Guru Posted 15 hours ago Share Posted 15 hours ago 1 hour ago, СтелаРоса said: Medjutim, ono sto bi meni bio prioritet jeste afirmacija nasih mladih domacih igraca. Da liga bude dovoljno kvalitetna da nakon izlaska iz juniora ti igraci mogu dalje da napreduju kroz KLS igrajuci jake utakmice. Vidimo i sami u kom pravcu evropska kosarka ide, ja to zaista ne podrzavam, ali ako je vec tako onda treba prihvatiti da su dva kluba "glavna", sto je i razumno s obzirom na njihov potencijal i navijacku bazu, a da ostali treba da budu razvojni klubovi. Mozemo mi na silu forsirati pricu o ligi u kojoj svi imaju podjednake sanse za titulu, ali aj da se ne lazemo sta bilo ko ima od toga da Aba ili Kls osvoji neki Spartak ili Borac? Ti klubovi treba da budu razvojni, uz neke svoje realne ambicije u vidu odredjenog rezultata u evrokupu ili ostalim evropskim takmicenjima. Da se stvaraju igraci za vecite, i naravno za reprezentaciju. Mladi igrači danas imaju neuporedivo više opcija nego ranije, Amerika je nikada otvorenija za Evropljane, skauting je sve razvijeniji, koledži su počeli da plaćaju klince po nekoliko stotina hiljada dolara, sa nikakvim ili vrlo malo seniorskog iskustva se odlazi direktno u NBA... Nismo mi baš toliko bitni pa da eventualno istupanje srpskih klubova iz ABA i igranje KLS-a utiče na globalne trendove, niti se iko može na silu zadržati u Srbiji kao što je genijalni Alimpije predložio u intervjuu za Mocart ()... Sve te kreativne ideje i teoretisanja su iz nekog prošlog vremena, realnost je da danas ne postoji ni demografski kapacitet da izbacujemo toliko novih, mladih, talentovanih i za seniorsku košarku spremnih igrača kojima će se puniti profesionalni timovi, niti mladi igrači žele da se par sezona kale u domaćim klubovima da bi jednog dana zaigrali za Zvezdu/Partizan, jer uglavnom imaju potpuno druge ciljeve. Meanwhile, jedini čovek koji zapravo ima uspešan razvojni klub i koji izbacuje mlade igrače: Quote Mislim da bi izlazak srpskih klubova iz ABA lige bio najgori potez ikada, bilo bi to pravo košarkaško samoubistvo u ovom trenutku, mladi igrači ne žele da igraju u Srbiji ukoliko im klub nije učesnik regionalnog takmičenja. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 4 hours ago Share Posted 4 hours ago 10 hours ago, Guru said: Meanwhile, jedini čovek koji zapravo ima uspešan razvojni klub i koji izbacuje mlade igrače: Miško? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioKempes Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Nemam neku iluziju da bi mladi igrači procvetali u Srpskoj ligi (kao što ne cvetaju nigde u Evropi trenutno), niti da bi ta liga bila kvalitetnija od ABA. Ali, mislim da ne bi preterano ni zaostajala. A ako ne bi mnogo zaostajala - zašto onda ne bismo igrali svoje nacionalno prvenstvo primarno, kao i sve druge evropske zemlje? A region, ako neki klub ima interesa, mesta u kalendaru i sredstava - neka nastavi da igra, zašto da ne. Što se tiče Miška, logično je da mu odgovara ABA jer u njegovom klubu uvek igra nekoliko igrača iz regiona, što bi se vrv komplikovalo prestankom postojanja te lige. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts