Jump to content

Zivot i standard u SFRJ

Amigo

Recommended Posts

@Amigo ne govorim ja o oku posmatrača. Govorim o tome da je neko živeo u tome, a neko se tome podsmeva i priča kako je to dobro. Gledao neko iz prikrajka. U tome je problem.
Drugo više puta sam ti rekao da ti ja nisam nikakav kolega.

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

54 minutes ago, mrd said:

@Amigo ne govorim ja o oku posmatrača. Govorim o tome da je neko živeo u tome, a neko se tome podsmeva i priča kako je to dobro.

Ko se podsmeva? Evo ovaj primer Zvecke, kakvo je to podsmevanje?

54 minutes ago, mrd said:

Drugo više puta sam ti rekao da ti ja nisam nikakav kolega.

Valjda smo svi ovde kolege forumasi, nista personalno.

1 hour ago, urosg3 said:

Umesto ideologije imamo ništa. 

Nije bas nista, imamo lopovluk epskih razmera.

Kad vec pominjes stampu, setila sam se jednog ”casopisa za mlade devojke” kojeg sam gutala u ranim tinejdzerskim godinama. Zvao se Tina i izlazio je od 71 do 76, taman u vreme kad mi je trebao (visi razredi osnovne skole, rane tinejdzerske godine). Bukvalno sam zivela za cetvrtak da ujutro pre skole odjurim do kioska i kupim novi broj. Danas iz njega najvise pamtim jednostavne recepte za klopu, savete za negu lica i kose, kako od starih farmerki s par sarenih zakrpa napraviti nove, clanke o Davidu Cassidy-ju (Justin Biber ranih 70-tih) i sl. Ali bilo je tamo i ozbiljnih tema, kojih se ne secam na prvu loptu, ali koje su me duboko formirale, vise nego moji sopstveni roditelji, skola i okolina.

Pokusavajuci da nadjem neki trag o Tini na netu, naidjoh na ovaj clanak. Tekst je poduzi i ne ocekujem da ga neko celog procita. Ukratko, to je uporedna analiza Tine i slicnih casopisa u V.Britaniji istog tog vremena. Ustvari je Tina i nastala po uzoru na te casopise, da bi ih brzo prevazisla i postigla takav tiraz, da su kasnije i sami Britanci kopirali taj koncept. Razlog - dok su britanski pandani uglavnom pripremali devojke za udaju, Tina je ubrzo nakon pocetnih brojeva sa gomilom stripova i ljubavnih romansi, krenula sasvim drugim putem. Iz danasnje perspektive, autor teksta se cudi kako Tina nije dosla pod udar cenzure ili bar oznacena kao sund. Jer u njoj nigde nije bilo omladinaca i omladinki. Bili su Tin i Tina koji su formirali i promovisali vrednosti, nesto na sta je u to vreme samo Partija imala tapiju. Te vrednosti nisu bile ni zapadne, ni komunisticke. Bile su ljudske. Tek sada kad sam procitala ovaj tekst i osvezila secanja od pre 50 godina, shvatam koliko je ta novina formirala i mene, onakvu kakva sam danas.

Evo par mesta iz teksta:

Pokrenuo ga je Nenad Brixy, prema naizgled sasvim jednostavnom receptu: ono što prolazi na Zapadu Vjesniku će donijeti profit. Uzor mu je bio istoimeni britanski časopis koji je počeo izlaziti 1967. godine u izdanju International Publishing Corporation. Brixy je za provedbu toga pothvata angažirao mlade Vjesnikove novinarke koje su ubrzo preuzele sav posao uređivanja lista, odustale od zapadnjačkog predloška i, u tri godine, utrostručile njegovu nakladu.

Odabrat ću četiri primjera i usporediti ih s deset i više godina starijim primjerima jugoslavenske Tine. Time ću i zaključiti, u nadi da će se odgovori na pitanje koje sam postavila u naslovu izlaganja, a uz potporu onoga što sam do sada rekla, sami nametnuti i, pritom, biti u skladu s idejom da je potrebno uprijeti prstom i u “znakove revolucije” koji su se dogodili “iza leđa” socijalističkih vlasti ili pak da valja priznati i pozitivne efekte socijalizma (kako komu drago) da bi se “iza sebe ostavila njegova stigma”.

Jedna je od najpopularnijih Tininih rubrika bila rubrika Govoreći otvoreno, čija je autorica bila Vesna Lamza. Izbor tema bio je vrlo širok: dosljedno u formi razgovora s anonimnim sugovornicama, tematizirala je život djevojke u “provinciji”, život djece rastavljenih roditelja, život s ocem koji je alkoholičar, život u popravnom ili u dječjem domu, ili predrasude provincijskoga društva u kojem se mladi par, suočen s nerazumijevanjem, odlučio na samoubojstvo, život djevojaka ili mladića koji su se liječili od ovisnosti o drogama, život silovanih djevojaka, djevojaka koje su se “rodile izvan braka”, ili djevojaka koje su i same rodile izvanbračnu djecu, život u obitelji s petero djece, nedoumice novopečenih gimnazijalki, zaljubljenost u mladića druge rase… Ovdje, Tina je razgovarala s djevojkom koja zamuckuje, djevojkom čija je majka u duševnoj bolnici, s djevojkom koja je napravila pobačaj itd. U britanskim djevojačkim časopisima takve teme, prema McRobbie, nisu došle na red niti kasnih 1980-ih, osim u jednom primjeru, koji McRobbie pripisuje zaslugama Melanie McFadyean, novinarke časopisa Just Seventeen.

Tina je pak, osim u rubrici Govoreći otvoreno, redovno raspravljala o klasnim razlikama, o životu djevojaka koje od malena moraju raditi da bi pomogle svojim obiteljima pa ne uspijevaju završiti školovanje, izravno je kritizirala socijalne razlike i nemoć jugoslavenskog socijalizma da ih prevlada, a poneke je od tih problema nastojala barem omekšati, organizirajući zimovanja i ljetovanja djevojaka sustavom razmjene i solidarnosti.

• Like 2

Pah, ja sam kao tinejdžer malo čitao ITD časopis, ali ROCK i slični magazini, stripoteke, lunov magnus strip i Brixijev Alan Ford/Johny Logan, bili su deo uz udžbeničku literaturu.

Inače, u listu Mladost izlazila su odlična strip izdanja (čini mi se i u NON-u) koja su posebno uticala na razvoj mog crtačkog talenta, jako kvalitetna grafička i likovna rešenja.

• Like 1

E da, sad si me podsetio. Nenad Brixi koji je stvorio Tinu, ustvari je stvorio i Alana Forda onakvog kakvog ga znamo. Bez njegovog prevoda, pitanje je da li bi to ikome bilo zanimljivo. Negde sam citala da je i u originalnoj verziji Alam Ford bio poznat i popularan samo u okolini Milana, jer junaci govore lokalnim jezikom, a bez tog specificnog nacina izrazavanja, to bi bio strip kao i svaki drugi, nista posebno.

Nije da i danas nama takvih raskosnih talenata kao sto je bio Brixijev, ali u najboljem slucaju treba da kopas po youtube da im nadjes neki podkast ili slicno. Sanse nema da sira javnost dobije pristup onom sto takvi ljudi mogu da zamisle i stvore, a kamoli da mlade generacije zahvaljujuci njima barem razviju dobar smisao za humor, ako ne i usvoje gomilu pozitivnih vrednosti, bez obzira da li im se posrecilo da se rode u normalnoj, stimulativnoj porodici ili ne.

• Like 4

A ja sam čitao "Zdravo".....i naravno Džuboks.....dok me Pera L. nije naljutio.....

Čitao sam i Auto reviju....Tempo.

Komandanta Marka, Rafa Maninga i Luna-Kralja ponoći...sa drugarom Semjuelom McFersonom i Džejn Vitington....to mu je bila simpatija...[emoji847]

Послато са Huawei MATE 40 Pro помоћу Тапатока

• Like 1

7 hours ago, vilhelmina said:

Kad vec pominjes stampu, setila sam se jednog ”casopisa za mlade devojke” kojeg sam gutala u ranim tinejdzerskim godinama. Zvao se Tina i izlazio je od 71 do 76, taman u vreme kad mi je trebao (visi razredi osnovne skole, rane tinejdzerske godine). Bukvalno sam zivela za cetvrtak da ujutro pre skole odjurim do kioska i kupim novi broj. Danas iz njega najvise pamtim jednostavne recepte za klopu, savete za negu lica i kose, kako od starih farmerki s par sarenih zakrpa napraviti nove, clanke o Davidu Cassidy-ju (Justin Biber ranih 70-tih) i sl. Ali bilo je tamo i ozbiljnih tema, kojih se ne secam na prvu loptu, ali koje su me duboko formirale, vise nego moji sopstveni roditelji, skola i okolina.

Sjecam se tog casopisa jer su ga kupovale moje rodice u Mostaru, pa bih ga prelistavao kad bih dolazio kod njih,  ne znam da li sam tu vidio ili negdje drugo, strip Mark Macka o nekom tinejdzeru golmanu.

11 minutes ago, Constantin said:

A ja sam čitao "Zdravo".....i naravno Džuboks.....dok me Pera L. nije naljutio.....

Komandanta Marka, Rafa Maninga i Luna-Kralja ponoći...sa drugarom Semjuelom McFersonom i Džejn Vitington....to mu je bila simpatija...emoji847.png

Tu smo negdje, osim pisanih romana, njih nisam citao, mozda 2-3 Doc Holiday i Wayat Erp.

Poslije sam kupovao i Start, volio sam da citam vise o dogadjanjima u svijetu, nego sta se desava kod nasih politicara, sto je mozda bila greska, a nisu bile lose ni stranice u sredini :classic_biggrin:

Novine kao NIN, poslije Danas, nisam ni kupovao, ni citao.

Generalno mislim da su ex-Jugoslovenski casopisi, bili vrhunski, mnogo, mnogo bolji nego ovi americki. Tu su samo reklame i dileme.

Edited by Amigo
  • Like 1

Tu smo negdje, osim pisanih romana, njih nisam citao, mozda 2-3 Doc Holiday i Wayat Erp.

Poslije sam kupovao i Start, volio sam da citam vise o dogadjanjima u svijetu, nego sta se desava kod nasih politicara, sto je mozda bila greska, a nisu bile lose ni stranice u sredini biggrin.png

Novine kao NIN, poslije Danas, nisam ni kupovao, ni citao.

Generalno mislim da su ex-Jugoslovenski casopisi, bili vrhunski, mnogo, mnogo bolji nego ovi americki. Tu su samo reklame i dileme.

Priznaj da si, u stvari, Start kupovao zbog duplerice.... :D

• Like 1
  • Ha-ha 1

2 hours ago, Constantin said:

Komandanta Marka, Rafa Maninga i Luna-Kralja ponoći...sa drugarom Semjuelom McFersonom i Džejn Vitington....to mu je bila simpatija...emoji847.png

"Zdravo" sa sve himnom na ploci 78 obrtaja  koju je pjevalo Bijelo Dugme....Ti reci zdravo, zdravo, zdravo reci svima....u tebi snage ima...

Ne mogu da vjerujem - neko je to stavio i na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=cPtac5Iz4R0

Edited by ters

7 minutes ago, urosg3 said:

Ma ne, sigurno zbog tekstova novinara Miroslav Lazansky (stvarno se tako potpisivao)

Bilo je dobrih koka, ali je bilo i dobrih tekstova. Nisam znao tada da je Lazanski Srbin, niti me je to interesovalo, tako da sam bio iznenadjen kada sam ga vidio u Beogradu. Isto tako sam mislio da je Goran Milic Srbin, jer je zivio i radio u Beogradu, na cistom ekavskom.

Eto tolika je razlika medju nasim nacijama, da ne znas ko je ko, dok se prakticno ne izjasni.

To je bila neka evolucija ka ozbiljnijim temama, plus duplerica :bravo:, idealna kombinacija za nekog ko ima 22/23 godine.

• Like 2

7 hours ago, vilhelmina said:

E da, sad si me podsetio. Nenad Brixi koji je stvorio Tinu, ustvari je stvorio i Alana Forda onakvog kakvog ga znamo. Bez njegovog prevoda, pitanje je da li bi to ikome bilo zanimljivo. Negde sam citala da je i u originalnoj verziji Alam Ford bio poznat i popularan samo u okolini Milana, jer junaci govore lokalnim jezikom, a bez tog specificnog nacina izrazavanja, to bi bio strip kao i svaki drugi, nista posebno.

Nije da i danas nama takvih raskosnih talenata kao sto je bio Brixijev, ali u najboljem slucaju treba da kopas po youtube da im nadjes neki podkast ili slicno. Sanse nema da sira javnost dobije pristup onom sto takvi ljudi mogu da zamisle i stvore, a kamoli da mlade generacije zahvaljujuci njima barem razviju dobar smisao za humor, ako ne i usvoje gomilu pozitivnih vrednosti, bez obzira da li im se posrecilo da se rode u normalnoj, stimulativnoj porodici ili ne.

Кad vec spominjes ispovesti...secam se da sam negde u Ilustrovanoj politici na poslednjoj ili nekoj od pretposlednjih stranica, prvi put video rubriku takvih ispovesti, intrigantno pratio sam par tih napisa.

Sto se tice ovog sto Amigo, Kons i ekipa pominje, naravno vec kasnije sa dolaskom Starta, Reportera *koji se kupovao kradom u polumracnim satima, *starije generacije pamte Čik, počelo je interesovanje za krupne detalje. Medjutim, ipak sam još duže od toga kupovao Galaksiju i Stripoteku, pokoji Eks almanah dobija u razmeni, Gigant a Lunove stripove sam čitao direktno u trafici ili dobijao na dnevnu posudbu. (pošto mi je neko od rodbine ili komšiluka tu radio).

58 minutes ago, Amigo said:

Bilo je dobrih koka, ali je bilo i dobrih tekstova. Nisam znao tada da je Lazanski Srbin, niti me je to interesovalo, tako da sam bio iznenadjen kada sam ga vidio u Beogradu. Isto tako sam mislio da je Goran Milic Srbin, jer je zivio i radio u Beogradu, na cistom ekavskom.

Eto tolika je razlika medju nasim nacijama, da ne znas ko je ko, dok se prakticno ne izjasni.

To je bila neka evolucija ka ozbiljnijim temama, plus duplerica :bravo:, idealna kombinacija za nekog ko ima 22/23 godine.

Goran je bio dopisnik iz Njujorka nikad nije niko potencirao njegovo nac.opredeljenje a činilo se da se zaista obraćao čitavoj Jugoslaviji ne samo Beogradu. Bila je to ekskluziva.

Kasnije je na TV Beogradu u Dnevniku gostovao legendarni gospodin novinar Slobodan Bukvić sa čalmom na glavi kad se vratio iz Iraka, Lazanjski je bio anonimus u to vreme.

41 minutes ago, Darth Bane said:

Ipak , jedan je Politikin Zabavnik! Bio i ostao najbolji i najprogresivniji casopia!

Drugo, vezano za nastalgiju za Jugom: izgleda da cemo dobiti novu priliku sa "Mini -Sengenom"! Samo sto ce Albanija zameniti Hrvatsku i umanjena za jednu Sloveniju! 

Ne moze Albanija nikako da zamijeni Hrvatsku iz prostog razloga sto oni imaju potpuno drugi jezik, plus neke druge stvari.