Jump to content

End of an era (KKP 2025/26)

Recommended Posts

Posted

Sjećam se jednom, malo poslije rata, konferencija za štampu nakon utakmice Cibona- Partizan. Dule počinje i priča kako su to oduvijek specifične utakmice, pune naboja pogotovo sada nakon gradjanskog rata.

Čuje se dobacivanje nekog od novinara kako to nije bio gradjanski rat, aludirajući, valjda, da je bila agresija. A Dule kakav jeste, iste sekunde odgovara 

-Dobro nakon seljačkog rata.

• Like 4
  • Love 6
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Posted

Darko Rajaković o Duletu

"Duško Vujošević je bio neverovatan čovek i mentor. Radio sam kao trener mlađih kategorija Crvene zvezde, a on je vodio prvi tim Partizana. Kako smo trenirali u istoj dvorani, on bi uvek ukrao malo vremena da bi više mogao da radi sa igračima. Bio je poznat po tome".

Rajaković je od 1999. do 2007. godine radio u mlađim kategorijama Crvene zvezde.
"Ali, iako smo bili na različitim stranama, uvek je bio otvoren, pričao sa mnom i govorio 'Deo mog treninga je i da delim znanje'. To je nešto što sam mnogo cenio".

• Like 7
  • Love 2
  • Thanks 1
Posted

Kad sam cuo njegov glas sa razglasa, stala je knedla u grlu. Kada je krenula pesma od Gabi uz njegovu izjavu, krenula je i moja suza. 

I kao da sam u sekundi ponovo cuo "Skok u napadu, borba bre", kao da sam ponovo video njegov seretski osmeh uz "Vidimo se u Beogradu", kao da sam ponovo doziveo onaj trenutak kada je podigao pesnicu pored zapisnickog u Pioniru dok cekamo potvrdu da smo dobili Barsu.

Hvala ti Dule. I izvini.

• Like 2
  • Love 2
Posted (edited)

A o izvini namerno u drugom postu.

Izvini jer smo dozvolili da se KK Partizan pretvori u Partizan d.o.o. Nema mesta za Duleta u prvom redu, ali ima za spodobe koje ni sinoc, u onakvom trenutku, ne pevaju himnu i ne mogu da podignu Duletovu sliku preko njihovih unakazenih lica. 

Divimo se Duletu i prkosu, a mi gutamo i najvise sto uradimo je kucanje po forumu. Jebes to.

PUSI KURAC OSTOJA, od mene vise ni dinar.

Edited by wrach
  • Like 5
Posted

Upravo ono sto je Beo sublimirao u jednom postu. Nesavrsen covek. Nije bio ni svetac, a postao je maltene bozanstvo. Ne da je nosio tu baklju, nego je bio baklja, goreo, kako je i sam govorio. Nije se lako nositi sa tim, mladim igracima pogotovo i potpuno je prirodno i ljudski da nakon nekih od epizoda bude kriznih trenutaka i njihovog neminovnog menadzmenta, uz ucesce i drugih aktera. 

Pominje da mu se Danilovic nije mesao u posao. To je svakako nama opstepoznato i sigurno je za pohvalu. Zapravo, i da je pokusao, znamo da ne bi mogao, jedan od njih bi morao da ode preko vrata. Medjutim, jednako tako ga je znao ostavljati samog na vetrometini, bez adekvatne podrske, da se sam macuje i rusi vetrenjace. Ovde svakako ne mislim na ispade koji nisu bili za pravdanje i za koje bi bilo neozbiljno i pogresno praviti zaledjinu.

Naposletku, ovaj deo o "poverenju" kod angazovanja igraca ne samo da je slikovit, nego po mom sudu i jako bitan i za neku buducnost. Da, tada nije bilo superbrzog optickog neta i gomile onlajn servisa i platformi za uporedjivanje i analizu igraca. Ono sto jeste esencijalno jeste model, koji i dalje treba da bude osnova - direktna komunikacija sa kolegama, ljudima iz struke, kosarkaskim radnicima i operativcima, a ne puko oslanjanje na menadzere i njihove kombine i cekanje da ti oni uvaljaju nekog iz svoje ergele, sa sve onim utegnut na trapu, garaziran, mekan menjac, salta savrseno, stabilan u krivinama. To se izgubilo i rekao bih da je prica o drugom vremenu i tehnologijama samo izgovor. To sto sada ima vise alata i brze i jednostavnije se dodje do nekog intela, ne znaci da ga ne treba filtrirati i koristiti dodatne alate za odvajanje zita od kukolja. Sustina je suzavanje price na kosarku, na ljude koji se kosarkom bave, koji je poznaju i umeju da ocene, daju savet ili smernicu, a ne na mesetare, trgovce i dilere. Naravno da oni jesu nuzno zlo i nezaobilazan deo su price, ali doci ce na red na kraju, kada i treba. I to kao prosti korektor dila, da se postaraju da zastite najbolje interese svog klijenta. Ni za jotu preko toga.

• Like 5
  • Love 1
Posted (edited)

Divno je, zaista divno, čitati tako nadahnute reči o čoveku kojem je nemoguće ne diviti mu se. Posebno od onih cije srce kuca za klub sa suprotne strane brda. U tom smislu hvala pojedincima na upisima, posebno Chaosu!

Hvala i svima vama na ovom  topicu koji ste pisali i podsetili  me o kakvoj se kosarkaskoj gromadi zaista radi! Tek sad shvatam koliko je ostavio dubok trag u nasoj kosarci.

Jedinstven čovek,  košarkaški fanatik, stvaralac, erudita ( sto licno posebno cenim kod njega) i  najgora nocna mora zvezdasima poslednje 2-3 dekade. 🙂

Iz ociglednog razloga, nikad nisam bio sposoban da ga volim, ali ima moje najdublje postovanje, zahvalnost i divljenje. 

Hvala Dule!

Laka ti crna zemlja.

Edited by Amigdala
  • Like 5
Posted (edited)

Dule je baš bio onaj tip osobe koji se nikome ne uvlači, koji ne želi da mu neko povladjuje, niti želi da bude sazaljevan od bilo koga, a pogotovo ne od širokih narodnih masa.

Kao celina, kao narod mi smo to totalno izgubili, ne samo zbog sekte trenutne, ali stvarno od te 2012g mi živimo životom koji je totalno suprotan Duletovim načelima, životom koji je bliži feudalizmu nego 21-veku.

E zato je on još veći postao kad je otišao sa klupe KKP, a lako je i on mogao da se utopi u bezlicnu masu poznatih sportista, pevača, glumaca koji su se priklonili nepomeniku.

Bio je i buntovnik, bio je neko koga su 90-te sigurno opasno drmale, takodje izrazito edukovana osoba je bio za jednog trenera, psihološki gledano idealan je za mlade ljudi koji imaju poštovanje prema njemu, ali i za vreme u kom je radio( da je danas živ, on nebi mogao da stvori autoritet prema klincu rođenom 2007g, jednostavno daleko je to meksa i drugačija struktura ličnosti nego osobe rođene 80 i početnih 90-tih godina).

Dule je oličenje punk Partizana, oličenje pesme crna ovca društva, takve osobe su trebale doći na vlast nakon 5 oktobra, jedino na taj način bi se promene ukorenile i nebi imali ovo sto trenutno imamo na čelu zemlje.

On je postao drugi otac svim tim mladim osobama, koji jesu imale strah od njega u nekom smislu, ali su uvek znali da se njemu mogu obratiti za bilo šta i da će im on dati važnu životnu poruku u datom trenutku.

Zbog Dule, nisi dočekao promenu satrapa, ali svi smo mi ovde na istom cilju i za taj cilj se borimo dok ga ne ispunimo...

Edited by Tex_Willer
  • Like 6
  • Love 1
Posted

Ovo iznad je srž Duletove karijere koja je u stvari život njegov. Napisah pre neki dan da on se nije oporavio od Genta iako ovaj snimak nisam vodio. I on ovdje ni 10% ne pokazuje koliko mu je teško.

On je sapun držao u ruci samo kada je druge trebao da pere umiva polira...

Kad god je pokušao da sapun zasluženo zgrabi za sebe on mu je isklizao daleko iz ruku..

Posted
12 hours ago, SteveFrancis#3 said:

Naposletku, ovaj deo o "poverenju" kod angazovanja igraca ne samo da je slikovit, nego po mom sudu i jako bitan i za neku buducnost. Da, tada nije bilo superbrzog optickog neta i gomile onlajn servisa i platformi za uporedjivanje i analizu igraca. Ono sto jeste esencijalno jeste model, koji i dalje treba da bude osnova - direktna komunikacija sa kolegama, ljudima iz struke, kosarkaskim radnicima i operativcima, a ne puko oslanjanje na menadzere i njihove kombine i cekanje da ti oni uvaljaju nekog iz svoje ergele, sa sve onim utegnut na trapu, garaziran, mekan menjac, salta savrseno, stabilan u krivinama. To se izgubilo i rekao bih da je prica o drugom vremenu i tehnologijama samo izgovor. To sto sada ima vise alata i brze i jednostavnije se dodje do nekog intela, ne znaci da ga ne treba filtrirati i koristiti dodatne alate za odvajanje zita od kukolja. Sustina je suzavanje price na kosarku, na ljude koji se kosarkom bave, koji je poznaju i umeju da ocene, daju savet ili smernicu, a ne na mesetare, trgovce i dilere. Naravno da oni jesu nuzno zlo i nezaobilazan deo su price, ali doci ce na red na kraju, kada i treba. I to kao prosti korektor dila, da se postaraju da zastite najbolje interese svog klijenta. Ni za jotu preko toga.

Živimo u doba izobilja, mene ova Tegijeva priča i mnoge druge iz tog doba podsećaju na razne priče iz prošlih vremena van košarke. Ono, nisam imao kolekciju igara na Steam-u i Spotify pretplatu, nego na Trg i kupim kasetu Guano Apes-a, šaltanje CD-ova gejming naslova i uzdanje u opis prodavca i etiketu. Čekaš na MTV, VH1, VIVA da čuješ tu pesmu koju nisi mogao da šazamuješ u javnosti. 

Realno, danas možeš da dobiješ apsolutno sav intel o igraču, sem onog (makar Duletu) najvažnijeg - ljudski opis o čoveku. Reč nekoga kome veruješ, neki njegov opis, pa sve i da isti nije potpuno tačan, imaš neko verovanje da će se to i izgraditi trudom i radom... i onda baš ima smisla ona njegova da može da se pogreši kakav je neko igrač, još lakše kakav će igrač biti, ali kakav je čovek...

Tokom Željkovog mandata ja sam mislio da se on baš uzda u to, najpovezaniji trener u ligi, višedecenijska aktuelnost, poznanstva diljem kontinenta... a onda mi baš nema smisla da dovedemo Džabalebarija, gde se njegov bivši igrač iščuđava da smo ga hteli (Veseli). 

Posted

Zaigrao mi je malo brk kad je Penjaroja dobio tehnicku. Kad vec nisu pobedili, makar to da mu bude omaz.

Lepo smo ga ispratili, utisak i ispred arene i na samoj utakmici je da su to vece svi dosli zbog njega.

Posted

Danas dosta bitan mec za prednost domaceg terena u polufinalu s obzirom da je pre koji dan izbacen konacni sistem u ABA ligi i ostace isti kao i prethodnih sezona, 1/4f i 1/2f na dve, dok ce se finale igrati na tri pobede, nista od F4 koji se spominjao kao mogucnost.

Dzekiri je otputovao sa ekipom, nadam se da je spremniji nego sto je bio u Podgorici.

Posted

Još jednom. nije Karlik igrač da bude osnova uspješnog tima, a posebno nije karakter da bude osnova uspješnog tima. 

Posebno mi se ne sviđa što je ovo još jedan lijen i "siguran" izbor za top 16 ekipu koja će i četvrtu sezonu zaredom da statira u EL i da istoj služi uglavnom da kačenjem snimaka Grobara promoviše samu sebe kao neviđeno popularnu, uspješnu i voljenu. 

Za 4,5 miliona dolara koji se pominju za dvije sezone je moglo da se uradi nešto ambicioznije i da se dovedu dva igrača u punoj snazi koji će jedan drugome da budu i konkurencija i dopuna, recimo mogli su se napasti dvojica od: Jimmy Clark III iz Maccabija (ima ugovor, ali pretpostavljam da bi, kao i svi drugi, rado odselio iz Izraela), Arnas Velička iz Neptunasa, Justin Robinson iz Pariza, Corey Davis iz Chemnitza, plus ostaviti Ćelatesa kao osigurača i lika kojem se, ako ništa drugo, bar vidi da popizdi kad izgubi utakmicu. 

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Kolicina novca na stranu, tj ostavljam prostor moguceg preplacivanja....kad imas igraca poput Karlika, zadrzis igraca poput Karlika. Nema tu mozganja i out of the box floskula. Out of the box neka otpadne na ostale pozicije.

Kolicina novca part 2 - kad se moglo ulupati 2.2 ili koliko na Đubrarija, ulupati 2.25 na Karlika je no brainer.

Posted
2 hours ago, NikadProtivŽelimira said:

Tokom Željkovog mandata ja sam mislio da se on baš uzda u to, najpovezaniji trener u ligi, višedecenijska aktuelnost, poznanstva diljem kontinenta... a onda mi baš nema smisla da dovedemo Džabalebarija, gde se njegov bivši igrač iščuđava da smo ga hteli (Veseli). 

Od samog starta tu ima dosta stvari koje se ne uklapaju. Vracam se ponovo na onaj seminar u Opatiji cini mi se. Izlaganje, intervjui gde se vrlo jasno i nedvosmisleno apostrofira sta se trazi od igraca. Akcenat je na koncentraciji, odgovornoj igri i sposobnosti ucenja u hodu. Nije svako za ozbiljnu kosarku and so on. Pa ipak, pravi se tim sa igracima kao sto su Punter, Aleksa, Smajli, Balsa, Tristan, Kurucs, pa Andjusic... Da ne pominjem ovu poslednju iteraciju i dovodjenje gomile igraca koji tesko mogu i da se nazovu profesionalcima, kamoli inteligentnim radnicima koji maksimalno ozbiljnim pristupom kupe iskustvo i nadgradjuju se u svakoj utakmici. Sta se tu desavalo, je li doslo do promene pristupa i same filosofije negde usput zbog spoljnih faktora, ili su pritisci i kombinacije nasle put u dovoljno velikoj meri da ugroze strukturu, te donele previse trulih kompromisa da bi se stvari mogle na kraju popeglati i leci na svoje... Dosta cudnih, atipicnih stvari. Kao sto si istakao, ako je Dule imao po nekog coveka da mu pokaze prstom ili sapne na uvce, Zeljko ih je imao bar desetostruko toliko. Zasto je sve izgledalo ovako, jos uvek je maglovito i ne sasvim jasno, bez obzira na to sto dobro znamo bar za neka imena da su nametnuta i ugurana u tim na silu.