rodriguez Posted yesterday at 05:54 PM Posted yesterday at 05:54 PM 4 minutes ago, robespierre said: Te trendove je zaustavio pad SSSR-a, najvećeg finansijera palestinskog ekstremizma, onda su se kao i u ostatku arapskog sveta razočaranog u degenerisanu religiju zvanu marksizam samo prešaltali na islamistički fanatizam. Doktoranti sa Univerziteta Patris Lumumba u Moskvi sa sve Karlosom koji je svoj nadimak i teroristički zanat izučio upravo kod Jasera Arafata. ovde ima toliko faktualnih dubioza i nelogičnosti (a ovo samo zato što se trudim da ne imenujem pravim imenom) da nije vredno ulaska u nekošeno, što bi reko srđan đoković....
McLeod Posted yesterday at 05:55 PM Posted yesterday at 05:55 PM 12 minutes ago, rodriguez said: ne, ti si problem lokalizovao na teritoriju gaze a ja ti samo kažem da palestinci na celoj svojoj zemlji žive u uslovima vojne okupacije i aparthejda. gaza je deo te jednačine ali je manje od polovine palestinske zemlje, posebno kada se na zapadnoj obali dešava to što se dešava - nema slobode kretanja, nema slobode političkog izbora bez mešanja izraela i nema još jako puno toga da bi se stanje nazvalo održivim. što se tiče gaze, treba se vratiti u vreme pre povlačenja izraela koje je došlo tek kada je podrškom jevrejske države u zatvorenom ekspres loncu zvanom gaza dovoljno osnažen hamas kao ekstremistička opcija nasuprot umerenog (danas sve manje, logično) fataha. cilj je bio da se palestinci predstave kao terorizmu sklon, radikalizovan narod kao i da se promene vrlo pozitivni društveni trendovi iz 70-tih i 80-tih među palestincima - među najnižim brojevima verujućih u arapskom svetu, visok procenat obrazovanih i najveći procenat doktoranata među arapima. te trendove je "prijateljski" izrael uspešno zaustavio pomaganjem dolaska hamasa na vlast u gazi upravo da bi mogao da nastavi rasističko kolonijalni odnos prema arapskom stanovništvu, okupaciju palestinske zemlje, proterivanje doseljenika i naseljivanje ekstremista dovučenih sa svih kraja sveta a najviše iz amerike bukvalno svuda gde je trebalo legalizovati otimanje tuđe zemlje. i to vam je to sestre i braćo, dalje informacije ovog tipa ne dajem više za džabe sledbenicima cionističke propagande. ako je mogla da me plaća gaby lasky kao jedna od najdivnijih izraelskih levičarki, sa čijom sam politikom delio sve, mogu bogami i oni koji su na naradikalnijem delu desnog spektruma i sa kojim svakako ni čašu vina u kafani ne bi popio. Sto mi ovo zvuci poznato... ah da, CIA rasturila SFRJ, sve podmetnuli pitomim Srbima samo da ih podjarmi i negira pravo na drzavu tamo gde zive. 2 1
robespierre Posted yesterday at 06:00 PM Posted yesterday at 06:00 PM (edited) 29 minutes ago, rodriguez said: ovde ima toliko faktualnih dubioza i nelogičnosti (a ovo samo zato što se trudim da ne imenujem pravim imenom) da nije vredno ulaska u nekošeno, što bi reko srđan đoković.... Sve što sam napisao i nisam napisao zbog toga što želim da diskutujem sa tobom, nego da ova tema ne postane tvoj substack gde ćeš ti da ispaljuješ svoja mišljenja. Tamo gde ideologija prevlada nad razumom do tog nivoa kao kod tebe (ali i nekih drugih učesnika u diskusiji sa stavovima u potpunosti suprotnim tvojima) bilo kakva diskusija je nažalost nemoguća. Usput je sve što sam napisao lako proverljivo na guglu, od toga kako je Karlos dobio nadimak, preko čuvenog Univerziteta Patris Lumumba - regrutnog centra KGB-a i štamparije besmislenih doktorata, do šaltanja arapskog sveta sa marksizma na islamizam (o čemu je recimo pisao stari cionista Arapin Libanac Amin Maluf u knjizi Ubilački identiteti). Edited yesterday at 06:23 PM by robespierre 1 1 1
McLeod Posted yesterday at 06:01 PM Posted yesterday at 06:01 PM 16 minutes ago, rodriguez said: ako je mogla da me plaća gaby lasky kao jedna od najdivnijih izraelskih levičarki, sa čijom sam politikom delio sve, mogu bogami i oni koji su na naradikalnijem delu desnog spektruma i sa kojim svakako ni čašu vina u kafani ne bi popio. Bilo je jasno, ali levicari fripalestajneri su po salto mortaleu u rangu sa pojedinim americkim libertarijancima koji su zagazili debelo u fasizam. I spajaju se lepo negde na horizontu dogadjaja crne rupe.
berti Posted yesterday at 06:11 PM Posted yesterday at 06:11 PM 57 minutes ago, Angelia said: Pa nisam u stabu IDFa, kako da znam sta su sve uradili? Mislim da je svaka nevina zrtva, tragedija, ali u ratu umiru civili. Izrael nije poceo taj rat, Hamas jeste. Sta si ocekivao da Izrael, kao suverena zemlja uradi na 1200 mrtvih, 3000 ranjenih I 250 otetih? Nije moralo da bude 50k mrtvih, samo da je Hamas osim terorizma izabrao da gradi Gazu. Mislim da je Izrael, od mogucih opcija, izabrao najbolju po cenu zivota svojih vojnika. I to podrzavaju vojni strucnjaci. Ako mi ponudis drugu opciju, argumentovano I strucno, evo spremna sam da te saslusam. 50,000 mrtvih nije argument, jer je to posledica rata. Dakle, tvoj stav je da je ovo vredelo 50000 civilinih zrtava?
rodriguez Posted yesterday at 06:27 PM Posted yesterday at 06:27 PM 15 minutes ago, robespierre said: Usput je sve što sam napisao lako proverljivo na guglu, od toga kako je Karlos dobio nadimak, preko čuvenog Univerziteta Patris Lumumba - regrutnog centra KGB-a i štamparije besmislenih doktorata, do šaltanja arapskog sveta sa marksizma na islamizam (o čemu je recimo pisao stari cionista Arapin Libanac Amin Maluf i knjizi Ubilački identiteti). na guglu je najlakše proverljiv tajmlajn događaja koje pominješ koji tvoje argumente baca u vodu, isto kao i redukcionizam biranih podataka za potporu antikomunističkih i antiarapskih sentimenata, kao na primer carlosa čiji je značaj opao jedno 15 godina pre kraja SSSR. što se "štancovanja doktorata" tiče, palestinci su imali jednu od najviših stopa pismenosti u arapskom svetu (jedino SA i jordan imaju veću), 98% tako da je SSSR bio već 30+ godina mrtav i beo da bi pomenuti univerzitet u moskvi bio bilo kakav faktor, palestinci danas stiču dokorate u palestini i u EU i sa njima rade širom sveta, verovatno isto kao i ti. toliko od mene, proširi dijapazon štiva kojim barataš da bi bio kredibilniji, pozdrav.
robespierre Posted yesterday at 06:38 PM Posted yesterday at 06:38 PM Da nisi indoktriniran komunizmom pomislio bih da si funkcionalno nepismen. Iljič Ramirez Sančez je svoj nadimak zaradio kao borac Narodnog fronta za oslobođenje Palestine pod Jaserom Arafatom početkom sedamdesetih, nigde nisam implicirao njegov značaj u devedesetim godinama. Padom Sovjetskog saveza širom arapskog sveta (dakle ne samo među Palestincima) dolazi do razočarenja u degenerisanu religiju zvanu komunizam koja je izgubila bitku sa zapadnim liberalnim imperijalizmom, pa se izlaz iz materijalnog i metafizičkog beznađa umesto u komunizmu traži u islamističkom fundamentalizmu. Te dve stvari su nepovezane i objektivne su činjenice. 1
Angelia Posted yesterday at 08:32 PM Posted yesterday at 08:32 PM 2 hours ago, berti said: Dakle, tvoj stav je da je ovo vredelo 50000 civilinih zrtava? Ne, uopste, ne vrednujem sukobe po broju zrtava. Mislim da su trebali da zavrse posao dok se Hamas ne preda. Odlicno je da su spasili toliko taoca, ali ovo je samo odlaganje konflikta. Nego jel imas ti argumente koja bi bila bolja opcija za Izrael? Na znam samo da li Hamas misli da je bilo vredno civilnih zrtava.
madzone Posted yesterday at 09:32 PM Posted yesterday at 09:32 PM Neozbiljan tekst, to sam znao čim sam pročitao da je Palestina administrativna oblast. Mogla je da bude oblast kakva hoće, tu su živeli Palestinci, a onda je neko napravio novu državu na njihovoj zemlji i otima im malo po malo i dan danas. Drago mi je da si spomenuo Britance, naravno da su oni mirođija u svakoj čorbi, toliko su zla posejali širom sveta gde su vladali i dok su vladali, a kada su odlazili ostavili su koliko god problema su mogli više da ostave. Drugi primer je Indija i Pakistan. Mislio sam na McLeodov post, poslednji na 336 strani
MeanMachine Posted yesterday at 09:53 PM Posted yesterday at 09:53 PM (edited) 1 hour ago, Angelia said: Ne, uopste, ne vrednujem sukobe po broju zrtava. Mislim da su trebali da zavrse posao dok se Hamas ne preda. Odlicno je da su spasili toliko taoca, ali ovo je samo odlaganje konflikta. Nego jel imas ti argumente koja bi bila bolja opcija za Izrael? Na znam samo da li Hamas misli da je bilo vredno civilnih zrtava. Jel si ozbiljna? Izrael sa armijom koja je medju najjacim u svetu nije u stanju da zastiti svoje gradjane od nekakvog narednog napada hamasa? Ajde da kazemo da su ih uhvatili spustenih gaca ovaj put. Narednog nece biti. I da hamas se preda danas sutra ce biti neka druga grupa sve dok imaju razloga. A kako komentarises da umesto poraza hamasa i spasa taoca dosli smo do plana se Gaza raseli. Vidi Andjo ako se to desi to je ma sta ti pisala etnicko ciscenje. Tehnicki to je izvodljivo samo ako stanovnici Gaze na to sami pristanu, sto nije nemoguce ali to treba finasirati. Npr da su Ameri, Izraelci i bogati Arapi se dogovorili da svakoj porodici daju pola miliona dolara za nov pocetak negde na bliskom istoku. Sa takvim kapitalom lako bi nasli u komsiluku ko ce da ih primi. Nesto sam gledao i prosecna porodica u Gazi ima nesto manje od 6 clanova ako imas 2 miliona stanovnika to je oko 330.000 porodica dakle 165 milijardi dolara, velika svota ali ne i nedostizna. Takodje treba platiti civilima stradanje, imas ogroman broj dece sa jednom pa i vise amputacija, cini mi se da je ovo konflikt sa najvise duplih decijih amputacija u modernoj istoriji! Najlakse ih je proterati ali ko sto rekoh to je etnicko ciscenje i pristalice takvog resenja treba da razmisljaju o danu posle kraha Pax Americane. Da nece kilava Evropa da stane u zastitu? Kina? Teorijski jos je Rusija i najbliza nekakvoj opciji zastite Izraela zbog mnogo Rusa koji su otisli tamo a i vrlo uticajni ruskih oligarha sa jeverejskim poreklom, ali za par decenija i Rusija ce imati znatno vise muslimana nego danas, sad je vec procena kazu da imaju oko 15miliona muslimana, sa projekcijom da postanu 1/3 stanovnistva za par decenija. Dakle ako se sad ne nadje prihvatljivo resenje za stanovnike Gaze a da to nije kill 'em all ili Srebrenica (masovno ubijanje i proterivanje) pa sta ce Izraelci da cine npr za par decenija kad ne bude vise Amerike da ih brani a muslimana bude preko 3milijarde? Edited yesterday at 09:55 PM by MeanMachine
berti Posted yesterday at 10:13 PM Posted yesterday at 10:13 PM 1 hour ago, Angelia said: Ne, uopste, ne vrednujem sukobe po broju zrtava. Mislim da su trebali da zavrse posao dok se Hamas ne preda. Odlicno je da su spasili toliko taoca, ali ovo je samo odlaganje konflikta. Nego jel imas ti argumente koja bi bila bolja opcija za Izrael? Na znam samo da li Hamas misli da je bilo vredno civilnih zrtava. Polako, ne izvrci. Nije rec o vrednovanju sukoba nego o tome da li je postignuti cilj vredan 50000 zrtava civilnih. Zamisli samo 1, 2, 3, 50, 100 150, 500, 600, 1000, 2000, 5000, 10000, 50000 mrtvih civila na jednom mestu. Zamisli samo to, pa shvati da bi vi koji podrzavate ovu akciju mrtvi ladni isto pricali i da je bilo 200000 zrtava. Moglo je da bude i pola miliona, kao kod one Olbrajtove. Koja bi bila bolja opcija za Izrael? Ona koja ne bi donela 50000 mrtvih civila. Naravno da znate da ukazivanje na ove strašne zrtve ne znaci da neko podrzava hamas, ali je eto kao dobar način da se kontrira.
McLeod Posted yesterday at 10:40 PM Posted yesterday at 10:40 PM 1 hour ago, madzone said: Neozbiljan tekst, to sam znao čim sam pročitao da je Palestina administrativna oblast. Mogla je da bude oblast kakva hoće, tu su živeli Palestinci, a onda je neko napravio novu državu na njihovoj zemlji i otima im malo po malo i dan danas. Drago mi je da si spomenuo Britance, naravno da su oni mirođija u svakoj čorbi, toliko su zla posejali širom sveta gde su vladali i dok su vladali, a kada su odlazili ostavili su koliko god problema su mogli više da ostave. Drugi primer je Indija i Pakistan. Mislio sam na McLeodov post, poslednji na 336 strani Nisu ziveli nikakvi Palestinci nego Arapi. Zajedno sa Jevrejima i Hriscanima. Palestinci nikada nisu imali svoju drzavu pa nije imao ko da im otima.
Angelia Posted yesterday at 10:42 PM Posted yesterday at 10:42 PM 27 minutes ago, berti said: Koja bi bila bolja opcija za Izrael? Ona koja ne bi donela 50000 mrtvih civila. Naravno da znate da ukazivanje na ove strašne zrtve ne znaci da neko podrzava hamas, ali je eto kao dobar način da se kontrira. Koja je to opcija? Kako konkretno
Angelia Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 1 hour ago, MeanMachine said: Jel si ozbiljna? Izrael sa armijom koja je medju najjacim u svetu nije u stanju da zastiti svoje gradjane od nekakvog narednog napada hamasa? Ajde da kazemo da su ih uhvatili spustenih gaca ovaj put. Narednog nece biti. Pre ili kasnije, 20 godina bacaju rakete. 1 hour ago, MeanMachine said: I da hamas se preda danas sutra ce biti neka druga grupa sve dok imaju razloga. Hoces reci dok postoji Izrael. 1 hour ago, MeanMachine said: A kako komentarises da umesto poraza hamasa i spasa taoca dosli smo do plana se Gaza raseli. Vidi Andjo ako se to desi to je ma sta ti pisala etnicko ciscenje. Ko naseljava Gazu? 1 hour ago, MeanMachine said: Tehnicki to je izvodljivo samo ako stanovnici Gaze na to sami pristanu, sto nije nemoguce ali to treba finasirati. Npr da su Ameri, Izraelci i bogati Arapi se dogovorili da svakoj porodici daju pola miliona dolara za nov pocetak negde na bliskom istoku. Sa takvim kapitalom lako bi nasli u komsiluku ko ce da ih primi. Nesto sam gledao i prosecna porodica u Gazi ima nesto manje od 6 clanova ako imas 2 miliona stanovnika to je oko 330.000 porodica dakle 165 milijardi dolara, velika svota ali ne i nedostizna. Eto interesatnog predloga. 1 hour ago, MeanMachine said: Takodje treba platiti civilima stradanje, imas ogroman broj dece sa jednom pa i vise amputacija, cini mi se da je ovo konflikt sa najvise duplih decijih amputacija u modernoj istoriji! To valjda Hamas da im plati? 1 hour ago, MeanMachine said: Dakle ako se sad ne nadje prihvatljivo resenje za stanovnike Gaze a da to nije kill 'em all ili Srebrenica (masovno ubijanje i proterivanje) pa sta ce Izraelci da cine npr za par decenija kad ne bude vise Amerike da ih brani a muslimana bude preko 3milijarde? Ja ne razumem sta hoces da kazes, da US brani Izrael od muslimana? Pa ako si u pravu jel to znaci da muslimani hoce da uniste Izrael? Zasto?
Angelia Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 8 hours ago, madzone said: Neozbiljan tekst, to sam znao čim sam pročitao da je Palestina administrativna oblast. Mogla je da bude oblast kakva hoće, tu su živeli Palestinci, a onda je neko napravio novu državu na njihovoj zemlji i otima im malo po malo i dan danas. Palestinci su bili jevreji, znas kako se oblast WB zvala, Judeja I Samarija. Ko je kolonizirao oblast -arapi. Ponudjeno im je '47 da zive u miru sa susedima, ili da se odvoje ili da zive u novom Izraelu. Uz to su dobili I Jordan. Veci deo "palestine" nije bio ni naseljen. Mnogi jevreji koji su dosli u Izrael su bili proterani iz arapskih I muslimanskih zemalja. To sto su Britanci zeznuli stvar, ne menja situaciju. Kako su uopste napravili novu drzavu na njihovoj zemlji, kad nije bila njihova? Nije postojala zemlja Palestina. Bila je geografska oblast (koja nije cak ni limitirana "od reke do mora"), koja je menjala upravu, koju je neko zauzimao svakih par vekova, vise od 2,000 godina. Oko 2 mill stanovnika u Izraelu danas su arapi, sto hriscani sto muslimani, zive kao jednaki gradjani Izraela. Koliko jevreja ima u Gazi? Po zadnjim podacima jedan mrtvi taoc. U WB gde god PA drzi kontrolu, nema jevreja.
madzone Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 7 hours ago, McLeod said: Nisu ziveli nikakvi Palestinci nego Arapi. Zajedno sa Jevrejima i Hriscanima. Palestinci nikada nisu imali svoju drzavu pa nije imao ko da im otima. Kao da si rekao da na teritorije Srbije ne žive nikakvi srbi nego Sloveni pa hajde da tu napravimo nečiju državu i pobijemo i proteramo srbe. Znam da primer nije idealan, ali suština je da je formirana država na teritoriji gde živi neko drugi. Jesu živeli i jevreji ali u malom procentu, a Arapi koji su bili ogromna većina nisu dobili svoju državu Palestinu.
MeanMachine Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 9 hours ago, McLeod said: Nisu ziveli nikakvi Palestinci nego Arapi. Zajedno sa Jevrejima i Hriscanima. Palestinci nikada nisu imali svoju drzavu pa nije imao ko da im otima. Svet pa i Amerika smatra ih narodom sa pravom na državu. Dakle te priče e nisu narod pa nemaju pravo mnogo zvuče ko Šešeljov stav o Bošnjacima i Bosni. 1
Stiletto Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Palestina jeste nezavisna država koja ima svog predsednika Mahmuda Abasa i premijera Muhameda Mustafu, država koju priznaje 157 država članica UN, među njima i Srbija (Kosovo npr. priznaje kao državu 120 članica UN). Ono što na Bliskom istoku uši zavrće je što ta država nema određene granice. Velika većina Palestinaca smatra da je njihova država "od reke do mora" i da je teritorija na kojoj se sada nalazi država Izrael okupirana teritorija sa koje treba pobiti ili prognati sve Jevreje. Jevreji se sasvim logično ne slažu sa time da ih neko pobije i/ili protera odatle i evo 70 godina krvi i razaranja na tom području. Da li Jevreji imaju pravo da žive na toj teritoriji i imaju svoju državu? Naravno da imaju, silom su proterani sa svoje teritorije 70. godine nove ere a sve što je silom uzeto, jednom mora da se vrati. Pa makar i posle 2000 godina. Arapi, koji takođe žive na tom području, a "samo" su imali sreću da ih niko nikad nije proterivao odatle od prvog do poslednjeg, takođe imaju pravo da žive tu i imaju svoju državu. Znači, rešenja problema mogu biti tri: genocid nad Arapima, genocid nad Jevrejima, pošteno i čisto razgraničenje između dve države. Prva dva rešenja naravno ne padaju na pamet bilo kom normalnom ljudskom biću i ostajemo na ovom trećem, razgraničenje. Jedino razgraničenje koje je iole dogovoreno između dve zaraćene strane je čuvena Zelena linija, razgraničenje između dve vojske na kraju rata 1949. Zove se Zelena jer je ucrtana zelenim mastilom na karti koja je deo tadašnjeg mirovnog ugovora. A i u tom mirovnom ugovoru je precizno navedeno da ta linija nije nikakva teritorijalna ni bilo koja druga podela, već samo demarkaciona linija koju ni jedna ni druga vojska u tom trenutku neće prelaziti. Kao i obično pokazalo se da su privremena rešenja najtrajnija rešenja, pa je Zelena linija postala defakto međunarodno priznata granica države Izrael, dok je međunarodno priznata država Palestina postala teritorija Zapadne obale i Gaze i sa tim je svet pomislio "gotov posao". Ali to što je mislio svet nisu mislili ni u Izraelu ni u Palestini. Izrael je želeo Jerusalim, a Palestinci da Izraela nema. Zato smo imali još nekoliko ratova na tom tlu od 1949. do danas, prolivene reke krvi a i dalje smo na istoj početnoj poziciji. I jedni i drugi hoće da žive tu u svojoj državi, ali odakle dokle im je država? Tek kad se rodi generacija Izraelaca i Palestinaca koja će uspeti međusobno da se dogovori oko toga, rat na BI će da prestane. A kad će to biti? E to se ne zna. 5
McLeod Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 5 hours ago, madzone said: Kao da si rekao da na teritorije Srbije ne žive nikakvi srbi nego Sloveni pa hajde da tu napravimo nečiju državu i pobijemo i proteramo srbe. Znam da primer nije idealan, ali suština je da je formirana država na teritoriji gde živi neko drugi. Jesu živeli i jevreji ali u malom procentu, a Arapi koji su bili ogromna većina nisu dobili svoju državu Palestinu. Jevreji su proterivani sa tog podrucja nebrojeno puta u prethodnih 2000 godina. Sta mislis, zasto su jedini autohtoni narod koji zivi tako rasut po svetu? Postoje i drugi narodi koji i dalje nemaju nacionalne drzave, poput na primer Kurda, ali svi oni u velikoj meri zive na podrucju gde su oduvek ziveli. Pre stvaranja drzave Izrael, Jevreji su bili "najrasprseniji" narod na planeti. Mada su i danas verovatno broj jedan. Sto se Arapa tice, oni su dobili svoje drzave. Vecina Arapa u Izraelu i okupiranim teritorijama je etnicki isti narod kao vecina Arapa u Jordanu. Tako da u tom smislu imaju svoju drzavu. Naravno, to moze da bude slicno kao Kosovo i Albanija, ne znaci da im treba negirati pravo na posebnost i pravo da upravljaju sobom ako to zele. Svako na svetu to pravo treba da dobije. Ali pre nego sto krenemo sa fripalestajnerskom propagandom bilo bi dobro nauciti neke cinjenice. 3 hours ago, MeanMachine said: Svet pa i Amerika smatra ih narodom sa pravom na državu. Dakle te priče e nisu narod pa nemaju pravo mnogo zvuče ko Šešeljov stav o Bošnjacima i Bosni. Nigde to nisam rekao, nisi lepo procitao.
madzone Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 40 minutes ago, McLeod said: Jevreji su proterivani sa tog podrucja nebrojeno puta u prethodnih 2000 godina. Sta mislis, zasto su jedini autohtoni narod koji zivi tako rasut po svetu? Postoje i drugi narodi koji i dalje nemaju nacionalne drzave, poput na primer Kurda, ali svi oni u velikoj meri zive na podrucju gde su oduvek ziveli. Pre stvaranja drzave Izrael, Jevreji su bili "najrasprseniji" narod na planeti. Mada su i danas verovatno broj jedan. Sto se Arapa tice, oni su dobili svoje drzave. Vecina Arapa u Izraelu i okupiranim teritorijama je etnicki isti narod kao vecina Arapa u Jordanu. Tako da u tom smislu imaju svoju drzavu. Naravno, to moze da bude slicno kao Kosovo i Albanija, ne znaci da im treba negirati pravo na posebnost i pravo da upravljaju sobom ako to zele. Svako na svetu to pravo treba da dobije. Ali pre nego sto krenemo sa fripalestajnerskom propagandom bilo bi dobro nauciti neke cinjenice. Nigde to nisam rekao, nisi lepo procitao. Još ovaj post od mene, ne želim da se dopisujem u nedogled. Evo šta grok kaže povodom broja stanovnika na tom području, brojke se sigurno razlikuju od izvora do izvora ali to je to više manje: Prije početka modernog cionističkog naseljavanja (oko 1880-ih, Prva Alija), Jevreji su činili mali dio stanovništva Palestine: Oko 1880: oko 20.000-26.000 Jevreja (uglavnom religiozne zajednice u svetim gradovima poput Jerusalima, Safeda, Tiberijasa i Hebrona). Ukupno stanovništvo Palestine: oko 450.000-500.000 (većinom Arapi muslimani i kršćani). Procenat Jevreja: 4-6%. Do kraja Otomanskog perioda (prije WW1, oko 1914): oko 60.000-80.000 Jevreja, od čega je većina bila iz prethodnih generacija, ali sa početkom imigracije. Procenat: oko 8-10%. Do 1947/1948 (prije osnivanja Izraela): ukupno oko 600.000-650.000 Jevreja u Palestini, ali većina (preko 90%) bila je iz masovne imigracije poslije WW1 i posebno 1930-ih (bijeg od nacizma). Izvorni (pre-cionistički) Jevreji bili su manjina unutar te brojke, procenat Jevreja u ukupnom stanovništvu Palestine bio je oko 31-33% (ukupno stanovništvo ~1.9 miliona, od čega ~1.3 miliona Arapa). Ove brojke potiču iz istorijskih izvora poput otomanskih popisa, britanskih mandatskih statistika, UN izvještaja i demografskih studija (npr. Justin McCarthy, Sergio DellaPergola). Većina rasta jevrejskog stanovništva u Palestini poslije 1880-ih bila je zbog imigracije iz Evrope, ne prirodnog priraštaja izvornih zajednica. Poslije 1948, većina Jevreja iz arapskih zemalja emigrirala je u Izrael zbog progona i tenzija. Dakle, od 4-6% do praktičnog istrebljivanja ostalih danas. Svi znamo šta su jevreji pretrpeli kroz istoriju, ne samo u ww2, i ja saosećam sa njima, mogu da kažem da im se i divim na jedinstvu i istrajnosti, ali im to ne daje pravo da rade to što rade decenijama pa i danas. i ne daje im pravo na državu (hajde da aboridžinima napravimo državu, i oni su stradali, i mnogim drugima, i kurdima koje si sam spomenuo, zašto samo jevrejima) na većinski tuđoj zemlji. I vraćam se na svoj prvi post, pozivanje na 7. 10. je bezveze. Jeste hamas teroristička organizacija, ali to nije postala tek tako. Nemci su Prleta i Tihog u okupiranom Beogradu takođe nazivali teroristima i banditima.
Stiletto Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 hour ago, madzone said: i ne daje im pravo na državu (hajde da aboridžinima napravimo državu, i oni su stradali, i mnogim drugima, i kurdima koje si sam spomenuo, zašto samo jevrejima) na većinski tuđoj zemlji. I A zašto je to postala "većinski tuđa" zemlja? Jevreji su imali svoje kraljevstvo i svoju državu 900 godina pre nove ere na toj teritoriji. Rimljani su ih 70. godine nove ere zbog neuspele pobune pobili i proterali svud po svetu, uz zabranu povratka i tako ih načinili manjinom u sopstvenoj zemlji. Da su ćutali kao rimsko roblje i ostali na svojoj zemlji, svih ovih 2000 godina bi bili većina na Bliskom istoku i ništa od sveg ovog zla tamo ne bi bilo. Ali se desilo što se desilo, Jevreji su upamtili i posle 2000 godina se vratili na svoju zemlju i izborili se da ostanu na njoj. Paralela sa Kurdima, Romima, Aboridžinima i inim ne pije vodu. Niko od njih nikad nije imao svoju centralizovanu državu i centralnu vlast u skladu sa vremenom. Kurdi su doduše imali neke pokušaje države u više navrata okolo Prvog svetskog rata, nijedna se nije održala duže od par godina. Iako Kurda ima približno 30 miliona u četiri države, nikad nisu uspeli da izbore nezavisnu međunarodno priznatu državu, za razliku od Izraela i Palestine. Formiranje Izraela su pogurali SAD i Velika Britanija, Palestine arapske države u okruženju. Za Kurde nažalost nikog nije briga da pogura. Tako da za nezavisnu državu moraš da imaš kao prvo unutrašnju snagu i volju u sopstvenom narodu a kao drugo pomoć spolja da pogura nezavisnost. Puna istorija sveta i uspeha i neuspeha. U moderno doba u Evropi uspeh su napravili kosovski Albanci, kiparski Turci su recimo izvisili.
freethrow Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 6 hours ago, Stiletto said: sve što je silom uzeto, jednom mora da se vrati. Pa makar i posle 2000 godina. ? 1
madzone Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 55 minutes ago, Stiletto said: A zašto je to postala "većinski tuđa" zemlja? Jevreji su imali svoje kraljevstvo i svoju državu 900 godina pre nove ere na toj teritoriji. Rimljani su ih 70. godine nove ere zbog neuspele pobune pobili i proterali svud po svetu, uz zabranu povratka i tako ih načinili manjinom u sopstvenoj zemlji. Da su ćutali kao rimsko roblje i ostali na svojoj zemlji, svih ovih 2000 godina bi bili većina na Bliskom istoku i ništa od sveg ovog zla tamo ne bi bilo. Ali se desilo što se desilo, Jevreji su upamtili i posle 2000 godina se vratili na svoju zemlju i izborili se da ostanu na njoj. Paralela sa Kurdima, Romima, Aboridžinima i inim ne pije vodu. Niko od njih nikad nije imao svoju centralizovanu državu i centralnu vlast u skladu sa vremenom. Kurdi su doduše imali neke pokušaje države u više navrata okolo Prvog svetskog rata, nijedna se nije održala duže od par godina. Iako Kurda ima približno 30 miliona u četiri države, nikad nisu uspeli da izbore nezavisnu međunarodno priznatu državu, za razliku od Izraela i Palestine. Formiranje Izraela su pogurali SAD i Velika Britanija, Palestine arapske države u okruženju. Za Kurde nažalost nikog nije briga da pogura. Tako da za nezavisnu državu moraš da imaš kao prvo unutrašnju snagu i volju u sopstvenom narodu a kao drugo pomoć spolja da pogura nezavisnost. Puna istorija sveta i uspeha i neuspeha. U moderno doba u Evropi uspeh su napravili kosovski Albanci, kiparski Turci su recimo izvisili. kakva je to logika, imali su državu, pa su im uzeli pa moraju da otmu drugima da bi obnovili državu? I kakva je logika da ako neko nije imao državu više nikada ne može da je ima? Da li indijanska plemena u S. Americi nemaju pravo da ikada imaju nešto što liči na državu ili plemensku teritoriju ili kako god oni to žele da nazovu, bili su plemena, njihov šandan državama? Ali hajde, evo liste naroda koji su nekada imali državu a danas je nemaju, prema ChatGPT: Kurdi, Kurdistanski emiratski entiteti / Republika Mahabad. Asirci, Asirsko carstvo Tibetanci, Tibetanska imperija / de facto država Tibet Ujguri, Ujgurski kaganat / Istočni Turkestan Baskijci, Kraljevina Navara Bretonci, Vojvodstvo Bretanja Katalonci, Kneževina Katalonija Čerkezi (Adigejci), Čerkeška kneževstva Tuarezi, Tuareške konfederacije i sultanati Maje, Majanske grad-države Kečua (Inke), Inka carstvo Ajmara, Inka carstvo Hajde da bar njima obezbedimo države, u krvi ako treba i na uštrb drugih naroda. Ili, hajde da obezbedimo i državu nekima koji je nikada nisu imali (zašto bi oni bili bez države?). Evo samo u Evropi, narodi koji postoje, a nisu imali državu: Romi Sami (Laponci) Sorbi (Lužički Srbi) Frizijci Kašubi Ladini Vlasi Gagauzi Pomaci Sinti Manusi Jenjiši (Yenish) Po čemu jevreji (koje izuzetno cenim, moram to da ponovim) imaju na to pravo, a svi ovi gore nemaju? 2
Recommended Posts