Jump to content

O serijama


dali_man

Recommended Posts

On 4/16/2024 at 10:01 PM, sasha arsenal said:

Pošto sam završio Person of Interest razmišljam da se bacim na The Shield.Uvek mi je bila na listi za gledanje ali nikako da je pogledam.

Odgledah prvu sezonu-osećaj je kao da sam pronašao blago.Ima taj šmek malo od Homicida,malo od The Wire-a a opet je drugačija i dinamičnija.Likovi su odlični.Scenario i režija takođe.

Baš sam oduševljen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 8/5/2023 at 10:14 PM, Klotzen said:

Un_village_francais_DVD.jpg

 

A French Village (2009-2017)

 

Ovako pozitivno me nije iznenadila ni jedna serija još od Faude. Odlična serija, rekao bih i vrlo hrabra. Kako je opisati, naime uvodna špica i neke fotografije ukazuju da se radi o ratnoj seriji međutim ona to nije. Najlakši opis je ovo vam je "Alo Alo" urađen kao ozbiljna drama. Radnja serije se odvija u izmišljenom gradiću koji Nemci okupiraju i pratimo period okupacije, period po oslobođenju pa čak i nešto malo u moderno vreme. Serija vrlo kritički obrađuje kolaboraciju ali opet nikog ne prikazuje kao dobrog ili lošeg nego svakom pripisuje i dobre i loše strane, nekima manje nekima više. Isto tako kritički pristupa i oslobođenju i događajima posle proteorivanja Nemaca što je za pohvalu. Serija nema glavnu ulogu ali ima 5-6 glavnih uloga čije sudbine pratimo dosta detaljno i još toliko manjih glavnih uloga koje su takođe važne ali nisu uvek u prvom planu. Tu je i dosta sporednih likova tako da stvarno dobro dočaravaju atmosferu manjeg grada. U seriji imamo kolaborante raznih "kalibara", pokrete otpora kako degoliste tako i komuniste, tu su i šverceri i banditi. Bukvalno su pokrili gomilu stvari koja se dešavala širom FRA i zato je verovatno radnja i smeštena u izmišljeni gradić da se ne bi moglo reći "e to se nije desilo tu". To seriji daje bogatu radnju.

 

Serija nije ratna, ima nešto ratnih scena ali sve kada se zbroji to je nekih 20 minuta u seriji koja ima 72 epizode. Dakle prevashodno jedna drama koja glavne likove stavlja u jako teške situacije i gde se uloge menjaju kako rat odmiče. Ima nešto malo propusta oko realnosti ali su rađeni zarad dramatizacije pa nije za zameriti. Na primer kada jedna osoba u manjem gradu ode da živi u drugi stan gde je niko ne poznaje što je nemoguća misija u tim malim gradićima. Glumci su dobrano probrani mnogi se mogu prepoznati iz drugih uloga pre svega sporednih.

 

Preporuka nikako ne ide ljubiteljima ratnog filma. Ovo je za "istoričare" jer serija dosta stvari objašnjava o FRA za vreme ww2 i za ljubitelje drame. Zadnja sezona bi se moglo reći da je možda i na silu rađena jer osnovnoj priči vrlo malo dodaje, no kome se svidi serija biće i to zanimljivo da vide jer se ta sezona bavi sudbinama ljudi dobrano posle rata, pogotovo zadnjih 6 epizoda.

 

 

@DJORDJE

 

Mene je oduševila ta serija. Imaš ovde o njoj kada sam je ja gledao. Prve dve sezone su još i sporijeg tempa, kasnije kada se radnja odmota postaje još interesantnija.

Link to comment
Share on other sites

On 4/22/2024 at 10:52 PM, YAO said:

 

U pitanju je Ripley (2024 Mini Series).

 

Talentovanog gospodina sam gledao baš odavno, tako bih se suzdržao nekih poređenja... međutim, siguran sam da je ovogodišnji Ripley dosta drugačiji - em je u pitanju serija od 8 epizoda, sa osetno više vremena za razvoj likova... em je urađeno u crno-belom, a i cela režija je baš unikatna, mnoštvo genijalnih kadrova, odličan soundtrack, fenomenalno prikazan život tih godina u Italiji i to u raznim gradovima.

 

Slab sam u starije filmove, gledao sam tek 10ak kultnih, ali celu seriju prati taj neki vintidž stil, baš sam imao osećaj da gledam neko ostvarenje iz 60's/70's.

 

Sve preporuke.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Odgledah Šoguna, utisak mi je da će se razočarati oni što očekuju ratnu seriju. Ovo je klasična drama smeštena u taj period sa nešto malo trilera. Radnja je odlična zaista vas drži u neizvesnosti i kako se odmotava sve je bolja. Gluma vrlo dobra. Ne mogu mnogo o radnji jer je čar serije upravo u tome da je saznajete onako kako je to i odrađeno po epizodama. Dakle ljubitelji drame će uživati maksimalno ostali kako se uzme. Atmosfera je odlična, kostimi i frizure takođe. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Da je u pitanju standalone serija, bila bi fantastična.

 

Ali u pitanju je adaptacija knjige, gde su toliko promenili događaje i sudbine mnogo likova iz knjige da mi se prosto zgadila.

Edited by Stiletto
Link to comment
Share on other sites

Počeo sam gledati Fallout.
Svidela mi se..inače sam prilična "ovca za šišanje" kad su u pitanju iteracije postapokalizma..ali nisam bio i oduševljen. Do večeras. Večeras sam pogledao epizodu 6. Sad sam već postao vrlo zagrejan i serija me konačno uvukla unutra.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Pogledao sam i ja Fallout. Odlična sezona. Kao neko ko je igrao svaki Fallout od prvog dela ali najviše Fallout 3 i NV (kao i verujem većina) jako mi je drago da je neko uspeo da prenese verno taj svet. Ton Fallouta je na sve strane, malo je crna komedija, malo je kritika na društvo, malo horor i takve stvari često mogu da izgledaju jako glupo na TVu ili filmu ali su ovde uspeli da pogode pravi balans. Moji omiljeni delovi su bili razgovori i scene sa običnim narodom iliti NPCjevima kao iz igrice. Ceo Fili gradić, Super Duper Mart, "doktor" koji voli kokoške, prelazak preko mosta i slične stvari 😄 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

O vanzemaljcima iz 2 ugla:

  1. Odgledao 1. sezonu Three Body Problem i moram reći da mi se sviđa. Plašio sam se kako će je preneti iz knjige/a u seriju, ali ovo je taman kako treba. Naravno, smanjeni Chinese-only delovi, pojačani događaji van Kine, ali to je za očekivati kako bi "ostatku sveta" (van Kine) bilo gledljivije.  Pozdravljam.  Takođe, razni scenariji "Igre" na koje su otišle silne stranice u knjizi su svedeni na nekoliko bitnijih, što je po meni sasvim OK.  Ima ovo da ide u bar 3 sezone, ima tu još svašta nešto da se izdogađa... :thumbsup:
  2. Gledam potpuno isključenog mozga i bezbrižno provodim vreme uz Resident Alien, pre svega zbog Alan Tudyk-a, legendarnog pilota iz Firefly (niste gledali Firefly?  Ajde odmah na gledanje, nemojte da se brukate, samo je najbolja serija u zadnjih 25 godina!).  Resident Alien je humoristička serija Hallmark porodičnog (glavnom) šmeka, nekad preglumljeno, nekad apsurdno, ali svakako zabavno.  Nekad treba i odmoriti mozak :classic_biggrin:  Epizodne uloge su posebna poslastica :default_coffee:
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Baby reindeer (2024)

 

I felt sorry for her. That was the first feeling I felt.

 

Fantastično ispričana priča o iskustvu stalkinga, ali i o tome kako nas lične traume mogu navesti na to da pozitivno potkrepljujemo toksična ponašanja. Činjenica da je Richard Gadd sam napisao scenario (prilagodio monodramu), producirao mini-seriju i da u njoj igra glavnu ulogu, odnosno samog sebe jer je priča istinita, u meni izaziva samo duboko poštovanje. Čovek je ponovo proživeo sve te scene, lične traume, negativne emocije i ja mu skidam kapu. Njegova gluma i gluma Jessice Gunning zaslužuju sve nagrade ovog sveta. Baby reindeer je za mene najkvalitetnija serija u Netflix produkciji u poslednjih nekoliko godina. Prvi put posle ko zna koliko vremena osećam da je psihološka drama odrađena na pravi način, pre svega kad je karakterizacija likova u pitanju, kao i prikaz njihovih emocionalnih stanja. Ova serija je sirova, teška, emocionalni rolerkoster koji izlazi izvan odnosa stalkera i žrtve. Richard nas vodi kroz svoje nesigurnosti, traume, osećaj niže vrednosti, neuspehe, greške i iracionalna uverenja, loše odluke koje su dovele do još lošijih posledica po njega i ultimativno nam pokazuje kako ga je sve to učinilo vulnerabilnijim u odnosu sa svojom stalkerkom. Jedino čemu se nadam je da je dobio psihološku tj. terapeutsku podršku, jer ovako surovo suočavanje sa traumama bez toga ne bi vredelo mnogo.

 

10/10, mada ne postoji dovoljno visoka ocena za ovo

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

The Gentlemen (2024)

 

Da odmah razjasnimo, u odnosu na prosecan Netflixov projekat, ovo je klasik. Naravno, to ne znaci da je i objektivno tako - dijalozi nisu bas peak Ritchie (da budem darezljiv), pojedini likovi bas nimalo uverljivi i nekako sasvim out-of-place (Johnston), a radnja trpi zbog konstantnog ubacivanja novih likova i novih 'sitnih problemcica' u svakoj narednoj epizodi. Kako god, najvece razocaranje mi je svakako bio sam kraj - klasicni gtfo momenat. Medjutim, dobro me je vozilo, dobra gluma (Theo je tu ispao i daleko najtanji, ali kad izgledas onako i onako ti stoje odela i krpice, valjda ti i ne treba mnogo vise), neki bas upecatljivi i zabavni likovi. Moglo je mnogo, bas mnogo bolje, ali i ovako je u pitanju dobar komad zabave.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...