McLeod Posted yesterday at 05:54 PM Posted yesterday at 05:54 PM Jamal ce ovakav (svakako svetska klasa) biti i sa 25 godina, ako izbegne povrede. On je sa 15 godina bio zreliji fizicki nego recimo Odegard sa 19. Iako je i potonji sa 15 presao u Real kao nevidjeni talenat pa tek u poslednje dve sezone kad je konacno fizicki sazreo izrastao u svetsku klasu. To sto Jamal ima 17 godina ne znaci da ce dalje napredovati, osim mentalno i iskustveno. I Adrijano je bio masina sa 19, pa je do 25 bio bivsi igrac.
Mile1 Posted yesterday at 06:16 PM Posted yesterday at 06:16 PM 1 hour ago, Мџе said: Da se ne zajebavamo. Pele je sa 17 godina osvojio SP, bio drugi strelac i najbolji igrač tog prvenstva. Odvukao tim koji nije osvojio ranije i vukao traume od 1950-te tako što je povukao i u četvrfinalu, polufinalu i finalu i to takmičenje odigrano u Evropi gde je domaćinu spakovao dva komada u finalu a drugoj najjačoj repki na prvenstvu het-trik u polufinalu. Španac nije ni blizu toga. Koji Pele druze tad se nije igrao isti sport 2
Мџе Posted yesterday at 06:17 PM Author Posted yesterday at 06:17 PM 53 minutes ago, Drug Crni said: Niti su fudbali iz ove dve ere Što nema nikakve veze sa temom jer je Pele bio bolji igrač u svojoj eri sa 17 godina nego Jamal sada. 2 minutes ago, Mile1 said: Koji Pele druze tad se nije igrao isti sport Ne igrao se hokej na travi. 3
Don Dusko Posted yesterday at 06:22 PM Posted yesterday at 06:22 PM Igrao se fudbal al daleko je to od danasnjeg kvaliteta.
Dzo23 Posted yesterday at 06:37 PM Posted yesterday at 06:37 PM 51 minutes ago, Ludi za Poli said: Yamal nije Messi. U ovim godinama je bolji od Messija jer je prije svega fizicki puno napredniji od Lea iz tog perioda. Messi je kao mlad imao ogromne probleme s povredama. Poprilicno sam siguran da on nece dostici nivo peak Messija (realno ko i moze doci na taj nivo) ali u svakom slucaju igrac koji ce obiljeziti citavu jednu eru. Mene nekako najvise podsjeca na Di Mariju. Skoro identicna visina i tezina, dominantna lijeva noga, desna koja im fakticki sluzi samo da ne padnu, fenomenalne kreatorske sposbnosti i solidan osjecaj za gol. Naravno bit ce on dosta bolja verzija El Fidea al to je taj neki profil igraca na koji mi on lici. Messi je vec neka druga zvjerka. A kakva je desna noga Mesiju? 🙂 @Мџе Dobro, EP nije baš kao SP, al kažu stručnjaci da je EP teže osvojiti od SP. 🤷 Dugo sam bio ubjeđen da su mu lažirali godine kao mnogim tamnoputim igračima s afričkog kontinenta, al kod ovog se na licu vidi da je dijete, nema šta. Ono što je glavna stvar kod Lamina je da što je veća i značajnija utakmica to igra bolje. Zna u prvenstvu da ne bude elementu protiv nekog Betisa, Getafea. U velikim utakmicama je bez izuzetka briljantan. 1
ras kass Posted yesterday at 06:42 PM Posted yesterday at 06:42 PM Mislio sam da ce Mc da napise nesto kao "Yamal je Andrija Zivkovic za bogate". 😁 1
Ludi za Poli Posted yesterday at 06:44 PM Posted yesterday at 06:44 PM 1 minute ago, Dzo23 said: A kakva je desna noga Mesiju? Ne mislim da nece biti Messi zbog lose desne noge nego mislim da ce uvijek ostati "samo" krilo i da se nece kao Messi transformisati u igraca koji igra fakticki kroz sredinu i pravi budalama elitne odbrane iako ga po 3-4 igraca pokusavaju staviti u "kavez" ko sto je Mou pokusavao dok je bio u Realu i igrao protiv peak Messija. Plus mislim da nema Messijev osjecaj za gol odnosno da nikad nece postati igrac od 50+ golova u sezoni. Doduse pod tim "samo" krilo mislim da ce biti jedan od najboljih krilinh kreatora ikad obzirom da je vec sad sa 17 vjerovatno najbolji krilni kreator na svijetu. 1
Мџе Posted yesterday at 06:45 PM Author Posted yesterday at 06:45 PM 10 minutes ago, Don Dusko said: Igrao se fudbal al daleko je to od danasnjeg kvaliteta. Ne radi se o tome. Kvalitet nije kategorija koja može da se koristi da bi se uporedjivale ere. Peleu je podjendanko bilo teško da se sa 17. godina pojavi na tom SP-u kao i Jamalu sada. Iz različitih razloga ali se svede na isto. Poenta je da se zna i razume o odredjenoj eri dosta kako bi mogli da presudimo da li je taj uspeh u toj eri jednak nečemu u danjašnici. Nijedan igrač sa 17. godina nije postigao jednako vredan uspeh kao on. Da propusti dve utakmice u grupi zbog Garinče i da se onda pojavi i porobi sve ni iz kuda. Sa 17 godina na prvenstvu koje se igra u Evropi. To što je igrao u drugoj eri mu ne oduzima ništa. Puškaš nije igrao fudbal u 21. veku pa je i dalje najbolji fudbaler iz istočne Evrope koji se pojavio. Da ne idemo u detalje da su sve taktičke zamisle u današnjem fudbalu nastale pre drugog svetskog rata, misliti da se ljudi tada nisu bavili fudbalom sa podjednakom pažnjom kao sada je pogrešno. Naravno da će razlike u brzini i fizikalijama da postoje. 3
Mile1 Posted yesterday at 06:47 PM Posted yesterday at 06:47 PM 3 minutes ago, ras kass said: Mislio sam da ce Mc da napise nesto kao "Yamal je Andrija Zivkovic za bogate". 😁 Inace Mc je poznati fudbalski strucnjak, sve sto kaze dodje kontra
Markoss Posted yesterday at 07:01 PM Posted yesterday at 07:01 PM (edited) 17 minutes ago, Мџе said: Ne radi se o tome. Kvalitet nije kategorija koja može da se koristi da bi se uporedjivale ere. Peleu je podjendanko bilo teško da se sa 17. godina pojavi na tom SP-u kao i Jamalu sada. Iz različitih razloga ali se svede na isto. Tacno, ali kvalitet mora da se stavi u kategoriju konkurencije da bi o njemu moglo da se prica. Ono - najbolji si u ulici, al opet - ne mozes da igras fudbal ni u PLS. Nije Peleu bilo lako da sa 17 godina uradi bilo sta smisleno u zivotu (kao nijednom drugom tinejdzeru), ali su preko puta njega bili ljudi kojima je fudbal dobrim delom bio hobi. Ovo danas je profesionalni sport. Btw, i meni su potpuno besmislena poredjenja Jamal - Mesi. Nisu mi uopste slicni igraci. Edited yesterday at 07:03 PM by Markoss 1
Мџе Posted yesterday at 07:11 PM Author Posted yesterday at 07:11 PM 3 minutes ago, Markoss said: Tacno, ali kvalitet mora da se stavi u kategoriju konkurencije da bi o njemu moglo da se prica. Ono - najbolji si u ulici, al opet - ne mozes da igras fudbal ni u PLS. Nije Peleu bilo lako da sa 17 godina uradi bilo sta smisleno u zivotu (kao nijednom drugom tinejdzeru), ali su preko puta njega bili ljudi kojima je fudbal dobrim delom bio hobi. Ovo danas je profesionalni sport. Btw, i meni su potpuno besmislena poredjenja Jamal - Mesi. Nisu mi uopste slicni igraci. Fudbal je postao profesionalan u većini ozbiljnih fudbalskih država 20-ih i 30-ih prošlog veka. Transferi su se u Engleskoj pravili u 80-im 19. veka i igrači su u druge klubove prelazili za novac i veću platu. Ako je drugima bio hobi onda je i Peleu i samim tim mu je podjednako teško bilo da dominira. Ali tu nema istine jer je 4 godine pre toga harala madjarska laka konjica koja bi probleme napravila i mnogim klubovima danas. 1
Markoss Posted yesterday at 07:25 PM Posted yesterday at 07:25 PM 7 minutes ago, Мџе said: Fudbal je postao profesionalan u većini ozbiljnih fudbalskih država 20-ih i 30-ih prošlog veka. Transferi su se u Engleskoj pravili u 80-im 19. veka i igrači su u druge klubove prelazili za novac i veću platu. Ako je drugima bio hobi onda je i Peleu i samim tim mu je podjednako teško bilo da dominira. Ali tu nema istine jer je 4 godine pre toga harala madjarska laka konjica koja bi probleme napravila i mnogim klubovima danas. Pa ne znaci da je i Peleu bio hobi. Pele je bio generacijski talenat i toga su ocigledno svi postali svesni vrlo rano, cim je sa 17 godina igrao za Brazil. Ne postoji scenario po kom dete od 17 godina moze da dostigne tu razinu, ako nesto shvata kao hobi. Fudbal tada mozda jeste u teoriji bio profesionalan, ali u praksi je dovoljno da gledas jednu utakmicu iz 1958. godine i da vidis na kom je to nivou.
Мџе Posted yesterday at 08:00 PM Author Posted yesterday at 08:00 PM 11 minutes ago, Markoss said: Pa ne znaci da je i Peleu bio hobi. Pele je bio generacijski talenat i toga su ocigledno svi postali svesni vrlo rano, cim je sa 17 godina igrao za Brazil. Ne postoji scenario po kom dete od 17 godina moze da dostigne tu razinu, ako nesto shvata kao hobi. Fudbal tada mozda jeste u teoriji bio profesionalan, ali u praksi je dovoljno da gledas jednu utakmicu iz 1958. godine i da vidis na kom je to nivou. Opet praviš grešku kao ostali gledajući ga očima ove ere a nevodeći računa koliko je generalno bio razvjien u toj eri. Gledaš snimak, deluje ti sporo, trapavo i misliš da su većina bili hobisti što je pogrešna logika. Utakmice sa SP-a 1970. izgledaju sporo za nas danas pa je to i dalje najbolje odigrano prvenstvo ikada. Fudbal 50ih se u suštini nije razlikovao od ovog danas. - Hidegkuti je igrao lažnu devetku kao i mnogi napadači danas - Real i Barsa su se klali oko transfera di Stefana - Strani treneri su nalazili angažman za novac preko okeana i vodili ekipe u SAD, Argentini i Brazilu - Djula Grošič je bio sviper golman kao i ovi današnji - Bela Gutman je bio poznat trener i medijska ličnost kao i Murinjo ili Pep - Organizovana su evropska klupska takmičenja - Korišćene su razne sprave za bolji trening - Organizovani su seminari za trenere - Treneri su pregovarali razne klauzule u ugovore kao bonus za uspeh - Ulagao se ogroman novac u infrastrukturu Ovo je sve bilo i pre drugog svetskog rata ali je 50-ih fudbal ulazio u baš novu eru razvijenosti u smislu taktike i treninga. 2
Tunji Awojobi Posted yesterday at 10:23 PM Posted yesterday at 10:23 PM (edited) 2 hours ago, Мџе said: Opet praviš grešku kao ostali gledajući ga očima ove ere a nevodeći računa koliko je generalno bio razvjien u toj eri. Gledaš snimak, deluje ti sporo, trapavo i misliš da su većina bili hobisti što je pogrešna logika. Utakmice sa SP-a 1970. izgledaju sporo za nas danas pa je to i dalje najbolje odigrano prvenstvo ikada. Fudbal 50ih se u suštini nije razlikovao od ovog danas. - Hidegkuti je igrao lažnu devetku kao i mnogi napadači danas - Real i Barsa su se klali oko transfera di Stefana - Strani treneri su nalazili angažman za novac preko okeana i vodili ekipe u SAD, Argentini i Brazilu - Djula Grošič je bio sviper golman kao i ovi današnji - Bela Gutman je bio poznat trener i medijska ličnost kao i Murinjo ili Pep - Organizovana su evropska klupska takmičenja - Korišćene su razne sprave za bolji trening - Organizovani su seminari za trenere - Treneri su pregovarali razne klauzule u ugovore kao bonus za uspeh - Ulagao se ogroman novac u infrastrukturu Ovo je sve bilo i pre drugog svetskog rata ali je 50-ih fudbal ulazio u baš novu eru razvijenosti u smislu taktike i treninga. Inače zanimljiva priča sa svetskog 1958. je da je Brazil imao psihologa kao deo stručnog štaba. A još zanimljivije da je lik procenio za Pelea i Garinču (između ostalih) da su previše "infantilni" da se nose s pritiskom velikih utakmica ili tako nešto, i uopšte, da nemaju kapacitet da igraju na svetskom prvenstvu. Sreća pa ga trener nije shvatio ozbiljno. A što se tiče omalovažavanja Pelea i njegovih uspeha, to je, u najmanju ruku, neozbiljno. Edited yesterday at 10:24 PM by Tunji Awojobi 1
BattleBender Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Je l ste videli za pocetak koliko je skakao u vis Pele? I kakve je cudne fizicke pokrete imao, kakav mu je bio balance, i kakvu je intuiciju imao? Ne mozete tako rogobatno da poredite igrace iz razlicitih era. Ja nisam nikakav zidane, ali sam u zivotu na fudbalu prediblao dobre igrace i sa ronaldinho driblingom i dao gol bergkamp forom. Samo zato sto sam to video i razmisljao vise puta kad mogu da primenim, i kad ce da dodje trenutak. Ono ronaldinho zig-zag, vezbas po dvoristu 2 nedelje po 15 minuta, i u punom trku ga uradis. Majkemi. Ali treba da budes taj kome je to prvo palo na pamet, prvi ga natrenirao, i prvi je uspesno testirao u igri. Imate po yt-u Peleove driblinge, i koliko je zapravo radio svrme sto su posle radili Romario, Neymar, Ronaldinho. Elem, najbolji tinejdzeri svih vremena su Pele, Nazario Ronaldo i rooney. Mada i Yamal je tu negde. I Owen je bio paklen, ali ne baš taj nivo. Ipak, Nazario je bio something else. Najveci fenomen imho.
Мџе Posted 15 hours ago Author Posted 15 hours ago 8 hours ago, Tunji Awojobi said: Inače zanimljiva priča sa svetskog 1958. je da je Brazil imao psihologa kao deo stručnog štaba. A još zanimljivije da je lik procenio za Pelea i Garinču (između ostalih) da su previše "infantilni" da se nose s pritiskom velikih utakmica ili tako nešto, i uopšte, da nemaju kapacitet da igraju na svetskom prvenstvu. Sreća pa ga trener nije shvatio ozbiljno. A što se tiče omalovažavanja Pelea i njegovih uspeha, to je, u najmanju ruku, neozbiljno. Da, lik je radio testove za vozače autobusa u Sao Paulu. Pored njega su imali zubara, doktora, skaute špijune, kondicionog itd. Pre prvenstva su pregladali 25 različitih lokacija za trening kamp i u onoj koju su odabrali tražili su da se žensko osoblje raspusti dok ne prodje turnir kako ne bi bila distrakcija igračima. 7 hours ago, BattleBender said: Je l ste videli za pocetak koliko je skakao u vis Pele? I kakve je cudne fizicke pokrete imao, kakav mu je bio balance, i kakvu je intuiciju imao? Ne mozete tako rogobatno da poredite igrace iz razlicitih era. Ja nisam nikakav zidane, ali sam u zivotu na fudbalu prediblao dobre igrace i sa ronaldinho driblingom i dao gol bergkamp forom. Samo zato sto sam to video i razmisljao vise puta kad mogu da primenim, i kad ce da dodje trenutak. Ono ronaldinho zig-zag, vezbas po dvoristu 2 nedelje po 15 minuta, i u punom trku ga uradis. Majkemi. Ali treba da budes taj kome je to prvo palo na pamet, prvi ga natrenirao, i prvi je uspesno testirao u igri. Imate po yt-u Peleove driblinge, i koliko je zapravo radio svrme sto su posle radili Romario, Neymar, Ronaldinho. Elem, najbolji tinejdzeri svih vremena su Pele, Nazario Ronaldo i rooney. Mada i Yamal je tu negde. I Owen je bio paklen, ali ne baš taj nivo. Ipak, Nazario je bio something else. Najveci fenomen imho. Suština. Treba biti taj koji je doneo nekakav preokret u igri, postavio nove standarde ma koliko se oni činili nebitnim u današnjem vremenu ali su ogroman uspeh za tadašnji. Pele je ovaj potez izveo u polufinalu SP-a 1970. protiv Urugvaja. Iako su Brazilci bili daleko bolji od svojih južnih komšija obe ekipe su se prvi put na svetskom prvenstvu sastali nakon tragičnog finala 1950. za Brazilce. Mediji su pumpali narativ, oživljavali stare rane i stvorila se atmosfera da se sportska tragedija može ponoviti opet. Kao rezultat Brazil je odigrao najgore prvo poluvreme na prvenstvu i gubio dobar deo istog dok Klodoaldo, koji retko postiže golove, nije povukao ručnu, krenuo napred i zabio ga spoljnim delom desne kopačke. Ali to nije bitno već lažnjak koji je Pele uradio u takvoj utakmici o kojem se pričalo godinama kasnije. Niko do tada na velikoj smotri, u bitnom meču nije pokušao slično. Iako kada se gleda iz današnje perspektive možda izgleda obično, tada je bio potez prvenstva. 1
Barkley#34 Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 28 minutes ago, Мџе said: Suština. Treba biti taj koji je doneo nekakav preokret u igri, postavio nove standarde ma koliko se oni činili nebitnim u današnjem vremenu ali su ogroman uspeh za tadašnji. Pogotovo u vreme kada nisi puno mogao da učiš na osnovu toga šta rade drugi po svetu. Televizijski snimci retki, znanje se prenosi ličnim putem. Danas je ipak nagomilano znanje iz više epoha (i više oblasti - medicina, oporavak, priprema, kvalitet opreme), sve je dostupno na klik i postoji svest o značaju svih tih stvari na uspeh igrača. Nije nikad lako krčiti put nožićem kroz džunglu ili popunjavati prazan list i treba imati svest o tome koliko je to omogućilo napredak nekim drugim igračima u budućnosti. 4
Drug Crni Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Pitao neki domaći novinar u intervjuu,pre nekih 15 godina Dragoslava Šekularca, što on misli kako bi se uklopio u moderni fudbal. Šeki mu odgovorio: "Nikako. Ne bih mogao da ga igram". Novinar zatečen, ćuti...Šeki vidi situaciju pa doda: "Ja fizički ne bih mogao da odgovorim zahtevima modernog fudbala. U moje vreme se igralo sporo, skoro u mestu" E, zato ja mislim da su sva ta poređenja sa ranijim erema malo neumesna. Posebno sa fudbalom iz '50-ih. Ja smatram da bi Maradona apsolutno bio maher i da je igrao u ovoj eri. Pitanje je koliko bi dominirao - vremenski i igrački,ali bi pravio razliku. Za Pelea već to nisam siguran. A Pelea stavljam u tri najveća igrača.
HAMMER Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago nauka o sportu nije postojala do kasnih 80ih proslog veka. tako da osnove sportskog treninga, ishrane, pripreme i vodjenja utakmice, tehnologije uopste nisu na danasnjem nivou. prevedeno na danasnji jezik svi vonderkidovi iz ranijih era bi imale daleko visi plafon da su imali pristup gore navedenim stvarima. na stranu skauting, takticka obuka, suplementi... ma neuporedivo. pogledajte nasta fizicki izgledaju igraci iz tog perioda. kao deca. 3
BattleBender Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Za pocetak Yamal je poniko u toj Barceloni koja ima svoju metodologiju rada. Vrlo verovatno do svoje 15e godine je vec bio izlozen sveobuhvatnijem pristupu rada fudbala nego Pele i Maradona tokom cele karijere. Ima isplaniran dugorocni program rada, trenazni proces, trenira i igra na savrsenoj travi. Ako nivelisemo inflacijom cena, kontam da Yamal-ov trener u mladjim kategorijama Barse, kao i celokupno osoblje tih kategorija imaju vece plate nego sto je imao bilo koji trener Pele-a. I mimo treninga se danas sve dugorocnije i planskije radi. Mnogo manje nepredvidih, otezavajucih okolnosti. Maradona trenirao i igrao po onim riljanicama. Nemas si tu luksuz da se skoncentrises 100% na neke finese. Zato mislim da je glupo porediti ga, Yamala, sa i Peleom i Maradonom. Svakako, nikako se ne bih slozio da je talentovaniji i bolji nego Luis Nazardio da Lima Ronaldo. Koliko god da je kvalitetan Yamal, a jeste, on je samo bas razvio te neke moderne tipove kretnji, i solidno je "citljiv" tj predvidiv, iako je to tesko sacuvati. Ronaldo je jedini znao sta ce da uradi u narednom momentu, i sta ce da se desi. 2
Recommended Posts