Jump to content

Bliski Istok

A sad

Recommended Posts

4 hours ago, suptil said:

A prekosutra Rusija stavila Iran pod nuklearni kisobran i hitna sednica SB UN-a.

Mator covek...sta je problem? Jeste bas ce Putin da se deranzira za nekog matorog Mulu, a pogotovo da ide protiv Mosada.

A Qaani mozda pije kafu u Tel Avivu.

10 hours ago, Angelia said:

Mator covek...sta je problem? Jeste bas ce Putin da se deranzira za nekog matorog Mulu, a pogotovo da ide protiv Mosada.

A Qaani mozda pije kafu u Tel Avivu.

Iz mog ugla... Sve komunikacijskerute Rusima idu preko neprijateljskih zemalja. Jedini novi put je preko Irana. Imajuci u vidu novu rusku doktrinu da su azijska zemlja nema sumnje da ce u novim geopolitickim okolnostima produbljivati partberstvo sa Iranom. Moze nama da se to svidi ili ne... Iako jedan kraj batine zavrsava u Iranu te je Rusi ojacavaju misleci da ce to biti dovoljno drugi kraj batine je u Ukrajini a Nato sa ulaskom u nju oslabice taj drugi kraj batine. Sve u svemu zivimo dane visokog napona i dalje eskalacije.

53 minutes ago, McLeod said:

Verovati Al Dzaziri je slicno kao verovati Informeru.

Verovati bilo kojim (velikim) novinskim agencijama je slicno, svi polazu racune nekome.

Najbolji dokaz je wikiliks i Asanz, koji su hteli da budu nezavisni istrazivacki novinari. 

• Like 2

On 10/4/2024 at 12:23 PM, Ilija Pandurović said:

@fancy

Primeti da nigde nisam pisao o tome ko je kriv i zašto. Generalno, ovaj sukob mi je previše komplikovan za moje skromno znanje o istorijatu istog da bi mi stvari bile kristalno jasne. Izrael, iako je napadnut i iako ima pravo i obavezu da se brani, vuče neke poteze koje mi je  teško da opravdam (sebi) da bi bio beskompromisno na njihovoj strani. Zato se uglavnom i ne upuštam u diskusije na ovu temu.

Lepo sroceno, koliko god da znam o istoriji tog dela zemlje, uvek neki novi podatak iskoci. Cinjenica je da ni jedna strana ne pristaje na kompromis (koji bi bio bolan u svakom slucaju), sto vodi ka beskonacnom sukobu, ili istrebljenju jedne strane. 

3 hours ago, Tezej said:

Verovati bilo kojim (velikim) novinskim agencijama je slicno, svi polazu racune nekome.

Najbolji dokaz je wikiliks i Asanz, koji su hteli da budu nezavisni istrazivacki novinari. 

Tebi je morala neka medijska kuca da objasnjava i da te uverava da su slike koje i sam Hamas postavljao (ne)istinite?

Sta ce normalnom coveku novinska agencija ako ima ochi i zdrav razum?

Za 7.oktobar nije potrebno nikakvo istrazivacko novinarstvo.

• Like 3

32 minutes ago, Selina said:

Tebi je morala neka medijska kuca da objasnjava i da te uverava da su slike koje i sam Hamas postavljao (ne)istinite?

On jeste u neku ruku u pravu, kao što imaš oči i uši da vidiš šta je radio Hamas, iste stvari imaš i da vidiš ko šta i kako piše i izveštava.

Stvar je lične predispozicije i stomaka i ostalog, ko šta i koliko može da vidi i istrpi.

U USA imaš CNN i Fox kao primere suprotnosti u politici.

Al Džazira je otvoreno na strani muslimanskih zemalja i terorista.

5 hours ago, suptil said:

Iz mog ugla... Sve komunikacijskerute Rusima idu preko neprijateljskih zemalja. Jedini novi put je preko Irana. Imajuci u vidu novu rusku doktrinu da su azijska zemlja nema sumnje da ce u novim geopolitickim okolnostima produbljivati partberstvo sa Iranom. Moze nama da se to svidi ili ne... Iako jedan kraj batine zavrsava u Iranu te je Rusi ojacavaju misleci da ce to biti dovoljno drugi kraj batine je u Ukrajini a Nato sa ulaskom u nju oslabice taj drugi kraj batine. Sve u svemu zivimo dane visokog napona i dalje 

Meni se cini da Izrael ima direktnu komunikaciju sa Rusijom, barem na osnovu onog sto smo videli i situacije u Siriji. A sto se eskalacije tice, ovo je postalo neminovno od prosle godine, a kuvalo se I duze.

1 hour ago, Selina said:

Pa zbog toga sto uvek ima dve vrste normalnih. Jedna vrsta je
"normalna" a druga je normalna. 

Npr. bg muftija Jusufspahic, da nije bilo Izraela je imao sve predispozicije da pripada normalnim ljudima. Medjutim od kako je hamas proslog sedmog oktobra nacinio pokolj - Jusufspahic se `preobratio` u one druge `normalne`.

Slucajno sam kliknula a sto inace ne radim da klikcem razne budale... i vidim nesto toliko odvratno i neopisivo receno od strane ovog bg muftije na danasnji dan, on je mislim bio telefonski gost u nekoj jutarnjoj emisiji - ko ga je pozvao? U svakom slucaju taj lik je antisemita par excellence. Gadi mi se da postavim taj video gde on kresti kao da ga kolju i negira sve sto normalan covek ne moze ni da zamisli. On je znaci `normalan`. Pa svuda ima raznih normalnih ....Pitanje je kako ih tretirati da li kao da ne postoje ili ih samo preskociti kao konj u galopu kad preskoci neku dosadnu nistavnu prepreku....

Inace sto se tice al jazeera, mislim da je odavno deplasirano otkrivati toplu vodu o tome kakav je taj medij. Ko je `do juce` verovao da je al jazeera nesto normalno zasto je verovao? 

• Like 2

26 minutes ago, Angelia said:

Meni se cini da Izrael ima direktnu komunikaciju sa Rusijom, barem na osnovu onog sto smo videli i situacije u Siriji. A sto se eskalacije tice, ovo je postalo neminovno od prosle godine, a kuvalo se I duze.

Meni se cini da sire gledano obavestajna sluzba Rusije ima udela u 7. oktobru. Naravno da imaju direktnu komunikaciju. Nova geopoliticka realnost je ta da ce SAD  preko Izraela udariti na ruski put spasa a to je direktni koridor  do persijskog zaliva. Jedan par cipela je zelja Izraela a drugi par cipela nova strateska realnost i ono u sta se transformisao Iran.

koridor_cacinalyst.png

Ovu crvenu transerzalu Rusija ce braniti po svaku cenu.

Tunel u kojima,  zasticen zenama decom i taocima, `zivi i radi` Sinwar dugacak je kao od izraela do turske ...Milijarde dolare su tu ulupane, arapi Gaze su to podrzavali, ali kako su mislili da bilo ko moze da vlada iz tunela i da se racuna u normalne....I da razne stvarno normalne drzave saradjuju sa njima iz tunela, podrzavaju ih itd,

I ja verujem da je ovaj lik jos ziv kao sto tvrde katarski zvanicnici, ali je tih jer komunicira na `pecinski` nacin...grebe nekom drvenom olovkom po papiru - hemijska olovka nije preporucljiva.

• Like 1

A na godisnjicu Hamasovog teroristickog napada Informer TV daje ogroman prostor odvratnoj antisemitskoj propagandi, gdje je Sasha Adamovic izgovorio mnostvo lazi, neistina, fabrikacija, nacisticke propagande - od prebacivanja krivice za 9/11 i 7. Oktobar na Mosad, pa do pravdanja Irana, Hamasa i Hezbolaha i pranja njihove istorije.  Gospodin Avram Izrael se kontrolisao onoliko koliko je mogao, ali je na kraju odustao od apelovanja na voditelja da reaguje. 

7 hours ago, Angelia said:

Meni se cini da Izrael ima direktnu komunikaciju sa Rusijom

Bilo da je ima ili nema, moraće pre ili kasnije, izrael da prestane da žmuri kad je u pitanju rusnja.

Ionako je već pronađeno kremaljsko oružje kod hezbolaha, dodajmo i:

Pojavila se vest da je bio cudan zemljotres u Iranu, jeste da Iran je trusno podrucije ali navodno zemljotres se desio u delu Irana koji je seizmicki vrlo inertan, a navodno zemljotres dosta podseca na severnokorejske podzemne nuklearne probe. Inace bas seizmicki inertna podrucija se i koriste za te probe.

Po nekima, zemljotres se samo koristi kao dodatni pritisak na zapad od strane Izraela dakle prirodan zemljotres, dok po drugima jeste nuklearna proba i istom mule salju poruku Bibiju, bombu imamo rakete su uspele da probiju stit pa ti razmisli da li ces da nas lovis ko zeceve 😄

Ako Iran ima veliku bombu, to je već whole new ballgame.

To iz korena menja doktrine i strategije, te naglavačke okreće silu geopolitičke teže. To je za neke jedan od najgorih mogućih scenarija jer niko ne može da predvidi krajnji ishod, dok dugi smatraju da donosi ravnotežu na BI u smislu da ni tamo više neće biti prst na crvenom dugmetu ako dva najbitnija igrača imaju pata nuklearne karte.

Pretpostavljam da je Izrael, kao jedna od retkih ozbiljnih država u ovom ludilu, spreman na sve eventualije i da je već razradio opcije za takvu mogućnost.

2 hours ago, suptil said:

Izgleda da je za petak hitno zakazan sastanak  predsednika Irana i Rusije.

Rusija opet izigrava goluba pismonosu, a mogli su samo da im pejdzuju poruku 🤣 nisam mogla da odolim

@033zero330 mislim da izrael nema iluzija o rusiji.

I sad, za one koji se zale sto Izrael bombarduje, danas su rakete do veceras letele iz Libana, Gaze I dron iz Yemena, a mislim nesto je probano iz Iraka, I sta sad kako Izrael da odreaguje? 

9 hours ago, ters said:

A na godisnjicu Hamasovog teroristickog napada Informer TV daje ogroman prostor odvratnoj antisemitskoj propagandi, gdje je Sasha Adamovic izgovorio mnostvo lazi, neistina, fabrikacija, nacisticke propagande - od prebacivanja krivice za 9/11 i 7. Oktobar na Mosad, pa do pravdanja Irana, Hamasa i Hezbolaha i pranja njihove istorije.  Gospodin Avram Izrael se kontrolisao onoliko koliko je mogao, ali je na kraju odustao od apelovanja na voditelja da reaguje. 

Nemam dovoljno ruznu rec kojom bih opisala svoje misljenje o 99% srpskih medija i njihovoj publici. :puke:

• Like 5

Nemam dovoljno ružnu reč kojom bih opisao kakav je postao Srpski narod u ogromnom procentu.

Raduju se pogibiji Ukrajinaca koji nam baš nikada ništa loše nisu uradili. Navijaju za najgore despotije poput Rusije, Irana pa čak i Severne Koreje...

Kada bih napisao šta mislim o takvom narodu i šta zaslužuje bio bih banovan doživotno, pa sami zamislite...

• Like 3