JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, DameTime said: Ako lik od 55 godina želi (još) dece, može da ga... usvoji, recimo? Ne znam da li sam ja luda or what, ali valjda odnos zasnivaš na tome koliko ti partner(ka) odgovara, ne da li može da ti napravi/rodi dete. Potpuno legitimno, ali opet lično pravo izbora čoveka. Ako mu se može da u 55 godina ima ženu od 25 zarad porodice, ako su oboje na istoj talasnoj dužini, zašto da ne? 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Zašto da ne. Samo što to nije naša početna teza - moguće je da muškarac od 55 i žena od 25 budu na istoj talasnoj dužini - već je početna teza da tog muškarca biologija navodi da bude sa mlađom ženom, jer je veća verovatnoća da ima što više dece. I da to u potpunosti objašnjava muško-žensku privlačnost i izbore.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, DameTime said: već je početna teza da tog muškarca biologija navodi da bude sa mlađom ženom, jer je veća verovatnoća da ima što više dece. Ne znam da li je to tako zaista ili nije. Mislim da se i ne može dati baš tačan odgovor, stvar je opet ličnog stava pojedinca. Postoji uverenje da je mlađa žena bolji garant zdravog potomstva, postoje i neke teze o tome da je generika zdravija u mlađim danima, to jest da je najbolji period za rađanje kod žena između 20 i 30 godina. E sad, koliko je to baš tako, pojma nemam, to valjda doktori znaju. Iz ugla razvoja i odgajanja deteta, i to je prilično jasno dokazano, za dete je bolje da je roditelj stariji (zreliji).
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 22 minutes ago, DameTime said: Ne znam da li sam ja luda or what, ali valjda odnos zasnivaš na tome koliko ti partner(ka) odgovara, ne da li može da ti napravi/rodi dete. Pa eto tom hipotetičkom matorcu njegova partnerka odgovara jer može da mu rodi dete (ne mora biti samo to, ali sada izolujemo taj faktor). To nije neka toliko retka pojava, samo je značajno češća u 55-35 nego u 55-25 varijanti npr. Samo je poenta da konkretno taj biološki faktor u izboru postoji i da nije zanemarljiv. Nema veze sa pravdanjem, pravdanje je društveni konstrukt jelte. 5 minutes ago, DameTime said: I da to u potpunosti objašnjava muško-žensku privlačnost i izbore. Ja zaista nisam razumeo da je bilo ko želeo da napravi ovu poentu. Edited 1 hour ago by Smrtokapa 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Smrtokapa said: Pa eto tom hipotetičkom matorcu njegova partnerka odgovara jer može da mu rodi dete (ne mora biti samo to, ali sada izolujemo taj faktor). I to je problem, jer to ukazuje da lik zapravo nije spreman da zasniva porodicu. 2 minutes ago, Smrtokapa said: Ja zaista nisam razumeo da je bilo ko želeo da napravi ovu poentu. Malo si se zbunio, jer: 12 hours ago, goldberg bcd said: Sva privlacnost izmedju polova se ionako objasnjava bioloski - podsvesno, muskarci zele zenu sa kojom bi mogli da imaju sto vise dece (svesno se taj argument ne pojavljuje). Zato bas 20, a ne 30 godina - sa 20 godina zena ima jos 10-15 godina za radjanje, sa 30 jos nekoliko.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 9 minutes ago, JPM said: Iz ugla razvoja i odgajanja deteta, i to je prilično jasno dokazano, za dete je bolje da je roditelj stariji (zreliji). Ne bih se složila (iako nemam djecu) jer briga o djetetu podrazumijeva trčanje za njima, i ostale fizičke aktivnosti koje mlađi roditelji lakše podnose. Da ne govorim o nekom strpljenju i živcima koji se, iz ličnog iskustva, zaista tanje godinama, a neophodni su u roditeljstvu.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, Mina D. Harker said: Ne bih se složila (iako nemam djecu) jer briga o djetetu podrazumijeva trčanje za njima To sam svesno prećutao jer sam totalno najebao i ja i moja kičma. ZA DETE JE BOLJE, ne i za roditelja. 🙂 1
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, DameTime said: I to je problem, jer to ukazuje da lik zapravo nije spreman da zasniva porodicu. Samo za sebe, bez drugih varijabli, ne ukazuje ni na šta. 3 minutes ago, DameTime said: Malo si se zbunio, jer: Nisam se zbunio nego imam pamćenje i koncentraciju zlatne ribice. Pobeglo mi je ovo "sva". To očito nije tačno, ali je ispalo dobro kao hiperbola zarad diskusije.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, JPM said: To sam svesno prećutao jer sam totalno najebao i ja i moja kičma. ZA DETE JE BOLJE, ne i za roditelja. 🙂 Ali što je dobro za roditelja dobro je i za dijete. Ako si u stanju da se igraš sa svojim klincima i ispratiš njihov dnevni ritam (koliko-toliko) to je dobro za obje strane. Mislim, mlađi i jači roditelji imaju veće šanse da isprate djecu do u kasnije faze života...(pišem kao nečije dijete) bar statistički, jelte, jer niko ne zna koliko dugo će živjeti i šta će stići da doživi.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Pa ja jesam u stanju da se igram sa detetom, samo što me više troši. Ali svakako sam stava da je ono što ja detetu prenesem sad, mnogo više nego što sam umeo kao 25-ogodišnji gejmer. Iskreno, nezreli roditelj je opasna stvar. Za dete je katastrofa kada roditelj ne shvata težinu svoje uloge. Neko je, slažem se, bio zreo i sa 20 godina. Ja nisam. 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mnoge stvari čovek vidi tek kad postane odgovoran za neko drugo biće, a posebno za biće koje nikakvu šansu nema samo da se brine o sebi. Tu sam ja uvideo da deca svakako nisu jedina stvar u životu, ali od svega svakako jesu daleko najbitnija, i produhovljenje koje čovek doživi postavši roditelj je nešto što ni jedan drugi doživljaj ni blizu ne donese. Ako nemaš svrhu u životu, roditeljstvo će ti je prosto dati. Ako si bukvalno ništa, možeš biti nečiji otac ili majka. A to je nekad sasvim dovoljno.
fancy Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago 40 minutes ago, DameTime said: Više ciljam na to da obično deliš životne priče kao kontra-tezu u dosta diskusija Ne delim nego napišem (kad imam) i nešto iz ličnog iskustva što je identično onome što radiš i ti... a i većina forumaša. Zato se i ovo gde pišemo zove - forum. 40 minutes ago, DameTime said: a pre neki dan si pisao o trans ženama sa BG asfalta 😄 Čekaj... sada je kao argument u ovoj temi značajno nešto što sam napisao u nekoj drugoj temi? To prenošenje i prozivanje nečije aktivnosti po raznim drugim temama ima i svoje ime. I usput... Pisao sam ne "o trans ženama sa BG asfalta" nego o transicama koje sam lično poznavao jer su godinama radile ispred mog ulaza u Gavrila Principa. Koja god da je bila teza ili kontrateza dao sam isečak svog ličnog iskustva jer je vrlo specifično i pripada jednom vrlo živopisnom delu mog života. Šta se događalo van moje ulice i par poprečnih zaista ne znam, a to što se ona nalazi u Beogradu pa asocijativno pripada "BG asfaltu", e pa jbg, tu sam odrastao i živeo sticajem okolnosti a ne ličnim izborom. Kad sam dobio priliku da napravim lični izbor na tu temu odselio sam se iz kraja.
DameTime Posted 45 minutes ago Posted 45 minutes ago (edited) 12 minutes ago, fancy said: Ne delim nego napišem (kad imam) i nešto iz ličnog iskustva što je identično onome što radiš i ti... a i većina forumaša. Kad kažem deliš ili napišeš, podrazumevam da veoma često na teme o sistemskim problemima odgovaraš individualnim primerima. 12 minutes ago, fancy said: Čekaj... sada je kao argument u ovoj temi značajno nešto što sam napisao u nekoj drugoj temi? To prenošenje i prozivanje nečije aktivnosti po raznim drugim temama ima i svoje ime. Nije uopšte značajno, već pojašnjavam zbog čega sam iskoristila sintagmu beograCki asfalt da bih opisala deo tvog forumskog opusa, na koju si pak reagovao kako sam te pomešala s nekim. Nema potrebe da skačeš i napadaš me, kao ni da pojašnjavaš svoje pisanje na tu temu, jer ga uopšte ne adresiram u negativnom tonu. Što je, usudiću se da kažem, prilično jasno iz mog komentara. Ako kao moderator smatraš da te stalkujem, a i sam si se kroz više tema pozivao na npr. moja pisanja, pošto jelte pišemo na forumu kom svi imamo pristup, a i često razmenjujemo mišljenja - izvoli reportuj moj upis, pa me banuj. Edited 41 minutes ago by DameTime
fancy Posted 28 minutes ago Posted 28 minutes ago 12 minutes ago, DameTime said: ... skačeš i napadaš me, ... 8 minutes ago, DameTime said: izvoli reportuj moj upis, pa me banuj. Samo ti kažem da ne radiš to, u najmanju ruku nije korektno. Kao ni ovo što si napisala na kraju. 9 minutes ago, DameTime said: na teme o sistemskim problemima odgovaraš individualnim primerima. Ljudi u razgovoru jedni s drugima obično to rade. Meni razgovor (a sledstveno i pisanje na forumu) nikad nije bio akademski panel.
Recommended Posts