Jump to content

Recommended Posts

Posted
5 hours ago, Darko said:

Ako je istina da su mule bile par dana od pravljenja nuklearki

Na par dana sigurno nisu bili. Što se tiče fisilnog materijala, imaju ga već neko vrijeme za 4 bombe, ali što se tiče minijaturizacije potrebne da bomba bude dimenzija da je nosi raketa, tu su još daleko. 

Uzgred, IAEA kaže da nema očitavanja povećane radioaktivnosti kod postrojenja za obogaćivanje u Natanzu, može da znači da Izrael nije ostvario svoj cilj.

• Like 3
Posted
1 hour ago, HAMMER said:

budalu na stranu htedoh sa vama podeliti da iransko drustvo nije uopste homogeno niti iranci mogu da racunaju na jedinstvo zemlje usled nekog napada. sest kolega koje dobro poznajem i neki krug od jos 10ak iranaca koje poznajem su apsolutno i nedvosmisleno protiv ludaka na vlasti i ne zele da budu povezani ni na koj nacin sa njima. nije neki uzorak jer su to visoko obrazovani ljudi koji su bukvalno pobegli iz irana.

Slično iskustvo imam i ja, Iranci koje znam u Australiji preziru mule i islamski fundamentalizam. Ali i dalje mislim isto, vlada će teško da padne u ratnom stanju ako ne postoje neke suparničke naoružane fakcije koje bi suprotstavile mulama. Setimo se kako je bilo u Srbiji za vreme bombardovanja, iako je drugačija situacija. 

Anyway, nadam se da grešim. 

Posted
Just now, Beonegro said:

Na par dana sigurno nisu bili. Što se tiče fisilnog materijala, imaju ga već neko vrijeme za 4 bombe, ali što se tiče minijaturizacije potrebne da bomba bude dimenzija da je nosi raketa, tu su još daleko. 

Uzgred, IAEA kaže da nema očitavanja povećane radioaktivnosti kod postrojenja za obogaćivanje u Natanzu, može da znači da Izrael nije ostvario svoj cilj.

Управо ово је и мој и закључак.

Вољан сам да размотрим свој став, свјестан да иако није директно, јесте Иран пракси нападао Израел, али ови напади гдје се побију високи званичници Ирана, па се онда под тим оправдају и срушени цијели стамбени комплекси и ко зна колико жртава, ме упућују да доста одговорности за нестабилност на БИ имају Нетјанаху и његова влада. Овај модус операнди видимо и у Гази, само што Иран има много већу издржљивост.

Чак је и НГШ Израела рекао да не тврди апсолутну успјешност акције. 

Да додам, ради контекста. Гајим невјероватне, вјероватно романтичарски неоправдане симпатије, према Ирану из времена шаха Пахлавија, економији и култури која је цвјетала поготово поредећи с овим вјерским радикализмом који је завладало након тога. Такође, свјестан сам потребе народа у Израелу да очува своју независност, окружен непријатељима, поготово након свега што им се у историји десило. Међутим, моје мишљење, ако наставе овако, превентивно да рокају по сваком ко имало представља пријетњу, притом константно играјући карту жртве, не знам до кад ће моћи да имају подршку Запада. Па макар и с друге стране био овај, и овакав радикални исламизам. 

@Darko доста документараца, неких vlog-oва наших људи о Ирану сам гледао. Не мислим да је толика затвореност како се може из конвенционалних медија стећи утисак, наравно да ни такву, ни у том обиму, не оправдавам. Само мислим да достина има утисак да је тамо вјерска полиција на сваком ћошку, да жене, поготово младе не смију проговорити са туристима, да је прљаво, неуредно и несређено и да се само позив на намаз може чути у граду.

Како год, друга ми је мисао. Као што кажеш, нимало ми не изгледа да је народ толико спреман, нити вољан за револуцију, а тек не мислим да ће један, или више оваквих превентивних напада Израела то убрзати, шта више.

• Like 3
Posted
6 minutes ago, Big Ticket said:

@Darko доста документараца, неких vlog-oва наших људи о Ирану сам гледао. Не мислим да је толика затвореност како се може из конвенционалних медија стећи утисак, наравно да ни такву, ни у том обиму, не оправдавам. Само мислим да достина има утисак да је тамо вјерска полиција на сваком ћошку, да жене, поготово младе не смију проговорити са туристима, да је прљаво, неуредно и несређено и да се само позив на намаз може чути у граду.

Како год, друга ми је мисао. Као што кажеш, нимало ми не изгледа да је народ толико спреман, нити вољан за револуцију, а тек не мислим да ће један, или више оваквих превентивних напада Израела то убрзати, шта више.

Slažemo se. Takođe sam slično čuo od mojih poznanika, mule nisu toliko popularne koliko bi se zaključilo iz medija. Ipak je Iran dugo vremena bio sekularna država, verujem da islamizam nije toliko rasprostranjen koliko se misli. Meni se čini da Saudijska Arabija mnogo gore stoji po tom pitanju, samo što im je vlada u savezništvu sa USA pa se o tome ne priča toliko. I naravno, zvanično ne podržavaju/pomažu Hamas i ostale neprijatelje Izraela. Ali ne treba zaboraviti da su 15 od 19 terorista Sep 2001-e su bili Saudijci, kao i sam Osama bin Laden. Potencijal za ekstremizam je definitivno tu.

• Like 1
Posted
19 minutes ago, Big Ticket said:

Међутим, моје мишљење, ако наставе овако, превентивно да рокају по сваком ко имало представља пријетњу, притом константно играјући карту жртве, не знам до кад ће моћи да имају подршку Запада. Па макар и с друге стране био овај, и овакав радикални исламизам. 

Napisao sam davno da mi je ovo što Izrael radi dugoročno loša strategija. Stvaraju gnev širom sveta, pogotovo u okruženju gde vladaju razne diktature sa labavim nogama. E sada, Iran sa nuklearnim oružjem se mora sprečiti. Baš zbog toga što ih vode mule, mada nisu ni neki ovi šešeljozoidi iz Izraela cvećke - ali ipak nisu baš za poređenje. 

Posted

Ovo je to nuklearno postrojenje koje su gadjali Izraelci, snimak od januara ove godine. Cekamo snimak od posle udara.

2025-06-13t070750z-957636081-rc20tcac2s1

cnn

Israeli fighter jets have completed a “large-scale strike” on aerial defense arrays in western Iran, the Israeli Defense Forces (IDF) said Friday.

“As part of the strikes, dozens of radars and surface-to-air missile launchers were destroyed,” the IDF said.

The IDF earlier said 200 fighter jets had been used in its unprecedented attacks on Iran.

Posted
16 minutes ago, Darko said:

ipak nisu baš za poređenje

Smotrič i Ben Gvir jesu za poređenje sa mulama, njihovu politiku određuje jedna eksluzivna subjektivna istina i voljni su da tu istinu silom nameću drugima. Kačio sam ovuda Smotričev plan za Izrael, lik se nikada nije libio da to napiše crno na bijelo. 

• Like 4
  • Tuzno 1
Posted
36 minutes ago, Beonegro said:

Smotrič i Ben Gvir jesu za poređenje sa mulama, njihovu politiku određuje jedna eksluzivna subjektivna istina i voljni su da tu istinu silom nameću drugima. Kačio sam ovuda Smotričev plan za Izrael, lik se nikada nije libio da to napiše crno na bijelo. 

Mislio sam na to da ipak nisu bili deo Izraelske vlade celo vreme i da u Izraelu ipak vlada neka vrsta demokratije. 

Posted
23 minutes ago, Darko said:

Mislio sam na to da ipak nisu bili deo Izraelske vlade celo vreme i da u Izraelu ipak vlada neka vrsta demokratije. 

Pomenuo si šešeljoide iz Izraela, tako da je jasno na koga si mislio. To što je do njihovog dolaska na vlast Izrael zaista bio neuporediv sa okolnim autokratijama je sad bitno koliko i to kakva je Srbija bila prije povratka radikala na vlast. 

Posted
6 minutes ago, Beonegro said:

Pomenuo si šešeljoide iz Izraela, tako da je jasno na koga si mislio. To što je do njihovog dolaska na vlast Izrael zaista bio neuporediv sa okolnim autokratijama je sad bitno koliko i to kakva je Srbija bila prije povratka radikala na vlast. 

Imaš poentu, nisam se dobro izrazio. Mislio sam na "Izrael nije za poređenje", ali pošto sam pre toga spomenuo šešeljoide iz konteksta izgledalo da se odnosim na njih. I jesu za poređenje donekle, ali nisu još sekli glave pred kamerama i dičili se time kao Hamasovci. 

Posted
4 hours ago, Beonegro said:

Postrojenja za obogacivanje su prilicno ukopana i mislim da Izrael nema cime da ih unisti, osim ako od SAD nisu dobili GBU57. Cak i da jesu, nemaju avione koji bi mogli da ih nose.

• Like 3
Posted
7 hours ago, Darko said:

Uh, voleo bih da si u pravu ali mislim totalno suprotno. Obično napad na zemlju ujedini narod čak iako je napad opravdan. Mule će dati još više ovlašćenja svojim majmunima da maltretiraju narod i traže "izdajnike". 

Izrael je imao bazu dronova u Iranu. Nije to moglo bez neke saradnje, kao I prethodne akcije. Ali naravno samo nagadjam, jer mislim da ovo pokazuje slabost mula, pa mozda pokrene nesto.

Posted

Jbg opravdanje Izraela za ove udare bi imalo savrsenog smisla da se pruza pomoc Ukrajni. Odrekli su se nuklearki, branis i podrzavas kada ih neko napadne i onda mozes da kazes evo vidite da im ne treba jer smo mi garant ovome sto smo potpisali. Ovako......

Ja sam prvi za to da se Iranu tj Iranu sa ovakvom vlascu, zabrani razvoj nuklearnog oruzija, ali svi argumenti padaju u vodu sa promenom politike prema Ukrajni. 

• Like 1
Posted

Paučina 2.

...used to strike ballistic missile launchers at a base near Tehran, preventing Iran from firing projectiles at Israel as this morning's strikes began.

Additionally, vehicles carrying weapons systems were smuggled into Iran. These systems took out Iran's air defenses and gave Israeli planes air supremacy and freedom of action over Iran. A third covert effort involved Mossad commandos deploying precision missiles near anti-aircraft sites in central Iran.

• Like 1
Posted

Neću proliti suzu za Iranom, zemljom koja je dala preko 10 000 dronova genocidnoj i terorističkoj tvorevini Rusiji, od kojih je većina upotrebljena za terorisanje civilnog stanovništva. 

Ravnjaj mule, ko god da ravnja.

• Like 2
Posted (edited)

Za sad jedan projektil.

Izrael je najavio, ukoliko bude pogođena infrastruktura, biće uništene rafinerije i gasna postrojenja u persijskom zalivu.

Edited by 033zero330