Angelia Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 38 minutes ago, Helena said: Na očeve i oce sam i ja mislila, doslovno. Nešto što se gradi, pa ipak vekovima (čak i za USA to važi) rasturi jedan tranp. Ne volim Ameriku, zapravo taj stil i način života. Nikada ne bih mogla tamo da se snađem, mnoge stvari ne mogu da pojmim u vezi zdravstva, oružja i slično, što je za Evropu i generalno neshvatljivo. Ali sam ipak uvek navijala za njih baš zato što su bili najnapredniji po pitanju drugih prava i sloboda, herojske borbe crnih ljudi sa Kingom i LGBT ljudi sa Milkom kao simboliima da se ipak može. Legitimno, ali samo sto tebi to izgleda strano, ne znaci da USA gradjani ne razumeju, ili ne prihvataju. Iznenadlia bi se kako je lako da usvojis americke vrednosti.
Tex_Willer Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 9 hours ago, A sad said: Pa ako po tim projekcijama 25% Kurda glasa za Erdogana to upravo dokazuje ono sto sam napisao, da veliki broj Kurda podrzava Erdogana. Bez obzira sto mislim da su projekcije tri godine pre izbora potpuno besmislene. Ako 25% podrzava Erdogana, onda je jasno da PKK nema 50% podrske medju kurdskim stanovnistvom, sto opet potvrdjuje ono sto sam pisao. Period kada su Kurdi imali najbolja status u Turskoj su upravo bile prve godine Erdoganove vladavine. Po nekim procenama Kurda u Turskoj ima 15-20%, ja mislim blize 20% i kako vreme prolazi taj procenat ce da raste jer imaju mnogo veci fertilitet od Turaka. Erdogan ne bi mogao da bude na vlasti da ne zahvata dosta glasova i iz tog korpusa. Treba uzeti u obzir da u regionima gde su Kurdi vecina zivi samo deo Kurda. Te da su Kurdi koji zive u drugim delovima Turske, posebno u gradovima, bolje integrisani u tursko drustvo, te samim tim vise i glasaju za turske stranke. Pa 25% je vrlo malo za jedan kao što i sam kazes ogroman region i to mahom glasaju stariji Kurdi za njega( ima još 2g do izbora on širom zemlje sve više i više gubi demografijom, ali u tom regionu tek će se osetiti razlika). Ako bi i dolazilo do bure u tom regionu, naravno da nebi 50+ osobe išle u revoluciju, barem ne kao pogonska snaga, već upravo ta populacija koja ga organski ne podnosi. Ako bi Imamoglu bio kandidat Chp verujem da ni 17-18% tu Erdogan nebi uzeo, jer bi Imamoglu podigao izlaznost na prakticno 83-85%, što je ogromno za manjinski region.
A sad Posted 15 hours ago Author Posted 15 hours ago 25 minutes ago, Tex_Willer said: Pa 25% je vrlo malo za jedan kao što i sam kazes ogroman region i to mahom glasaju stariji Kurdi za njega( ima još 2g do izbora on širom zemlje sve više i više gubi demografijom, ali u tom regionu tek će se osetiti razlika). Ako bi i dolazilo do bure u tom regionu, naravno da nebi 50+ osobe išle u revoluciju, barem ne kao pogonska snaga, već upravo ta populacija koja ga organski ne podnosi. Ako bi Imamoglu bio kandidat Chp verujem da ni 17-18% tu Erdogan nebi uzeo, jer bi Imamoglu podigao izlaznost na prakticno 83-85%, što je ogromno za manjinski region. Covece o cemu ti pises. 25% Kurda koji podrzavaju Erdogana je ogromna cifra. Napravi paralelu sa kosovskim Albancima. Koliko njih je podrzavalo Milosevica ili bilo kog lidera Srbije? I uopste nije poenta da li ce glasati za Imamoglua ili Erdogana vec da se kroz taj neki odnos za koga glasaju pokaze njihov odnos prema drzavi Turskoj. Kurdi su znatno diskriminisaniji nego sto su bili Albanci u Srbiji, pa opet vecina njih ucestvuje u politickom zivotu Turske, a veliki broj podrzava i desnicare. Postoji percepcija da su Kurdi antiturski nastrojeni i da se samo ceka momenat da dignu revoluciju. To je potpuno pogresno vidjenje. I naravno da nece 50% ucestvovati u bilo kakvoj revoluciji vec pisem o podrsci koju ta opcija ima. Bez obzira na sve sta se desava, vecina Kurda u Turskoj ne podrzava PKK. I previse gledas te demografske podatke. Ne postoji nijedan relevantni podatak koji pokazuje kako glasaju Kurdi po uzrastu. Situacija u Turskoj je jasna, religiozni glasaju za Erdogana bez obzira na godine, sekularni protiv. A to da su Kurdi iskljucivo sekularni je jos jedan mit. Koliko ih je bilo u ISISu? Pa napad Kobane je predvodio Kurd. Politicki odnosi na bliskom istoku su mnogo komplikovanijo nego sto to na prvi pogled izgleda. 1 1
fancy Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 6 hours ago, Angelia said: komentarisalo se kao da je rekao nesto glupo. Jer Danska ... Čekaj, ti to meni pokušavaš da prepričaš raspravu jer ja nisam u stanju samostalno da čitam / razumem šta je napisano? I da, nije rekao nego uradio nešto glupo. Otvorio je usta. (Sve vreme kao da pokušavaš da napraviš nekog mastermajnda od klasičnog self-centered ignoranta - kakvih je na žalost pun svet jer je glupost trend - za koga i sumnjam da zna da na mapi pokaže Middle East. Ubeđen sam da je za njega Iran pokrajina Danskoj a Grenland porodični ranč R. Grenela koga su oteli Arapi migranti 🤪)
40Wins Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Na K1 vrhunska rasprava, ozbiljan konsultant, juce mu bilo 40 dana samo mu nisu javili, govori kako Tramp nije uspeo nista ni u Venecueli, a tek nece nista uraditi u Iranu. Samo pratiti kako ovi matori UDBAsi placu i kipte, znaci da se rade stvari u pravom smeru. 3
McLeod Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Mene zabavlja kurslus u glavi zbog poteza Trampa Srbina. 2
Don Dusko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago https://www.b92.net/sport/fudbal/vesti/213474/fudbalerkama-irana-preti-smrtna-kazna-video/vest Dobar ovaj Iran... 1
McLeod Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Toliko o teoriji banovanog forumasa koji je tvrdio da cutanje na himnu sopstvene zemlje predstavlja podrsku i protest protiv bombardovanja od strane Amerike. 3
Helena Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Nema potrebe za pakošću, banovan je. Nešto slično smo radili i mi Ademu zbog himne, a dobar broj Maga eksperata je hteo da protera, kazni i proglasi izdajicama svoje olimpijce koji su govorili protiv situacije u Americi.
Tex_Willer Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 6 hours ago, A sad said: Covece o cemu ti pises. 25% Kurda koji podrzavaju Erdogana je ogromna cifra. Napravi paralelu sa kosovskim Albancima. Koliko njih je podrzavalo Milosevica ili bilo kog lidera Srbije? I uopste nije poenta da li ce glasati za Imamoglua ili Erdogana vec da se kroz taj neki odnos za koga glasaju pokaze njihov odnos prema drzavi Turskoj. Kurdi su znatno diskriminisaniji nego sto su bili Albanci u Srbiji, pa opet vecina njih ucestvuje u politickom zivotu Turske, a veliki broj podrzava i desnicare. Postoji percepcija da su Kurdi antiturski nastrojeni i da se samo ceka momenat da dignu revoluciju. To je potpuno pogresno vidjenje. I naravno da nece 50% ucestvovati u bilo kakvoj revoluciji vec pisem o podrsci koju ta opcija ima. Bez obzira na sve sta se desava, vecina Kurda u Turskoj ne podrzava PKK. I previse gledas te demografske podatke. Ne postoji nijedan relevantni podatak koji pokazuje kako glasaju Kurdi po uzrastu. Situacija u Turskoj je jasna, religiozni glasaju za Erdogana bez obzira na godine, sekularni protiv. A to da su Kurdi iskljucivo sekularni je jos jedan mit. Koliko ih je bilo u ISISu? Pa napad Kobane je predvodio Kurd. Politicki odnosi na bliskom istoku su mnogo komplikovanijo nego sto to na prvi pogled izgleda. Pa mladji ljudi i jesu sve vise i vise sukularni i to se ne odnosi samo na velike centre. Ja nigde nisam napisao da će oni biti buntovni i sam smatram da ako budu pamenti, da mogu svojih 10-12% fino naplatiti na tim izborima 2028g.
Angelia Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 6 hours ago, fancy said: Čekaj, ti to meni pokušavaš da prepričaš raspravu jer ja nisam u stanju samostalno da čitam / razumem šta je napisano? I da, nije rekao nego uradio nešto glupo. Otvorio je usta. (Sve vreme kao da pokušavaš da napraviš nekog mastermajnda od klasičnog self-centered ignoranta - kakvih je na žalost pun svet jer je glupost trend - za koga i sumnjam da zna da na mapi pokaže Middle East. Ubeđen sam da je za njega Iran pokrajina Danskoj a Grenland porodični ranč R. Grenela koga su oteli Arapi migranti 🤪) Niti ti prepricavam niti ga predstavljam kao mastermajdna, nego kazem da smo bukvalno videli da u praksi nije sve u saveznistvu. Za one koji su tvrdili da jeste. Samo sam iskoristila tvoj post kao slagvort jer si rekao da je to oduvek jasno. 1
Henry Chinaski Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 hour ago, Helena said: Nema potrebe za pakošću, banovan je. Nešto slično smo radili i mi Ademu zbog himne, a dobar broj Maga eksperata je hteo da protera, kazni i proglasi izdajicama svoje olimpijce koji su govorili protiv situacije u Americi. Mi smo htjeli da ubijemo Adema zbog nepjevanja himne? Pošto si napisala nešto slično, a samo je odstranjen iz reprezentacije, kako je to nešto slično.
40Wins Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 hour ago, ras kass said: Jos malo pa sad ce ta velika iranska odmazda. Ovo ko pre 20 godina kad je Sadam izjavljivao kako ce americka vojska upasti u klopku njegove garde koja se ukopava oko Bagdada lol. 2
Don Dusko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 13 minutes ago, 40Wins said: Jos malo pa sad ce ta velika iranska odmazda. Ovo ko pre 20 godina kad je Sadam izjavljivao kako ce americka vojska upasti u klopku njegove garde koja se ukopava oko Bagdada lol. Kad bi slusao informer onda bi bio u fazonu samo sto Iran ne pobedi. :D Edited 8 hours ago by Don Dusko 1
Nek grmi jako Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) Tačno je da je respektabilan deo Kurda u Turskoj politički asimilovan, gledaju ljudi svoja posla u gradovima i ne dele ideje PKK. Više od polovine njih živi van jugoistoka, a najviše od tog dela je smešteno u Istanbulu, Ankari, Izmiru i Bursi . Redimo, u Istanbulu je oko 3 miliona Kurda, što ga čini najvećim kurdskim gradom na svetu. U tim urbanim sredinama većina Kurda funkcioniše u okviru turskog sistema, dakle rade ne samo u privatnom sektoru, nego i u javnoj upravi. Imaju, naravno, tursko državljanstvo, glasaju čak i za vlast u značajnom broju, posebno konzervativni Kurdi, deca im idu u turske škole i identifikuju se kao građani Turske, a ne nužno kao separatisti. Ankara se, međutim, boji da će njihovi Kurdi uvoziti uspeh sa strane i da će im na taj način pasti svakakve misli na pamet, ako Kurdi iz Iraka, Sirije i Irana objedine teritorije nekakvim novim dilom koji bi mogla da im isposluje Amerika. A ta ideja mogla bi da bude zanosna i za one koji danas samo ćute, rade i gledaju svoja posla. Edited 7 hours ago by Nek grmi jako
Helena Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 24 minutes ago, Henry Chinaski said: Mi smo htjeli da ubijemo Adema zbog nepjevanja himne? Pošto si napisala nešto slično, a samo je odstranjen iz reprezentacije, kako je to nešto slično. Prvo, slično je jer je proglašavan izdajicom, a drugo, društvene mreže nisu bile ni blizu dostupne kao danas. Čitali bi mi svašta.
Don Dusko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ali mu nije precena jebena smrtna kazna Helena. Velika razlika. 4
robespierre Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 8 hours ago, A sad said: A to da su Kurdi iskljucivo sekularni je jos jedan mit. Koliko ih je bilo u ISISu? Pa napad Kobane je predvodio Kurd. Politicki odnosi na bliskom istoku su mnogo komplikovanijo nego sto to na prvi pogled izgleda. Možeš li molim te da napišeš nešto više o Kurdima o ISIS-u i ostalim salafističkim terorističkim grupama, ili da ostaviš link ka nekom korisnom materijalu za čitanje. Ja sam mislio da su tu i ostale operacije ISIS-a u tom periodu predvodili Čečeni iz Gruzije. Edited 7 hours ago by robespierre 1
Nek grmi jako Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) Samo da dodam još nešto nevezano za Kurde, pa neću prekidati više tu interesantnu razmenu o toj temi: gledao sam juče dva neka sadržaja, koja su u tom trenutku imala zajedno dva miliona pregleda; na jednom je bio Lindzi Grejem, a na drugom Džefri Saks. Ne znam sa kim se više ne slažem, a toliko pregleda su nakupili za samo jedan dan... Što je dokaz da bilo koja zapadna intervencija na Bliskom istoku, u Ukrajini, u Africi ili bilo gde u svetu, bez obzira da li je predvodi Tramp, Vramp ili Forest Gamp, ulazi u samom zapadnom tikivu u taj posao od danas pa ubuduće sa jednom vezanom rukom i bez jedne noge, jer će je braniti neokoni ranga Grejema, a napadati ultraizolacionisti poput Saksa. I to je najvažnija karta na koju igraju i ubuduće će igrati svi tlačitelji sveta. Edited 7 hours ago by Nek grmi jako
fancy Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 14 minutes ago, Don Dusko said: Kad bi slusao informer I pola Voxa 🤪 Kao zadnjih X godina: Svet: * nešto se desi 💥 * Srbi: Amerika propada, pajšta ti kažem 🤔 Sveže je samo da je rastom antisemitizma pod brižnim okom sestrinstva islamskog fundamentalizma, zapadnih ekstremnih desničara i levičara plus lokalno u Srbiji temeljno zalivano državnom medijima, dovelo da će sad da propadnu i Amerika i Izrael - pod ruku, dabome 🤡 (Nekad je drugar Amerike u kletvama bila Engleska kad im je proricano da će da budu "Zemlja proleterska" 🔥)
Mina D. Harker Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 14 minutes ago, fancy said: sestrinstva *Bratstva ☝️
Helena Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 28 minutes ago, Don Dusko said: Ali mu nije precena jebena smrtna kazna Helena. Velika razlika. To je bilo 2012. I nisam ni rekla isto nego slično. I zamisli to danas sa Vučićevićem. I nema veze, što da ode iz reprezentacije, zbog jebene himne i krpe sa tri boje.
Nek grmi jako Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) Svi napadi zapadne javnosti na intervenciju SAD u Iranu đuture aboliraju u istoriji i Bajdena i Trampa, kada neko bude pitao: a zašto SAD nisu intervenisale u Ukrajini? Jer ako je intervencija u zemlji ruskih proksija ovako dočekana na krv i nož ogromnog dela zapadne javnosti, kako bi tek bila dočekana intervencije protiv same Rusije? Isto važi i sutra za Tajvan. Pa budući da je već podrška za indirektnu pomoć Ukrajini, dakle bez američkih čizama na terenu i bez američkih raketa koje Amerikanci bacaju na glavu Rusima, toliko polarizovana i mesecima unazad opadajuća, direktna intervencija protiv Rusije bila bi politički samoubilačka. Jer ako ne želimo rat ni tamo gde je on lakši, kao u Iranu, apsurdno je očekivati da ćemo ga želeti tamo gde je on egzistencijalno opasan, dakle protiv Kinorusije. Era lakih, široko podržanih intervencija je završena i Zapad ulazi u svaki novi sukob sa ogromnim teretom kritike javnosti, i to je najjače oružje onih koji žele da ga oslabe. Rusija, Kina, Iran i drugi akteri to koriste jer oni više i ne moraju da pobede na bojnom polju u klasičnom smislu, dovoljno je da produže sukobe koje vode daleko od Zapada, podignu cene, izazovu unutrašnje podele na Zapadu i sačekaju da zapadna javnost odradi sve ostalo za njih. Ovo pišem samo da sutra, kada Trampova narandžasta kosa bude ćarlijala po večnim lovištima, ne bude pitanje: a što niko ne stane na put Kinorusiji i što niko ne brani Tajvan? Edited 6 hours ago by Nek grmi jako
Helena Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Samo je jedan odgovoran za unutanje podele zapada, a bogami i Amerike. Preventivno aboliranje je za mene potpuno nova stvar.
Recommended Posts