.

Edited by Nek grmi jako

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ja joj kažem kad mislim da nije u pravu. Često pogrešnim,a ona je u pravu. Često ti pogrešiši netko drugi je u pravu. Šta u tvojim postovima čitam i litijum, je da kreneš za nečim što si pročitala i ti koristiš to kao činjenicu.

With all due respect.

34 minutes ago, mrd said:

Ja joj kažem kad mislim da nije u pravu. Često pogrešnim,a ona je u pravu. Često ti pogrešiši netko drugi je u pravu. Šta u tvojim postovima čitam i litijum, je da kreneš za nečim što si pročitala i ti koristiš to kao činjenicu.

With all due respect.

A ona pretpostavljam ima izvor iz samog centra pa znas da je u pravu?

Bukvalno ne postoje mediji koji ne bruje o postavljanju ruskog placenika na mesto fbi i to valjda treba da bude dobro, za Ameriku?! 

Navukli su bagru koja je u konstantnom kontaktu sa Putinom i ekipom, dok Putin stavlja na medije Melanijine gole slike cisto da pokaze ko je gazda. I sve je to cool, kokice i koka kola. 

Jednog su davno uvukli u Nasu, ovo je samo nastavak niza... Ceo svet koji nije zabrinut se smeje, tu mislim na vlasti drzava sirom sveta. Svima je sve jasno, samo magasi nikako da dobiju taj famozni dokaz, a kada dobiju, onda kazu da je politicki progon i kojekakve izgovore. 

Uzmi Bezosov WP pa citaj, njemu svakako ide u cilj da se uvlaci, uvlacio se na inauguraciji i davanjem para licno Trampu. 

46 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Uzmes tekst pa procitas, ali tebi nije u cilju da procitas, nego da navlacis na idiotske maga diskusije. 

Draga moja, ja ti necu platiti pretplatu za WaPo nikad, ali sam procitala sve koji su preneli vest. Da si malo dalje pogledala znala bi o kom dokumentarcu pricam. Ne samo to, nego sam I odslusala intervju sa Stounom, na tu temu. 

Nego, nisam sigurna da si ti procitala text, jer se dokumentarac direktno pominje. Intervjuisani su ljudi oko Trampa, koji su bili deo "Russian collusion" price.   

4 hours ago, Nek grmi jako said:

Svima poznat lik, koga je moja malenkost ovde javno, pre više od mesec dana, izvolela videti kao predsedničkog kandidata Demokratske stranke 2028. godine, već je počeo da deli političke lekcije vrhu demokrata.

U pravo vreme i u pravom momentu, dok je još moguće izbeći katastrofu na mideterms...

Preferencije američkih političkih partija, u najnovijem izveštaju Galupa, pokazuju da Republikanska partija ima prednost već treću godinu zaredom. Tačnije, 46% Amerikanaca se izjasnilo kao republikanci ili nezavisni koji su naginjali Republikanskoj stranci, u poređenju sa 45% koji su se identifikovali kao demokrate ili nezavisni koji inkliniraju demokratama

Neko bi rekao - pa šta, ali pre 2022. godine republikanci su samo jednom imali malu prednost - 1991. godine... Samo jednom u čitavoj istoriji Galupovog istraživanja javnog mnjenja...

Kada se tome dodaju brojevi iz anketa koje postavljaju pitanje o podršci Trampovih poteza i najmanja podrška Demokratskoj stranci od tek nešto više od 30%, a još više brojevi registracije novih glasača u kojima repsi ubedljivo vode, pa na sve to ono što će se ubuduće saznati o bivšem režimu kroz istrage u institucijama sistema, republikanci bi lako mogli da iskrive demokrate na sledećim midterms izborima tako da ih ni najbliži  - ne prepoznaju.

Zato - Stjuarta za predsednika.

Ja sam nekad stvarno volela Stewarta, dok nije poceo da pati od TDSa, mislim kasni za Pi pola, sad se dosetio da su Dems napravili sistem....ali dobro, bolje kasno nego nikad. 

Kritika Trampove administracije: ne znam sta je ovo sa ukidanjem security clearance za dosta ljudi koji su ucestvovali u proganjaju Trampa, da li je preventivno, simbolicno, PR mahinacija, ili osveta. Nikako mi se ne svidja ako ce se baviti osvetom. Mozda to njegov tim radi, ali to je jedna od bitnih stvari o kojoj sam brinula kad je dobio izbore. Prosto jer je nastavak Bidenove politike koja je koriscena protiv Trampa, a to ne treba da postane praksa.

Iako za sada, ukidanje security clearance nije isto kao tuzbe DOJ, ipak je zabrinjavajuce, kao simbol.

• Like 1

Just now, nonick said:

Mene to oko security clearance ne brine. Mene samo brine cena jaja, jer je za vreme kampanje obecao svima da ce snizitii cene. 

Mnogo je on rekao 🤣