Barkley#34 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 16 hours ago, realno *w said: Neka preporuka za Varšavu? Ostajem 4 dana, nemam nešto previše slobodnog vremena, pa bih napravio neki plan... Meni se sviđa vajb tog grada, nije savršen ali nije ni sterilan, vide se različiti istorijski periodi. Pritom, treba imati u vidu da je veliki deo grada maltene do temelja srušen 1944, kao osveta nakon ustanka. Nekako mi je Varpava obo što je BG mogao da bude da smo skrenuli na vreme kod Albukerkija. Za obilazak uobičajeno - kreneš niz Krakovske Predmešće (ne teraj me da pišem u originalu ), pa obilazak Kraljevskog dvorca, starog grada i zidina. U starom gradu je i crkva u kojoj je sahranjen Sjenkjevič. Ne previše daleko su zgrada opere, Šopenov muzej, ostaci zida Varšavskog geta (na nekoliko mesta se vide ostaci ili obeležje gde je bila granica geta) i Muzej poljskih Jevreja. Dalje, lep je pogled sa vrha Palate nauke i tehnike, ogromna zgrada, kopija takve iz Moskve. Sređeno je šetalište uz Vislu, meni se dopalo. Da vide kreteni kojima prodaju Beograd na vodi kako izgleda široko, sređeno šetalište. Pošto volim da hodam i obožavam parkove, preporučujem Lazienki, fantastičan je. U centru zakođe ima par lepih parkova - Saski i Krasinski. Muzej Varšavskog ustanka je dirljiv. Prvi put sam se zadesio u Varšavi baš u vreme obeležavanja godišnjice ustanka i baš su puno pažnje tome posvetili, neguju uspomenu. Drugi deo Varšave je preko reke, zove se Praga i tamo nažalost nisam zalazio ali sam čuo da ima lep umetnički kvart. Ovaj fanatik je naravno obišao Narodni stadion i sradion Legije, pa ako te zanima, preporučujem. Ne znam da li se nešto promenilo, bile su dve metro linije, postavljene unakrst. Ona koja ide uz Vislu je opterećenija ali dobra. Pored toga, dosta je tramvaja i buseva. Grad je ravan i lako se kreće kroz njega. Klopa je slična vojvođanskoj, klasična srednjoevropska. Nećeš ostati gladan, veruj mi. U kvartu gde su visoke poslovne zgrade je zanimljivo mesto Fabrika Norblina - baš lepo preuređena stara fabrika, koja je sada tržni centar sa dosta različite hrane u prizemlju. Ako voliš slatkiše, preporučujem Wedel poslastičarnice, sa ne baš jeftinom ali odličnom toplom čokoladom, a i inače su slatkiši te marke dobri. Svuda nude pieroge, a to dje neka vrsta knedli. Dva najzastupljenija industrijska piva su Žvijec i Tiski, za mene sasvim korektna. Na svakom koraku ćeš videti Zubrovku, ajd da kažem poljsku travaricu. To je to čega sad mogu da se setim. Varšava mi se generalno dopada i nadam se da ćeš uspeti da vidiš i osetiš grad. Piši ovde o utiscima. 1 1
Recommended Posts