Bejn Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Sramota bi me bilo da pomenem sudjenje kada imaš +16, +13 na 5-6 minuta pre kraja i igraš protiv tima koji se raspada. 2
YAO Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, TB Told said: Može da se traži čelendž za situacije u kojima treba da se proveri da li je odbrambeni igrač zauzeo pravilan stav ispred polukruga. Odakle ti ova ideja molim te ? Koliko ljudi ovde ne znaju pravila a gledaju kosarku i kao prate nesto
TB Told Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 minute ago, YAO said: Odakle ti ova ideja molim te ? Koliko ljudi ovde ne znaju pravila a gledaju kosarku i kao prate nesto Iz zvaničnih pravila npr., kad već ne gledaš utakmice. 1
VISOKOLETAC Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 minute ago, Bejn said: Sramota bi me bilo da pomenem sudjenje kada imaš +16, +13 na 5-6 minuta pre kraja i igraš protiv tima koji se raspada. Sto je sramota? Ja sam napisao da smo sami krivi i da smo se sami samoubili, ali ne vidim zasto je sramota istaci nesto sto je odlucilo rezultat na kraju, sa Sasinim greskama i bez. Sudjenje je bilo korektno do te 4 cetvrtine gde su sudije malo potpale i pod uticaj publike, sto je isto tako normalno i mi smo dobili par utakmica na taj nacin. Mislim da treba pricati o tim odlukama, ali ne treba time traziti alibi za izgubljenu utakmicu, vec videti gde smo gresili i pokusati da se to ispravi. 2
YAO Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, TB Told said: Iz zvaničnih pravila npr., kad već ne gledaš utakmice. Samo nastavi da pratis utakmice i uzivas u njima. Svako dobro
VISOKOLETAC Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 5 minutes ago, YAO said: Odakle ti ova ideja molim te ? Koliko ljudi ovde ne znaju pravila a gledaju kosarku i kao prate nesto Evo da ponovim da i vi koji se razumete u kosarku naucite pravila. Sudija Vornik(bivsi sudija i ekspert za sudjenje): "Nažalost po goste, u ovoj situaciji donete su dve pogrešne sudijske odluke. Prvo, u borbi za loptu posle njenog izbijanja, Tajrik Džons zamahuje rukom i udara Kodija Milera-Mekintajera u lice. To je bio prekršaj koji nije dosuđen u korist Crvene zvezde. Zatim Džons snažno kreće ka košu i ostvaruje kontakt sa Dejvontijem Grejemom, koji zauzima ispravnu odbrambenu poziciju, čak i izvan defanzivnog polukruga, ali se uprkos tome dosuđuje blokirajući faul Grejemu", piše Vornik i dodaje: "Umesto da Zvezda dobije loptu uz vođstvo od osam poena i dodatni momentum posle Grejemove legalne odbrane, Džonsu se priznaje koš, a zatim pogađa i dodatno slobodno bacanje, čime smanjuje zaostatak na pet poena (62:67). Takođe se vidi da sudija signalizira kako je Grejem bio unutar defanzivnog polukruga. Nije bio – nalazio se izvan njega – ali to je u ovoj situaciji i nebitno, jer se pravilo defanzivnog polukruga primenjuje samo ako je napadač u vazduhu, što u ovom slučaju Džons nije bio. Još jednom vidimo da sudije Evrolige ne fokusiraju pravilno na odbrambene situacije, zbog čega donose pogrešnu odluku." Pa dodaje( a ovo je ono sto bi mogli da naucite): U toj situaciji, konstatuje Vornik, veliku šansu propustio je Saša Obradović i njegov stručni štab. "Treneri u Evroligi takođe moraju bolje da razumeju pravila – posebno ona koja se odnose na Instant Replay sistem – kao i kada treba, a kada ne treba koristiti čelendž trenera", kaže Vornik i dodaje: "Vraćajući se na pogrešno dosuđen faul Grejemu, trener Obradović mogao je da zatraži čelendž upravo po osnovu pravila defanzivnog polukruga. Postojala je realna mogućnost da bi došlo do promene odluke, jer postoji jasan i nedvosmislen video-dokaz da su sudije u toj situaciji pogrešile." 2
TB Told Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Just now, YAO said: Samo nastavi da pratis utakmice i uzivas u njima. Svako dobro Kad već hoćeš da budeš nadmen prvo pročitaj pravila. https://ftpserver.euroleague.net/general/2025_26_EuroLeague_Bylaws.pdf i to posebno ovaj deo 3.3 The referees are unsure whether the defender is inside or outside the defensive semi-circle for a block/charge foul. The referees will review the footage to determine the following issues only: a) Whether the defender was outside the defensive semi-circle and had not established a legal guarding position. b) If the offensive player led with an unnatural knee, foot, elbow or arm regardless of the location of the defender. c) If the ball left the hand of the shooter prior to the contact.
Hroničar985 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Posle prespavane noci i posle ponovno odgledane trece i cetvrte cetvrtine, da reknem i ja koju... Prvo, stvarno mi nisu jasni ljudi koji, nakon jednog derbi poraza, odmah teraju Sašu. Bukvalno ne verujem sta citam od pojedinih. Do skora smo gledali smestaj za Atinu krajem maja, onda dodje jedan poraz i teramo trenera, ponekad se stvarno zapitam da li uopste i zasluzujemo neki uspeh sa ovakvim navijacima, sve sami strucnjaci. Meni je izuzetno tesko pao poraz, mozda jedan od najtezih (pored poraza u finalu plej ofa u rukometu 93.godine kad je Nedja Jovanovic dao gol u poslednjoj sekundi za izjednacenje), ali to ne znaci da treba da najurimo trenera i da pricamo kako je razocarao, makar sve dobio do kraja. Sad malo o poslednjoj cetvrtini. Stekao sam utisak da odbranu uopste nismo lose igrali, vec su igraci Partizana pogadjali izuzetno teske suteve, gotovo je nerealno sta su sve pogodili. Par napada smo odigrali odlicnu odbranu, maltene nisu znali sta ce sa loptom, nije bilo nikakve ideje i onda na cistu improvizaciju izmisle poene. Misljenja sam da smo mi vise izgubili utakmicu nego sto je Partizan dobio. Sve u svemu, glava gore, daleko od toga da treba da se pale alarmi, ali moracemo dosta bolje u narednom periodu, uz veru da nam se vracaju jos neki igraci iz povreda. 1
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Joj, materijalna povreda pravila igre. Perez će na hlađenje. Piće na moj račun.... Šta pijete?
Taki Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 minutes ago, Hroničar985 said: Posle prespavane noci i posle ponovno odgledane trece i cetvrte cetvrtine, da reknem i ja koju... Prvo, stvarno mi nisu jasni ljudi koji, nakon jednog derbi poraza, odmah teraju Sašu. Bukvalno ne verujem sta citam od pojedinih. Do skora smo gledali smestaj za Atinu krajem maja, onda dodje jedan poraz i teramo trenera, ponekad se stvarno zapitam da li uopste i zasluzujemo neki uspeh sa ovakvim navijacima, sve sami strucnjaci. Meni je izuzetno tesko pao poraz, mozda jedan od najtezih (pored poraza u finalu plej ofa u rukometu 93.godine kad je Nedja Jovanovic dao gol u poslednjoj sekundi za izjednacenje), ali to ne znaci da treba da najurimo trenera i da pricamo kako je razocarao, makar sve dobio do kraja. Sad malo o poslednjoj cetvrtini. Stekao sam utisak da odbranu uopste nismo lose igrali, vec su igraci Partizana pogadjali izuzetno teske suteve, gotovo je nerealno sta su sve pogodili. Par napada smo odigrali odlicnu odbranu, maltene nisu znali sta ce sa loptom, nije bilo nikakve ideje i onda na cistu improvizaciju izmisle poene. Misljenja sam da smo mi vise izgubili utakmicu nego sto je Partizan dobio. Sve u svemu, glava gore, daleko od toga da treba da se pale alarmi, ali moracemo dosta bolje u narednom periodu, uz veru da nam se vracaju jos neki igraci iz povreda. Svaka cast sto si imao snage pogedati reprizu :)
Don Dusko Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Just now, rodriguez said: Joj, materijalna povreda pravila igre. Perez će na hlađenje. Piće na moj račun.... Šta pijete? Neka su povredili pravila jebem li ga.Svesni smo valjda svi da sudije u EL nisu dorasle zadatku tako ce sledeci put za nas da dosude neke odluke al tada ce nam odgovarati i necemo ovako kaciti na temu. Svestan sam da su negde gresile sudije ovde ali ja ih ne bi uzimao kao alibi. Da smo mi bili pravi i zadrzali recimo 7-8 razlike u tom trenutku da li bi nam smetala noga i zasto ne?
YAO Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Aman....pa sudije su svesne da je Grejm bio van polukruga,nemaju nikakvu dilemu,ali su dosudile faul jel smatraju da je zakasnio u postavljanu. I ne moze da se trazi celendz jel je ovo situacija kao da je faul dosudjen na centru. Mogu gledati snimak ako nisu sigurni da li je bio van ili unutra ali to nije bio predmet odluke. 4
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Boli me kurac za kaznu sudiji. Kako ce nama da nadoknade to? 1 1
VISOKOLETAC Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, YAO said: Aman....pa sudije su svesne da je Grejm bio van polukruga,nemaju nikakvu dilemu,ali su dosudile faul jel smatraju da je zakasnio u postavljanu. I ne moze da se trazi celendz jel je ovo situacija kao da je faul dosudjen na centru. Mogu gledati snimak ako nisu sigurni da li je bio van ili unutra ali to nije bio predmet odluke. Evo da ti ponovim, posto ne odustajes, a i lepo se vidi kako sudija najblizi kameri signalizira rukom da je igrac u polukrugu. Opet citiram suddiju Vorika: Takođe se vidi da sudija signalizira kako je Grejem bio unutar defanzivnog polukruga. Nije bio – nalazio se izvan njega 2
Estrella Roja Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, TB Told said: Može da se traži čelendž za situacije u kojima treba da se proveri da li je odbrambeni igrač zauzeo pravilan stav ispred polukruga. Da li smo mi imali još neki čelendž na raspolaganju u tom trenutku? Znam da timovi imaju 2 po utakmici, jedan smo potrošili kod nesportske Vašingtona na Batleru. Ne sećam se više da li smo tražili neki i u prvom poluvremenu?
TB Told Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 minute ago, Estrella Roja said: Da li smo mi imali još neki čelendž na raspolaganju u tom trenutku? Znam da timovi imaju 2 po utakmici, jedan smo potrošili kod nesportske Vašingtona na Batleru. Ne sećam se više da li smo tražili neki i u prvom poluvremenu? Mislim da jesmo imali, sem tog jednog nije bilo drugog koliko se ja sećam. 1
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 minutes ago, VISOKOLETAC said: Evo da ti ponovim, posto ne odustajes, a i lepo se vidi kako sudija najblizi kameri signalizira rukom da je igrac u polukrugu. Opet citiram suddiju Vorika: Takođe se vidi da sudija signalizira kako je Grejem bio unutar defanzivnog polukruga. Nije bio – nalazio se izvan njega ne vredi, ne razumeš, imamo forumaša koji se bolje razume u pravila nego todd warnick ko ima pretplatu na basket news+ može da vidi sve https://basketnews.com/news-236762-give-me-control-did-referees-decisions-lead-to-zvezdas-loss-to-partizan.html izvinjavam se saletu, ipak sinoć nije bilo samo do njega. 1
Kooineeperk Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Statistika 4/4 (rucno sam je vadio, mozda sam pogresio negde ali ne bi trebalo) Kat - KKP - KKCZ 1p - 5/6 - 1/2 2p - 11/12 - 3/4 3p - 1/5 - 3/9 RD - 6 - 3 RO - 2 - 2 TR - 8 - 5 AS - 7 - 3 ST - 4 - 1 TO - 1 - 5 Mislim da je bespredmetno raspravljati o sudijama kada ti protivnik daje 11 od 12 pokusaja za 2p - gde je tu odbrana? Od toga, 4-5 su bile poludistance. KKP 7 asistencija. Od 5 situacija skokova pod nasim kosem oni su uzeli 2 a mi 3 (onaj poslednji promasaj Miltona za 3p nije imao situaciju za skok jer je bilo pri isteku utakmice). Bukvalno nismo postojali... U napadu gotovo konstantno soliranje sa ispucavanjima za 3p. I onda jos ne pokupis nista od skokova kad promasis, pod njihovim kosem nadskocili su nas 6 prema 2. O cemu onda da pricamo? O sudijama? Da, bio je faul nad Grejemom u napadu. Sudija tvrdi da je pomerao kuk u stranu... noge svakako nije pomerao. Da, presmesan je onaj faul nad Vasingtonom u napadu, cist flop. Ona izgubljena lopta Nvore kad je trazio igranje nogom je cista situacija, noga je tu postojala i on je driblao u nju, a nije igrac Partizana postavio nogu da spreci loptu. To su neke tri situacije koje se pominju. Nista epohalno sto se ne moze svrstati pod "domacinsko sudjenje". Inace je sudjenje bilo sasvim korektno kroz celu utakmicu. Dakle, nema potrebe govoriti o sudjenju kad odigras onakvu 4/4. Izgubili smo i to je to, teraj dalje. Nazad na trening ali ne samo fizicki vec i mentalni - da izvucemo pouke i da nemamo ovakve padove. 4
Урош19 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Argument izgubili smo posle +15 pa ne smemo mi na forumu da se žalimo na suđenje je glupost. Jel onda i kad pobedimo ne treba da komentarišemo očigledne greške sudija? Ovde niko ne piše da je to razlog poraza, jer i nije, već se samo komentarišu te očigledne greške. Druga stvar je kad bi klub pisao neka saopštenja, to bi već bilo ultra glupo. Edited 2 hours ago by Урош19 2
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago "nwora je driblao u nogu", sad mislim da sam pročitao bukvalno sve.
YAO Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, Kooineeperk said: O sudijama? Da, bio je faul nad Grejemom u napadu. Sudija tvrdi da je pomerao kuk u stranu... noge svakako nije pomerao. Hvala sto si ovim divnim ljudima objasnio situaciju o kojoj pricam. Dakle nije sporan polukrug,samim tim ne moze celendz. I to je i receno klupi Zvezde. Pa nisu oni pali sa Marsa da ne iskoriste pravo i traze proveru da je u pitanju polukrug. 3
Kooineeperk Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, rodriguez said: "nwora je driblao u nogu", sad mislim da sam pročitao bukvalno sve. Skupi muda barem da citiras a ne ovako jajarski, "novajlijo". Da, verovao ti ili ne, pravilo igranja nogom ne kaze da mozes bilo kada i bilo kako da pogodis protivnika u nogu i da se to sudi kao igranje nogom. Mora da postoji namera protivnika da spreci to odigravanje svojim pokretom noge, sto ovde nije bio slucaj. Tako su to sudije videle. U najboljem slucaju, ovo moze biti 50:50 situacija, koja je otisla na stranu domacina. 1 1
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 5 minutes ago, Kooineeperk said: Da, verovao ti ili ne, pravilo igranja nogom ne kaze da mozes bilo kada i bilo kako da pogodis protivnika u nogu i da se to sudi kao igranje nogom. Mora da postoji namera protivnika da spreci to odigravanje svojim pokretom noge, sto ovde nije bio slucaj. Tako su to sudije videle. U najboljem slucaju, ovo moze biti 50:50 situacija, koja je otisla na stranu domacina. dobro, izjasnio si se, ne bi te zadržavao sa tvojim daljim dokazivanjem teze da je nwora gađao džonsa u nogu možeš da se baviš tom tezom bez mene komšije su tražile moravac, evo ga moravac Edited 2 hours ago by rodriguez
Kooineeperk Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 7 minutes ago, YAO said: Hvala sto si ovim divnim ljudima objasnio situaciju o kojoj pricam. Dakle nije sporan polukrug,samim tim ne moze celendz. I to je i receno klupi Zvezde. Pa nisu oni pali sa Marsa da ne iskoriste pravo i traze proveru da je u pitanju polukrug. Moja pretpostavka je da su to sudije videle, jer minimalnog pomeranja u stranu jeste bilo, ali svakako po mom licnom misljenju ovo jeste faul u napadu, na vreme se Grejem postavio i nije pomerao noge. Sta je sudija pokazao - nisam 100% siguran. Neko tvrdi da je pokazao polukrug (sto je debilizam i sudija bi morao kod ocnog lekara za to, a i imali bi pravo na challenge onda), ali ja to nisam video da je sudija pokazao, naprotiv, ono sto se vidi na prenosu ne pokazuje to, ali mozda je bilo nesto sto se ne vidi. 1 minute ago, rodriguez said: dobro, ne bi te zadržavao sa tvojim daljim dokazivanjem teze da je nwora gađao džonsa u nogu, možeš da se baviš tom tezom bez mene Drago mi je. Klasican odgovor nekoga ko nema argumente.
Blade Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Bilo je sudijskih gresaka na nasu stetu, ali one nisu glavni uzrok poraza. Glavni uzroci poraza su losi potezi trenera, sto se tice izmena i nekoncentracija igraca u 4. cetvrtini. U tesnu zavrsnicu smo sami sebe doveli - svojim losim potezima i nekoncentracijom. Imali smo na pocetku 4. cetrvrtine lepu prednost. Onda u finisu, imali smo sudijske odluke na svoju stetu. Tipa onaj faul u napadu, koji je sudjen kao faul odbrane, kome nije jasno, svi imate mogucnost da ponovo pogledate, to je skolski primer faula u napadu. Bar onako kako bi objasnili nekome na primeru sta je, ko nikada nije ni igrao, ni gledao kosarku. I u tesnim zavrsnicama, to se desava. Da bi u tesnoj zavrsnici pobedili, potrebno je da budete koncentrisani, da trener pravi prave izmene obrana-napad, da vas sudija ne osteti nekom odlukom, da imate srece u sutevima, da imate srece da protivnik ne bude ili bude manje koncentrisan,...ili vecinu tih stvari. A mi to sinoc nismo imali. Zato smo izgubili. Kada primite 30 poena za cetvrtinu, smesno je da se pitate zasto ste izgubili.
Recommended Posts