Jump to content

Grupa D (Poljska, Holandija, Austrija, Francuska)


Grupa D  

35 members have voted

  1. 1. Ko prolazi grupu (kao prve dve repke)?

  2. 2. Ko je pobednik grupe



Recommended Posts

220px-UEFA_Euro_2024_Logo.svg.png

 

Grupa D

 

 

Izabrao sam da otvorim ovu grupu pre svega zbog Holandije, jedine evropske repke iz Grupe A sa SP u Kataru i teme koju sam za nju otvorio, da napravim neki kontinuitet 🙂 pa cu i poceti od njih.

 

 

 

170px-Netherlands_national_football_team_logo.svg.png

 

23px-Flag_of_the_Netherlands.svg.png  HOLANDIJA

Nakon ne toliko razocaravajuceg izdanja na SP u Kataru (prvi u grupi, dobili USA u eliminacijama pa u Top8 tj. 1/4finalu ispali na penale od Argentine koja je na kraju podigla pehar), ova repka ide u novi pohod sa nesto izmenjenim timom. Pre svega, na kormilo se vratio Ronald Kuman, koji je zamenio istrosenog i penzionisanog Van Gala. 

 

Kvalifikacije su odradili relativno rutinski, prosli kao drugoplasirani iza Francuske s kojom ce odigrati i ovu grupunu fazu, a obe utakmice sa njima su izgubili - ali su zato dobili sve ostale. Takodje, nakon SP, igrali su i zavrsetak Lige Nacija kao jedna od Top4 repke (pobednici grupa u A ligi) ali su izgubili i polufinale od Hrvatske i utakmicu za trece mesto od Italije. Pripremne prijateljske pred ovo EP su odigrali veoma dobro sa 3 pobede po 4-0 kod kuce (Skotska koja ce takodje igrati EP, Kanada i Island koji se nije plasirao na EP), a izgubili su u gostima od Nemacke 2:1 nakon ranog vodjstva i kasnog preokreta. 

 

Deluje da ova repka ima sta da ponudi, tesko da ce poremetiti Francusku za prvo mesto u grupi, a za dalje ce zavisiti od ukrstanja jer mogu cak i kao treceplasirani da prodju dalje (ako budu drugi u D, idu na drugog iz grupe E a tu ih verovatno ceka Ukrajina ili Slovacka ili eventualno Rumunija, mada tesko da ce biti oni). 

 

Ekipa je nazalost oslabljena povredama nekih igraca (De Ron, De Jong i Kopmejners) ali svakako su kandidati da udju barem u Top8 (cetvrtfinale)

 

Sastav ekipe:

GP0_fUoXwAEEZw1?format=png&name=medium

 

 

 

150px-France_national_football_team_seal

 

23px-Flag_of_France.svg.png  FRANCUSKA

Francuska je od 80ih godina redovni ucesnik i uvek jedan od favorita za osvajanje, pa tako i sada, a na ovo EP dolaze kao najbolja evropska repka sa nedavnog SP u Kataru. Nema tu posebnih stvari za pominjanje, imaju ozbiljan kontinuitet sa Desanom na klupi (od 2012.!), rezultate iza sebe i vrhunske igrace. 

 

Kvalifikacije kao sto sam pomenuo, odradili su zajedno sa Holandijom i izdominirali grupom, veoma efikasnom igrom ali i jakom odbranom (svega 3 primljena gola i to 2 u poslednjoj, nebitnoj utakmici, u Grckoj). Zanimljivo je da su i prosle godine igrali prijateljske i to protiv Nemacke i Skotske (kao i Holandija nedavno) i takodje su izgubili 2:1 od Nemacke kao holandezi, a dobili Skotsku 4:1 (Holandija, ponavljam dobila je 4:0). Pripremne meceve za EP su poceli jos u martu, opet su izgubili od Nemacke (0:2) a onda dobili Cile (3:2) i Luksemburg u mecu u kom su bas dominirali (ali samo 3:0) i imali bledo izdanje protiv Kanade (0:0). Zabrinjavaju i informacije da Mbape ima neku povredicu pa ostaje da se vidi sta ce s tim biti.

 

Sve osim polufinala bi za ovu repku bio los rezultat, polufinale zadovoljavajuc, a finale i titula su svakako ono sto ciljaju.

 

Sastav ekipe:

GP0_TAQW0AE9QoQ?format=png&name=900x900

 

 

 

 

Das_%C3%96sterreich_Fu%C3%9Fball_eingschaft.png

 

23px-Flag_of_Austria.svg.png AUSTRIJA

 

Repka koja u ovom milenijumu jos nije nastupala na SP (poslednji put 1998.) ali zato je bas u ovom milenijumu zaredjala ucesca na EP (prvi put zaigrali 2008. kao jedan od domacina, propustili naredno a onda vezali niz od 2 ucesca i ovo ce im biti trece). 

 

Kvalifikacije su odradili prilicno dobro i zavrsili tik iza Belgije (s kojom su se dobro borili) a ostavivsi Svedsku daleko iza (oba puta ih dobili). Uz ne preterano efikasan fudbal ali disciplinovan. 

Prijateljske kao pripremu za EP su imali jos u novembru kad su iznenadjujuce dobili Nemacku (2:0) a potom u martu Slovacku (2:0) i Tursku (6:1) da bi u junu dobili nas, Srbiju, 2:1 a nedavno odigrali nereseno 1:1 sa Svajcarskom. 

 

Prolazak grupe kao treceplasirani bi bio odlican rezultat, ali realno je da iako se domognu treceg mesta, ipak ne budu medju onim treceplasiranim ekipama koje ce ici dalje. 

 

Sastav ekipe:

GP1C6pEWgAEZt1E?format=png&name=small

 

 

 

 

 

155px-Herb_Polski.svg.png

 

23px-Flag_of_Poland.svg.png  POLJSKA

Pola Levandovski - pola ostali, to je repka Poljske. A vesti su takve da postoji mogucnost da mozda i nece moci da zaigra! Covek koji je odigrao sve minute u repki na 5 velikih takmicenja od 2012. godine! A nije mnogo propustao ni utakmice van tih takmicenja.  

 

U Kataru jesu bili medju 16 najboljih na svetu, uz dosta srece jer su tamo prosli zbog bolje gol razlike odnosno kasnog gola koji je Meksiko primio od Saudijske Arabije u poslednjem mecu. Ovo ce im biti peto ucesce za redom na EP na kom su uglavnom ostajali bez prolaska grupe, osim u Francuskoj 2016. kad su bili medju 16 najboljih. 

 

Na ovo EP su se plasirali kao pobednik plejofa dobivsi Estoniju a potom i Vels na penale (sa kojima su i igrali Ligu Nacija u grupi i nisu se nesto proslavili, posebno Vels). U samoj kvalifikacionoj grupi su bili iza Albanije i Ceske a jedva bili ispred Moldavije. 

 

Prijateljske utakmice su poceli jos u terminu u novembru kad su dobili Letoniju 2-0 a potom i samo dve u junu (jer su u martu zavrsavali kvalifikacije odnosno pomenuti plejof) a dobijaju obe te pripremne, 3:1 Ukrajinu i 2:1 Turske. 

 

Sa i bez Levandovskog, tesko ce oni dalje od grupe. Pogotovo sto obe najvaznije utakmice (Holandija i Austrija) igraju u prva dva kola a tek potom sa Francuskom kad bi i eventualno igranje Levandovskog bilo suvise kasno da se ista uradi. 

 

Sastav ekipe:

GP1HgvTXwAEQix1?format=png&name=small

 

 

 

 

Raspored utakmica u grupi:

GP1IGqvWoAAJe0E?format=png&name=medium

 

 

Edited by Kooineeperk
  • Like 4
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Holandija je u usponu, igrali su neki dosadnjikav i grub fudbal na svetskom, pogotovu u tom mecu sa Argentinom, ali sad bi mogli da budu hit prvenstva. I ona cuvena generacija sa Van Bastenom, Rajkardom i Gulitom je zacementirala mesto u istoriji upravo na Euru u Nemackoj, '88. 

 

Francuska, sa druge strane, mislim da je u padu od finala svetskog. To i dalje ne mora nista da znaci, mogu i da osvoje ovde, ali pre vidim neko iznenadjujuce ispadanje kao protiv Svajcarske na proslom evropskom. Nisam siguran, mnogo im zavisi od Grizmana koji je sad vec veteran, ali im je bio najbolji i ubedljivo najvazniji igrac na svim evropskim i svetskim prvenstvima od 2016. na ovamo.

 

Austrija je ok ekipa, ali mislim da su jalovi sa Arnautovicem koji je bio B opcija cele sezone u Interu, a ovde ce verovatno da bude glavna uzdanica napred. Mogu da se provuku sa treceg mesta, bas kao i Poljska, koja ume da odigra vrhunski, a ume i da usere (nesto poput nas), ali nece ih niko natrpati.

 

Moja prognoza, malo da se izdvojim od onoga sto je ocigledno je:

 

1. Holandija

2. Francuska

3. Poljska

4. Austrija

Link to comment
Share on other sites

Lijepo otvaranje grupe @Kooineeperk, mada ne znam otkud toliki optimizam za Olandeze. 3 bitna igrača im fale, na klupi je Koeman a na zadnja dva turnira (SP i LN) su, igrom barem, djelovali skromno. Mislim da je Poljska zakucana na dno grupe a kao drugoplasiranu prognoziram Austriju, iza prvih Vrancuza.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Francuska mi i dalje deluje kao najjača reprezentacija na turniru. Odličnih prvih 11, odlična i dugačka klupa i odličan selektor. Šta god neko mislio o Dešamu,čovek je napravio sjajne rezultata sa Trikolorima. Da,verovatno imaju i najboljeg pojedinca na turniru. Verovatno je previše izvesno reći da su su prvi favoriti turnira,ali ne mogu da to ne kažem. Ipak..ipak..dobili su nezgodnu grupu i ne bih baš stavio ruku u vatru da će da je osvoje. Takođe,u ne tako davnoj prošlosti su umeli da podbace na velikim takmičenjima. Potpuno mi je neočekivan povratak Kantea u tim. Verovatno Dešam hoće proverenu i sigurnu opciju,ali ne vidim umesto koga će on da igra?

Holandija može da bude hit,ali i razočaranje prvenstva. Fale im bitni veznjaci poput Kopmajnersa, Frenkija de Jonga i De Roona..najviše će faliti Barsin plejmejker zasigurno,ali i bez njih Oranje ima dosta talenta u ekipi. Nepoznanica je i da li će Kuman uspeti da napravi konačno iskorak u smislu konkretnog rezultata kao trener. Holandski mediji jop nisu načisto u kojoj će formaciji njihov tim igrati,ko je sigurno u startnih 11 itd. Vremena više svakako nema.

Ako je Holandija dark horse turnira, Austrija je definitivno jedan od sleepera ovog EP.Jako dobra startna postava koja deluje jače pod Ragnikom. Uigrani su,dobri napadački. Neće nikome biti lako protiv ove Austrije. Po meni će proći dalje makar kao treći iz grupe.

Poljska mi je potpuni autsajder ovde. Tanki sa kvalitetom,igraju bedan fudbal i još kubure sa povredama nekih bitnih prvotimaca. Sve osim fenjera je uspeh za njih.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Austrija moze da iznenadi ovde, gledao sam ih slucajno par puta i dobar fudbal igraju. Borice se s Holandjanima za drugo mesto. Francuzi ce da operu sve tri tekme, a Poljaci su tankosava. 

 

1. Francuska

2. Austrija

3. Holandija

4. Poljska

Edited by Markoss
Link to comment
Share on other sites

H2H na dosadašnjim velikim natjecanjima i kvalifikacijama

 

Francuska-Nizozemska 6 1 4 18-12

Na Euru su dosad igrali 3 puta - 0-0 1996. 3-2 za Nizozemce 2000. i 4-1 za Nizozemce 2008.

U kvalifikacijama za ovaj Euro bilo je 4-0 i 2-1 za Francuze, a u kvalifikacijama za SP 2018 4-0 i 1-0 za Francuze.

 

Francuska-Austrija 7 1 2 22-12

Zadnji put su igrali u Ligi nacija 2022-23 (2-0 za Francusku i 1-1).

Na završnicama SP igrali su 1934. (3-2 za Austriju) i 1982. (1-0 za Francusku).

 

Francuska-Poljska 3 2 1 12-7

Zadnja utakmica bila je na SP 2022 (osmina finala, 3-1 za Francuze)

Jedina pobjeda Poljske (3-2) bila je u utakmici za 3. mjesto na SP 1982.

 

Nizozemska-Poljska 8 4 3 24-15

Iako su se sastajali dosta često, dosad nisu igrali u završnicama SP i Eura.

Zadnji put su igrali u LN 2022-23 (1-1 i 2-0 za Nizozemsku)

 

Nizozemska-Austrija 4 2 2 17-8

Igrali su u grupi i na Euru 2020 (2-0 za Nizozemsku), a jednom i na SP (1978, 5-1 za Nizozemsku)

 

Poljska-Austrija 3 2 0 8-4

Na Euru su igrali 2008. (1-1), a zadnji put su se sastali u kvalifikacijama za Euro 2020 (0-0 i 1-0 za Poljsku)

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Uopšte ne sumnjam u Holandiju. Preokrenuce ih kao Italija Albaniju sinoc. Odlična je to reprezentacija, vrlo brz i direktan fudbal igraju. . Na SP pre dve godine za malo im je ispalo polufinale,  izgubili na penale od Argentine, koja je kasnije osvojila.

Link to comment
Share on other sites

Just now, diego said:

Da ne prejudiciram, ali odlicno prvenstvo, nema dosadne utakmice, ima golova, igraci motivisani

 

Baš htedoh to da napišem. U svakoj utakmici do sad je bilo bar 2 gola u prvom poluvremenu. U nekima i 3... 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, diego said:

Da ne prejudiciram, ali odlicno prvenstvo, nema dosadne utakmice, ima golova, igraci motivisani


Bas o tome razmisljam, sticem isti utisak. Prsti svaka tekma. I ovo je najkvalitetnije fudbalsko tackmicenje kada su reprezentacije u pitanju.
Holandija bas dobra po meni, bice ovo dobar turnir za njih.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...