Chaos Is Me Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago Nažalost, nisam do sad putovao van Evrope i Bliskog Istoka. Od gradova koji su ostavili najveći utisak na mene izdvajam: Lisabon - miris Afrike u vazduhu, organizovan haos, nehajnost i razbibriga, jedan od lepših geografskih lokaliteta za grad, ne bih da živim tamo nikad mogao da radim u kancelariji ili nosim košulju Bejrut - sudar svetova i civilazacija sa svim krvavim kontrastima koji odatle dolaze, mnogo nesreće u vazduhu na tako lepom mestu, podseća istovremeno i na Pariz i na Damask London - ne naročito lep, dominantno siv, a opet larger than life i svetski old money centar, jedino mesto gde sam se osetio da smo u njemu jednako nebitni npr David Beckham i ja, sve što postoji na svetu je u nekom obliku tu, stara prestonica imperije 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 22 hours ago, McLeod said: Pariz i Rim mi se kolju za prvo mesto na listi najvecih turistickih prevara Jel moze neki prevod za nas sa jeftinijim ulaznicama? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 11 minutes ago, shonke said: Jel moze neki prevod za nas sa jeftinijim ulaznicama? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 18 hours ago, McLeod said: Ili recimo odes u Firencu i uzivas u znamenitostima istog ranga, u mnogo lepsoj atmosferi i nakon toga uzivas u istoj, ako ne boljoj hrani i picu, uzivas u aktivnostima koje volis, sa manje para i stresa. Kako lepšoj atmosferi? U tramvaju ogromnim slovima piše "čuvajte se džeparoša" na ita i na eng jeziku. Gužva ogromna, redovi da se popneš na toranj pored katedrale, redovi da uđeš u katedralu, redovi da uđeš u restoran, popularni pa i lokalni (gde idu mahom lokalci) restorani traže zakazivanje... isto sve kao u Rimu. 😅 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horium Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Lisabon uvek pre Madrida. Madrid je lep, našminkan, čist, odlično mesto za piće i klopu... ali nema polovinu šmeka koju ima Lisabon. Sa druge strane, mislim da je Prag najlepši grad u kojem sam bio, i pored Pariza i St.Petersburga. Stvarno je bajkolik. Jedine njegove mane su naravno turisti (odnosno preteran broj istih) , a i nije me nešto impresionirala klopa. Bled kopija nemačke i poljske kuhinje. Najpotcenjinija prestonica Evrope imho je definitivno Berlin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 9 hours ago Author Share Posted 9 hours ago Bio sam u Firenci tri puta, nikada nije bilo ni blizu kao u Rimu. Dzeparosa ima svuda, ali u Firenci apsolutno nemas utisak da treba posebno da se pazis. Rim, Milano i Venecija su katastrofa po tom pitanju. Tako da imam potpuno drugacije iskustvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Prag je prelep grad, bio sam dva puta a imam utisak da bih mogao da odem još dvadeset dva, ali da, po centru samo turisti bazaju, ne mož' Čeha ni Čehinju da vidiš. Što se klope tiče, opet moj utisak je da se samo treba udaljiti od centra i može dobro da se prođe. Preporuka za Brno, lite verzija Praga sa mnogo manje turista. Što se Firence tiče, mislim da je suvišno reći da je zaista vredi posetiti zbog muzeja i istorije, ali ako je vaša ideja upoznavanja grada pešačenje uzduž i popreko i da se negde napravi pauza i nešto fino pregrize, mislim da je bilo koji drugi grad u Toskani ili Emiliji-Romanji bolji izbor (izuzimajući Pizu, ali tamo morate otići da napravite fotku gde kao držite toranj da ne padne). Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 9 hours ago Author Share Posted 9 hours ago Za Emiliju Romanju se slazem, to sam i naveo, mogao bih 50 puta da odem u taj region i nece biti dovoljno. Svako mesto je lepo. Ne slazem se za pesacenje jer Firenca moze da se obidje peske uzduz i popreko i tako i treba. Bolonja je recimo veca iako mozda ne deluje tako na prvu loptu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 21 hours ago, Helena said: Ja nisam videla Tokio, a želela bih, Njujork, a želela bih, Atlantu, Rio, Peking a bogami ni Pariz...i nikad neću ni videti. I grozim se tog agencijskog turizma. A sto bi isla sa agencijom? Booking.com, rezervises smestaj, kupis karte i ides. Ides u svom aranzmanu, a ne u aranzmanu agencije "8 dana 3 nocenja". Apropo ovih gore Tokio, Njujork, Rio, Peking, Pariz, sve razumem, ali sta je tako specijalno u Atlanti? Sarkofag Martina Lutera Kinga? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 13 minutes ago, Smrtokapa said: Što se Firence tiče, mislim da je suvišno reći da je zaista vredi posetiti zbog muzeja i istorije, ali ako je vaša ideja upoznavanja grada pešačenje uzduž i popreko i da se negde napravi pauza i nešto fino pregrize, mislim da je bilo koji drugi grad u Toskani ili Emiliji-Romanji bolji izbor (izuzimajući Pizu, ali tamo morate otići da napravite fotku gde kao držite toranj da ne padne). Firenca je mala, ja sam bila 7 dana ( februar, uvek tako idem u turisticka mesta) auto smo ostavili na obodu grada i 7 dana samo pesaka uzduz i popreko. a onda sednes u auto pa odes u Pizu, Luku, Voleru, ali se uvece vratis na obod Firence gde ti je i hotel. Ne bih znala kako drugacije da covek vidi sve i svasta. Februar je savrsen mesec za Firencu, Rim, a narocitoi za Veneciju. 2 minutes ago, tomas.hokenberi said: A sto bi isla sa agencijom? Booking.com, rezervises smestaj, kupis karte i ides. Ides u svom aranzmanu, a ne u aranzmanu agencije "8 dana 3 nocenja". Apropo ovih gore Tokio, Njujork, Rio, Peking, Pariz, sve razumem, ali sta je tako specijalno u Atlanti? Sarkofag Martina Lutera Kinga? U Ameriku i Kanadu ides individualno, kupis karte kod nekog avioprevoznika, iznajmis auto i 3-4 nedelje ides kuda i kako hoces. Rezervacije za hotele/motele su besmislene, uvek svuda nadjes mesto za spavanje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 8 hours ago Author Share Posted 8 hours ago Distrikt 1 i Santo Spirito su centar istorijske Firence i tu je 90% znamenitosti. Bukvalno kao siri centar Kragujevca, lagano moze sve da se obidje za dva dana. Moze i za jedan dan da se prepesaci uzduz i popreko, ali bolje je to razbiti na 2-3 ako imas vremena. Firenca je malo cudan grad u tom smislu jer je zrakasto srasla sa manjim mestima bocno i to se i ne smatra za Firencu (valjda), iako od Firence do Pize imas kontinuirano urbanizovano podrucje kojim god putem da ides (Prato, Pistoja, Monte Katini, Luka ili juzno gde imas 20 gradica sraslih u kontinuirano naselje duz puta) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago Atlanta navodno ima najbolje striptiz barove u USA, onaj brat Mdže bi tamo rusvaj napravio. 1 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago On 11/12/2024 at 9:07 AM, McLeod said: Prvo se ne slazem da Beograd sija. Kragujevac je za Beograd metropola. O Novom Sadu da ne pricam. Kragujevac je pre svega univerzitetski centar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 14 minutes ago, McLeod said: Bukvalno kao siri centar Kragujevca, lagano moze sve da se obidje za dva dana. Predlažem da se, u skladu sa naslovom teme, iskustvo posetioca u bilo kom gradu opisuje poređenjem sa odgovarajućim iskustvom u Kragujevcu. Dakle: "Atlanta ima verovatno najbolje striptiz barove u USA, moguće čak i bolje nego u Kragujevcu, onaj brat Mdže bi tamo rusvaj napravio". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 50 minutes ago, Selina said: U Ameriku i Kanadu ides individualno, kupis karte kod nekog avioprevoznika, iznajmis auto i 3-4 nedelje ides kuda i kako hoces. Apropo odlaska bez rezervacije smeštaja ima tu ona sitnica oko viza za državljane Srbije. Ja bih izbegao opciju leta do Meksiko Sitija pa plivanje preko Rio Grande. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 7 hours ago Author Share Posted 7 hours ago Pa trenutno jeste, grad je pun Indijaca. Drugo, ako se aludira na Pravni fakultet, on nikada nije bio najgori po tome ni u gradu, a kamoli u drzavi, samo je nekima na odgovarajucim mestima odgovaralo da se ta afera obznani. Na kraju je apelacioni sud ponistio prvostepenu presudu, proces valjda i dalje traje, apsolutno niko ni u zatvoru. Od Pravnog je gori nazalost Medicinski u Kragujevcu, a ako rangiramo Pravne fakultete, imamo Kosovsku Mitrovicu gde se za Kragujevac diplome zaista kupuju sa vrata i Novi Sad koji je u najboljem slucaju ekvivalent kragujevackom. S tim sto je posle Indeksa kragujevacki Pravni sigurno najcistiji u zemlji u tom pogledu. 7 minutes ago, Smrtokapa said: Predlažem da se, u skladu sa naslovom teme, iskustvo posetioca u bilo kom gradu opisuje poređenjem sa odgovarajućim iskustvom u Kragujevcu. Dakle: "Atlanta ima verovatno najbolje striptiz barove u USA, moguće čak i bolje nego u Kragujevcu, onaj brat Mdže bi tamo rusvaj napravio". Dobro, Kragujevac nema striptiz bar zvanicno, ali ima nezvanicno 100nak striptizeta i ne dolazi se tesko do informacija gde ko kako i koliko. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 58 minutes ago, tomas.hokenberi said: Apropo ovih gore Tokio, Njujork, Rio, Peking, Pariz, sve razumem, ali sta je tako specijalno u Atlanti? Sarkofag Martina Lutera Kinga? Prosjaci koji spavaju po ulicama i podzemnim prolazima. Prodavnice sa resetkama i nalepnicama video surveillance , we prosecute shoplifters. Aerodrom sa kojeg svi moguci letovi kasne, autoputevi koji izgledaju kao parking, a povrh svega prilicno zatucan narod, rekao bih gore nego u Srbiji. Vredi videti. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 8 minutes ago, tomas.hokenberi said: Apropo odlaska bez rezervacije smeštaja ima tu ona sitnica oko viza za državljane Srbije. Ja bih izbegao opciju leta do Meksiko Sitija pa plivanje preko Rio Grande. Al ako te puste unutra onda ne moras da se (h)akas sa rezervacijama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 14 minutes ago, McLeod said: Dobro, Kragujevac nema striptiz bar zvanicno, ali ima nezvanicno 100nak striptizeta i ne dolazi se tesko do informacija gde ko kako i koliko. Pusti na PM za slučaj da svrnem do KG 😉 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 7 hours ago Author Share Posted 7 hours ago 1 minute ago, tomas.hokenberi said: Pusti na PM za slučaj da svrnem do KG 😉 Haha, ako svrnes raspitacu se, jer nije moj tip zabave, ali znam coveka koji zna coveka 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago faro je magična reč Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 1 hour ago, tomas.hokenberi said: A sto bi isla sa agencijom? Booking.com, rezervises smestaj, kupis karte i ides. Ides u svom aranzmanu, a ne u aranzmanu agencije "8 dana 3 nocenja". Apropo ovih gore Tokio, Njujork, Rio, Peking, Pariz, sve razumem, ali sta je tako specijalno u Atlanti? Sarkofag Martina Lutera Kinga? Rekla sam da se grozim agencijskih putovanja. A čuj, bih ja išla svukud, samo se moj novčanik ne slaže sa mnom Atlantu sam trebala da stavim na prvo mesto, zbog Zorana Zbog "Prohujalo sa vihorom", eto. Generalno i volim američki Jug zbog te knjige. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 17 minutes ago, Helena said: Zbog "Prohujalo sa vihorom", eto. Generalno i volim američki Jug zbog te knjige. Životno omiljena knjiga, pročitam je bar jednom godišnje. Da ne pričam kako sam se oduvek maaalčice pronalazila u liku Skarlete... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago To je bio moj prvi susret sa antiheroinom, i pročitala sam tri knjige za tri dana. Nekoliko dana nisam mogla sebi da dođem jer prvi put nisam znala kako će knjiga završiti i ostala sam zaprepaštena kad sam videla da posle hepienda ima JOŠ JEDNO poglavlje koje je potpuno obrnulo priču. Inače, ja o knjizi nisam znala bukvalno ništa, o Mičelovoj još manje i bila sam na salašu u bilo mi je dosadno, pa sam tražila što deblju knjigu Nisam se zamišljala kao Skarlet, više sam se divila gospođi Meriveder Posle sam čitala kako je knjiga pisana 10 godina, od pozadi, kako je uopšte došlo do toga da je napiše i sve one ludosti koje vatreni fanovi rade. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago Sa 13 godina sam plakala zbog takvog kraja i izostanka HEA, danas znam da je bio najrealističniji mogući kraj. Mitchell je jednostavno perfektno oslikala propast američkog juga i vrednosti na kojima je on počivao, sve to upakovano u priču o životu jedne žene pre, tokom i posle Građanskog rata. Prohujalo sa vihorom (inače jedan od najlepših prevoda naslova jednog romana, bukvalno i metaforički je preneo poruku prolaznosti vremena) je najpoznatiji po ljubavnom trouglu, ali zapravo nije (samo) ljubavni roman. I da, Skarlet je bila feministkinja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts