Jump to content

ABA liga 2024/2025. - "Jer nama Bliski istok, nikad nije bio blize"

Recommended Posts

Posted

Mislim da je bio onaj frejm, iza Brauna, gde se videlo da mu lopta gura prste nazad na 0.0. 

Ali da, svakako sramota od kvaliteta snimaka. 

Verovatno je bilo i preko 5 sekundi kod onog izvođenja lopte Dobrića posle. 

Posted
1 hour ago, Dropkick Murphys said:

Verovatno je bilo i preko 5 sekundi kod onog izvođenja lopte Dobrića posle. 

Nije. Gotovo da nije ni zapoceo 5. odrucivanje ruke. A to je jedino bitno. Ne koliko je zaista proslo. 

Posted
9 minutes ago, Chaos Is Me said:

Zaslužena pobeda Budućnosti ali mislim da nemaju šta da traže protiv kompletnog Partizana. Još neće imati ni punu halu na prva 2 meča da na tu frku nešto pokušaju.

Zasto ne bi imali punu halu? Oni su svoju kaznu odradili. 

Posted
1 hour ago, NMX said:

Je l tačan ovaj raspored sa sajta ABA (prva i druga utakmica sad u sredu i petak) ili se open nešto menja?

5. i 7. prve dve pa onda 10. juna treca, 12. ako treba cetvrta... i majstorica 16. juna. Tako je objavio SK.

Sto ce biti nemoguce jer je KLS isto zakazao termina za polufinale, 4. i 6. juna. 

Posted

Tokom cele utakmice sam imao utisak da ce nas dobiti. Cak i kad smo poveli 75-76 sam znao da cemo napraviti neku glupost, a napravili smo 2 za redom. Na kraju zasluzeno iako su se opasno nudili.

Inace mislim da ce ih Partizan prilicno rutinirati. Neutralan sam totalno i uopste me ne zanima ko ce dobiti, ali mi je nerealno da ih Buducnost dobije na 3 dobijene.

• Like 1
Posted
11 minutes ago, fedor said:

Zasto ne bi imali punu halu? Oni su svoju kaznu odradili. 

Ja sam nešto permutovao da su dobili kaznu da 3 utakmice igraju sa smanjenim kapacitetom, a sad vidim da je samo jedna. Moja greška.

• Like 1
Posted
12 minutes ago, Kooineeperk said:

5. i 7. prve dve pa onda 10. juna treca, 12. ako treba cetvrta... i majstorica 16. juna. Tako je objavio SK.

Sto ce biti nemoguce jer je KLS isto zakazao termina za polufinale, 4. i 6. juna. 

Partizan sigurno nece igrati ova dva takmicenja paralelno sto ce znaciti da ce Zvezda cekati deset dana da Partizan zavrsi seriju sa Buducnosti, pa onda jos sest-sedam da se zavrsi serija polufinala kls ili ce kls morati da izbaci Partizan zato sto nece da igra paralelno utakmice sto bi bilo najbolje resenje za sve. Partizan bi zavrsio sezonu finalem abe, Zvezda bi dobila trofej, igraci bi otisli na odmor, a takmicarska kosarka se ne bi igrala u mrtvom julu. 

• Like 1
Posted

Budućnost može da se pošiba sa Grobarima i da to bude čak i zanimljiv duel. Grobari će ove prangijaše spolja moći da brane za razlku od nas samo i Budućnost će se dovoljno pitati da finale bude gledljivo. 

3:1 za Grobare na kraju

Posted

Šanse Budućnosti protiv Partizana u 3 dobijene su možda 10% možda ni toliko. Mogu da dobiju jednu na neki grind. Oni bi i od nas izgubili da se igralo na 3 utakmice. Svakako finale ću konačno da gledam mirno bez cimanja i to će biti osveženje.

• Like 2
Posted (edited)

Ako Buducnost i pobedi, to po meni moze biti samo u majstorici. Bas je nerealno ocekivati nekih 3:1, iako prve dve igraju kuci. Mnogo im je bitno da prvi mec dobiju kako znaju i umeju i kupe sebi luft da u naredne tri utakmice dobiju jednu i vrate seriju u Moracu. Pobedili su vec dva puta Partizan ove sezone, pa ih ne treba potcenjivati, mada je jasno da je sada drugacije jer je Partizanu fokus samo na Aba. Bice zanimljivo videti kako ce Buducnost izgledati sada protiv EL ekipe koja je ipak u dosta boljem raspolozenju nego Zvezda, sa kompletnim rosterom. Ako uspeju i to da pobede i osvoje trofej onda su stvarno dobar tim. Svakako, Partizan je favorit, po meni su sanse 70-30 na strani crno belih.

Edited by СтелаРоса
Posted

I ja sam mislio da je Partizan veliki favorit, ali danas procitah da je Balsa Koprivica napustio tim, a on im je bio drugi najbolji igrac po prosecnom indeksu u ABA ligi (a znamo da indeks nikad ne laze :smiley59:), i najbolji skakac, tako da je to ozbiljan hendikep koji ce biti tesko nadoknadjen :whistling:

• Ha-ha 2
Posted (edited)

Finala do sada u proteklih 11 godina (nakon onog cuvenog F4 2014. godine):

2015. CZV - CED

2016. CZV - MEG

2017. CZV - CED

2018. CZV - BUD

2019. CZV - BUD

2020. nije se igralo

2021. CZV - BUD

2022. CZV - PAR

2023. PAR - CZV

2024. CZV - PAR

2025. BUD - PAR

Par crtica:

- Kao sto se moze videti, CZV je u poslednjih 9 sezona igrala svih 9 finala, u 8 bila sa prednoscu domaceg terena, imaju 7 trofeja.

- Od 2018. u finalu su ucesnici bili samo tri kluba. Po tri puta su se sastajali CZV i BUD, po tri puta CZV i PAR, ovo ce biti prvo finale izmedju BUD i PAR u finalu ABA lige.

- Ekipe sa prednoscu domaceg terena u finalnim serijama su u poslednjoj deceniji bili ekstremno dominantni. Od 9 odigranih serija samo je jednom u finalu slavio tim bez prednosti domaceg terena (BUD protiv CZV 2018.). Dalje, ekipe sa prednoscu domaceg terena su u prethodnih 9 sezona odigrale 21 mec i dobile 20, uz samo jedan poraz. Od 2018. godine u finalima ABA lige vidjena su samo 2 brejka i to na 1. mecu izmedju CZV i BUD 2018. i prosle sezone, na 3. mecu izmedju PAR i CZV.

Dakle, domaci teren je ogromna prednost za svaku ekipu u finalu i ja taj podatak ne bih potcenjivao. Buducnost se do sada nije pokazala kao ekipa koja ume da pobedjuje u neizvesnim zavrsnicama (sve do 3. meca polufinala juce), ali Partizan je tek tokom sezone pokazao da moze da dobija uglavnom meceve koji se zavrsavaju ubedljivo u njihovu korist, kako u EL, tako i u ABA ligi.

Edited by goldberg bcd
Posted

Da bacim jos jednu pricu na temu ABA i KLS. Prica sa severa. Istorijske cinjenice. 

KK Zalgiris, ciji status ovde ide iz krajnosti u krajnost - worshipovan od pojedinaca, omrazen od nekih, svojevremeno je igrao 4-5 takmicenja po sezoni. Litvansku ligu, Litvanski kup, Balticku ligu (pa onda i VTB, nekad i oba) i Evroligu. I tako godinama. 

Sezona 2011/12. 

Litvanska nacionalna liga se igrala kao liga sa 12 klubova - 22 utakmice u ligi, svako sa svakim, top2 dirketno u polufinale, naredna 4 startuju iz cetvrtfinala i igraju na 2 dobijene, polufinale se igralo kao 2 utakmice na kos razliku i finale na 3 dobijene. Igralo se od Oktobra do Januara. Osvojili titulu.

Balticka liga se igrala tako sto su 14 top timova iz regiona igrali tako sto 11 njih igraju ligu, pa se onda ukljucuju Zalgiris, Riga i Rytas u playoff-u, koji je se igrao od marta (sezona pocela u septembru), 1/4f na 2 dobijene, i onda je isao F4 krajem aprila. Osvojili titulu.

VTB liga se igrala u 2 grupe po 9 timova, dakle odigras 16 utakmica svako sa svakim iz svoje grupe, i onda 1/8f (timovi koji su zavrsili kao 3. i 4. u svojim grupama igraju na 2 dobijene), i tu su zavrsili takmicenje jer su bili 3. i ispali posle od Lokomotive u toj 1/8f. Da su prosli dalje imali bi onda 1/4f gde pobednici osmine finala igraju sa ekipama koje su zavrsile druge u svojim grupama na 2 dobijene, i onda se igrao F4 pocetkom maja (dakle odmah nakon F4 Balticke lige). 

Euroleague se igrala po sistemu grupa, 6 ekipa, odigras 10 utakmica svako sa svakim i onda se formirale nove grupe sa po 4 ekipe, dakle jos 6 utakmica. Tu je Zalgiris i zastao inace bi imao jos play off na 3 dobijene i F4. Igrali su EL od Oktobra pa tamo negde do kraja februara.

Litvanski nacionalni kup su uz sve ovo naravno odigrali. Osvojili titulu. 

To je samo jedna sezona za primer. Slicna prica i u sezoni pre, igrali svih 5 takmicenja. U sezoni posle, 2012/13 najpre su napustili Balticku ligu (koju su igrali jos od 2004/05), a u sezoni nakon nje izasli su i iz VTB. 

Svi timovi iz Litvanije su se povukli iz VTB lige pred sezonu 2014/25 jer je Litvanski Kosarkaski Savez odlucio da prosiri sopstvenu ligu (nisu povecali broj klubova vec su uveli dvostruki sistem svako sa svakim - 40 utakmica u ligi od 11 timova). 

Litvanska liga se od tada igra sa po 10, eventualno 11 timova. Uglavnom je bila 2x dvokruzno, posle korone su malo eksperimentisali sa 3 medjusobne utakmice i 12 ekipa, ali ocigledno da 10 ekipa i 4 utakmice svako sa svakim najbolje lezi. Nakon ligaskog dela igraju 1/4f na 2 dobijene, potom 1/2f na 3 dobijene i finale na 3 dobijene. Titule od osamostaljenja od SSSR osvajali samo Zalgiris i Rytas iako je bilo situacija da i nisu najbolje prolazili u ligaskom delu. 

Balticka liga je nastavila da se igra jos par godina, a iz Litvanije su je igrali pred raspad uglavnom 2-3 ekipe koje nemaju drugih obaveza u Evropi. Prestala je da se igra nakon sezone 2017/18. Tada su Letonci i Estonci formirali svoju zajednicku ligu. 

Od kada Zalgiris ne ucestvuje ni u kakvoj regionalnoj ligi (2014/15) fokusira se na nacionalnu ligu i na EL. Sezone 2017/18 odlaze na F4 EL, a sezonu nakon nje igraju 1/4f EL... 

Naravoucenije: Kad je bilo potrebno i moguce (sto se broja utakmica tice) igrali su regionalne lige. Timovi iz Litvanije su prosto vukli ceo region. Osim par ekipa iz okruzenja, npr. Riga, Kalev, nije bas bilo nesto konkurencije, probali su VTB, dok je moglo, a onda se Litvanska liga uozbiljila, uz to i EL se promenila, postala zahtevnija. Ni jedan nacionalni savez Litvanije, Estonije, Letonije, nije zapustio svoju nacionalnu ligu ni u jednom trenutku i srozao je na nivo turnira, i pored toga sto su klubovi igrali i jos uvek igraju regionalne lige. 

Posted

Kakva je ta litvanska liga u poredjenju sa nasom novom kls koja bi trebala da zazivi? Da li su i koliko klubovi poput Ritasa, Neptunasa, Vulvsa jaci od Spartaka, Mege, Fmpa?

Koliko vidim ove sezone im je sistem 10 klubova, 4 puta svako sa svakim, prvih 8 ide u plej-of gde se igra na dve dobijene. Da li nasa liga sa Zvezdom, Partizanom, Spartakom, Megom, Fmpom, Borcem, Vojvodinom, Vrscem i Zlatiborom moze da bude ranga litvanske lige?

Posted (edited)

Poenta je da mi živimo u jednom nenormalnom ćaci sistemu. Dokle god je SNS na vlasti aposlutno ne treba razmišljati o davanju prioriteta toj tzv. domaćoj ligi. Sve čega se oni dotaknu se raspadne i zavisi od volje jedne interesne skupine da ne kažem OKG pod kontrolom jednog čoveka.

ABA takva kakva je bar ima par jačih igrača iz drugih republika koji nisu pod uticajem ćacija i samim tim je takmičenje u startu kompetitivnije i regularnije. Ja bih iskreno voleo da odjebu Telekom i Arenu da se više prestane sa tim ucenama kako ih Srbija finansira. Koliko znam, Sportklub je i dalje aktivan na tržištima Slovenije i Hrvatske odakle će se Arena povući, pa neka otkupe opet prenose a u Srbiji puštaju recimo na Novoj kao što su puštali reprezentaciju.

Edited by pendulum
  • Like 8
Posted (edited)

Ne vjerujem da ce niko svojevoljno izaci iz lige. To bi bio pucanj u svoje noge. Liga je profitabilna za klubove, osim sto su pokriveni svi troškovi takmicenja sto nije mali izdatak ( putovanja, smještaj, ishrana...) liga je pocela da zarađuje i da vlasnicima donosi odredjeni novac. Nisu u pitanju milioni ali svakako je to nesto sto im ne moze pruziti ni jedna nacionalna liga jer to nisu mali troskovi. iz ugla igraca, a mora se i taj aspekt uzeti u obzir, hiljadu puta vise znaci za igrace i njihov prozor u svijet od nacionalnih liga...

Trebalo bi vec jednom stati sa tom pričom i jasno reci klubovima ili izadjite ili zajebite svako malo priču oko toga. Neka svako snosi posledice svojih odluka.

Edited by Nemam_ti_kad
  • Like 5
Posted
6 minutes ago, Nemam_ti_kad said:

Neka svako snosi posledice svojih odluka.

Za to je upravo liga kriva. Da je na vreme kažnjavano divljaštvo sa duela Zvezde i Budućnosti, primereno kažnjavano, kasnije se stvari ne bi odvijale u pravcu Olimpijakos-Panatinaikos.

I da, taćno. Trebalo je da im se kaže ili izađite ili začepite ili ćete trpeti ozbiljne kazne. Zašto to nije urađeno?

• Like 1
Posted
9 hours ago, pendulum said:

Ja bih iskreno voleo da odjebu Telekom i Arenu da se više prestane sa tim ucenama kako ih Srbija finansira. Koliko znam, Sportklub je i dalje aktivan na tržištima Slovenije i Hrvatske odakle će se Arena povući, pa neka otkupe opet prenose a u Srbiji puštaju recimo na Novoj kao što su puštali reprezentaciju.

I ja bih to voleo, ali mislim da nije realno. Arena je sponzor prevashodno da bi se imao ucenjivački potencijal, dok je za očekivati da se Sportklub u ovom trenutku ipak ponaša tržišno. Ne verujem da mu je tržište Hrvatske i Slovenije dovoljno za profitabilnost, a Nova ima drugačije prioritete, nije im bitan sport.

Verujem da će za sledeću sezonu ostati sve slično kao za ovu, po pitanju sponzora i učesnika iz Srbije.

Posted
12 hours ago, СтелаРоса said:

Kakva je ta litvanska liga u poredjenju sa nasom novom kls koja bi trebala da zazivi? Da li su i koliko klubovi poput Ritasa, Neptunasa, Vulvsa jaci od Spartaka, Mege, Fmpa?

Koliko vidim ove sezone im je sistem 10 klubova, 4 puta svako sa svakim, prvih 8 ide u plej-of gde se igra na dve dobijene. Da li nasa liga sa Zvezdom, Partizanom, Spartakom, Megom, Fmpom, Borcem, Vojvodinom, Vrscem i Zlatiborom moze da bude ranga litvanske lige?

Kako besmislen sistem, ti realo možeš da iskuliraš 20 kola lige i opet lagano upadneš u plej-of. Meni je svaki sistem u kome više od polovine učesnika ide u doigravanje i ima šansu za titulu baš nepravedan,  a tamo gde svako igra čak 4 puta sa svakim u plejof ni u ludilu ne bi smelo da idu više od 4 ekipe.