Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

Meni je interesatno promena strana ovde kad pricamo o H1B, 75% ljudi dolaze iz Indije, gde je gdp mnogo nizi, znaci ljudi dobijaju sansu da zive mnogo bolji zivot. Ali se ovde navode kao "robovi". Da nije to malo licemerno?

Da li ima zloupotrebe? Naravno, uvek I u svemu ima. Koga interesuje moze da pogleda ko su poslodavci sa najvise H1B viza. Spoiler alert, to nije Mask, nije cak ni u top 10.

Jednostavno, US ne proizvodi dovoljno STEM kandidata, izmedju ostalog I zbog loseg obrazovnog sistema koji se vise bavi nekim DEI glupostima, umesto da izbacuje najbolje I najsposobnije. Ne vidim razlog zasto US ne bi uvozila najbolje, vec skolovane kandidate.

Nije licemerno zato sto Elon i Vivek iskljucivo govore o vizi za tech (tj gledaju svoje dupe, a ne drzavno), a nezaposlenost u toj industriji u Americi je oko 3%. Plus je bukvalno rekao da su Ameri glupi, treba da uvozi pametne. Sto naravno nije razlog, nego je cena rada koju placaju razlog. U sustini ja jesam za vize, pa nek Ameri nadju nacin da budu bolji u poslu da bi dobili zaposlenje, a ne da moze da ih presiba bilo ko. H1b vize nisu vize za izuzetne, nego po zaposlenju, 20K dolara je ogromna usteda na osnovu onog sto ce platiti americkog studenta, koji je vec platio skolu. 

Sto vise ljudi dodje da radi, vise ce se novac obrtati, ovako svakako placaju ispod cene, pogotovo u IT industriji one koji rade u svojim maticnim drzavama i tamo trose. 

Detalj koji kriticari “stranaca koji se zaposljavaju” i “deportacije (za one VKV)” zaboravljaju je da nece zaposliti lokalca vec ce taj posao samo otici zajedno sa tom osobom. Gledam po firmi u kojoj radim. Oni dobri koji su otisli nazad u maticne zemlje (nije firma i posao bio problem, vec drzava) su u roku od mesec dana zaposljeni nazad kao externi konsultanti koji su nastavili da rade odlicno svoj posao i onda su zaposili jos ljudi u svojim zemljama i sada kao firma postali podizvodjac. Tacno 0 domacih je doslo na njihove pozicije. A desetine zaposljenih po drugim drzavma. Pogadjate, novac ide u te drzave i tu ljudi trose novac tamo. Pogotovu je IT industrija podlozna tome. Kog briga gde se nalazis. Moji datacentri su od 10 do 10 000km daleko od mene. Znas koliko me briga gde mi zaposleni sedi.

Pored $ (koje placa US vojsku), glavno oruzije u svetskoj dominaciji USA je upravo ta H1B viza. I to sto mozes da postanes Bezos, Musk, Gejts itd itd. Ma sta mislili od njima. Taj americki san je jos moguc ma koliko tesko to izgledalo. Po interese u USA je prilicno lose pokusati to iskoreniti, kao i pravac izolacije u koju se ide.  

• Like 2

On 12/30/2024 at 7:03 AM, Angelia said:

Samo nastavite da se borite za 40 sati, ismevajte one koji rade 80 sati, see you Felicia...Mislim lepo za vas. Meni 80 sati radna nedelja prija. I nemoj da me pitas o penziji 😀

Radiš 11 sati dnevno 7 dana u nedelji, 365 dana godišnje? Od 09h do 20h bez pauze? Izuzetno ti je lep život, porodica te se nagledala...

1 hour ago, shonke said:

Radiš 11 sati dnevno 7 dana u nedelji, 365 dana godišnje? Od 09h do 20h bez pauze? Izuzetno ti je lep život, porodica te se nagledala...

U proseku, ne regularno. Ne radim subotom ujutru, Dan pocinje oko 7, ne u 9. Nekad kad treba I 16 sati, u januaru cu imati takvih 10 dana, zivot mi je super, I porodica me se nagledala. Volim svoj posao I u njemu nalazim dosta zadovoljstva. Uobicajeno mi je pre covida bilo da 3-4 puta godisnje svratim u SR da posetim roditelje na produzen vikend.  Hej, kad sam bila mladja moglo je I sa 4 sata spavanja, sad moram 6 sati da spavam. Danas sam samo radila ujutru, a poslepodne je posveceno pripremi za proslavu. 

Srecna Nova!

On 12/29/2024 at 8:03 PM, Angelia said:

Samo nastavite da se borite za 40 sati, ismevajte one koji rade 80 sati, see you Felicia...Mislim lepo za vas. Meni 80 sati radna nedelja prija. I nemoj da me pitas o penziji 😀

Ček bre dođe vreme i za penziju. I onda računar da li ti se isplati sada ili za par godina. Na pitanje da li nećeš da radiš kad odeš u penziju? Odgovor je ne više od 80 sati.

1 hour ago, mrd said:

Ček bre dođe vreme i za penziju. I onda računar da li ti se isplati sada ili za par godina. Na pitanje da li nećeš da radiš kad odeš u penziju? Odgovor je ne više od 80 sati.

Ne, necu raditi kad treba da odem u penziju 80 sati. Ali ne planiram penziju uskoro, planiram da manjim kapacitetom radim dokle mogu. Evo, spava mi se a nije ponoc, ali kuvala sam par sati, I pijuckala vino 😀 Racunam za 5 godina, da spustim na 60 sati, I onda narednih 5, na 40 sati. Sto bi rekli boze zdravlja. Videcemo.

• Like 1

5 hours ago, mrd said:

Ti znas da delovi mog posla nisu bas uobicajeni, ima dosta stajanja, hodanja, sastanaka. Ova povreda me drzala sad vec skoro 3 meseca vezanom za kompjuter. Vracam se na putovanja I sve fizicke delove za 10tak dana, pa kako prodje. Ako ne ide dobro, mozda moram da se stacioniram privremeno, I razresim taj problem.

To bi verovatno znacilo da spustam efektivni rad, na ispod 80 sati. 

• Like 1

14 hours ago, Angelia said:

U proseku, ne regularno. Ne radim subotom ujutru, Dan pocinje oko 7, ne u 9. Nekad kad treba I 16 sati, u januaru cu imati takvih 10 dana, zivot mi je super, I porodica me se nagledala. Volim svoj posao I u njemu nalazim dosta zadovoljstva. Uobicajeno mi je pre covida bilo da 3-4 puta godisnje svratim u SR da posetim roditelje na produzen vikend.  Hej, kad sam bila mladja moglo je I sa 4 sata spavanja, sad moram 6 sati da spavam. Danas sam samo radila ujutru, a poslepodne je posveceno pripremi za proslavu. 

Srecna Nova!

Ako nije indiskretno pitanje, čime se baviš? 

54 minutes ago, Nek grmi jako said:
  Reveal hidden contents

Juče je čovek gurnuo drugog čoveka na šine ispred nadolazećeg voza u njujorškom metrou, što je nastavak suludog pira manijaka, poput onog Sebastijana Zapete, 33-godišnjeg državljanina Gvatemale koji je namerno zapalio na stanici metroa ženu i gledao kako umire u najgorim mukama.

Snimak u kome čovek čoveka baca pod voz nije za svakoga, pa neka ne gleda neko ko ne može da se suoči sa tim ludilom...

Možemo sada, logično, da se zapitamo zašto su ovakvi slučajevi i monstruozne pojave u velikim američkim gradovima postali saasvim normalna svakodnevica tokom Bajden-Haris administracije? Da li je to simptom pokušaja da se normalizuju haos i zauzimanja čudne i potpuno nerazumljive ideološke pozicije u kojoj se brane kriminalci u isto vreme kada se pokušava oduzimanje finansijskih sredstava od policije?

Ta ideologija je otišla suviše daleko i sada se čini da sve dolazi do tačke ključanja, što primeri bacanja ljudskog bića pod voz i paljenja žive žene objašnjavaju na najteži, ali i najučinkovitiji način. Demokrate su proizvele haos na ulicama, pokušali su da normalizuju ovaj haos i čini se kao da žele da ga svi prihvatimo kao nusproizvod slobodnog društva, iako niko nikada ne bi trebalo da bude prisiljen da prihvati ovakav horor. 

Jer ako deo društva nalazi nekakva opravdanja za situaciju u kojoj se dva puta pokušava atentat na predsedničkog kandidata, zašto obični ljudi ne bi bili legitimne mete onih koji bi da ih bace pod voz ili da ih žive zapale?!

Ovakvo ponašanje jednostavno nikada ne bi trebalo da se normalizuje... Jer normalizacija ovakve svakodnevice je ništa manje od zelenog svetla za neke nove užase...

Primera za to je mali milion u poslednjih četiri godine, poput ovog neverovatnog snimka iz metroa u Njujorku koji moram da postavim ovde jer želim da ga koristim kao vizuelni stimulans i da pokrenem razgovor o tome koliko je destruktivan takav levičarski pogled na svet.

Gledajući ovakve primere, stalno sebi postavljam pitanje kako smo uopšte došli dovde? Kako smo, pobogu, stigli do civilizacijske tačke u kojoj je pretnja nasiljem i direktan napad na ljude na javnim mestima sasvim podrazumevana stvar? Zašto deo društva samo sleže ramenima gurajući ovu apsurdnu ideju da je ovakvo ponašanje neizbežno i da je to nekakva cena koju plaćaš za život u velikom gradu? 

Zašto je Bela kuća odustala od održavanja čak i najosnovnijih standarda pristojnosti i reda, pretvarajući se istodobno da je reč o nekakvom napretku? 

To ne da nije napredak, već je distopijski prikaz stvarnosti u kojoj sistem podržava i stimuliše događaje koji podsećaju na postapokaliptični zombi film. Jednostavno, koncept napuštanja sistema odgovornosti dovodi do prestanka sprovođenja pravila i prihvatanja opravdanja za haos i kriminal u ime saosećanja ili pravednosti prema zlikovcima...

A cenu ideologije po kojoj oni koji čine zločine treba da budu tretirani sa saosećanjem, plaćaju obične porodice i ljudi koji samo žele da bezbedno idu do radnog mesta i škola. 

Kada sam prvi put video čoveka koji potpuno go stoji u po bela dana u centru San Franciska, sve mi je bilo kristalno jasno. Oni koji žive u velikom gradu navikli su na ovakve kulturne kreature i mentalne nakaze... Navikli su da vide muškarce, žene i decu kako puše krek na uglu, navikli su da viđaju poremećene ljude kako viču na ulicama, kako im prilaze i prete, pa tako potpuno anestezirani više i ne haju kada ludak siluje mladu ženu u sistemu metroa.

Da li je moguće da je civilizacija spala na ovakve grane?

Zemlja od preko 300 M stanovnika, bez blama par ekstremnih slučajeva predstavljaš kao neku posledicu rada Biden-Harris administracije, pogotovo kako bi targetirao celu socijalnu grupu (imigrante).

Još se kao pitaš kako je moguća takva agresija, a ovamo je tvoj ljubimac hteo da izazove građanski rat jer je izgubio izbore, i maltene poziva(o) na nasilje. Sram te bilo, mada kapiram da neko ko svakodnevno ispaljuje ovakve budalaštine ne zna za sramotu. 

Edited by DameTime
dopuna
  • Like 7

16 minutes ago, Eddard said:

Odvratnijeg lika na forumu nisam čitao. Bohumilo je intelektualna i moralna gromada u odnosu na ovog MAGA Bota. 

Ne znam ni zašto čitam više, iskreno, koji me đavo tera. Stvarno malo postova ovde izazove takav salto u želucu... 

1 hour ago, DameTime said:

Ne znam ni zašto čitam više, iskreno, koji me đavo tera. Stvarno malo postova ovde izazove takav salto u želucu... 

Ponekad pomislim da se samo neko zahebava sa nama. 

Readers' * added context: Ne "saoseća" Berni Sanders sa MAGA agendom već najava da će podržati pojedine njihove predloge ima za cilj provalu MAGA blefa da nameravaju da bilo šta učine u korist "običnih" građana.

*

• Like 2

Ne znamo da li je reč o blefu osim ako nemamo nadnaravne sposobnosti da vidimo šta će biti u budućnosti, jer nova administracija nije ni zauzela pozicije a kamoli počela sa radom.

Pa čak i ako ne dođe do ispunjenja obećanog, potpuno se slažem sa Sandersom kada je reč o vašingtonskoj koruptivno-lopovskoj močvari.  I nek onda on i njemu slični preusmere populističku levicu na stare staze, pa neka umesto Trampa po isteku mandatske četiri godine otklone taj administrativni kancer iz američkog društva.

Što bi i bilo najpravednije: ako desni populisti ne mogu da ispune obećanje, red je da to pokušaju levi populisti koji će do tada potpuno odbaciti identitetsku platformu i vrati se svom izvorištu - borbi za prava radnika i pomoć obespravljenim i osiromašenim masama.

Edited by Nek grmi jako

Što kaže Yogi Berra, it is difficult to make predictions, especially about the future.

Ali nisu mi potrebne natprirodne moći za predikciju da Kodi Miler Mekintajer neće vezati šest pogođenih trojki protiv Baskonije.

No na kraju krajeva, odgovor se nije ticao toga da li je u pitanju blef ili ne, već "strategije" Sandersa. Pošto on, šta god neko mislio o njemu, nema simpatije prema Maga ekipi.

Kada bismo imali one već pomenute nadnaravne sposobnosti, mogli bismo da proniknemo u ono što Sanders - misli. Ali budući da nemamo takve sposobnosti, ili ih barem moja malenkost nema, ostaje nam samo da se referišemo u odnosu na ono što Sanders - izgovara.

A ono što je izgovorio o Masku i Kenediju citirano je ili parafrazirano u predmetnom postu.

Sa tim dodatkom da moji skromni afiniteti dobacuju do podrške onome što je Sanders zagovarao i pre podrške Masku i Kenediju, a tiče se korporativnih i sistemskih pljačkaša koji su od Amerike i sveta napravili svoju prćiju za neumereno bogaćenje, kao i Sandersove osude trovača koji hranom i vodom ubijaju Amerikance.

Vidite kako je zapravo lako složiti se sa levičarom starog kova, što Sanders svakako jeste kao antiratni aktivista i predstavnik levice iz onih lepših i srećnijih vremena.

Edited by Nek grmi jako

6 hours ago, DameTime said:

Ako nije indiskretno pitanje, čime se baviš? 

Raznim stvarima. Ne bih da ulazim u to, nije mesto na forumu. Menagment/investicije/pravo/r&d/mediji....uglavnom stvari o kojima pricam ovde. Ne pricam o kelnerisanju, jer sam nekad davno bila uzasna u tome 😀

• Like 2

6 hours ago, Don Dusko said:

Sigurno ne nekim fizickim poslom.

Pitao bih ja fizikalce da li bi voleli da im se poveca satnica...

Nije fizicki posao, ali zahteva fizicku spremnost. Ne vidim zasto bi fizikalci voleli da im se poveca satnica, mislim kako? Vecina ljudi u US nisu na minimalnoj satnici, u stvari to je ispod 1%, i to su uglavnom (ne komplet) starter jobs, za klince. Tipa Mc I slicno. 

1 hour ago, Nek grmi jako said:
  Hide contents

Ali da li zaista postoje ikakva istinska zajednička politička ubeđenja za održavanje populističke konvergencije desnice i levice?

Naravno da postoji, samo na to treba da se radi puno I ozbiljno. Pogledajmo samo Nemacku sred tridesetih proslog stoleca, zavrnuti rukav i na posao.