RatzenStadt Posted 15 hours ago Share Posted 15 hours ago 3 minutes ago, Kronostime said: Prilicno gresis u tome: - Deca koja su iskusila nasilje u odrastanju su, najcesce, skloni da to na svaki moguci nacin izbegnu Pa nisam bas siguran. Obrasci ponavljanja porodicnih obrazaca su cesta, mozda i prirodna pojava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 4 minutes ago, Kronostime said: Voleo bih da na ovu temu popricamo na PM zato sto bi ovo javno ispovedanje dovelo do zgrazavanja ostalih. All due respect, nema potrebe. Nisam iz struke, i naravno da imaš pravo na svoje iskustvo, pa i da ga ne dijeliš javno ako ti je neugodno. Zaista nije neophodno da se ispovijedaš, ni meni ni drugima. 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 14 hours ago Author Share Posted 14 hours ago 12 minutes ago, RatzenStadt said: Pa nisam bas siguran. Obrasci ponavljanja porodicnih obrazaca su cesta, mozda i prirodna pojava. Tako je, obrasci se često ponove čak i kada deca (na svesnom nivou) znaju da je to moguće i ne žele da prođu putem svojih roditelja (iz ovih ili onih razloga). Što nas vraća na priču o transgeneracijskim traumama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 4 minutes ago, Mina D. Harker said: All due respect, nema potrebe. Nisam iz struke, i naravno da imaš pravo na svoje iskustvo, pa i da ga ne dijeliš javno ako ti je neugodno. Zaista nije neophodno da se ispovijedaš, ni meni ni drugima. 🙂 Neke stvari nisu za javnost, a nemam nikakvu potrebu da se ispovedam - moje iskustvo kazujem drugima da ga izbegavaju i da im pomognem oko procesiranja slicnih iskustava. Zao mi je samo sto sam jedini spreman da pricam o onim najtezim i najdelikatnijim osecanjima i njihovim uzrocima i poslediama.,,, Ubiti nekoga je lako, trenutak odluke i izvrsenje, posle toga opravdavas sebe do sledeceg puta... E, posle vise puta - vise ti nije i bitno. Kada ti, posle nekog vremena, to postane ponovo bitno i neko pita o tome - da li ces ocutati? Ili ces reci ono sto mislis, ma koliko te svako slovo koje kucas cepalo u komade zbog onog stp ti je na savesti - o tome da li je opravdano sudice Bog, koji god da je. Za mene ce i onaj rogati da dodje na sudjenje i da moli Sv. Petra da me smesti medj` one pizde andjeoske u raju umesto da budem u paklu sa drustvom oko kotlica. 😈 12 minutes ago, DameTime said: Tako je, obrasci se često ponove čak i kada deca (na svesnom nivou) znaju da je to moguće i ne žele da prođu putem svojih roditelja (iz ovih ili onih razloga). Što nas vraća na priču o transgeneracijskim traumama. A to su? Samo bez generickih napisa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 14 hours ago Author Share Posted 14 hours ago Evo možeš da pročitaš npr. na ovom linku 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 1 hour ago, McLeod said: Ne znam dovoljno o njegovom radu da bih mogao ista da tvrdim, ali i za Nestorovica se pricalo da je najbolji pulmolog u Srbiji gde svi vode svoju decu kod njega, pa kad su poceli da se javljaju neki ljudi koji jesu odveli decu kod njega i imali jako losa iskustva sa njim i u to moze da se sumnja. Od ljudi koje poznajem sam čuo iskustva koja se kreću od "Nestorović mi spasao sina" do "Malo je falilo da me Nestorović ubije". Ali, kao što kažeš, ključno je to da Branimira Nestorovića više ne gledamo kroz prizmu toga kakav je on kao pulmolog, odnosno kakav je u svojoj užoj stručnoj delatnosti, već kakav je u širem društvenom delovanju, jer je počeo time da se bavi i jer je upravo to, a ne njegova struka, način na koji sada primarno utiče na ljude. Tako i Džordan Piterson. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 17 minutes ago, DameTime said: Evo možeš da pročitaš npr. na ovom linku Voleo bih da cujem tvoje izlaganje na temu - ovo na linku je generalizacija per se... Nigde veze sa stvarnim roditeljstvom i iskustvom istih oko odgajanja potomaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago 1 hour ago, McLeod said: Ok, ne slazem se, ali u svakom slucaju mislim da nije preterano bitno. Bitno je jer covek uopste nije desnicar nego mu je nametnuta etiketa jer nije pristao da se slozi sa time da se rodno senzitivni jezik koristi kao mandatorni. Gomilu puta je izjavljivao da nema nista protiv toga licno ali da smatra da je pogubno da se to namece ljudima. Onda su naravno svi skocili na njega. Ne svi, vec radikalna levica, i onda po pravilu ide blacenje i ne dao ti bog da to dozivis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago (edited) To oko rodno senzitivnog jezika je bukvalno 2% njegovog opusa i nebitno u poredjenju sa drugim stvarima. Inace, on se oko toga ne pita nista jer to nije njegova struka i misljenje mu je relevantno koliko i moje koji mislim da jede govna, na primer. Rodno senzitivni jezik se ne odnosi na muskarce u 99% slucajeva tako da ne vidim sta tu ima muskarci da se pitaju i odredjuju. Za mnoge klijente mi je bio guideline da treba da koristim they/them kao zamenice kada pisem o nekim licnostima. I nije se preterano tesko navici i iz anglocentricnog ugla je i logicno. Trenutno imam koleginicu koja mi je rekla, parafraziram, znam da to u tvojoj zemlji nije uobicajeno, ali bih volela da znas da su moje zamenice they/them. Ja sam rekao da nije nikakav problem i tako joj se obracam. I generalno je super kao koleginica. Ako mi neko trazi da ga zovem tako, ili ima neki pseudonim kao zlatno majmunce ili Majkl Dzordan, ja cu tako tu osobu zvati. Sta ja mislim o tome je nebitno. Edited 13 hours ago by McLeod 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 13 hours ago Author Share Posted 13 hours ago 20 minutes ago, Kronostime said: Voleo bih da cujem tvoje izlaganje na temu - ovo na linku je generalizacija per se... Nigde veze sa stvarnim roditeljstvom i iskustvom istih oko odgajanja potomaka. Jbg, Kronose, ponovo tražiš objašnjenje objašnjenja. Ja nisam terapeutkinja - ni sertifikovana, ni u edukaciji - imam neko osnovno znanje (pošto nisam završila kliničku psihologiju), u koje spada poznavanje ovog i sličnih pojmova. Ono što mogu da kažem je da ja potpuno prihvatam kako tvoje iskustvo, bilo u poziciji deteta, bilo roditelja, ne može da se ukalupi u neku od ovih shema. I to je potpuno u redu, ne bih ulazila u preispitivanje tvog ličnog doživljaja. Međutim, iznošenjem tvrdnje kako ovo nema veze sa stvarnim roditeljstvom i iskustvom u odgajanju potomaka, ti dovodiš u pitanje širok pojam iz psihoterapijske prakse, koji ne postoji samo na teorijskom, već i na empirijskom nivou. Za šta, with all due respect, nemaš dovoljno znanja i informacija. Ja prva kod sebe prepoznajem transgeneracijske traume i obrasce koji su se preneli s kolena na koleno, samo moja terapeutkinja to ne bi nazvala tako, nego tipa transgeneracijska transmisija (transfer). Na aktuelnim primerima, da se ne ograničavamo na nasilje u porodici i seksualno nasilje, primer transgeneracijske traume su 90te (i ratovi i Miloševićeva vladavina). To je moja keva prenela na mene, samo sam ja uspela da razrešim jer su se stekli određeni uslovi za to (obrazovanje, preseljenje u veliki grad, internet era itd). Za neku decu sutra period sns vladavine može biti transgeneracijska trauma. Da li će je razrešiti, zavisi od mnogo faktora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago Da, samo da ne zaboravim, iako to ide u neku drugu diskusiju koja je vodjena ranije - radikalna levica kao takva je takodje otrov za drustvo i ja nemam nikakvu sumnju u vezi toga, pogotovo kad se dohvate ekonomije. Ali to na stranu, ekstremna i svaka druga levica je reakcionaska, tako da nije isto opasna ni stetna kao ekstremna desnica. Po definiciji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Besni lala Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago Ja ne verujem u psihologiju kao nauku ... Čak i psihijatrija mi je upitna - mada ok... uznapredovali su malo sa hemijom od nekadašnjih metoda Scena je iz Penny Dreadfull btw - kad pripremaju protagonistkinju za lobotomiju jerbo je malo histerisala ... good old times ... Sjajna serija btw... prva sezona svakako - bave se čak i feminizmom ... @DameTime Ćaos Nemoj više da ideš ... dosadno bez tebe jbga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 13 hours ago Author Share Posted 13 hours ago 18 minutes ago, Besni lala said: Ja ne verujem u psihologiju kao nauku ... Čak i psihijatrija mi je upitna - mada ok... uznapredovali su malo sa hemijom od nekadašnjih metoda Bilo bi zaista čudno da za nekoliko vekova nisu uznapredovali 18 minutes ago, Besni lala said: Scena je iz Penny Dreadfull btw - kad pripremaju protagonistkinju za lobotomiju jerbo je malo histerisala ... good old times ... Sjajna serija btw... prva sezona svakako - bave se čak i feminizmom ... Gledala Eva Green je sjajna! 18 minutes ago, Besni lala said: @DameTime Ćaos Nemoj više da ideš ... dosadno bez tebe jbga. Ne bih ja, ali... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 1 hour ago, McLeod said: koleginicu Uvredio si ih. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts