DameTime Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) 4 hours ago, Helena said: Kad razmišljam u ove sitne sate, ...tri puta po ponovi post Po srpski Svaka čast nenadležnom kako je u minut pogodio kada će da krene nasilje na ulicama. Bože, bože, kao da je znao ko će da izazove to nasilje... No mora mu se odati priznanje da se čvrsto pridržava satnice. Ovo je falilo 6. oktobra 2000. godine, sav sns ološ i bagra koji radi u državnim institucijama mora dobiti otkaz. To uključuje pandure koji su isto tako ćaciji kao i oni koje čuvaju. I ne, ne zanima me što je random pandur na ulici nekom dobacio samo pumpajte - kad je bitno, oni će izvršiti naređenje. Ana Mirković je pre svega predivna osoba, a onda i odlična psihološkinja i komunikološkinja. Jedna od najzaslužnijih (u javnom prostoru) što i nakon 7 meseci borbe još uvek gori plamen nade i vere. Uvek podseća na važne stvari. Joj, kako pumpa Irena Edited 9 hours ago by DameTime 2
berti Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Stalno neke paralele sa devedeetim i rušenjem Miloševića.... Devedesetih su u prvim redovima bili i pendreke na svojim telima imali Đinđić, Čeda, Zoran Živković, Vesna Pešić.... Jebeni Draakovic je bio premlacen, pa prebacen na lecenje valjda u Francusku. Juče je morao prvi pendreke da zavrsi na glavi i leđina Ćite, Mikija, Đilasa... Da neko od njih povuce, bude priveden... Da vec danas opozicija vrati kompletno sve mandate. Neka parlament onda mrcina skroz popuni svojim ljudima. Valjda, kazem valjda, bi to nekom bolo oči. Pa onda svakodnevni protesti, apeli Evropi, blokade... Drugacija situacija skroz. Najlakse je kritikovati studente. Ajmo da obrnemo igru, šta bi bilo da se posle novosadske tragedije studenti uopste nisu ukljucili. Jedno veliko ništa. I onda se čuju glasovi da su i oni deo db plana. Ma kako da ne. Naš specijalitet, naša sumanuta potreba da izblatimo i jedino zrnce nade ce nas dokusuriti. Svuda, u svemu iole pozitivnom vidimo neku zaveru. Ima svačega, ali taj db projekat studenti nisu, db projekat sedi u skupštini i svađa se međusobno. 3
Barkley#34 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) U vezi načina građanske neposlušnosti, neplaćanje računa jedan mesec bi možda moglo da bude prihvaćeno od solidnog broja ljudi. Međutim, to opet znači da bi samo jedan mesec (ili dva u ekstremnom slučaju) tim firmama bili smanjeni prihodi jer bismo kasnije nastavili da ih plaćamo kao Željko Samardžić - u oktobru biće u novembru... Dakle, efekat te mere bi bio ograničen. Što se tiče ovoga da nigde nemaju mira, to se ponegde već dešava, doduše na ličnom nivou, kroz ograđivanje od rođaka i prijatelja koji imaju neku korist od pristupa sekti. Sve češće se dešava da ostaju okruženi samo svojim drugarima iz sekte, a pošto znamo iz kog razloga su u sekti i da je često velika svađa oko plena, znam da nekima nije svejedno jer im se smanjuje mreža kontakata i podrške, socijalni bafer. Naravno, oni moćniji, čak i na lokalu su još uvek zaštićeniji jer imaju keša i moći ali ima tu i doze straha. Edited 8 hours ago by Barkley#34 Slova 1
Perkos2 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Steže se obruč oko psihopate, pružaće on neki otpor a pašće kad spasoje da zeleno svetlo. Ni jedna "revolucija" nije idealna, nije bio idealan ni 5 oktobar( da ne podsećam ko je tu sve imao ulogu) ali je makar dao priliku da se nešto promeni, zašto i kako to nije potpuno uspelo je posebna priča. No za Srbiju i njene građane je jedna stvar trenunto prioritet a to je svrgavanje i hapšenje ovog psihipate i njegovih pomagača. Sve drugo je pogubno.
NMX Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Verovatno poslednja stvar koju opozicija sme da uradi (sto je sasvim sigurno garant da ce ovako sakati i uraditi) je da vrati mandate u skupstini. I da tako psihopati digne vecinu na 2/3, dovoljnu za promenu ustava i nacina izbora predsednika. I onda ce da prebaci izbore za predsednika u parlament (odluku skupstine o promeni ustava mora da potvrde gradjani na referendumu ali prostom vecinom, to ce sekta da ozbebedi). I neces imati predsednicke 2027. Ili jos gore da promeni ustav pa da moze da se kandiduje i treci put. 4
freethrow Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Upravo ovo što priča @berti. Bio sam juče, video i neke drage prijatelje koji su ranije bili na ovom forumu, video poznanike, zapalio malo ranije kući. Ljudi ima, nadrkani su, spremniji su na neki stepen neugodnosti više nego prethodnih godina (ne mislim baš na otvoreno šibanje sa policijom, to niko normalan nije, ali manji je strah od suzavca, od sličnih stvari). Politička artikulisanost ili makar podrška ovim protestima je apsolutno nikakva i među ljudima se jedino vodi rasprava o tome da li je opozicija baš cela pokrivena od strane SNSa ili su jednostavno nesposobni da deluju u ovakvim okolnostima. Sa druge strane, parlament popunjen Kebarama i Lugarama smo imali već i znam da je meni tada to delovalo kao dobra ideja. A dobili smo tačno ništa, onaj meme see nobody gives a fuck, EU se nije uzbudila, SAD se nije uzbudila, a to je bilo pre ove narandžaste pošasti u Beloj Kući. Verujem da je 90% EU političara, diplomata, i uopšte činovnika koji imaju nekakvog posla sa Srbijom a) potpuno ravnodušno i b) hoće da završe to što imaju sa Srbijom pa da pale dalje, bio to Expo, bio to Rio Tinto, bilo to nešto što nije za naslovnice. Nema tu neke, a verovatno nikakve pomoći, ma koliko nama Joveva i još par likova bili gotivni i simpatični. Da li stranke kao takve imaju uopšte pravo da egzistiraju kao samostalne jedinke u nekakvom političkom ekosistemu danas? Ovde ima isto raznih mišljenja - da bi gašenje stranaka i njihovo utapanje u jedan jedinstveni studentsko-profesorski front ugrozilo osnove demokratije i pluralizma u zemlji. Kakve demokratije i pluralizma? Kompromisno rešenje bi bio odlazak vrhova stranaka i ukrupnjavanje u najviše dve grupacije. ALi jasno je da nema ništa ni od toga. Ma kako neintuitivno delovalo, ma kako delovalo kontra zdravom razumu u Srbiji, zemlji realno neobrazovanog i nepismenog sveta, jedino rešenje koje mi deluje manje neizvodljivo od ostalih, ne nužno i realno, je neko koje se bazira na direktnim demokratskim procedurama, na originalnim Plenumima, na građanskim plenumima, ali potpomognuto nekakvim digitalnim sistemom. Koordinisana građanska aktivnost. Borba protiv aktivnih planova vlasti koji se kose sa interesima opšteg dobra. Konkretne, partizanske akcije, gandijevske blokade precizno određenih ciljeva. Bojim se da kako vreme prolazi, klizimo u jednu fazu nazovimo je cyberLukašenko, u kojoj vlast koristi snažne veze sa KKP pre svega, ali i sa bivšim SSSR prijateljima, te izraelskom maštovitošću u tehnologijama i PR-u, kako bi nas uvela u jedan potpuno zatvoren obor, jedan svojevrsni PKB u kojem se stoka uzgaja uz subvencije za stanove i bračne parove, boravi u stanovima koji se povremeno sruše i nemaju lifta, onda rade u subvencionisanim firmama, dok oni pametniji kroz akademije lidera napreduju u privatne fakultete koji isto igraju tržišnu utakmicu sa BU i NSU, a kada crknu budu zamenjeni sledećim. Jako je teško ostati optimista, ali metode političke borbe se moraju promeniti. 7
DJ_Vasa Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 8 hours ago, Papanikolesku said: Recimo da mi je pun kurac svih koji bi uradili bolje, pametnije, koji secirate svaki potez i kritikujete, tražite greške, defetišete pa nam jel, tako rušite sneška; i na kraju poentirate sa hvala na svemu, al od vaše priče nema ništa. Jer u vaše vreme su bile vidre, ljudine, mudonje a toga sada nema. Ja sam te lepo zamolio za argumente, a ti opet kmečiš. To nije korisno za diskusiju. A verujem i da si ono što sam do sada pisao pomešao sa stavovima drugih forumaša. Ja nikada nisam pisao kako je nekada bilo ovako ili onako, ali sam nedavno pisao o akcijama koje su bile koliko juče. Brisel i Strazbur su zahtevali mnogo ozbiljnog planiranja, kao što su trase za bicikliste i maratonce, pošto je tu morala da se uzme u obzir konfiguracija terena, raspored naselja gde je moguće organizovati smeštaj, gde ima dovoljno dijaspore za logistiku, dogovor sa vlastima svake zemlje oko policijske pratnje, zakazivanje razgovora i mnogo toga drugog. U još daljoj istoriji beše neki 15. mart, koji je uprkos većem broju učesnika koje je trebalo koordinisati, prošao bolje. Nešto bliža istorija nam je donela i onaj profesorski protest, za koji je pompezno takođe najavljena radikalizacija, ali se završio tihom kapitulacijom. A u praistoriji bejahu i neki protesti Srbije protiv nasilja, čiji učesnici su sada stariji za dve duge godine, a koji su se ugasili sami od sebe. Pošto sam navikao da u poslu gledam isključivo rezultate, a ne neke atmosfere, moralne pobede i ostale gluposti, i ovo gledam na isti način. Broj ispunjenih zahteva je nula, što niko ne može da ospori. Da li bi možda trebalo menjati strategiju? Biću skroman da odgovorim potvrdno. Što se tiče zdravstvenih problema koje spominješ, na forumu imamo medicinskih radnika, pa se možeš njima obratiti ukoliko ti je potreban urolog. 1
DameTime Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Od samog početka je jasno da zahtevi neće biti ispunjeni, jer je to ekvivalent padu ove vlasti (priznali bi sve za šta se terete, a to je čak i za njih previše). Nema to nikakve veze sa strategijom, možemo da dubimo na trepavicama, isto bi bilo.
Papanikolesku Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Reklo bi se da ti konstantno kmečiš uz dabome, neizostavno pametovanje i moralisanje. Kad mi bude potreban savet, pa čak i zdravstvene prirode - najbolje da se obratim tebi, siguran sam da ću dobiti širok spektar informativno-teoretskih saveta šta sam trebao a šta nisam, a sve to uz zahvalnicu na kraju da sam ipak sve sjebao i da tu nema pomoći ukoliko... blabla.
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 2 minutes ago, Papanikolesku said: Reklo bi se da ti konstantno kmečiš uz dabome, neizostavno pametovanje i moralisanje. Kad mi bude potreban savet, pa čak i zdravstvene prirode - najbolje da se obratim tebi, siguran sam da ću dobiti širok spektar informativno-teoretskih saveta šta sam trebao a šta nisam, a sve to uz zahvalnicu na kraju da sam ipak sve sjebao i da tu nema pomoći ukoliko... blabla. Opet nemamo argumente pa se bavimo nebitnim stvarima. Ako te zanimaju moj lik i delo, slobodno otvori temu. A ako te zanima diskusija, izvoli daj argumente. 1
Jakob Aman Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago I to bi bilo to? Studenti proglasili "pobedu", od ponedeljka se vraćaju na fakultete, šaka jada od opozicije ćuti, radikalska bagra seiri, čeka da se još više nafatira od ekspa, pa izbori posle kojih će veliki vodja postati premijer pa ajmo jovo na novo... A možda i nismo za bolje. 1
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 29 minutes ago, DJ_Vasa said: Pošto sam navikao da u poslu gledam isključivo rezultate, a ne neke atmosfere, moralne pobede i ostale gluposti, i ovo gledam na isti način. Isto on pre dva dana: Studenti imaju nekog keca u rukavu, imam osećaj 😁 Sad pošto nije ispalo onako kako ti misliš da treba, udri po studentima, doom&gloom itd. 2 1
Perkos2 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Studenti su možda simpatični velikim igračima ali ništa više od toga a za veliku akciju treba i velika podrška i neko ko će da napravi pogodan trenutak za to. Očito da studenti ne "pune oko" ni zapadu ni rusima i dok je tako jahaće nas psihopata ne samo 4 godine duge. Nažalost on je za velike igrače idealan lik. No mi ne smemo stati i pomiriti se sa tom činjenicom, radi se o našim životima, životu naše dece i moramo pumpati, dinstati, i šta sve ne dok nas ne primete veliki.
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 16 minutes ago, DameTime said: Isto on pre dva dana: Studenti imaju nekog keca u rukavu, imam osećaj 😁 Sad pošto nije ispalo onako kako ti misliš da treba, udri po studentima, doom&gloom itd. Zaista sam mislio da će pozvati na nešto ozbiljno, na neku konkretnu akciju. Rekao sam više puta, a to ću i ponoviti, da im je genijalno što su još odavno rekli da ne razgovaraju sa nenadležnima, što su namerno krenuli sa gađanjem institucija kako bi ogolili suštinu režima, što su fenomenalno organizaovali Brisel i Strazbur, što su obišli mnoga sela i gradove i za kratko vreme učinili više neko kompletna opozicija za trinaest godina, što su pokrenuli zajedništvo Srba i Bošnjaka, ali i ostalih naroda, brže nego što ga je režim godinama razgrađivao, što su pametno organizovali 15. mart i iskoristili onu svinjariju sa zvučnim topom i tome slično. Upravo ovo što sam pomenuo me je i navelo da pomislim da imaju još nekog keca u rukavu. I hajde da vidimo konačno šta znači pojam 'studenti'. U pitanju je heterogeni skup pojedinaca koji imaju indekse, u kome ima različitih političkih i drugih opredeljenja, ali koji je osmislio veoma dobre akcije sa rezultatima koje su nedvosmisleno zadale udarce režimu. Ne znam koji skup tih pojedinaca je osmislio ovo juče, ali to svakako nisu oni koji su uradili sve ono što sam ranije naveo. Edited 7 hours ago by DJ_Vasa
ras kass Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ajde dosta mitova o tom 5. oktobru. Peti oktobar je dosao posle "samo" 13 godina vladavine Milosevica, sankcija, ratova, bede, sirotinje. Lljudi su jedva prezivljavali, na ivici egzistencije. Sistem sile je pukao, jer su i policajci krpili gace, bolela ih zadnjica a i to tek onda kad su im javili da je ovaj pao. Ovako slusajuci ispada da se eto skupili ljudi jedan dan, upali u skupstinu i Milosevic pao. Jes malo sutra. Koliko je peti oktobar bio znacajan toliko danas deluje u suprotnom smeru jer daje ljudima neko misljenje da zbog jednog skupa vlast pada. Ove kornjace u oklopima danas su debelo placene, ne fali njima nista, dupeta su im sita. Toliko o policiji. Evo u Gruziji mesecima i godinama protestvuju u daleko vecim brojevima nego mi ovde, sve sa EU zastavama , svakodnevnim sukobima, hapsenjima, torturom i sl.....i gle cuda vladajuca stranka nije pala jer se eto skupilo par stotina hiljada ljudi. 6
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 23 minutes ago, DJ_Vasa said: Zaista sam mislio da će pozvati na nešto ozbiljno, na neku konkretnu akciju. Dobili smo zeleno svetlo za građansku neposlušnost, očigledno da tumačimo prema sopstvenom nahođenju, u smislu kako svako od nas može konkretno da šteti režimu. Pozvali su nas da se samoorganizujemo. Iako sam i ja za to da smo imali konkretniji plan, ne mogu studenti baš sve da nam nacrtaju i oboje. Soooo, idealna je prilika da povedeš ovu ideju sa neplaćanjem komunalija i sl. Ako se brineš da nisi dovoljno harizmatičan, evo ja ću da ti budem medijska podrška 23 minutes ago, DJ_Vasa said: I hajde da vidimo konačno šta znači pojam 'studenti'. U pitanju je heterogeni skup pojedinaca koji imaju indekse, u kome ima različitih političkih i drugih opredeljenja, ali koji je osmislio veoma dobre akcije sa rezultatima koje su nedvosmisleno zadale udarce režimu. Ne znam koji skup tih pojedinaca je osmislio ovo juče, ali to svakako nisu oni koji su uradili sve ono što sam ranije naveo. Zašto misliš da nisu? Možda ne baš u glavu, ali podsetiću te da svaka akcija mora da prođe sve plenume. A ovaj protest, u ovoj konkretnoj organizaciji i sa ovom tematikom, je očigledno bio izglasan većinom. Svi greše, ne znam odakle ova potreba da se secira svaki potez studenata kao da su nedajbože opozicija političari sa 20 godina iskustva pod pojasom... P.S. Pokazalo se da bojazan o fijasku skupa nije bila opravdana - prema proceni AJS juče nas je bilo 140.000. Poređenja radi, 22.12.2024. nas je na Slaviji bilo 100.000. Ovo je ogromna brojka s obzirom na to da smo već 7 meseci u protestima (znači da nije opalo interesovanje), a i na činjenicu kada je protest organizovan (u jeku godišnjih odmora). Edited 7 hours ago by DameTime dopuna 3
ras kass Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago I dodam za mene je i gradjanska neposlusnost da se ne ide na sportske priredbe , ni na evroligu, ni ligu sampiona, da ne pricam o reprezentaciji. Bas me zabole dal ce Barselona na marakanu ili da li ce Parker da potpise za Partizan. Kapa dole Branku Lazicu, Vanji Marinkovic, Kalinicu i ostalima. Da ne pricam da tek niko ne treba da gleda caci Pixijevu reprezentaciju, gde je vecina njih ionako jelte apoliticna. 7 2
Janne240 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Civilizacijski, sve bi bilo lakse za napaceni narod, da je Kajzer Jozef natego lastis od gaca Marije Terezije *granicu, do Kladova i Prahovo pristanista tada kada je bila vojna i kada se nesto moglo resiti. Ovako...etc.
DJ_Vasa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 12 minutes ago, DameTime said: Dobili smo zeleno svetlo za građansku neposlušnost (očigledno da tumačimo prema sopstvenom nahođenju, u smislu kako svako od nas može konkretno da šteti režimu), pozvali su nas da se samoorganizujemo. Ne mogu studenti baš sve sami ili da nam sve nacrtaju i oboje. Soooo, idealna je prilika da povedeš ovu ideju sa neplaćanjem komunalija i sl. Ako se brineš da nisi dovoljno harizmatičan, evo ja ću da ti budem medijska podrška Od toga nema ništa. Možda oni mogu da se organizuju zajedno po fakultetima, ali organizovanje običnih građana ne ide tako. Razmisli samo koliko je potrebno da ispregovaraš da ti se dostavi neka pošiljka kada nisi kod kuće, da se organizuje obično kafenisanje sa 4-5 ljudi ili proslava godišnjice mature. U životu sam na sastanku kućnog saveta bio samo 2-3 puta, a tu ne možeš da se dogovoriš ni oko farbanja gelendera ispred ulaza koji nema ni dva metra. Slažem se da studenti ne mogu da sve serviraju na tacni, a nisu ni dužni da to urade. Ostaje problem logistike, infrastrukture i organizacije, za koji obični građani nemaju kapaciteta. Možda je to nekada mogao da uradi Proglas, ali je izgleda nestao. Mogle bi to da urade i opozicione stranke, ali im je očigledno lakše da ne mrdaju dupeta. Mislim da bi to najlakše mogli da urade studenti, ali nisu dužni. Do sada su sigurno primetili da ih građani slede i slušaju, pa verujem da bi jedno saopštenje odradilo posao ukoliko to žele. Hajde i da vidimo šta bi konkretno podrazumevala građanska neposlušnost: neplaćanje komunalija, nenošenje lične karte, sakrivanje registarskih tablica ili nešto deseto. Kad se postigne konsenzus, onda se može krenuti u akciju, inače od toga nema 'leba. 23 minutes ago, DameTime said: Zašto misliš da nisu? Možda ne baš u glavu, ali podsetiću te da svaka akcija mora da prođe sve plenume. A ovaj protest, u ovoj konkretnoj organizaciji i sa ovom tematikom, je očigledno bio izglasan većinom. Svi greše, ne znam odakle ova potreba da se secira svaki potez studenata kao da su nedajbože opozicija političari sa 20 godina iskustva pod pojasom... Svaki i svačiji potez podleže kritici, pa i njihov. Ne ulazim u to kako odlučuju, već kako odlučuju, a zaista ne mogu da shvatim kako su od onoga što sam nazvao genijalnim spali na početničku grešku, iako su imali 15. mart za sticanje iskustva. 25 minutes ago, DameTime said: P.S. Pokazalo se da bojazan o fijasku skupa nije bila opravdana - prema proceni AJS juče nas je bilo 140.000. Poređenja radi, 22.12.2024. nas je na Slaviji bilo 100.000. Ovo je ogromna brojka s obzirom na to da smo već 7 meseci u protestima (znači da nije opalo interesovanje), a i na činjenicu kada je protest organizovan (u jeku godišnjih odmora). Nikada nisam rekao da je broj učesnika presudan, već da je nebitan. Evo šta sam napisao u četvrtak: Quote Nebitno je da li će na ulicama biti sto hiljada ili milion ljudi, već kako će se njihovo nezadovoljstvo usmeriti. Ukoliko se pozove na građansku neposlušnost ili na još neke nenasilne korake koji mogu dovesti do pada režima, tada ćemo moći da kažemo da je protest nešto pokrenuo, a ako građani budu delovali u skladu sa tim, onda će se nešto i uraditi. Ostaje da se nezadovoljstvo usmeri, organizuje, kanališe, ili kako već da se izrazim. Ne znam zašto ljudi misle da su brojevi onih na ulici toliko bitni. Onih u Ćacilendu ima samo šaka jada, kartel dovozi učesnike mitinga kao stoku i jedva ih ulovi, spali su na to da direktori javnih preduzeća izigravaju majmune pod onim šatrama, ali imaju iza sebe institucije koje im omogućavaju da luduju koliko hoće. Možeš ti na ulici da stojiš do sutra, ali to neće ništa promeniti, ali ako ne platiš jedan račun za struju, to boli mnogo više jer je džep najosetljiviji deo tela. A neplaćanje računa se može izvesti kako iz sopstvenog stana, tako i sa neke mediteranske plaže.
Beonegro Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Iskreno, ne razumijem zašto Nova, N1, Vreme i još par medija koji (još) nisu pod kontrolom zločinačkog udruženja prenose izjave vučića & Co. Čemu? Znamo da u tome nema ništa normalno ni istinito, znamo i da ima dovoljno njihovih trovačnica da šire krvožednu radikalsku propagandu, šta je razlog? Da meni dižu pritisak? 5 1
Janne240 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 29 minutes ago, ras kass said: I dodam za mene je i gradjanska neposlusnost da se ne ide na sportske priredbe , ni na evroligu, ni ligu sampiona, da ne pricam o reprezentaciji. Bas me zabole dal ce Barselona na marakanu ili da li ce Parker da potpise za Partizan. Kapa dole Branku Lazicu, Vanji Marinkovic, Kalinicu i ostalima. Da ne pricam da tek niko ne treba da gleda caci Pixijevu reprezentaciju, gde je vecina njih ionako jelte apoliticna. to, al pre svega da se fudbal oglasi mrtvim, umrlicom a potom uredno dva po dva, kao nekad za ruke, pred sud i red, zakon uvesti od klubova, lige i takmicenja.
Recommended Posts