Jump to content

Bliski Istok


A sad

Recommended Posts

6 minutes ago, Helena said:

Evo, slagala sam.

Ja ne znam kako tebi termin kolateralna šteta NIJE odvratan.

I opet prebacuješ priču na decu borce, a objasnila sam to.

I nije bitno od koga su deca indoktrinisana, ona su već zlostavljana time, pa još posle i bivaju ubijena.

 

I evo, ovo još-šta tebi govori tvoje životno iskustvo, obrazovanje i sve što čini jednu odraslom i zrelom osobom, kada će Hamas biti uništen?

Da li stvarno misliš da treba ubijati decu od sedam godina, ili "samo se tako kaže?

Dokle će to ići, kada će Izrael i svet reći Hamasa nema?

Prvi bold: Šta bi ti uradila da na tebe puca ili baca bombe dete od recimo 13 godina, a pripadnik si oruzanih snaga koje se bore protiv terorista? Pustila bi ga da te ubije zato što je dete? Normalna akcija, svakog normalnog vojnika je da prvo zaštiti svoj život i život svojih saboraca i uništi pretnju koja puca na njega i njegove saborce svim sredstvima kojima raspolaže. Ja sam već napisao: da se nadjem u situaciji da sa druge strane mene puca dete i od 10 godina, ni sekunde ne bi razmišljao da li da uzvratim vatru i uništim pretnju.

 

Drugi bold: Nažalost 100% nikada, pošto će se dosta njih izvući tako što već nisu u Gazi ili će pobeći iz Gaze prerušeni u civile. Ali je bitno da što veći procenat bude fizički uništen (ubijen)  ili pohapšen tako da ih u Gazi ne ostane dovoljno da budu ozbiljna pretnja. To uključuje kompletnu Hamasovu organizaciju: hamasove borce, hamasove opštinske službenike, hamasove učitelje i učiteljice, hamasove direktore bolnica, hamasove političare, hamasove policajce, hamasove medije. Niko od njih ne sme ostati na slobodi ni u poziciji da bilo šta budu ikada više u Gazi ili bilo gde u "Palestini". Bogate vođe koji se kriju u Kataru,  drugim arapskim državicama i na Zapadu (uključujući njihove propagandiste) treba postepeno eliminisati (nadam se da je Mosad još uvek sposoban za takve akcije). Što se tiče dece od 7 godina, ako se bore i pucaju ona su borci i naravno da moraju da budu eliminisana. Ako žele da žive dovoljno je da bace oružje i da se predaju.

To je najviše u interesu samih Palestinaca, kojima je potrebno otrežnjenje i prihvatanje istine da "Palestina od reke do mora"  nikada neće postojati.

 

 

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Pa što se ne eliminišu, nego se peva pesma o deci trinaestogodišnjacima i sedmogodišnjacima koji bacaju bombe na pilote?

 

Šta je s poginulom decom bez tih bombi, koja bivaju izvučena ispod ruševina?

Hrvatski index piše kako su Izraelska policija "slučajno ubili palestinsku devojčicu(!!!)).

Dokle?

 

Link to comment
Share on other sites

Nisu dzaba deca - deca i ne postoji dzaba cin punoletstva...

 

Ne mogu da verujem sta vi pisete ovde. Cuj deca od 7 godina treba da budu eliminisana..

 

Deca nemaju zreo mozak i ne razumeju u potpunosti svet oko sebe.

 

Ovo je kao da kazete za neku 12godisnjakinju kojoj su isprali mozak i uveli je u prostituciju da je sama odgovorna za to sto ima po 10 klijenata dnevno

 

Daj saberite se, molim vas

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Pa što se ne eliminišu, nego se peva pesma o deci trinaestogodišnjacima i sedmogodišnjacima koji bacaju bombe na pilote?

 

Šta je s poginulom decom bez tih bombi, koja bivaju izvučena ispod ruševina?

Hrvatski index piše kako su Izraelska policija "slučajno ubili palestinsku devojčicu(!!!)).

Dokle?

 

Da, slucajno, kad u jednom danu pogine izraelska devojka od 19 godina, zato sto su teroristi napali vojnike-granicare explozivom, onda na drugom checkpointu se kola zalete u vojnike (btw jedan povredjen), onda na njih pucas. Devojcica je slucajno pogodjena u drugim kolima. Upravo ovo sto ti se pojasnjava vise strana, kad se branis od terorista, postoji kolateralna steta, nekad su to izraelski civili a nekad palestinski. 

Zato teroriste treba unistiti. Da ne bi ugrozavali civile.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, tomas.hokenberi said:

Jedino dugorocno resenje problema sa Hamasom je da na kraju borbi ne preostane ziv ni jedan jedini pripadnik Hamasa od 7 do 107 godina. Nema drugog odgovora na zlocine Hamasa i ovo sto radi IDF nije prekomerna sila (nisam primetio da bacaju atomske bombe ili da vrse "carpet bombing" po Gazi).

Što 7? Može da se počne i od petogodišnjaka, i oni bi u teoriji mogli da nose lako oružje.

 

Svašta ima da se vidi na ovom forumu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Darko said:

Što 7? Može da se počne i od petogodišnjaka, i oni bi u teoriji mogli da nose lako oružje.

 

Selektivno se deluje, samo osobe koje mogu da čitaju Politikin Zabavnik su legitimne mete, ostalo je kolateral.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Darko said:

Svašta ima da se vidi na ovom forumu.

Ne samo što čitamo u krug iste priče, nego se i nivo gadosti koje se pišu na ovom topiku povećava. Čak je i procenjeni broj Hamasovaca je skočio sa 10 na 40 hiljada, uskoro će doći do 2 miliona. 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Smrtokapa said:

 

Selektivno se deluje, samo osobe koje mogu da čitaju Politikin Zabavnik su legitimne mete, ostalo je kolateral.

Uzimajući u obzir trendove tekstova u PZ (svako malo veličanje SPC, rehabilitacija ljotićevaca, ...) za deceniju-dve će PZ i biti časopis bombaša samoubica

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, tomas.hokenberi said:

Pa šta si uopšte znala o sukobu u Gazi? Ili Hamasu?

 

 

malo zakasnelo pitanje ali ok, odgovor je ono sto je bilo poznato s pocetka

 

14 hours ago, Helena said:

Onaj čaršaf nisam pročitala, imam izvesnih problema sa vidom. Inače i ne bih,ko ne zna da iznese poentu u par rečenica, troši vreme.

Od masakra 7. oktobra sam pratila.

 

 

Na zalost u ovom kvotu se nalazi jako ruzna slika koja se lako desifruje. Ovaj post kao da je oslikao najobicniji saljivdzija ili cak troll, on samo sto ne kaze - vrtim vas u krug jer niti citam vase postove niti me zanima sta imate da kazete. 

 

...vidim da ovde ljudi - andja i t.hokenberi ceo jucerasnji dan pokusavaju da pojasne i trude se da diskutuju i onda se stvori nesto ovako sto se provuce kao maleni mis kroz jos manju rupu....niko i ne primecuje sta je zapravo receno - a receno je jasno - niti cita, niti bi citala sto zbog vida sto zbog principa, ali nekako iz principa i bez obzira na vid moze se trolovat do mile volje jer andja i tomas su dobronamerni. 

 

 

...da vam kazem, drugovi i drugarice, da na forumu ne moze da dodje do neke znacajnije edukacije, to sto donesemo ovde dolazi iz neke ranije edukacije, tu se ne bih mesala da ispravim nesto sto je vec upropasteno

 

 

npr. ne mozes neka uveranja ili neznanje ili fanatizam da ispravis ako neko sam nece. Ne mozes ga naterati da cita ako sam nece. Ne mozes ga naterati da veruje ako sam nece. 

 

Mozemo da se okrenemo naopacke on nece pa nece, Ovo o cemu sam zapocela i ovo cime zavrsavam svoj post nije uskladjeno, video prikazuje kako mozes biti dosadan i smesan kad nekoga zelis da uveris u svoje verovanje. Ali slepo verovanje u svece i bogove je nesto sasvim drugo a verovanje u svoje pausalne price je takodje drugo.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

...da li smo preskocili sta kaze gospodjica Mia Shem kada prepricava prezivljeno? Svako ko je ikada krocio na BI zna koliko je ovo istinito o cemu ona prica....Mia ih je sve proglasila teroristima suocena sa svojim cuvarima i njihovim zenam i decom - izmedju ostalog kaze - Terorista (suprug i otac porodice u cijem stanu su je drzali u mracnom sobicku pod 24h nadzorom) nije/nisu mogli da me siluje/u samo zato sto je iza zastora zivela njegova zena i deca koja su tu trcakala, ali zena ju je mrzeci gledala - znaci supruga teroriste ne mrzi svog teroristu vec lepu devojku koju terorista terorise u njenoj kuci ispred njene dece. Ovo je jedan uzas, ustvari delic uzasa, zato ko ne moze neka ne gleda....

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Cemu opsjednutost brojevima zrtava - bez obzira da li je rijec o stotinama, hiljadama ili desetinama hiljada moramo biti svjesni da jedan dio tog broja jesu djeca i civili, kao i to da su ubijeni na razne nacine, od raznih pocinilaca i sa raznim motivima - to je stvarnost rata koja se ne moze zaobici. Neke od tih civila je sasvim sigurno direktno pobio Hamas, neke je Hamas stavio ispred sebe kao stit, neke su ubili drugi civili u borbi za hranu ili bez nekog velikog razloga, neki su izvrsili samoubistvo jer ne mogu podnijeti patnju, neki su ubijeni jer je IDF promasio glavni cilj ili imao pogresne informacije, neki su ubijeni jer nekog oficira IDF nije bilo bilo briga ko se nalazio u podrucju djelovanja...  Ko kaze da nema svih ovih kategorija zrtava nema pojma sta je rat. Razmjere patnje su ogromne i za civile i za vojnike - i iskreno zalim sve one koji su prinudno od civila postali vojnici - prvenstveno one koji su se morali odazvati na mobilizaciju u Izraelu jer nisu imali drugog nacina da odbrane svoje postojanje i svoje porodice, ali i one koji nisu imali izbora i koji su morali postati borci Hamasa jer su se zatkeli negdje gdje im nije ponudjen nikakav izbor, pa makar se takvi brojali na prste jedne ruke.

 

Nemam nikakav recept po kojem bi se ta patnja mogla umanjiti, jer mi je jasno da se u borbi odluke donose u djelicu sekunde, i da niko ne moze ocekivati da neko u tim trenucima moze utvrditi da li je neko ko pretrcava izmedju dvije zgrade civil, dijete ili vojnik, ali se isto tako ne mogu praviti da je sve u redu...

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, ters said:

Cemu opsjednutost brojevima zrtava - bez obzira da li je rijec o stotinama, hiljadama ili desetinama hiljada moramo biti svjesni da jedan dio tog broja jesu djeca i civili, kao i to da su ubijeni na razne nacine, od raznih pocinilaca i sa raznim motivima - to je stvarnost rata koja se ne moze zaobici. Neke od tih civila je sasvim sigurno direktno pobio Hamas, neke je Hamas stavio ispred sebe kao stit, neke su ubili drugi civili u borbi za hranu ili bez nekog velikog razloga, neki su izvrsili samoubistvo jer ne mogu podnijeti patnju, neki su ubijeni jer je IDF promasio glavni cilj ili imao pogresne informacije, neki su ubijeni jer nekog oficira IDF nije bilo bilo briga ko se nalazio u podrucju djelovanja...  Ko kaze da nema svih ovih kategorija zrtava nema pojma sta je rat. Razmjere patnje su ogromne i za civile i za vojnike - i iskreno zalim sve one koji su prinudno od civila postali vojnici - prvenstveno one koji su se morali odazvati na mobilizaciju u Izraelu jer nisu imali drugog nacina da odbrane svoje postojanje i svoje porodice, ali i one koji nisu imali izbora i koji su morali postati borci Hamasa jer su se zatkeli negdje gdje im nije ponudjen nikakav izbor, pa makar se takvi brojali na prste jedne ruke.

 

Nemam nikakav recept po kojem bi se ta patnja mogla umanjiti, jer mi je jasno da se u borbi odluke donose u djelicu sekunde, i da niko ne moze ocekivati da neko u tim trenucima moze utvrditi da li je neko ko pretrcava izmedju dvije zgrade civil, dijete ili vojnik, ali se isto tako ne mogu praviti da je sve u redu...

Ovde se pokusava napraviti jedna koherentna slika desavanja koja ne moze da se da, jer je jako puno partikularnih istina koje su suprostavljene jedna drugoj. Kvadratura kruga. Koliko decenija se to stanje ne moze razresiti, cak i uz posredovanje velikih sila ?

Nas razum i osecaj ipak zele tu koherentnost, saosecaj, moralnu ispravnost, na bazi humanosti, inace se oseca veoma nelagodno.

Medjutim humanost vise ne zivi tamo odavno, tj. veoma je malo ima kako na strani Izraelaca, tako i na strani Palestinaca.

Partikularne istine:

1. u Gazi stradaju deca

2. deca mogu biti i jesu opasnost po izraelske vojnike i civile

- vec ste stigli do licitiranja sa koliko godina je dete dete i koliko je opasno i

- nepoznanica koliko je Palestinaca zadojena mrznjom koju siri Hamas

 

1. Palestinci su ugnjetavani decenijama od strane Izralaca, posebno njihove desno orjentisane vlade i onih koje zastupaju

2. Hamas, Hizbolah, Iran... zele potpuno unistenje Izraela i vide smrt svih Jevreja kao svoju svetu duznost

 

1. Mnogi civili stradaju sada u Gazi i nalaze se u katastrofalnoj situaciji (a Izrael mozda cak cilja na njihovo totalno progonstvo)

2. Hamas je 7.10. pocinio nevidjeno zlocinstvo za kratko vreme, kako po broju mrtvih, tako i po bestijalnosti + taoci + mrtvi izraelski vojnici

 

1. treba slati i slana je humanitarna i novcana pomoc civilima u Gazi

2. sigurno je bilo dosta zloupotrebe te pomoci za naoruzavanje Hamasa i bogacenje njegovih glavesina

 

Sve ovo i jos mnogo slicnih stvari (kada se ide u proslost, ko je zapoceo, ko je koga koliko...) su vec ovde iznesene.

Stvar je samo kojoj od ovih partikularnih istina ce se neko prikloniti, koje ce vise vrednovati, koje zanemariti - a sve us vrhu vlastite koherentnosti.

Jeste li za IZrael, ili ste za Palestinu ?

 

Primer jedne skole u Izraelu u kome ima izvesne saradje i komunikacije izmedju Jevreja i Palestinaca (citao sam i ranije o izvenim oblicima kulturne saradnje ljudi dobre volje) je docekan na noz od Seline kao agitacija za Izrael (jos mi je prebacila sto je google preveo Jevreji sa Zidovi).

 

Moj veoma razuman predlog i zapravo najbolje moguce resenje je isto docekan na noz od strane Angelie, koja je u njemu videla samo prvi deo i proglasila ga planom za nestanak Izraela, da bi kasnije pitala je li to bio sarkazam.

 

Quote

Izraelci smene i posalju u zatvor Netanjahua, desne radikale politicki neutralisu i naprave novi zakon kojim se strogo kaznjava diskriminisanje Palestinaca po bilo kojoj osnovi. Palestinci dobijaju Izraelsko drzavljanstvo i sva prava i obaveze koje iz toga proisticu.

 

Palestinci posalju u zatvor vodje Hamasa i neutralisu njihov politicki uticaj i kao ravnopravni gradjani Izraela gledaju da njihovi sunarodnici ne prave neke nove teroristicke napade.

Ovo jeste utopija i pitanje je zasto je to zapravo utopija ?

Niko ni ovde, ni tamo ne zna koji je jedino ispravan put - jer njega izgleda ni nema.

Pitanje je samo koliko su sve ove zrtve bile neminovne i hoce li ikada doci do nekakvog mira.

 

Edited by Dragan
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

GDSFLF1WYAIbfeG?format=png&name=4096x409

 

Računajući i ovih 5 brigada što su povučene za sada je u Gazi idnetifikovano 22. brigade. Njihove brigade su u proseku oko 3k ljudi i ako dodamo par manjih jedinica koje novinari nisu za sada identifikovali to bi bilo oko 70k ljudi angažovanih za napad. To nije baš velika cifra obizrom da Gazu možemo da posmatramo kao grad od 2 miliona ljudi, no verovatno je i broj hamasovaca precenjen. Tekstovi od pre rata su ih procenjivali na 10-20k ljudi dok su za vreme rata neki novinari pominjali i cifre od 50k što je gotovo sigurno netačno. Brigade koje su povučene iz severnog dela su verovatno povučene jer je tamo front sada mnogo manje pa i nema mesta da se one razviju tamo nego što je to neki razlog tipa smanjenje tempa napada. Prilično sam iznenađen brojem brigada na jugu. Tu je u početku ekstra brzo išao prodor da bi zatim došlo do naglog usporenja. Pretpostavljam da su opkolili nekog bitnog i da više rade na čišćenju tog rejona nego što napadaju dalje.

 

Izrael je objavio da je severni deo pod kontrolom da sada nastavljaju operacije u centralnoj Gazi. Ovi što crtaju mape se ne slažu sa njima ova mapa od gore je od pre par dana od ISW. No verovatno su hamasovci koji su gore okruženi u sigurnom obruču pa su više mislili u tom smislu da je sve osigurano umesto onako kako se prenosi da kontrolišu ceo grad. Izrael navodi da je na severu uništio 12 hamas bataljona (Po Izraelcima jedan bataljon je oko 1250 ljudi ja bi pre rekao oko 500).

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Dragan said:

Ovo jeste utopija i pitanje je zasto je to zapravo utopija ?

Nije to utopija već antiutopija. Bilo koje rešenje sa jedinstvenom državom znači uništenje Izraela. Nebitno je da li bi se to desilo kao rezultat vojnog poraza ili nastupa samoubilačkog ludila izraelaca. Jedino "utopijsko" rešenje je rešenje sa dve države Izrael i "Palestina" (Gaza + zapadna obala). To podrazumeva da Palestinci odustanu od sumanute ideje Palestine od reke do mora i prihvate realnost dve države, a da Izraelci priznaju tu palestinsku državu takođe. Da bi se to ostvarilo preduslovi su:

1. Uništenje Hamasa i hamasu sličnih palestinskih političkih i vojnih organizacija

2. Ukidanje UNRWA pošto ta "UN" organizacija nije deo rešenja već deo problema, pošto je korumpirana i  ima finansijski interes da se svi Palestinci zauvek vode kao "izbeglice".

3. Automatsko ukidanje statusa "izbeglica" Palestincima koji žive  na teritoriji Gaze i "zapadne obale".

4. Međunarodni nadzor i međunarodna pomoć novoj palestinskoj državi u smislu privrednog i društvenog razvoja i sprečavanja uticaja ekstremista. 

5. Apsolutna izolacija nove palestinske države od uticaja Irana, Sirije i ekstremnih islamističkih organizacija

6. Reforma školstva i 100% lustracija hamasovih i islamističkih kadrova. 

7. Eliminacija ekstremističkih medija kao što je Al Aksa

8. Potpuna lustracija svih Hamasovih kadrova i kadrova povezanih sa njima iz svih političkih, medijskih, policijskih, vojnih, administrativnih, zdravstvenih, obrazovnih, medijskih, finansijskih i svih drugih javnih službi  i struktura.

 

To bio neki početak rešenja, koje bi ako bi se sprovodilo pod strogim međunarodnim nadzorom uz prisustvo mirovnih snaga sa ovlašćenjem da eliminišu svaku ekstremističku i terorističku organizaciju u začetku, moglo da dovede do izgradnje relativno nornalne Palestinske države za nekih 30-40 godina koliko je mininalno potrebno da se dovoljno deprogramira štetni uticaj Hanasovske ideologije "Palestine od reke do mora". 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dragan said:

vec ste stigli do licitiranja sa koliko godina je dete dete i koliko je opasno i

Dete koje u stanju da puca iz kalašnjikova, ili da baca bombu ili da ispali raketu iz rpg-7 ili da se samoraznese opasano eksplozivom je jednako opasno, kao i odrasla osoba (a u slučaju samoubilačkih napada i opasnije) i posledično legitimna meta u borbi bez obzira na uzrast. To ne znači da se iko ovde zalaže da su deca kao deca mete koje treba da gađaju pripadnici IDF, ovo se odnosi samo na učesnike borbi i pripadnike hamasovih formacija, u smislu da je učesnik borbi učesnik borbi bez obzira na uzrast i da se u uslovina oružane borbe ne mogu deca borci tretirati specijalno samo zato što su deca. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Dragan Tvoj predlog, mozda zvuci tebi razuman, ili jos nekima koji nisu upoznati sa stanjem u konfliktu. Onome ko zna situaciju, zvuci kao zajeb... ili pokusaj da se odgovornost prebaci na izrael, i/ili da si neobavesten. Moj odgovor je bio predpostavka da se radi o zadnjoj opciji. Ako si citao moje pisanje, znao bi da nisi docekan "na noz", posto znam da budem ostrija kad stvarno neko izabere prve dve opcije, ili proba maliciozno podmetanje. Zato sam ti se na moj nacin izvinila kasnije I pitala da li je sarkazam. Posto ako iskljucimo ostale opcije, ostaje sarkazam, da znas da je to nemoguce, I ubacujes resenje kao absurdno. Ti kazes "utopija", znaci znas da je to nemoguce. Samo mislim da si ti mislio da je nemoguce iz drugih razloga nego sto ja mislim.

Moje misljenje o tvom razmisljanju:

- nemoguce je jer Izrael nece dati ista prava Palestincima (netacno jer izraelski arapi/palestinci u Izraelu imaju ista prava)

-nemoguce jer se palestinci nece odreci Hamasa, poslati ih u zatvor (donekle tacno, sto sam prethodno objasnila u nekim drugim postovima)

Ono sto si propustio u toj prici, je da Palestinci nikad nisu prihvatili pravo Izraela da postoji, I pre Hamasa (oko 40 godina je Hamas u igri), da su uvek trazili tzv "pravo na povratak", I ne pricamo o 2.3 mill u Gazi, koje zovu "izbeglice", nego jos o milionima u Jordanu (opet, izbeglice nakon 75 godina), I WB. Nisu oni trazili pravo na suzivot, nego nacin kako da uniste jevreje. Sutra da su vecina u Izraelu, Fatah bi uradio isto sto I Hamas. Vec stipendiraju porodice terorista, sto ti govori gde su im simpatije.

 

Ukupno, tzv Palestinaca, danas ima vise nego Jevreja u Izraelu. Iako je '48 broj bio priblizno jednak. 

 

Ako gresim u tvom rezonovanju, ispravi me. Ali da, tvoj "razuman" predlog je kako se ispuni ideja "from the river to the sea". Iz dobrih namera, ali put u pakao...

Link to comment
Share on other sites

Onda nista, neka Izraelci i dalje ubijaju Palestince i obrnuto.

Tu se valjda svi slazemo.

I neka svako zauzme odgovarajucu poziciju u saglasnosti sa "stanjem u konfliktu".

 

PS

Znam da je moj predlog nemoguc (u pravu si glede drugih razloga zasto mislim da je nemoguc).

Pitam se samo kako si uspela da previdis ovaj deo kratkog teksta koji sam napisao (smatrajuci da zelim propast Izraela, na osnovu prvog dela).

Quote

Palestinci posalju u zatvor vodje Hamasa i neutralisu njihov politicki uticaj i kao ravnopravni gradjani Izraela gledaju da njihovi sunarodnici ne prave neke nove teroristicke napade.

U sustini ja samo kazem da se i jedni i drugi trebaju resiti fanatika u sopstvenim redovima, ali je jasno da se zbog mnogih razloga to nece desiti barem jos 100 godina. Nije Izrael nevin u celoj ovoj prici.

 

PPS

Ovde bi bio pravi trenutak da se sa kontrargumentima ukljuce Helena, Selina, erwin, Darko i ko je sve vec na drugoj strani,

pa mozete da obrnete jos jedan krug medjusobnog optuzivanja ko je moralno losiji i nerazumniji.

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Nije to utopija već antiutopija. Bilo koje rešenje sa jedinstvenom državom znači uništenje Izraela. Nebitno je da li bi se to desilo kao rezultat vojnog poraza ili nastupa samoubilačkog ludila izraelaca. Jedino "utopijsko" rešenje je rešenje sa dve države Izrael i "Palestina" (Gaza + zapadna obala). To podrazumeva da Palestinci odustanu od sumanute ideje Palestine od reke do mora i prihvate realnost dve države, a da Izraelci priznaju tu palestinsku državu takođe. Da bi se to ostvarilo preduslovi su:

1. Uništenje Hamasa i hamasu sličnih palestinskih političkih i vojnih organizacija

2. Ukidanje UNRWA pošto ta "UN" organizacija nije deo rešenja već deo problema, pošto je korumpirana i  ima finansijski interes da se svi Palestinci zauvek vode kao "izbeglice".

3. Automatsko ukidanje statusa "izbeglica" Palestincima koji žive  na teritoriji Gaze i "zapadne obale".

4. Međunarodni nadzor i međunarodna pomoć novoj palestinskoj državi u smislu privrednog i društvenog razvoja i sprečavanja uticaja ekstremista. 

5. Apsolutna izolacija nove palestinske države od uticaja Irana, Sirije i ekstremnih islamističkih organizacija

6. Reforma školstva i 100% lustracija hamasovih i islamističkih kadrova. 

7. Eliminacija ekstremističkih medija kao što je Al Aksa

8. Potpuna lustracija svih Hamasovih kadrova i kadrova povezanih sa njima iz svih političkih, medijskih, policijskih, vojnih, administrativnih, zdravstvenih, obrazovnih, medijskih, finansijskih i svih drugih javnih službi  i struktura.

 

To bio neki početak rešenja, koje bi ako bi se sprovodilo pod strogim međunarodnim nadzorom uz prisustvo mirovnih snaga sa ovlašćenjem da eliminišu svaku ekstremističku i terorističku organizaciju u začetku, moglo da dovede do izgradnje relativno nornalne Palestinske države za nekih 30-40 godina koliko je mininalno potrebno da se dovoljno deprogramira štetni uticaj Hanasovske ideologije "Palestine od reke do mora". 

 

 

Samo da dodam:

Saradnja Egipta I Jordana

Ukidanje statusa izbeglica svih Palestincima u Jordanu ili Libanu koji nisu rodjeni pre '48 ili barem '63.

 

Ostalo se slazem, Jordan je bukvalno palestinska drzava. 

I zadnja stvar, pregovori oko land swap, tako da Izrael nije bezbedonosno ugrozen (tante za kukuriku).

 

6 minutes ago, Dragan said:

Onda nista, neka Izraelci i dalje ubijaju Palestince i obrnuto.

Tu se valjda svi slazemo.

I neka svako zauzme odgovarajucu poziciju u saglasnosti sa "stanjem u konfliktu".

 

PS

Znam da je moj predlog nemoguc (u pravu si glede drugih razloga zasto mislim da je nemoguc).

Pitam se samo kako si uspela da previdis ovaj deo kratkog teksta koji sam napisao (smatrajuci da zelim propast Izraela, na osnovu prvog dela).

U sustini ja samo kazem da se i jedni i drugi trebaju resiti fanatika u sopstvenim redovima, ali je jasno da se zbog mnogih razloga to nece desiti barem jos 100 godina. Nije Izrael nevin u celoj ovoj prici.

Nisam previdela taj deo, cak sam ga konkretno citirala, samo kazem da problem nije samo u Hamasu. PLO nije bio nesto bolji. Nisam rekla da zelis propast Izraela, nego da tvoja ideja vodi tome.

Taj moralni relativizam, uopste ne stoji. Nisu Jevreji napali arape '48, suecki rat je vodjen na zahtev saveznika, I razlog zasto Izrael ne veruje "plavim slemovima", Yom Kippur war, svi znamo (ili bi trebalo). Pogledaj listu teroristickih napada '70tih I '80tih. 

Ako pogledamo sve, ustvari Izrael je najvise nevin u celoj prici (ne bez greski, ili potpuno nevin), napadan od svih suseda, i iz unutra. Dobar deo krivice snose susedi za njihovu politiku, ali I medjunarodne sile.

 

To sto Izrael zadnjih godina ima desnicarsku vladu, nije uzrok. Rakete iz Gaze su letele pre toga, teroristicki napadi su bili regularna stvar. Sada se Bibi I desnicarska vlada koriste kao opravdanje. Sta je opravdanje bilo u vreme Rabina? Sta je opravdanje za Entebe ili Crni September? 

 

Naravno, bcs Jews. Jedino za sta se Izrael obicno optuzuje, je da je ratove dobijao, iako je regularno bio prinudjen da stane, i ponudi mir. Ali ne, izraelski extremisti su far and between, dok su arapski tokom ovih 75 godina, pa manje-vise vecina. 

 

Nije Izrael odlucio da sve arape treba unistiti (sto bi bilo smesno s obzirom na odnos snaga). 

 

U Izraelu su ljudi protestvovali protiv svojih desnicara, jesi nekad cuo za protest protiv Hamasa u Gazi? Izraelci pokusavaju da Bibija stave u zatvor...kako to stoji sa Hamasom?

 

Link to comment
Share on other sites

Odavno sam odustala da bilo sta kazem na ovu temu jer u sustini sam sve sto mislim vec rekla. 

 

Ali vi ljudi se ponasate tako kao da ako nekog ubedite u svoje verovanje ili svoju istinu, ce se nekim magicnim stapom resiti pitanje ovog rata. Sve zavisi samo od ovog foruma.

 

Do iznemoglosti se ponavljaju i ponavljaju i ponavljaju isti postovi... 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Angelia said:

 

To sto Izrael zadnjih godina ima desnicarsku vladu, nije uzrok. Rakete iz Gaze su letele pre toga, teroristicki napadi su bili regularna stvar. Sada se Bibi I desnicarska vlada koriste kao opravdanje. Sta je opravdanje bilo u vreme Rabina? Sta je opravdanje za Entebe ili Crni September? 

Može se čak dodati da Izrael trenutno ima desničarsku vladu upravo zahvaljujući terorizmu Palestinaca. Posle više prevara palestinske strane i izbegavanja da ispuni dogovoreno i prekine terorističke napade, "Bibi" se uzdigao na obećanju sigurnosti Izraelskim građanima, koji su se razočarali u rezultate prethodnih vlada koje su potpisale različite sporazume sa Palestincima, a koje su Palestinci redovno kršili. To što on tu sigurnost nije uspeo da zaista obezbedi drugi je problem.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Dragan said:

Ovde bi bio pravi trenutak da se sa kontrargumentima ukljuce Helena, Selina, erwin, Darko i ko je sve vec na drugoj strani,

pa mozete da obrnete jos jedan krug medjusobnog optuzivanja ko je moralno losiji i nerazumniji.

Ja sam na strani Izraela, to jest, da ima pravo da se brani i da između jedne (donekle) demokratske zemlje i despotije, naravno da ću da biram prvu opciju. Nisam lud.

 

Problem je reakcija, koja je prekomerena. I naravno, da Izrael nije baš nevin u celoj priči, kao što si sam napisao. Pisao sam šta bi ja radio da sam na mestu Izraela, ne bih da se ponavljam.

Edited by Darko
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, tomas.hokenberi said:

Može se čak dodati da Izrael trenutno ima desničarsku vladu upravo zahvaljujući terorizmu Palestinaca. Posle više prevara palestinske strane i izbegavanja da ispuni dogovoreno i prekine terorističke napade, "Bibi" se uzdigao na obećanju sigurnosti Izraelskim građanima, koji su se razočarali u rezultate prethodnih vlada koje su potpisale različite sporazume sa Palestincima, a koje su Palestinci redovno kršili. To što on tu sigurnost nije uspeo da zaista obezbedi drugi je problem.

 

Ovo je sigurna stvar, radikalizacija stanovništva radi na obe strane. Kao što se radikalizuju Palestinci tako isto se radikalizuju i Izraelci i sve će manje šansi biti za neki kompromis jer će u Izraelu radikali dobijati sve više i više glasova. To je ono što Palestinci nikako da shvate, postoje i drugi a ne samo njihove želje i zahtevi.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Odavno sam odustala da bilo sta kazem na ovu temu jer u sustini sam sve sto mislim vec rekla. 

 

Ali vi ljudi se ponasate tako kao da ako nekog ubedite u svoje verovanje ili svoju istinu, ce se nekim magicnim stapom resiti pitanje ovog rata. Sve zavisi samo od ovog foruma.

 

Do iznemoglosti se ponavljaju i ponavljaju i ponavljaju isti postovi... 

 

...kome ovo nije smesno neka place jer uvek ce se pitati kako je ova tema zasluzila ovako neverovatan post koji ostavlja ljude bez reci -  ljude ali ne i mene.

 

Jer sve je tu pogresno povezano i pogresno je protumacena moc ovdasnjih forumasa kao i njihov uticaj na ratne prilike  - e sad zasto je tako procenjeno, pa eto tako. Cisto onako. Ovo sto sam boldirala, to je isto boldovano tek `onako` jer moze da se tumaci i kao pokusaj ironije ali i bukvalno. Zato kazem `onako`

 

I ovaj post koristim da uputim neznu i uvijenu zamerku svima koji na svaki nacin izbegavaju da procitaju napisano, pa sluze da se upravo zbog njihovog necitanja i preskakanja sadrzaja - ovde vrtimo u krug.

 

Tko cita taj je procitao: 

 

Quote

taj post samo sto ne kaze - vrtim vas u krug jer niti citam vase postove niti me zanima sta imate da kazete. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Darko said:

Ja sam na strani Izraela, to jest, da ima pravo da se brani i da između jedne (donekle) demokratske zemlje i despotije, naravno da ću da biram prvu opciju. Nisam lud.

 

Problem je reakcija, koja je prekomerena. I naravno, da Izrael nije baš nevin u celoj priči, kao što si sam napisao. Pisao sam šta bi ja radio da sam na mestu Izraela, ne bih da se ponavljam.

Sta znaci prekomerna reakcija? Ako predpostavimo da Hamas I ta nakaradna ideologiju moraju da odu da bi I palestinci I izraelci ziveli u miru, a slazes se valjda da to sto si rekao, palestinci se nece odreci svoje brace, oceva, dece I predati ih u zatvor...sta je to primerena reakcija? 

Nije valjda da su trebali samo malo da ih biju, pa onda ajde dosta. Jer to nema smisla, kad nesto zapocnes, zavrsi do kraja, jer je sve drugo stetno. 

I Hezbolah sedi sa strane I gleda sta se desava, da vide dokle oni mogu da idu, pa ce izrael malo da ih bije, pa stane. Ili je tako nesto ipak neprihvatljivo I moze da se zavrsi njihovim unistenjem? Koju poruku bi Izrael poslao da je ovo precutao?

Link to comment
Share on other sites

Od nekog 33.minuta čovek daje svoje neko viđenje cele ove situacije.

Vidim da se gore licitira sa brojem godina kada je vec dete terorista. Ima jedna scena iz Kuma 2 kada majka dovodi malog Vita kod lokalnog mafijasa i moli ga da postedi zivot barem  njemu koji joj je jedini ostao. Ovaj joj kaze da ne moze jer ce mali da poraste i pozelece da se osveti, pa zato mora i njega da ubije. Je li to resenje i za Gazu, treba li Izrael da pobije svu decu jer ce sigurno i ona odrastati sa mrznjom prema Izraelu i ogromnim osecajem nepravde? Rezultat svega ce na kraju biti etnicko ciscenje Gaze, masa izbeglica koja ce ko zna gde da ide. Kako ce sve to biti formulisano, da li kao genocid ili ne... Nije ni bitno više, ionako su UN  odavno simbol licemerja i beskorisnosti

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...