Nicklord Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 1 hour ago, SteveFrancis#3 said: Naravno da smo licemerni. To je savrseno jasno. Uvek su ljudi iz nase zapadne emigracije najhardkor, najvece Srbende, najveci branitelji Kosova i 'srpskog identiteta i vrednosti'. Iz njihove vizure odlazak na taj isti mrski Zapad koji je zao i koji nas unistava kao narod, pravda se vrlo lagano pragmatikom i matematikom. Kada su ovde ne udju u crkvu ili koji drugi sakralni objekat, zive u potpunosti kontra osnovnih postulata te konfesije kojoj pripadaju, sprdaju se sa popovima i sluzbenicima verskih zajednica, ali su u nekoj Belgiji ili Americi najveci propovednici i cuvari svega tradicionalnog i nacionalnog. Zarobili smo se u nekim konstruktima i fantazmama. Evo bas u koroni i nakon nje je jedan od osnovnih narativa bio 'oce da nam ubiju zajednistvo i bliskost'. Pa gde je, rodjaci, ta bliskost? Ko ovde pomaze kome, ko se za koga zrtvuje, ko odvaja da bi dao drugome, ko obilazi bolesne, slabe, ljude u potrebi... Ovde nema porodice koja se nije uhvatila za vratove zbog podele imovine, nasledja, uziva se u samoj pomisli da si nekoga zajebao, cak i kad nemas neku posebnu korist od toga, ali zato vidimo sebe kao narod svetaca i jaganjaca. Svaka prosecna lokalna protestantska/evangelisticka crkva u najmanjem selu u Holadniji uradi vise da pomogne svojim najugrozenijim pripadnicima za godinu nego sto je SPC kao organizacija uradila za proteklih 20+. Ali zivimo u tim nekim mehuricima, samokreiranim simulacijama. Mi smo izmastali tamo neke svetove, a ubedili sebe da su stvarni i jako rigidno i agresivno ih branimo od svake inkurzije. Ja kad sam dolazio u BG pre neku nedelju i izlazim iz aviona i nekoliko mesta ispred mene starija žena pokušava da siđe niz stepenice sa koferom u ruci i muči se. Iza nje nekoliko devojaka ide zajedno i samo uzmu da se provuku pored nje da siđu brže a žena se i dalje muči, tek onda neki momak koji je bio iza njih samo uzeo kofer i sišao sa njim za 10 sekundi. Bukvalno 2 minuta kasnije jedan glasni gastoz priča "ovo što u Srbiji ima nigde nema, ovak'o zajedništvo, tamo u Pariz niko neće ni da te pogleda ako padneš na ulicu" Pomislio sam jel ovo skeč 😄 1 8
BattleBender Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 hours ago, Estrella Roja said: Imam utisak da je dosta ljudi koji "mrze zapad" licemerno, ubeđuju druge i govore da je zapad loš ali zato čim im se ukaže prva prilika odlaze preko da rade / šalju decu na studije u inostranstvo. Stavovi im se totalno menjaju kada je u pitanju njihov lični interes. Pa srpski oportunizam... 1 hour ago, SteveFrancis#3 said: Ovde nema porodice koja se nije uhvatila za vratove zbog podele imovine, nasledja, uziva se u samoj pomisli da si nekoga zajebao, cak i kad nemas neku posebnu korist od toga, ali zato vidimo sebe kao narod svetaca i jaganjaca. Ovo je mozda najneizostavnija instanca naseg licemerstva. Pre neki dan nisam mogao da se suzdrzim u nekom društvu i pokačio sam se sa devojkom od ortaka. Krenula da prica bas to kako se pomazemo, kako na zapadu toga nema.. Mi se medjusobno drzimo...ne gledamo samo svoje dupe... I ja sam morao da se ubacim sa "Ma važi, nema familije u Srbiji koja se nije pokačila zbog par kvadrata neke preraspodele i međe... ---- Inače pre neki dan sam došao sa poslovnog puta, okupljanje firme iz svih krajeva sveta. Jos vise sam odusevljen ljudima uzivo posle tih 5 dana. Svedjanin ti nudi svoj stan da u njemu prespavas, nudi ti da ides sa njim u drvenoj kabini u ski centru, za 100e noc cela kuca. A cak nije ni njegova, neko od nekog iz familije. I bas smo dosta pricali o životu po zabitima u Svedskoj i kako ne bi preziveli bez medjusobne pomoci. Sa dosta Iraca saradjujem. To sto Srbi misle da su po toplini i bratizmu, to su Irci. Samo kulturniji. Moj menadzer, Englez iz Londona, je od svih osoba iz mojeg okruzenja ispao najveci car nakon dijagnoze. I pored sjajnog stava moje firme, poturao je dodatno svoja ledja da mi olaksa sve. Da bi se sad i zauzeo da dobijem ponudu za relokaciju (Irska/London/Malta). Kod nas te ljudi vise i ne sacekaju kad vezes pertle a idete zajedno trotoarom. Nego piče, ko te jebe... 2
SuperTraktorko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, BattleBender said: Pa srpski oportunizam... Ovo je mozda najneizostavnija instanca naseg licemerstva. Pre neki dan nisam mogao da se suzdrzim u nekom društvu i pokačio sam se sa devojkom od ortaka. Krenula da prica bas to kako se pomazemo, kako na zapadu toga nema.. Mi se medjusobno drzimo...ne gledamo samo svoje dupe... I ja sam morao da se ubacim sa "Ma važi, nema familije u Srbiji koja se nije pokačila zbog par kvadrata neke preraspodele i međe... ---- Inače pre neki dan sam došao sa poslovnog puta, okupljanje firme iz svih krajeva sveta. Jos vise sam odusevljen ljudima uzivo posle tih 5 dana. Svedjanin ti nudi svoj stan da u njemu prespavas, nudi ti da ides sa njim u drvenoj kabini u ski centru, za 100e noc cela kuca. A cak nije ni njegova, neko od nekog iz familije. I bas smo dosta pricali o životu po zabitima u Svedskoj i kako ne bi preziveli bez medjusobne pomoci. Sa dosta Iraca saradjujem. To sto Srbi misle da su po toplini i bratizmu, to su Irci. Samo kulturniji. Moj menadzer, Englez iz Londona, je od svih osoba iz mojeg okruzenja ispao najveci car nakon dijagnoze. I pored sjajnog stava moje firme, poturao je dodatno svoja ledja da mi olaksa sve. Da bi se sad i zauzeo da dobijem ponudu za relokaciju (Irska/London/Malta). Kod nas te ljudi vise i ne sacekaju kad vezes pertle a idete zajedno trotoarom. Nego piče, ko te jebe... Ja prvi ne verujem u lokalnu interpretaciju realnosti gde smo mi jaganjci koje mozes na leba da mazes, ali ne bih romantizovao ni druge. Radim primarno sa Amerikancima, sekundarno sa Kanadjanima i Englezima, svi oni su daleko od altruizma, topline i dobrote. Ljudi se dele na dobre i lose, ne narodi. 2
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 22 minutes ago, SuperTraktorko said: Ja prvi ne verujem u lokalnu interpretaciju realnosti gde smo mi jaganjci koje mozes na leba da mazes, ali ne bih romantizovao ni druge. Radim primarno sa Amerikancima, sekundarno sa Kanadjanima i Englezima, svi oni su daleko od altruizma, topline i dobrote. Ljudi se dele na dobre i lose, ne narodi. Ma naravno, dešavalo mi se da sam jedini koji u prevozu u inostranstvu ustane da sedne neko sa baš malim detetom. Takođe, u Srbiji sam svedočio primerima koji se protežu celim spektrom. Edited 1 hour ago by Barkley#34 Bold
Nicklord Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Skrenusmo sa teme a nije mi bila namera, više sam hteo da ispričam kakav sam doček doživeo 😄 Taj neki bonton, maniri i sitnice na ulici/kafiću/prevozu nisu zaista toliko drugačiji od naroda do naroda (u Evropi makar) - veći je problem to što su BB i SF pričali, taj mentalitet "da komšiji crkne krava" a onda posle kažeš kako se držiš zajednice je nešto što se ne viđa po uređenijim zemljama Evrope često.
Drug Crni Posted 24 minutes ago Posted 24 minutes ago 6 hours ago, Estrella Roja said: Meni je taj pojam mržnje prema zapadu i dalje nejasan. Ljudi u Srbiji govore da mrze zapad a svake godine se iz Srbije iseli 30-50k ljudi. Za poslednjih desetak godina iz Srbije se iselilo oko pola miliona ljudi, većinom upravo na taj omraženi zapad. Imam utisak da je dosta ljudi koji "mrze zapad" licemerno, ubeđuju druge i govore da je zapad loš ali zato čim im se ukaže prva prilika odlaze preko da rade / šalju decu na studije u inostranstvo. Stavovi im se totalno menjaju kada je u pitanju njihov lični interes. "Ajde" što smo licemerni..nego je još to isključivo na sopstvenu štetu Po tome smo jedinstveni. Ima i nekih drugih naroda čiji su pripadnici većinom licemerni, ali to im ide u korist. Mi istrajavamo u ovom štetočinskom dvoličju Plus smo iracionalni..naša mržnja prema Zapadu (koja je tačno opisana ovde) je stoga i iracionalna..itd...
DameTime Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago 1 hour ago, SuperTraktorko said: Ja prvi ne verujem u lokalnu interpretaciju realnosti gde smo mi jaganjci koje mozes na leba da mazes, ali ne bih romantizovao ni druge. ... Ljudi se dele na dobre i lose, ne narodi. Bukvalno ovo. Treba malko više ljudi da baci pogled na istraživanje koje sam paste-ovala na temi All over the world.
Recommended Posts