Jump to content

Recommended Posts

Posted
Just now, Dzep said:

@Papanikolesku što se mene tiče, mora da se pokaže na duže staze, a ne samo da se prenese iz Bona, ubode kvalitetne igrače (doduše ubo ih je 6 do 10 ) i da se pokaže u dužem vremenskom periodu u najkvalitetnijem takmičenju, pa da govorimo o revolucionarnoj promeni i o novom 'sistemu' u evropskoj košarci.

Ja evo ne mislim da će se Pariz ove godine plasirati među 10 (slobodno ovo bukmarkuj pa da vidimo na kraju sezone), šta više, mislim da će im biti jako teško da to urade i u narednoj sezoni, kad Hifi ode, a oni opet budu morali da ubodu igrače koje dovode, ako naravno ne povećaju budžet i ako ne budu išli na suvi kvalitet 

Mislim da smo ovde govorili o (ne)postojanju sistema, a ne revolucionarnoj promeni, za koju bih imao takodje koju rec da kazem, ali su svoj sud o tome dali neki malo relevantniji, pismeniji i kredibilniji ljudi iz struke.

Mene recimo zanima koji sistem postoji, ako uopste postoji po tvom misljenju, u Partizanu? Koja odgovornost postoji, ako postoji, u Partizanu? Gde se ona ogleda, da li time sto Zelimir vice na igrace kad pogrese ili ne ispostuju akciju, kretnje ili neke defanzivne postulate, ili pak, kroz nesto drugo? Da li je Washington bas toliko drugaciji profil od pomenutog Hifija? Ne secam se da sam video Hifija da nakon promasenog polaganja bleji pod kosem dok ostali cepaju 5v4, da brise patike svaki drugi napad dok u isto vreme tapka loptu ili nesto trece.

I last, but not least, da li je Zeljko zapravo taj sistem, i ako jeste, sta ce se desiti kada on ode? Pariz ce izbunariti nekog novog Hifija, dok ce KKP izbunariti đoku (Salica)

Elem, nezahvalno je prognozirati top10 EL, ne mogu ni za svoj klub da prognoziram, izjednaceno je takmicenje. Samo znam da Makabi nece sigurno o/

Posted

Pariz je najbolja priča evropske košarke u poslednjih nekoliko godina (rekao bih od onog Atamanovog Efesa koji je bio mašina jedno 2, 3 sezone). Ne znam kako to može da se ospori. Niko ne kaže da je njihov sistem ultimativno primenljiv jer Real ili PAO sigurno neće igrati na taj način s obzirom da imaju individualno moćne igrače. Stil igre Pariza je upravo i uzrokovan činjenicom da nemaju individualno jake igrače, posebno pod košem. Ako uspeju i bez Shortsa, kao najvažnijeg igrača tog sistema i fasilitatora čitavog koncepta, da naprave plasman u PO - to je po meni ne uspeh već pravi sportski podvig. Jbte njima likovi kao Herrera, Outtara ili Cavalier igraju jake minute, to su igrači kojih bi se navijači naših blizanaca grozili da ih KKP ili KKCZ dovedu u ovom trenutku. 

• Like 9
Posted
14 minutes ago, Chaos Is Me said:

Pariz je najbolja priča evropske košarke u poslednjih nekoliko godina (rekao bih od onog Atamanovog Efesa koji je bio mašina jedno 2, 3 sezone). Ne znam kako to može da se ospori. Niko ne kaže da je njihov sistem ultimativno primenljiv jer Real ili PAO sigurno neće igrati na taj način s obzirom da imaju individualno moćne igrače. Stil igre Pariza je upravo i uzrokovan činjenicom da nemaju individualno jake igrače, posebno pod košem. Ako uspeju i bez Shortsa, kao najvažnijeg igrača tog sistema i fasilitatora čitavog koncepta, da naprave plasman u PO - to je po meni ne uspeh već pravi sportski podvig. Jbte njima likovi kao Herrera, Outtara ili Cavalier igraju jake minute, to su igrači kojih bi se navijači naših blizanaca grozili da ih KKP ili KKCZ dovedu u ovom trenutku. 

Zadojeni Dulovim mlekom, mi smo krvava kolena ekipa, koja ne dobacuje do ovog koncepta

• Like 1
Posted (edited)

@Papanikolesku apsolutno se slažem, ne vidim da ikakav sistem u strogom smislu te reči postoji igde u EL sem možda kod Olimpijakosa, tu se zna, odbrana beton, kontrolisan ritam, uglavnom bez ispucavanja. 

Odgovornost u KKP itekako postoji, ali ni malo nije jednak aršin prema svima, što se vidi golim okom ali se epske gluposti i epske idiotizmi ne tolerišu nikome. Teško mi je da zamislim Hifija kod nas koji uzima step bek iz ćoška, pogađa ivicu table i svi se pravimo kao da se to nije desilo. Instant klupa bi bila kod nas, Olija, Zvezde... Što ne znači da smo mi u pravu, šta više, moguće je da su disciplina i odgovornost prevaziđene u strogom smislu te reči i da, moguće je da je ono što Pariz radi budućnost košarke, ali odbijam da pričam o sistemu dok se na duži vremenski period ne pokaže kao takav, plus sistem bez odgovornosti ne postoji, a tamo jeste vidljivo da neki igrači uopšte nisu sputani bremenom ikakve odgovornosti ni prema lopti a ni saigračima, te im je lakše i da igraju. Takođe, nije ni zanemarljivo da je Pariz ekipa koja praktično počinje od nule, nema neku istoriju niti pritisak te istorije te i mogu da kreiraju nešto novo, hajde ti to uradi u Srbiji, Grčkoj, pa i Španiji, pred navijačima koji su godinama rasli uz drugačiji viziju košarke i gde su očekivanja uvek šampionska?

Edited by Dzep
  • Like 1
Posted
1 hour ago, Arsenije Pesic said:

Što ne isključuje mogućnost da nas opet dovedu do nervnog sloma

Ja se spremam za ovo, ali, jezikom narodnim, otvoren sam za prijatna iznenađenja.

• Like 2
Posted
33 minutes ago, Dzep said:

@Papanikolesku apsolutno se slažem, ne vidim da ikakav sistem u strogom smislu te reči postoji igde u EL sem možda kod Olimpijakosa, tu se zna, odbrana beton, kontrolisan ritam, uglavnom bez ispucavanja. 

Odgovornost u KKP itekako postoji, ali ni malo nije jednak aršin prema svima, što se vidi golim okom ali se epske gluposti i epske idiotizmi ne tolerišu nikome. Teško mi je da zamislim Hifija kod nas koji uzima step bek iz ćoška, pogađa ivicu table i svi se pravimo kao da se to nije desilo. Instant klupa bi bila kod nas, Olija, Zvezde... 

Sistem u KKP ne postoji. Sistem je lova, upumpavanje i pranje državnih/narodnih para. Ne bi ni toga bilo, bar ne u KKP, da nije Želimira, njegovog imena i prezimena i celokupnog hajpa oko njega. Isto važi i za Olimpijakos, samo što su pare iz privatnih džepova dva burazera. Košarkaški sistem, u pravom smislu te reči je Vujošević nekad, Radonjić, ili neki primeri Žalgirisa iz prošlosti. A nešto najbliže tome, je Pariz. Razlika je u različitim trendovima, nekad i sad. Drugačija filozofija košarke, i ništa drugo. 

Odgovornost u KKP takođe ne postoji. Svodi se opet - na Želimira. Koju on odgovornost ima zapravo i na koji način se ona ogledala kroz prethodnih pet godina? Čovek je božanstvo među partizanovcima, i ne samo među nama, a njegove odluke se ne preispituju, nema posledica, nema konsekvenci, nema polaganja računa sistemu. Zašto? Zato što je on sistem. 

Teško ti je da zamisliš kod nas da neko uzme step bek trojku iz ugla, ali nije teško zamisliti Duana da pređe pola i zvekne nerezonsku trojku sa 7,8 metara, kao i taj Hifi. Parkera da protiv Efesa uzme 8 šuteva u nizu i da bude klupiran tek nakon što je ispucao svoju dozu, kod istog tog Željka - koji na konferenciji nakon utakmice kaže parafraziram "Ne mogu ja Parkeru da uzimam njegove šuteve". 

Koja je odgovornost Karlika Jonesa u mismeč situacijama, pravljenju malih faulova, i kada je tačno bio klupiran zbog toga? 

51 minutes ago, Dzep said:

@Papanikolesku Takođe, nije ni zanemarljivo da je Pariz ekipa koja praktično počinje od nule, nema neku istoriju niti pritisak te istorije te i mogu da kreiraju nešto novo, hajde ti to uradi u Srbiji, Grčkoj, pa i Španiji, pred navijačima koji su godinama rasli uz drugačiji viziju košarke i gde su očekivanja uvek šampionska?

Opet ću se zadržati na Obradoviću. Kao čovek koji je idealizovan u svakom mogućem obliku od strane svojih navijača, ima(o) je priliku da radi šta želi, bez nekog preteranog pritiska. Zašto? Zato što mu je sve oprošteno unapred. Ti i ja smo rasli uz drugu filozofiju košarke, a koliko je ta filozofija ista tada (Vujošević) i sada (Obradović)? Mislim, odrasli smo jednako i uz Obradovića, pa samo uporedi šta je tad igrao, a šta sad. Kroz različite "epohe" se usavršavao, prilagođavao, i dalje je jedan od predvodnika moderne košarke, a u njegovoj filozofiji nema krvavokolenašenja. Imao je Gaudloka, Alija, Pantera, a imao je i Slukasa, Dijamantidisa, Spanulisa i Bodirogu. 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
4 minutes ago, Papanikolesku said:

Sistem u KKP ne postoji. Sistem je lova, upumpavanje i pranje državnih/narodnih para. Ne bi ni toga bilo, bar ne u KKP, da nije Želimira, njegovog imena i prezimena i celokupnog hajpa oko njega. Isto važi i za Olimpijakos, samo što su pare iz privatnih džepova dva burazera. Košarkaški sistem, u pravom smislu te reči je Vujošević nekad, Radonjić, ili neki primeri Žalgirisa iz prošlosti. A nešto najbliže tome, je Pariz. Razlika je u različitim trendovima, nekad i sad. Drugačija filozofija košarke, i ništa drugo. 

Odgovornost u KKP takođe ne postoji. Svodi se opet - na Želimira. Koju on odgovornost ima zapravo i na koji način se ona ogledala kroz prethodnih pet godina? Čovek je božanstvo među partizanovcima, i ne samo među nama, a njegove odluke se ne preispituju, nema posledica, nema konsekvenci, nema polaganja računa sistemu. Zašto? Zato što je on sistem. 

Teško ti je da zamisliš kod nas da neko uzme step bek trojku iz ugla, ali nije teško zamisliti Duana da pređe pola i zvekne nerezonsku trojku sa 7,8 metara, kao i taj Hifi. Parkera da protiv Efesa uzme 8 šuteva u nizu i da bude klupiran tek nakon što je ispucao svoju dozu, kod istog tog Željka - koji na konferenciji nakon utakmice kaže parafraziram "Ne mogu ja Parkeru da uzimam njegove šuteve". 

Koja je odgovornost Karlika Jonesa u mismeč situacijama, pravljenju malih faulova, i kada je tačno bio klupiran zbog toga? 

Opet ću se zadržati na Obradoviću. Kao čovek koji je idealizovan u svakom mogućem obliku od strane svojih navijača, ima(o) je priliku da radi šta želi, bez nekog preteranog pritiska. Zašto? Zato što mu je sve oprošteno unapred. Ti i ja smo rasli uz drugu filozofiju košarke, a koliko je ta filozofija ista tada (Vujošević) i sada (Obradović)? Mislim, odrasli smo jednako i uz Obradovića, pa samo uporedi šta je tad igrao, a šta sad. Kroz različite "epohe" se usavršavao, prilagođavao, i dalje je jedan od predvodnika moderne košarke, a u njegovoj filozofiji nema krvavokolenašenja. Imao je Gaudloka, Alija, Pantera, a imao je i Slukasa, Dijamantidisa, Spanulisa i Bodirogu. 

Jebava majku jedan dobar deo navijaca i Zeljku, ali zbog toga sto jeste se sve brzo zaboravi I tera dalje. Svesni smo da nije njega da ni mi ne bismo bili trenutno na ovom nivou.

Apsolutno se slazem da nema nikakvog sistema, vec da je jedan čovek sistem. Identicno onome sto je bilo kada se Dule pitao sve. Jedina razlika je sto za Duletov sistem nije trebalo toliko ulupavanje para, a i rezultati su bili ako mene neko pita mnogo bolji nego sada  kada se finansije uzmu u obzir.

Posted (edited)

@Papanikolesku Tako je, mi smo, kao i obično, gradili ekipu gde svu odgovornost ima trener (sa čime se apsolutno slažem) s tim što taj trener nije bilo ko te je i njega teže pozvati na odgovornost. Ja nisam nezadovoljan njegovim boravkom i rezultatima u Partizanu, ali nisam ni oduševljen, međutim sačekaću trenutak da kad više tu ne bude dam završnu ocenu.

Što se odgovornosti igrača tiče, nijedna koji si naveo nije bila epska glupost, Wash obično ili odmah ili u sledećem napadu popase klupu kad zatupi, a Parkera si morao ranije da izvedeš, međutim nijedan od tih šuteva nije bio put epske težine i gluposti, nije bio air ball, preko tri čoveka dok tri saigrača šire ruke (vidi pod Walker) ili ivica table iz step beka. Na to mislim, neko ima veći, neko manji kredit, ali ko god napravi epsku glupost puši klupu ili odmah ili u sledećem napadu.

Elem, videćemo večeras, nova utakmica nova šansa i za dobre i za loše stvari

Edited by Dzep
Posted

@Coz29

Da, mogu se složiti i da je Vujošević bio "sistem". 

Uz lošije uslove, nepostojanje stabilnosti, resursa i čega sve ne. 

Čim je Vujošević otišao, čitaj: oteran - sistem se urušio kao kula od karata. Pa onda 8 godina tavorenja do dolaska Obradovića. Mislim, već se široko razglabalo na temu, čak i pre neki dan na EL temi, gde je @Eddard poentirao poslednjim upisom. Prihvatili smo to (neki nisu, što je takođe opcija), i teraj dalje. Zato je Pariz kao pojava u evropskoj košarci, osveženje i to što pokušavaju je za poštovanje. Njihov "sistem" je drugačiji i ne zavisi od jednog čoveka, a ni finansije nisu stavka broj 1.

@Dzep

Razumem u principu na šta si ciljao, bez brige. Uglavnom delim tvoje mišljenje što se tiče našeg kluba. Večeras samo pobeda 🤜🏼🤛🏼

• Like 2
Posted

Te godine kada smo bili na f4 bili smo vrv u top5 najmanjih budzeta. Ako se dobro secam pominjala se neka cifra od 3,2m koja je tada bila bas velika za nase uslove. A zasto? Zato sto tada nije bilo para kao danas. Ne pitajte odakle, ali para danas ima. Mozda se on ne moze poistovetiti sa ovim budzetom, ali s obzirom na okolnosti nije velika razlika.

Te godine jeste napravljen vrhunski rezultat, ali nista manji nije onaj koji koji je zavrsen u Madridu. To sto je Dule radio tih godina je neponovljivo, kosarka se promenila.

Posted

Dakle unapred smo upisali pobedu, ali se takođe pribojavamo nekog katabaza scenarija u kom gubimo utakmicu. E sad, ne lezi vraže, taj katabaza scenario ima nivoe - od trojke u poslednjoj sekundi sve do nabijanja stoka razlike.

Počeću da bežim na KKCZ topik, keve mi :lol_2:

Posted
4 hours ago, pendulum said:

Nisi u pravu ali da ne širimo temu na KKP topiku.

Većem broju ljudi možda to izlgeda kao "antisistem" zbog neke "divljiine" koja se dopušta igračima, ali je daleko od toga.

Suština je u maksimalnom ubrzanju igre, linijama kretanja svih igrača, čestim izmenama...zapravo Pariz ima gomilu napadačkih specijala kojima dolaze brzo do lake pozicije za koš. Nema nepotrebnog davljenja lopte i hoblovanja parketa. Jedan, dva bloka, ako ne prođe akcija, završava se napad..i naravno nakon defanzivnog skoka ili koša protivnika trči se odmah u leđa..

Uostalom ovde ima ponešto o tvorcu celog tog sistema, a po netu može da se nađe još gomila analiza.

Ovo je prelijepo 

Posted

Bivša devojka mi pre dve godine kupila onaj stalak za telefon. Tad sam bio iz fazona šta će mi ovo u životu, nemam sedamdeset godina.

Dok za večeras moja firma nije zakazala večeru i tim bilding. 

" Izvini možeš da pomeriš ovu kiselu , e tako tako , hvala hvala , jeste odlična godina za firmu baš lepo da smo se okupili - VIDI DEBILA OVOG KAKO MOŽE PROFESIONALNI KOŠARKAŠ DA NE PRAVI FAUL OVDE " 

• Like 2
  • Ha-ha 8
Posted

Ja sam popio red bul, čisto da bih bio još nervozniji, i spremio 5 piva, kontam da je to taman, dva po poluvremenu i jedno posle utakmice. Sterling kapiten u fantaziju, sve karte na nas

Posted
On 10/16/2025 at 7:44 PM, kojihit said:

Dobijamo Tau Keramiku, nemojte sumnjati

Moram češće da se oglašavam, svi žude za insightima ovakvog znalca

• Love 4