Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Angelia said:

poenta je da su u dometu.

Zasto je poenta u dometu? Evropa je u dometu ruskih nukleanih raketa vec decenijama. Kao i USA, bez obzira na big beautiful ocean (ili dva) izmedju. 

Posted
6 minutes ago, djura.net said:

Zasto je poenta u dometu? Evropa je u dometu ruskih nukleanih raketa vec decenijama. Kao i USA, bez obzira na big beautiful ocean (ili dva) izmedju. 

Zato sto se verovalo da nisu, pa nisu ni smatrali da im je rezim opasnost. Za Rusiju se zna, ali tu ionako nista ne moze da se uradi, jer su nuklearna sila. Ono sto je Evropa sad skontala, je da bas nisu tako bezbedni. To je game changer.

Zbog tog imaginarnog osecaja bezbednosti, mogu da se prave da nije njihov problem. 

Posted (edited)
56 minutes ago, Angelia said:

Zato sto se verovalo da nisu, pa nisu ni smatrali da im je rezim opasnost. Za Rusiju se zna, ali tu ionako nista ne moze da se uradi, jer su nuklearna sila. Ono sto je Evropa sad skontala, je da bas nisu tako bezbedni. To je game changer.

Zbog tog imaginarnog osecaja bezbednosti, mogu da se prave da nije njihov problem. 

Andjo, Evropa je vec bila u dometu iranskih raketa!

Raketni stit u Evropi je u vreme Busa i krenuo da se postavlja bas zbog iranskih raketa.

Takodje ti zaboravljas da iranski fanatici ipak planiraju da od necega zemlja zivi. Evropa je vidjena kao odlicno trziste za iransku naftu ali pre svega gas.

Dakle sto bi Iranci gadjali Evropu?

Jel Evropa podrzava Izrael ko Amerika? Jok.

Jel Evropa ima baze u komsiluku ko Amerika? Jok.

Dakle za Irance Evropa je nebitna opasnost ali je bitno trziste.

E sad na tvoju konstataciju da je iranski rezim fanatican pa:

O tome ste trebali da mislite pre nego sto ste imali genijalnu ideju da pobijete vrh tog fanaticnog rezima i glavnog verskog vodju i to dok traju pregovori, pa bivsi americki zvanicnici kazu da su oni Iranci vise ne bi hteli ista da sa Amerikom pregovaraju, Tramp je pogazio prvi dogovor, posle toga je ubio generala Sulejmanija koji je dosao na tajne pregovore, i sad ovo.

I sad kuku lele, mi pobedili a njih sram bilo zatvorili moreuz i lemaju nase prijatelje u zalivu.

Elem ako iranci rasture saude i emirate, Americi je mala vajda sto ce rasturiti irance jer posle toga BRIKS ce opusteno da trazi ukidanja petrodolara, nema OPEKa nema petro dolara.

Edited by MeanMachine
Posted
27 minutes ago, Angelia said:

Citam ovde po neku cinjenicu, ali ti je zakljucak netacan. Sve ti je ovde postavljeno naglavacke, ne znam kako da ti odgovorim kad ti je perspetiva na potpuno pogresnim premisama. Kakav game changer? Sta je game changer? Jel uopste znamo sta taj termin znaci?

Posted
19 hours ago, akisaki said:

Pa moje kucno vaspitanje,moral,obraz,ljudskost mi ne dozvoljava da ne pisem o njima.A spisak tih zlocina u Gazi i okolini je od 1948 pa do danas veoma veoma dugacak.

Aha, znaci to boli, sto jos tada nije uspelo etnicko ciscenje Jevreja. 

Samo jos da zapevate ko Modric na trgu "Losa bila '48a, rasula nas preko arapskoga sveta''.... 

Posted
51 minutes ago, MeanMachine said:

I sad kuku lele, mi pobedili a njih sram bilo zatvorili moreuz i lemaju nase prijatelje u zalivu.

Koje prijatelje, pa sa Kanadom se zavadio.

Mislim da je još jedino Australija ostala pošteđena nekih packi i ukora.

Posted
14 minutes ago, 40Wins said:

Aha, znaci to boli, sto jos tada nije uspelo etnicko ciscenje Jevreja. 

Samo jos da zapevate ko Modric na trgu "Losa bila '48a, rasula nas preko arapskoga sveta''.... 

A ja sam to napisao gde?Nivo pisanja i razmisljanja na kome bi pozavidio i Vucic.

• Like 1
Posted
21 minutes ago, Helena said:

Mislim da je još jedino Australija ostala pošteđena nekih packi i ukora.

Lose mislis

Donald Trump says he is “very surprised” Australia has not sent warships to aid in opening the strait of Hormuz as the blockade of the key strategic route for global oil supply continues to affect fuel prices. “We no longer ‘need’ or desire, the NATO Countries’ assistance – WE NEVER DID! Likewise, Japan, Australia, or South Korea.”

Posted

Iran moze duze da izdrzi sukob ovog intenziteta nego sto svet moze bez Hormuza i to konacno postaje svima jasno. Verovatno je jos nedelju ili dve neki maksimum koliko finansijska trzista i celokupna javnost mogu da gutaju kratkotrajne lazi i plasirane vesti tipa americki brodovi ce da ispracaju tankere kroz Hormuz, Iran trazi da pregovara, IRGC u rasulu i slicno.

Kada se kaze da je Hormuz zatvoren to otprilike znaci samo jednu stvar - niko nije spreman da ponudi osiguranje za brodove i kargo koji tuda prolaze, a bez toga nema transporta. Dovoljno je da Iran pogodi tek po koji brod i sve staje. Takozvano "otvaranje" Hormuza znacilo bi ili da Iran sam kaze da dozvoljava prolaz brodova ili da se njihovi kapaciteti za napade prakticno totalno uniste. 

Kako su za ovo prvo mogucnosti jedino revolucija i pad rezima ili diplomatija, a i jedno i drugo u ovom trenutku izgledaju nezamislivo, preostajo samo ovog drugo sto znaci podizanje uloga i dalju eskalaciju.

SAD ne mogu same da pobede Iran bez velike cene. Da mogu, do sad bi to vec uradili. Takodje, imaju i daleko najmanje interesa da se moreuz otvori, ako nista njihov LNG ce se sada smatrati pouzdanijim od bliskoistocnog. Imace problem sa zalivskim zemljama koje se pitaju sta li su placali svih ovih godina ako ne za zastitu koju sada ne dobijaju i imace Tramp problem sa domacom bazom glasaca zbog inflacije, ali tu je vec Fox da im objasni da je antiamericki zaliti se na troskove zivota.

Sira koalicija evropskih zemalja koje su pored arapskih verovatno najveci gubitnici, a uzimajuci u obzir i okolnosti u kojima se nalaze, sigurno najveci, bi pomogla da se ova cena smanji. Naravno, rat sa Iranom bi bio izuzetno nepopularan u javnosti u Evropi, pogotovo imajuci u vidu stav prema Trampu i Izraelu kojima treba da budu saveznici, ali postavlja se pitanje imaju li izbora imajuci u vidu ekonomski pritisak i potencijalno socijalno rasulo.

Na kraju dana, ako se i svi zajedno sruce na Iran, a Iran unisti infrastrukturu okolnih zemalja (kao sto sada i preti da ce uraditi ukoliko SAD stvarno napadnu njihova energetska postrojenja (na sta Tramp opet vrlo jasno preti nuklearnim oruzjem)) slaba ce vajda biti od otvaranja moreuza ako nece imati sta da prodje kroz njega. 

Posted

Evropa će pre skinuti sankcije Rusiji nego ući u rat.

Tranp će tako završiti svoju misiju kompletne i najveće budale u istoriji.

Posted
2 hours ago, MeanMachine said:

Andjo, Evropa je vec bila u dometu iranskih raketa!

Cemu onda njihovo iznenadjenje?

Takodje ti zaboravljas da iranski fanatici ipak planiraju da od necega zemlja zivi. Evropa je vidjena kao odlicno trziste za iransku naftu ali pre svega gas.

Dakle sto bi Iranci gadjali Evropu?

Opet uvodis logiku u pricu o teroristima. Zaboravljas sta je njihov konacni cilj. Dominacija islama.

O tome ste trebali da mislite pre nego sto ste imali genijalnu ideju da pobijete vrh tog fanaticnog rezima i glavnog verskog vodju i to dok traju pregovori, pa bivsi americki zvanicnici kazu da su oni Iranci visIslamabad.

hteli ista da sa Amerikom pregovaraju, Tramp je pogazio prvi dogovor, posle toga je ubio generala Sulejmanija koji je dosao na tajne pregovore, i sad ovo.

😀 ocigledno se o tome mislilo, zato su napadnuti. Tramp pogazio dogovor koji oni od prvog dana nisu postovali.

Elem ako iranci rasture saude i emirate, Americi je mala vajda sto ce rasturiti irance jer posle toga BRIKS ce opusteno da trazi ukidanja petrodolara, nema OPEKa nema petro dolara.

Uh sto lemaju. Zaista me interesuje kako ce da rasture saudijce I emirate.par raketa to ne rade.

1 hour ago, akisaki said:

A ja sam to napisao gde?Nivo pisanja i razmisljanja na kome bi pozavidio i Vucic.

Pa cemu si uvodio '48 u pricu o "zlostavljanju Gaze"? Ili ne znas sta se desilo '48, ili ne kontas da je Gaza bila pod upravom Egipta do '67. I ne znas da je Izrael ponudio Gazu Egiptu nazad, vise puta. Kao I WB Jordanu. I zasto je PLO nastao '63 kad Izrael nije okupirao Gazu, u Kairu. Sa ciljem da zauzme Izrael i etnicki ocisti jevreje. Onaj slogan od reke do mora, nije bas tacno preveden sa arapskog.