Geronimo Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Sto se tice odluke - nista nije uklesano u kamen u smislu da je sve je vrlo promenljivo na npr. nedeljnom nivou, novi razgovori sa studentima su se danas vec desili. Ispitni rokovi ni na koji nacin nisu obuhvaceni za sad... Nadam se najboljem. Ipak, treba biti realan i reci da su studenti u ponedeljak bili izriciti da blokade mora da ostanu, te da im blokade simbolicki izuzetno znace. Tu je i odluka 'svi ili niko' vezana za prekid blokade, kao i nedostatak sluha za bilo kakvu transformaciju blokade. Da je bilo (dosta) vise vremena mozda bih bio optimisticniji. Ovako sam prilicno slomljen, mislim da je prilika za postizanjem resenja koje je dovoljno dobro za sve aktere na strani dobra po ovom pitanju izgubljena. Cak sam toliko negatvan da pre ocekujem neki VISER (VeTeSe za nas starije) scenario administrativne blokade nego da ce brzo doci do preokreta. 5
Smrtokapa Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Nema poente razmišljati sada na ovaj način i kukati nad nekim prosutim mlekom. Nije se desilo i postoji razlog zašto se nije desilo, te ideje nisu bile sazrele. Jbg narod je takav kakav je, studenti kao deo tog naroda su takvi kakvi su, druge nemamo. Ceo pokret je depersonalizovan i decentralizovan i kao što to ima svojih prednosti, ima i svojih mana, a to je sporo donošenje odluka jer treba vremena da većina prihvati određene ideje. To je kao reka koja teče, pomalo je stihijski i teći će tamo gde je najveći nagib i najmanji otpor, pa kuda oteče, to nam je. Sada smo tu gde jesmo, ali i dalje važi isto, da svako mora da doprinese najviše što može. I dalje važi pametniji se organizuje, iskristalizovala se ideja da se gura ka izborima i moramo se pripremati za to. 6 3
McLeod Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Ja ne vidim da su blokade osim simbolicno nesto posebno bitne, pogotovo od trenutka kad studenti formalizuju svoju organizaciju 3
Smrtokapa Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Pa simbolika tu i jeste najbitnija, jer se obustava blokada može tumačiti kao popuštanje pod pritiscima i poraz i onda dovesti do opšte demoralizacije. Ponovo treba vremena da se dovoljno napumpa na drugoj strani kako bi se entuzijazam održao. 1
DJ_Vasa Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Vidim da su studenti FON-a već postavili obaveštenje: https://www.instagram.com/p/DJpXnRCNQRN/ Ovo mi deluje neuviđavno. Koliko sam shvatio vest, 'nastava' se svodi na postavljanje materijala, što tek ispunjava formu, ali studenti ne uzimaju u obzir posledice koje fakulteti mogu da trpe, plus da profesori ne mogu da žive od vazduha. Slažem se sa Mekom 100% jer sada im je bolje da se koncentrišu na ono što sledi. Blokada kao blokada ne znači ništa. Mnogo više znače akcije tipa student u svakom selu, Strazbur, Brisel i slično. 1
Perkos2 Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) I svi treba da to podrže bezuslovno. U suprotnom smo najebali totalno Edited 22 hours ago by Perkos2 5
JohnnyDragon Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Jeste vala, ako stvar propadne, gotovo je sve sa ovim narodom .
Red Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) Не слажем се са мишљењима да блокаде више не значе ништа. Са њима је све ово почело, одржавало се и траје и даље. Све акције које студенти организују све ово време, они и могу да организују и покрећу јер факултети не раде. Како би се организовале шетње и протести у време испитаних рокова или вежби и предавања? Немојте ме схватити погрешно, апсолутно сам свестан у каквој су позицији професори и шта прети универзитету и апсолутно разумем ово што @Geronimo пише, имам и ја те информације и стање заиста није добро, али само кажем да је сада безвезе студентима пребацивати како су они, ето неразумни и неће да прекину блокаде да би све било у реду. Треба сагледати ствари и из њихове перспективе - прекидање блокада без испуњења захтева, или макар избора, би било повлачење и вероватно би имало и доста негативан утицај на људе генерално и развило дефетизам. Edited 22 hours ago by Red 2
DJ_Vasa Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 21 minutes ago, Red said: Не слажем се са мишљењима да блокаде више не значе ништа. Са њима је све ово почело, одржавало се и траје и даље. Све акције које студенти организују све ово време, они и могу да организују и покрећу јер факултети не раде. Како би се организовале шетње и протести у време испитаних рокова или вежби и предавања? Немојте ме схватити погрешно, апсолутно сам свестан у каквој су позицији професори и шта прети универзитету и апсолутно разумем ово што @Geronimo пише, имам и ја те информације и стање заиста није добро, али само кажем да је сада безвезе студентима пребацивати како су они, ето неразумни и неће да прекину блокаде да би све било у реду. Треба сагледати ствари и из њихове перспективе - прекидање блокада без испуњења захтева, или макар избора, би било повлачење и вероватно би имало и доста негативан утицај на људе генерално и развило дефетизам. Ja na to gledam u kontekstu saopštenja studenata koje je ovde dato. Koliko vidim iz vesti, ono što nazivaju nastavu se svodi na postavljanje materijala online, što nije nastava. Od ispita nema ništa jer nije bilo ni nastave. Ovako su samo gurnuli prst u oko profesorima koji su ih podržavali, a nije mi poznato da su se išta pitali. Sledeće što može da im se desi je neko već predvideo, a to je da se smene sadašnji dekani, postave neki lojalisti, pa da im pozovu policiju da ih izbacuje tokom leta, kada će pola ljudi biti na odmoru. Ako hoće da odigraju pametno, mogu da ovo jednostavno ignorišu jer dve PPT prezentacije nisu nastava, da nastave sa akcijama i nikom ništa.
Red Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 11 minutes ago, DJ_Vasa said: Ja na to gledam u kontekstu saopštenja studenata koje je ovde dato. Koliko vidim iz vesti, ono što nazivaju nastavu se svodi na postavljanje materijala online, što nije nastava. Od ispita nema ništa jer nije bilo ni nastave. Ovako su samo gurnuli prst u oko profesorima koji su ih podržavali, a nije mi poznato da su se išta pitali. Sledeće što može da im se desi je neko već predvideo, a to je da se smene sadašnji dekani, postave neki lojalisti, pa da im pozovu policiju da ih izbacuje tokom leta, kada će pola ljudi biti na odmoru. Ako hoće da odigraju pametno, mogu da ovo jednostavno ignorišu jer dve PPT prezentacije nisu nastava, da nastave sa akcijama i nikom ništa. Ма, то наравно, слажем се, него сам коментарисао приче о прекиду блокада. Просто, мислим да није тачно да нису више битне.
Div Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Jasne su, u ovom momentu, pozicije i studenata i NNV po fakultetima, studenti su mnogo invetirali, mnogo postigli, promena taktike bi značila u nekim segmentima kretanje iz početka i privid neuspeha, fakzlteti su u poziciji da brinu, ne samo o platama zaposlenih , nego i opstanku samih fakulteta, jasno je da je Vladi prihvatljivo rešenje da se zatvori Univerzitet a da opstane Vlada, zatvaranje svih naučnih institucija bilo da su deo univerziteta ili ne, za vladu je samo jedna dobra okolnost, šta ima tamo neki doktori nauka da se mešaju u svoj posao, sve može vlada iz konsultaciju sa predsednikom. Srednje i osnovne škole su se vratile "redovnom" radu, malo je informacija ne vidi se više neka koordinacija aktivnosti na višem nivou od pojedinačne škole. Aktivnosti drugih su se od početka, ili ubrzo posle početka protesta, svele na verbalnu podršku, ne mogu da tvrdim zašto, da li su studenti želeli a ostanu jedini organizatori ili drugi nisu želeli ili imali snage da se aktivnije uključe, ili, čak, nisu znali u šta da se uključe, blokadu fakulteta, štrajkove, pobune, proteste za nešto, proteste protiv nečeg. Koordinacija svih koji su za rušenje vlasti, znači i za nove izbore, bilo da su opozicione stranke, profesionalna udruženja, institucije, pojedinci, ne znam na koji način, na čiju inicijativu, verujem da postoje neke kontakti, konsultacije negde van pogleda javnosti, mora se naći minimum akcionog jedinstva bez insistirsnja na apsolutnom jedinstvu, širok fron, jedan zahtev - izbori, onda ponovo pregrupisavanje, ne moraju svi na jednu listu. U redu je pokret bez lidera, ali pokret treba da se širi, da se iznalaze nove metode borbe, da se reaguje na nove okolnosti, ne mogu da o svemu odlučiju svi u svakom momentu. Vlast je uzdrmana, pomalo u panici, ali nije manje opasna, naprotiv, spremni su na sve, možda smo mislili da, ako stanu fakulteti moraće da popuste, međutim, ne mare oni za fakultete, imaju oni diplome i bez fakulteta. Nužno je ići na drugi nivo, blokade, saobraćaja, energetskih pogona, institucija vlasti... na više lokacija istovremeno. 1
Pletilja Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Ako blokade padnu, dzabe smo krecili. Odmazda ce biti strasna, vec jeste. Prezir koji rezim pokazuje prema gradjanima ce se pokazati kao istina o svima nama, nismo dostojni vlasti, drzave. ... Dok razglabamo na mrezama o nepocinstvima rezima, Marija Vasic strajkuje gladju i zedju, njen sin ceka, sta? Da mu majka umre. Bez vode, stradace joj bubrezi za dan, dva a onda i sve ostalo. Marija Vasic je sve sto rezimski ljudi nisu, sve sto bi oni da zatuku. ... A sad o meni: mogla sam da odem ispred zgrade opstinskog suda u mom gradu i tamo duvam u pistaljku, lupam u serpu, sta god, mozda sa transparentom "Sloboda za Mariju"?Policija bi dosla, pokupila me i verrovatno bi me ovaj put poslali u zatvor. Zato sto mi se niko od gradjana ne bi pridruzio a ja bih zavrsila sa stenicama. Mogla sam. A nisam. Zasto? Zato sto nemam sa kim a, boga mi, nemam ni za koga, ovo sto zivi u mojoj palanci nema nameru da ista menja. ... Srbija nece da stane. Ja hocu. Bacam svoje koplje u trnje. Graddjanin u meni je umro. Sad sam samo baba koja umire od stida. 5 1
handys Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 8 hours ago, DJ_Vasa said: Vidim da su studenti FON-a već postavili obaveštenje: https://www.instagram.com/p/DJpXnRCNQRN/ Ovo mi deluje neuviđavno. Koliko sam shvatio vest, 'nastava' se svodi na postavljanje materijala, što tek ispunjava formu, ali studenti ne uzimaju u obzir posledice koje fakulteti mogu da trpe, plus da profesori ne mogu da žive od vazduha. Slažem se sa Mekom 100% jer sada im je bolje da se koncentrišu na ono što sledi. Blokada kao blokada ne znači ništa. Mnogo više znače akcije tipa student u svakom selu, Strazbur, Brisel i slično. Protest = blokada je bilo u početku. To je dalo zamajac drugim vidovima protesta. Štrajkovi, skupovi, zborovi, obilazak manjih mesta. 15. mart je bio istorijska kulminacija i verovatno idealan trenutak da se krene u političke zahteve kao što su izbori. Ali, bolje i sad nego za dva meseca. Podozrevam, a nadam se da nije tako, da su blokade (nekim) studentima pomalo postale i same sebi cilj. Treba znati promeniti traku u voznji bez promene brzine i smera. Ne verujem da će pro forme nastava sprečiti nekog ko je nezadovoljan da izađe na izbore, kad ih bude. Svi i dalje misle isto, na istom su zadatku. Ali, kao što smo ipak odustali od ideje i izvedbe velikog generalnog štrajka, ilk toga da npr. rudari, poljoprivrednici kreću u neke velike akcije, a nastavio se protest i akcije, tako će biti i sa ovim. 2
DJ_Vasa Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 1 hour ago, handys said: Protest = blokada je bilo u početku. To je dalo zamajac drugim vidovima protesta. Štrajkovi, skupovi, zborovi, obilazak manjih mesta. 15. mart je bio istorijska kulminacija i verovatno idealan trenutak da se krene u političke zahteve kao što su izbori. Ali, bolje i sad nego za dva meseca. Podozrevam, a nadam se da nije tako, da su blokade (nekim) studentima pomalo postale i same sebi cilj. Treba znati promeniti traku u voznji bez promene brzine i smera. Ne verujem da će pro forme nastava sprečiti nekog ko je nezadovoljan da izađe na izbore, kad ih bude. Svi i dalje misle isto, na istom su zadatku. Ali, kao što smo ipak odustali od ideje i izvedbe velikog generalnog štrajka, ilk toga da npr. rudari, poljoprivrednici kreću u neke velike akcije, a nastavio se protest i akcije, tako će biti i sa ovim. Studenti su upravo započeli još jednu veoma bitnu akciju, koju smo spomenuli ovde, a koja bi trebalo da dobije veiku pažnju nezavisnih medija i da se na tome radi. U pitanju je provera biračkih spiskova, a vidim da su se već pojavili podaci da npr. u napuštenoj kući od 50 kvadrata ima 17 glasača. Tom deo posla bi i opozicija mogla da doprinese u paralelnoj akciji jer se može podići svest o tome i da su prethodni izbori bili neregularni tamo gde se ispostavi da je bilo velikih malverzacija koje su mogle da utiču na rezultat i da se birači dodatno motivišu. Ovo bi moglo da bude i tema narednih akcija ili da se uključi u postojeće, kao što su razgovori studenata po selima ili neki budući odlazak u inostranstvo. 2
berti Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Neki dan bese rasprava Cvijetina Milivojevica i Krloa. Krlo nije glup i prica ono što mrcina zna. Veli da ne bi on da je na Vucicevom mestu dao izbore jer bi opozicija i studenti odmah rezultate proglasili kao lažne i pozvali bi ljude na ulice koji bi izasli u velikom broju. To je to, to svi i čekamo. Inače, malopre u centar Niša stigla tri velika šlepera. Stiže cirkus. Veceras da se nađe neko uputstvo za prizivanje kiše, neki recept iz Darkvuda...
Son_of_a_gun Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 54 minutes ago, berti said: Veceras da se nađe neko uputstvo za prizivanje kiše, neki recept iz Darkvuda... Odmah dođe. https://www.yr.no/nb/værvarsel/timetabell/2-787657/Serbia/Central Serbia/Nišava/Niš?i=1 1
DJ_Vasa Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 1 hour ago, berti said: Neki dan bese rasprava Cvijetina Milivojevica i Krloa. Krlo nije glup i prica ono što mrcina zna. Veli da ne bi on da je na Vucicevom mestu dao izbore jer bi opozicija i studenti odmah rezultate proglasili kao lažne i pozvali bi ljude na ulice koji bi izasli u velikom broju. To je to, to svi i čekamo. Inače, malopre u centar Niša stigla tri velika šlepera. Stiže cirkus. Veceras da se nađe neko uputstvo za prizivanje kiše, neki recept iz Darkvuda... Upravo video na FB: Ne znam da li ovo znači da se već sprema kajgana, mada znam da se kod vas dobro roštilja. 5
berti Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 1 minute ago, DJ_Vasa said: Upravo video na FB: Ne znam da li ovo znači da se već sprema kajgana, mada znam da se kod vas dobro roštilja. Ljudi su prilicno kivni ovde, jos se to dodatno pojacalo zbog jutrosnjih dogadjaja. Mislim da ce toliki deo centra grada biti opkoljen i blokiran, tako da nece biti mesta odakle bi jajobacac imao domet. Naravno, ne treba zanemariti veliku lucidnost studenata koja ce u sadejstvu sa ogromnim gnevom obicnih ljudi nesto sigurno izroditi. U svakom slucaju, bice zanimljivo. Sa jedne strane bih se rado tamo promuvao da vidim uzivo kako posle dinarskog i moravskog, izgleda novonastali tip čoveka zvani ćaci. Sa druge strane, gde tamo da se motam, da me neko usnimi, pa da ne može Nišava da me opere više. 3
Klotzen Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Blokada je bitna zato što je to ono što vrši pritisak na nepomenika. Njemu je problem kada institucija ne funkcioniše, briga njega ako studenti protestvuju a fakulteti uredno rade. 2
badenac Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago https://n1info.rs/vesti/marija-vasic-prebacena-u-bolnicu-u-beogradu/ 7 1
Volter Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) Korišćen biber sprej na protestu ispred suda u Novom Sadu: Počelo guranje policije i građana (VIDEO) https://www.danas.rs/vesti/drustvo/protest-ispred-suda-u-novom-sadu-spens/ Dok mi pišemo da li su studenti trebali da urade nešto ovako ili onako, oni zajedno sa građanima delaju. Protest je i ispred Palate pravde u Beogradu. Studenti iz Niša su takođe imali akciju. U Kraljevu skoro pa tuča odborinka i obezbeđenja. U narednom periodu biće i šest studentskih protesta. Tako da manimo se sumnji, prigovaranja, pesimizmu, već u akciju. Edited 8 hours ago by Volter 6 1
berti Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Crni dzipovi bg registracija parkirani u centru. Stize ološ
Perkos2 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 50 minutes ago, berti said: Crni dzipovi bg registracija parkirani u centru. Stize ološ Ne dajte se pasjim sinovima
Drug Crni Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago @Pletiljati si poslednja koja treba da umre od stida. Uradila si i verovatno i više nego što si mogla...više od većine nas. Tebi samo naklon uz izvinjenje što mi nismo uradili više.. 7 1
Recommended Posts