JPM Posted 13 hours ago Author Posted 13 hours ago 1 minute ago, DameTime said: Nema šta da eskalira kad su obe osobe svesne granica. O tome ja i pričam.
Div Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 18 minutes ago, DameTime said: Jer čovek jeste, first & foremost, iracionalno biće. Nije baš, ja svaku glupost koju učinim uspem da racionalizujem. 1 7
Smrtokapa Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 2 minutes ago, JPM said: O tome ja i pričam. Komšinica sipa krv u kafu i mož' se oprostiš od braka. 1
DameTime Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 1 minute ago, Div said: Nije baš, ja svaku glupost koju učinim uspem da racionalizujem. To je samo mehanizam odbrane, nije pravi racio. 5 minutes ago, JPM said: O tome ja i pričam. Pa kako brate, po tvom primeru sa komšinicom, jednom kad uđeš u monogamnu vezu treba izbegavati svaku situaciju sa osobom suprotnog pola, jer sve to bi moglo da eskalira? Takvo distanciranje ima smisla samo ako je u pitanju komšinica koja tebe seksualno privlači i znaš da ti predstavlja iskušenje. Ili te ja nisam dobro razumela.
JPM Posted 13 hours ago Author Posted 13 hours ago Najsigurnije je distancirati se. Ali ako se ne distanciraš treba da budeš svestan svojih postupanja i do čega može dovesti. Čak i ako ima privlačenja. Jedno je prihvatiti da te i druge osobe privlače, što je potpuno prirodno. Nešto sasvim drugo je upustiti se u prevaru jer eto, privlači me. Čovek mora da poštuje granice prihvatljivog ponašanja. Na to sam mislio. Dakle ključ je u tome da si svestan da u teoriji možeš da uradiš svakakve stvari, i da ubiješ. Ali da u prakci, poučen tom svešću, jasno odlučiš da to nećeš da uradiš. To je kontrola emocija, kontrola impulsa. Ne možemo uzeti samo sve što poželimo bez posledica, to je rezon deteta. Ne odraslih ljudi.
Mina D. Harker Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Ovdje rezonujem slično @JPM; nikad komšiju mlađeg od 60.😁 A ove poly varijante - da me manete s to žongliranje. Ko uopšte ima energije za tako nešto?
Clash Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Kad smo kod komšinica ne treba propustit priliku za jedan odvratni, neukusni, svinjskomuškošovinistički vic Spoiler Spoiler -I, kakva je nova komšinica? -Jebo bi je da me žena i deca gledaju i plaču i govore Nemoj tata molim te.
СтелаРоса Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Ja svoju dugogodisnju devojku nisam nikada prevario, niti bio blizu da prevarim. Ali to je pre svega posledica mog nacina zivota koji se svodi na posao, trening, pracenje/igranje sporta i druzenje sa manjim brojem drugova. U takvim okolnostima meni nije tesko biti veran. Ali neki ljudi zive drugacije, mnogo im je aktivniji drustveni zivot, vise se krecu i izlaze po mestima gde mogu zapasti za oko nekome. Iskreno, pojma nemam kako bih se snasao u nekom takvom iskusenju, bez obzira sto ovako hladne glave sam siguran da ne bih napravio neku glupost. Ali kada se covek nadje u toj situaciji verujem da se lako gubi razum.
fancy Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 1 hour ago, DameTime said: Au, drugi put u dva dana se slažem sa tobom i to na osetljivu temu... Pašće sneg usred jula "I recall the actor's advice That nothing happens until it happens twice..." Odvoji 3.5 minuta: 1
NMX Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Ja nikoga ne osuđujem. Živi svoj žviot brate, kako god misliš da treba. Monogamija, poligamija, biraj. Sad se provuklo ovde u par postova pitanje kolega, posla... Mnogo zajebana stvar. Ne pričam svakako iz mog iskustva (you don't shit where you eat bi moralo da piše u Ustavu da se ja pitam) ali nekim malim delom mozga mogu da razumem prevare na poslu. Brate mili, ti praktično sediš pored nekoga duplo više vremena nego što provedeš kući (da kažemo da neko ko radi nine to five potroši samo na posao 9 sati dnevno, rad plus dolazak/odlazak sa posla). Spavanje. I ti onda imaš maksimum od nekih 5 sati da budeš sa osobom koju voliš/sa kojom živiš. To sve pod uslvoima da vam se poslovi gađaju. I evo kod mene u firmi mislim da je već dvokružni sistem. Ja sam HRu predložio (predlog nije prošao, pičke ) da stoji tabela na ulazu, kao ono fudbalsko prvenstvo, ko sa kim i kad igra. I sad zajebanciju na stranu, ti ljudi (posebno ovi mlađi što su juče izašli sa faxa) su jedni na druge osuđeni. I delom ih razumem. Ne opravdavam svakako ali mogu da nađem razuemvanje. Na to dodati eventualna poslovna putovanja (u firmi ih ima dosta), posebno u inostranstvo i onda brakovi/veze budu na baš ozbiljnim ispitima. 1
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 37 minutes ago, JPM said: Najsigurnije je distancirati se. Ali ako se ne distanciraš treba da budeš svestan svojih postupanja i do čega može dovesti. Čak i ako ima privlačenja. Jedno je prihvatiti da te i druge osobe privlače, što je potpuno prirodno. Nešto sasvim drugo je upustiti se u prevaru jer eto, privlači me. Čovek mora da poštuje granice prihvatljivog ponašanja. Na to sam mislio. Dakle ključ je u tome da si svestan da u teoriji možeš da uradiš svakakve stvari, i da ubiješ. Ali da u prakci, poučen tom svešću, jasno odlučiš da to nećeš da uradiš. To je kontrola emocija, kontrola impulsa. Ne možemo uzeti samo sve što poželimo bez posledica, to je rezon deteta. Ne odraslih ljudi. Mislim da je nemoguće potpuno se distancirati od iskušenja, niti to znači kako osoba ima svoje emocije i impulse pod kontrolom. Upravo suprotno, samo ih potiskuje pa kad u nekoj slučajnoj situaciji izbiju na površinu, bude i kuku i lele. Ovo o čemu ti pišeš nije jasna odluka da nešto ne uradiš, već jasna odluka da sebe potpuno izoluješ iz situacija u kojima bi možda, eventualno, pod određenim okolnostima mogao da to nešto uradiš. Što je ok ako tebi odgovara da funkcionišeš na taj način, naravno. Nevezano za tvoju i moju razmenu, što se mene tiče neka svako radi šta hoće i živi kako hoće. 1
JPM Posted 12 hours ago Author Posted 12 hours ago 18 minutes ago, СтелаРоса said: Ja svoju dugogodisnju devojku nisam nikada prevario, niti bio blizu da prevarim. Ali to je pre svega posledica mog nacina zivota koji se svodi na posao, trening, pracenje/igranje sporta i druzenje sa manjim brojem drugova. U takvim okolnostima meni nije tesko biti veran. Ali neki ljudi zive drugacije, mnogo im je aktivniji drustveni zivot, vise se krecu i izlaze po mestima gde mogu zapasti za oko nekome. Iskreno, pojma nemam kako bih se snasao u nekom takvom iskusenju, bez obzira sto ovako hladne glave sam siguran da ne bih napravio neku glupost. Ali kada se covek nadje u toj situaciji verujem da se lako gubi razum. Postoji neko objašnjenje zašto je među glumcima česta prevara. Jer su kao osobe sanjari, skloni romantizaciji, zaljubljive prirode, i koliko god oni svesni da to kratko traje, ta zaljubljenost, ne mogu da se odupru tome. Oni se posle možda i pokaju, ali prošo voz. 4 minutes ago, DameTime said: Upravo suprotno, samo ih potiskuje pa kad u nekoj slučajnoj situaciji izbiju na površinu, bude i kuku i lele. Pa ovo ti upravo i pričam. Onaj koji morališe da to "nikad ne bi mogao da uradi" upravo doživi emotivni kad prevare jer su uradili sve ono što su smatrali za maksimalno sramotno u svojoj glavi. Sa druge strane, onaj koji je svestan da je sposoban za sve, može da donese svesnu odluku da nešto ne uradi. Jer sebe i ne gleda kao neku moralno visoku osobu, već kao čoveka od krvi i mesa, koji greši. Dakle, umesto potiskivanja tipa "ja to nikad ne bih mogao da uradim" kažeš sebi "ja ovo neću da uradim, iako mi se može".
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Nisu glumci nužno sanjari ili romantičniji i zaljubljivije prirode od prosečne osobe, već im je posao izmeštanje iz sopstvenog identiteta u tuđi, kroz likove koje tumače. I onda vrlo lako mogu da se zaljube u partnera na setu + dostupnost i upućenost jednih na druge, što je NMX spomenuo za kolege na poslu generalno. 2
JPM Posted 12 hours ago Author Posted 12 hours ago 10 minutes ago, DameTime said: već im je posao izmeštanje iz sopstvenog identiteta u tuđi, kroz likove koje tumače. I onda vrlo lako mogu da se zaljube u partnera na setu + dostupnost i upućenost jednih na druge Tako je, ja nisam dobro parafrazirao. Lako se pogube iz realnog u svet mašte.
Eddard Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago (edited) 2 hours ago, JPM said: Banalan primer je da racimo ne prihvatiš odlazak kod komšinice nakon koncerta, "na kafu" jer je to jasno situacija koja lako može da eskalira. Wait a second... Šta ćeš ti uopšte a komšinicom na koncertu? Šta, žena ne podnosi Cecu, ali je komšinica, a i ti, obožavate. Jeste, how yes no. Edited 11 hours ago by Eddard 2
JPM Posted 11 hours ago Author Posted 11 hours ago Just now, Eddard said: Wait a second... Šta ćeš ti uopšte a komšinicom na koncertu? Šta, žena ne podnosi JK, ali je komšinica, a i ti, obožavate. Jeste, how yes no. Možeš da se našališ bez vređanja. Molim te bez JK, ni u kojoj varijanti. Šala da, ali JK je uvreda. Hvala na razumevanju.
Dragan Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 3 hours ago, DameTime said: Da se zadovolji seksualni nagon? Da se isprobaju neki fetiši? Ok je to. Moze li se seksualni nagon zadovoljiti ? 3 hours ago, DameTime said: Btw, otvorih ovu knjižicu Polyamory for dummies i kako autor opisuje, mnogi shvate da su za poliamoriju tako što često varaju monogamnog partnera i nisu zadovoljni u tom odnosu. U čemu je onda razlika između poliamorije - ljubavi prema više osoba i pukog zadovoljenja potreba/nagona? U ljubavi ? Vec sama cinjenica da poliamorije nema bez dogovora i iskrenosti je izvestan napredak u odnosu na one koji varaju. Druga je stvar sto vecina ljudi, posebno muskaraca, pod "slobodna ljubav" podrazumevaju "slobodan seks" sa svim negativnim posledicama koje to donosi. Nekada su to bili hipiji, posle njih razni "tantrici" ala Rajnes/Osho. Ko svakih par meseci menja partnera nije shvatio ni t od tantre, ni p od poliamorije. 3 hours ago, DameTime said: Pri čemu ne kažem da poliamorija nije moguća, samo dug je put do ljubavi prema jednoj osobi, a kamoli više njih. To je tako. U principu vazi za svaku izvrsnost/majstorstvo u necemu. Jako je siroka tema i u zavisnosti ko gde stoji stavice se naglasak na jedan, ili drugi aspekt. - moral kao drustvena kategorija (u razlicitim drustvima, razliciti morali; postoji li univerzalni moral i kako bi on izgledao) - uticaj religije na moralne predstave, sa posebnim osvrtom na seksualnost - covekove potrebe i nagoni - psihicki procesi u vezi emocija, misli, seksa, ljubavi - prednosti i mane (individualno i drustveno nametnute) monogamije; funkconalnost ? - eventualne prednosti i mane poliamorije; funkcionalnost ? ... Neko je spomenuo ljubomoru. 1. ja volim partnerku, sto znaci da joj zelim svako dobro 2. ona se zaljubi u nekog drugog i to joj cini dobro 3. ja sam zbog toga nesrecan ? ... Edited 10 hours ago by Dragan
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 39 minutes ago, Eddard said: Evo ispravio sam. Nek @DameTime bude komšinica 😜. Kad si već potegao Cecu, ima njena pesma koja lepo opisuje tematiku ovog topika. Pazi s kime spavaš 😜 35 minutes ago, Eddard said: Vidim ja, čim ti izbegavaš suštinu... 😜 Ako mene pitaš, dao je previše konkretan primer... 🙃 Edited 10 hours ago by DameTime
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 10 minutes ago, Dragan said: Ok je to. Moze li se seksualni nagon zadovoljiti ? Paaa on se kontinuirano zadovoljava. Svakako nije potreba koja se jednom može zadovoljiti. 10 minutes ago, Dragan said: U ljubavi ? Vec sama cinjenica da poliamorije nema bez dogovora i iskrenosti je izvestan napredak u odnosu na one koji varaju. Jeste, samo imam problem što poliamorija ispada umivena prevara. Tj. motiv da se pređe u te tipove odnose nije ljubav kao takva već zadovoljenje seksualnog nagona. To što svi znaju za sve umesto da jedna osoba ne zna za ostale je umiveni deo. Bar po onome što sam videla na početku knjige, nisam se udubljivala. 10 minutes ago, Dragan said: Neko je spomenuo ljubomoru. 1. ja volim partnerku, sto znaci da joj zelim svako dobro 2. ona se zaljubi u nekog drugog i to joj cini dobro 3. ja sam zbog toga nesrecan ? ... Ovo je racionalno i logički, samo emocije nisu racionalne i logičke. Možeš ti istovremeno da želiš partnerki sve najbolje ali i da ti ne bude svejedno što je to najbolje pored druge osobe. Osećaj ljubomore ne mora da bude ljubomorisanje kao kontinuirano stanje niti da pređe u patologiju.
JPM Posted 10 hours ago Author Posted 10 hours ago 19 minutes ago, Eddard said: Vidim ja, čim ti izbegavaš suštinu... 😜 Jebiga, svakako je u celoj konstrukciji JK, Ceca, @DameTime, ova poslednja daleko najmanji problem. Čak i nije problem. Sa prve dve si mene, zakletog metalca, baš usrao. 1
Dragan Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 6 minutes ago, DameTime said: Jeste, samo imam problem što poliamorija ispada umivena prevara. Tj. motiv da se pređe u te tipove odnose nije ljubav kao takva već zadovoljenje seksualnog nagona. To što svi znaju za sve umesto da jedna osoba ne zna za ostale je umiveni deo. ... Otkud to znas ?
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Naravno da ja nisam problem, u toj konstrukciji ili van nje Najbolje rešenje je da žena i komšinica slušaju JK/Cecu i zajedno odu na koncert. A tebe ko jebe (pun intended) 2 minutes ago, Dragan said: Otkud to znas ? Ja ne znam, nego autor knjige kaže: Quote Your reasons for considering polyamory are uniquely yours. And, in my practice as a coach, people generally arrive at my doorstep with a handful of pressing motivations, such as: .... You’re a serial cheater, or a serial failed-monogamist. You’re unhappy with or even ashamed of your relationship history. You don’t know how to break out of repetitive, destructive patterns. You wonder whether monogamy is right for you. ....
Recommended Posts