Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Darko said:

Naravno. Ti su slični apologetama Bibija. Kada treba da se osude zločini svoje strane - muk.

Po meni, kod terorizma, I napada na suverenu zenlju, ne postoje dve strane. Tu su mi pogledi potpuno moralno jasni.

Posted
30 minutes ago, Angelia said:

Po meni, kod terorizma, I napada na suverenu zenlju, ne postoje dve strane. Tu su mi pogledi potpuno moralno jasni.

Tako i druga strana misli, sve je dozvoljeno radi cilja. To je problem. 

• Thanks 1
Posted

Skoro sam video isečak iz intervjua sa bivšim direktorom Šin Beta. Na pitanje šta bi on radio da je Palestinac čovek je kao iz topa odgovorio sve isto što i Hamas. Tako da je ovo primirje kao i svako drugo privremeno i samo je pitanje vremena kad će se ciklus ludila nastaviti.

Posted

Ja sam generalno pesimista u vezi te oblasti ali cenim da postoji neka šansa za napredak ako bi ovog puta bilo presečeno finansiranje Hamasa, uz ulaganje para u obnovu Gaze, podršku okolnih zemalja miru, obuzdavanje izraela u izgradnji naselja na Zapadnoj obali i postepenu izgradnju državnosti Palestine. Ako Hamas izgubi podršku a Palestinci osete pomoć i nadu moglo bi se napredovati. 

• Like 2
Posted

Nema šanse jer je džihad permanentno stanje u islamu, a primirje kratkotrajno, onoliko koliko je potrebno da se steknu uslovi da se ratni napori nastave ne bi li se ceo svet podveo pod Muhamedov barjak, sve dok (ako) religijiski ne izađu iz srednjeg veka. 

• Like 1
Posted

Uh, ne bih išao u tu stranu. Debila podložnih tome ima koliko hoćeš ali su sad svi veliki igrači upleteni i ulog je poprilično podignut pa će se ili ući u još veću patnju ili će se stvari pomeriti.

Posted

Pitanje je koliku podrsku hamas ima medju palestincima.

Vecini obicnih ljudi, posle svega sto su preziveli u poslednje 2 godine, je samo do mirnog zivota. 

I svesni su da dobar deo krivice snosi i hamas.

Zato hamas i u gazi vlada terorom. Zato i ova javna pogubljenja. Da se neko ne bi pobunio protiv njih.

Jedini razlog zasto je hamas pristao na primirje je to sto ih je Izrael desetkovao, Bili su ko grogirani bokser za koga je pitanje trenutka kada ce biti nokautiran.

Za njih je primirje u ovom trenutku spas za opstanak.

Cim se konsoliduju, obnove ljudstvo ( sto milom sto silom ), pretvore pomoc koja stize u Gazu u novac ( jer to rade godinama, uzimaju pomoc i onda prodaju svom narodu ).....eto njih opet u akciji.

Posted
4 hours ago, robespierre said:

Nema šanse jer je džihad permanentno stanje u islamu, a primirje kratkotrajno, onoliko koliko je potrebno da se steknu uslovi da se ratni napori nastave ne bi li se ceo svet podveo pod Muhamedov barjak, sve dok (ako) religijiski ne izađu iz srednjeg veka. 

Nema to veze sa islamom vec arapskim nacionalizmom sa kraja 19tog veka koji je ukomponovan u religiju.

Posted

Pa nije to tako. Arapski nacionalizam (Egipat, Sirija, Irak) iz druge polovine XX veka nije imao religijsku komponentu koja je dominirala.

Posted (edited)
24 minutes ago, DJORDJE said:

Nema to veze sa islamom vec arapskim nacionalizmom sa kraja 19tog veka koji je ukomponovan u religiju.

Ne, agresivni islamski monoteizam započinje kada Iranci sa svojom tradicijom monoteističkog zoroastrinizma prihvataju islam i odvajaju se u šiite, a svoju punu formu dobija u vreme Haruna al-Rašida, još u devetom veku.

Islam tradicionalno ima pet stubova, ali mnogi radikalni teolozi još od tad džihad smatraju šestim stubom vere. 

Matrica je ista kao i u komunizmu, kao što se po komunistima svetska istorija završava globalnom revolucijom, tako je i za muslimane nužno da oružjem privole pripadnike svih ostalih religija u islam.

Edited by robespierre