Jump to content

IZBORI '23 i '24 - prognoze, analize i odjeci


Div

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima u Srbiji 2023?  

144 members have voted

  1. 1. Liste na glasačkim listićima 17. decembra i redni brojevi:

    • 1. ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA NE SME DA STANE
      4
    • 2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE
      0
    • 3. DR VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA
      0
    • 4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLJANJE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI
      1
    • 5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – SRPSKA KOALICIJA NADA – NOVI DSS – POKS – VOJISLAV MIHAILOVIĆ
      13
    • 6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! / SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!
      0
    • 7. SRBIJA PROTIV NASILJA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ – MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE "SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)
      107
    • 8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI
      1
    • 9. SDA SANDŽAKA – DR SULEJMAN UGLJANIN/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN
      0
    • 10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU
      0
    • 11. NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILJNI LJUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ
      4
    • 12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – SAŠA RADULOVIĆ (DJB) – BORIS TADIĆ (SDS) – ANA PEJIĆ (OTETE BEBE)
      2
    • 13. POLITIČKA BORBA ALBANACA SE NASTAVLJA – ŠAIP KAMBERI / BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI
      1
    • 14. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ – MI – GLAS IZ NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ
      3
    • 15. SRBIJA NA ZAPADU – DA SE STRUKA PITA
      4
    • 16. RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ
      0
    • 17. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE
      1
    • 18. ALBANSKA DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – UJEDINJENA DOLINA ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR
      3

This poll is closed to new votes


Recommended Posts

5 minutes ago, Drug Crni said:

Mene je,draga i poštovana Pletija,ta želja da pomažem Srbima da se osveste potpuno napustila. A verujte mi,itekako sam se trudio na tom planu bezmalo 30 godina..danas mi je 45.
Danas me onako,jako..zabole (da izvinite na nepristojnosti)

Meni je samo krivo što ja trpim..kao deo degenerisanog društva. Ne žalim ja Srbe..žalim sebe i majku (nemam svoju porodicu) i sve druge koji trpe zbog nedotupavnosti većine. Izvinite još jednom ako Vas moj rigidni stav vređa - ja sam sa dijalozima otprilike završio

Sve je u redu, razmenjujemo misljenja, postujem vase mada mislim drugacije.

Zao mi je i vas i moje dece koja su morala da odu, zao mi je i mene same, ostavljene. Nismo u pitanju ni vi ni ja ni pomenute kreature, u pitanju je istina, eticki i moralno ispravan stav koji mora da bude prihvacen kao norma. Kako? Pa tako sto ce se suprotstavljati uvek i svuda onome sto je njegova suprotnost. Ne brinite, imam u daljoj familiji neke likove sa kojima vec 50 godina ne mogu da izadjem na kraj. Kao po pravilu, to su frustrirane osobe koje bih, da ne propagiraju tako nakazne ideje i cine ogromnu stetu drustvu, ozalila od sveg srca, nesrecnici su, bednici koji svoju moralnu i intelektualnu bedu shire kao kugu. Normalna  drustva se protiv takvih bore kroz institucije, pravosudje, na zalost, kod nas je to prvo razoreno i zato takvi vode glavnu rec. Iskreno, sramota me je gde i sa kim zivim na ovim prostorima. Ali im nikad necu ostati duzna, dobice ono sto im sleduje, bar verbalno.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Drzao je meni pravnu istoriju sveta lik kojeg je Seselj izbacio iz stranke jer je bio previse ekstreman.

 

Bar je to bila kuloarska prica, verovatno samo nije mogao da ga kontrolise. Lik je obarao godinu ljudima kojima vidi da su pisali latinicom u indeksu.

 

Svakakvi predaju i po skolama i po fakultetima. To sto je neko profesor/doktor/magistar ne znaci u Srbiji bukvalno nista. To moze da bude i veliki minus, jer opijeni titulama pocinju da lupetaju gluposti.

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Don Dusko said:

 

 

@Pletilja I ti zelis ovom liku da das sansu da prosipa svoju retoriku po medijima?

Meni je jasno da ti i ja znamo da razlikujemo i sta je dobro a pogotovo sta je lose. Ali 70%(blag sam ovde) Srbije ne zna i prihvatice ovakve stavove i tu njegovu retoriku.

A jos je i profesor. Koliko on mladih studenata upropasti i zarazi ovakvim stavovima(profesor je pa on zna valjda)...

 

Ovakav ne bi ni smeo da predaje nasoj deci...

Ne razumete, nije on kriv sto je profesor i sto ima tako udobnu poziciju sa koje moze da shiri ovakve ratnohuskacke baljezgarije. Krivo je rukovodstvo BU ergo, kriva je vlast koja bira to rukovodstvo, narod koji bira takvu vlast. I tako dodjemo do one istine: svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. Ako narodu ne smeta da radja decu za topovsko meso, za kulucenje po zapadnim, srecnijim drustvima, marim ja, trazili ste, gledajte, dok vam mecka ne zaigra na vlastitom pragu. A hoce, tu je. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, bohumilo said:

Međutim, nakon povrtka sa studijskog boravka na Oksfordu kao da mu je nešto kvrcnulo u glavi, kao da je neke svoje lične frustracije i možda neuspehe da dobije poziciju negde krenuo da racionalizuje odbacivanjem svega što dolazi iz anglosfere i sa zapada i postao ekstremni nacionalista. Njegovi studenti pričaju neke potpuno bizarne priče - koje je on njima ispričao - o tome kako je on pokušavao da se integriše, kako je bio "nabacio" londonski akcenat i kako je krio da je iz Srbije, ali bi mu se po nekad omaklo a Englezi ga odmah pitali "ček, ček, reci još nešto, pa ti nisi odavde, odakle si? Sa Balkana? Iz Srbije? Strašno."...on im kazao "ali ja slušam ACDC", a oni mu rekli da to u Engleskoj slušaju kamiondžije, itd, isl...Te je on zbog toga odlučio da se vrati i da im pokaže...(kako su toliki drugi Srbi - i neki od istinskih srpskih velikana - uspeli u Britaniji, ostaje nejasno)

 

Ako je tako pričao, mora biti da je boravio u nekoj drugoj Engleskoj. Imam iskustvo boravka tamo, ali zaista nisam imao nikakvih problema. Razumem da čovek može da naleti na budalu u bilo kom delu sveta, ali mislim da je ovde budala imala posla sa budalom.  Ako mu je toliko smetalo, mogao je da odmah pobegne iz Oksforda u Moskvu, ali to nije uradio.

 

Magarac u Beč, magarac iz Beča.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Pletilja said:

@Mama_mia pravite ozbiljnu gresku kad mislite da mediji imaju neku drugu ulogu osim da informisu a sami NE kreiraju infoirmaciju, plasiraju je takvu kakva je.

Uostalom, pogledajte, bar na sekund, dva sta se plasira na 4 nacionalne frekvencije pa ce sve da vam bude jasno. 

Ne razumem vasu ljutnju i gadjenje prema redakciji nS.

 

LoL Pa ako nisam za ovih milion godina ispisala svoje misljenje o svemu bitnom, zar mi je potrebno sada `bar na sekund`da pogledam neku tv da bi `mi sve bilo jasno` i lol lol lol

 

i kako se uopste doslo do toga da ja mislim ovo a ne mislim ono, da se ljutim i gadim na ovo a obozavam ono?

 

....toliko sam jasno napisala da nema mesta izvrtanju misljenja. Inace niti se ljutim na emisije ni na televizore. Gledam ono sto sama odaberem. Podsmevam se kretenskim emisijama, njihovim voditeljima, urednicima i gostima. I to je sve. Ne smatram da u bilo cemu gresim sto se tice mojih odluka i afiniteta.

 

Ne zanosim se da oni koji lice na opoziciju zaista jesu opozicija. Obzirom da je tema Izbori, jos jednom svoje misljenje da kazem da promovisati kreature koje mozes da vidis na nac. frek. ne bi trebalo da budu gosti u emisijama i na televizorima koji se smatraju da su nesto drugacije, nesto bolje i naprednije....

Ako neko misli da je posmtranje Utiska nedelje krajnji domet opozicionog delovanja, blago njemu, jer ova emisija samo prikazuje Sunovrat Srbije tokom decenija. To je bolji naslov. Nadam se da ce i sledeci put doci Zavetnica kao pridruzeni clan UN. I obavezno Boskic kome vise nema ko da pise....vuk jeremic i ostali koji bi podigli gledanost ucmalog serijala.

 

(ako ovo nisam rekla bar stotinak puta, onda neka bude sada prvi put, ispocetka :lol_2:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Pletilja said:

Sve je u redu, razmenjujemo misljenja, postujem vase mada mislim drugacije.

I ja sam bio predsednik biračkog odbora 17.12. Išao na većinu protestnih šetnji nakon tragedija u Beogradu i Mladenovcu. Sebe radi i iz svojih razloga. Oni nikada ne uključuju nikakav dijalog ni razumevanje za osobe poput Kovića.
Srdačan pozdrav

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, bohumilo said:

kako je bio "nabacio" londonski akcenat i kako je krio da je iz Srbije, ali bi mu se po nekad omaklo a Englezi ga odmah pitali "ček, ček, reci još nešto, pa ti nisi odavde, odakle si? Sa Balkana? Iz Srbije? Strašno."...on im kazao "ali ja slušam ACDC", a oni mu rekli da to u Engleskoj slušaju kamiondžije,

 

Bukvalno je napravio bolji IQ test od onog mensinog. Ne u smislu preciznosti ali u smislu relevantnosti. Ko u ovo poveruje moze manje vise da poveruje u bilo sta, neke gluposti ce odbijati puko na estetskom planu a ne zato sto ume da razazna sta je besmisleno ili fizicki netacno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Don Dusko said:

 

 

 

To kovicevo baš podseća na:

 

 

Da nije žalosno bilo bi smešno ko u filmu. 

 

Ali zna Kovic na šta se lozi ekipa kojoj podilazi se.

 

Inače Kovic kad priča o istoriji je odličan za slušanje naravno uzeti u obzir njegov politički stav.

Edited by MeanMachine
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 3/1/2024 at 3:17 PM, McLeod said:

Drzao je meni pravnu istoriju sveta lik kojeg je Seselj izbacio iz stranke jer je bio previse ekstreman.

 

Bar je to bila kuloarska prica, verovatno samo nije mogao da ga kontrolise. Lik je obarao godinu ljudima kojima vidi da su pisali latinicom u indeksu.

 

Svakakvi predaju i po skolama i po fakultetima. To sto je neko profesor/doktor/magistar ne znaci u Srbiji bukvalno nista. To moze da bude i veliki minus, jer opijeni titulama pocinju da lupetaju gluposti.

 

To je zato sto je Seselj samo izigravao nacionalistu, a sam nije verovao u ono sto prica, dok je ovaj verovatno postao ubedjeni vernik u tu ideologiju i zato je smetao starom dobrom prodavanju svega za sta se zalazemo zarad licnih privilegija.

 

Najvaznija podela u politici je podela na establisment i populiste. Na primer, u UK postoje dve stranke koje se stalno smenjuju na vlasti jer im podrska raste kada predju u opoziciju. Takve stranke ljudi ne smatraju kao svoje predstavnike, nego glasaju za njih samo jer su manje zlo od protivnika (pricam o vecini biraca). Ono sto je pozitivno za njih je sto mogu da prezive svoj boravak na vlasti jer ni biraci od njih nemaju neka velika ocekivanja.

 

Populisti mogu da postoje samo dok su u opoziciji. SRS je kod nas imao 30% ne zbog ideologije, nego jer je dobar deo biraca stvarno video njih kako nekakve svoje predstavnike, kao ljude iz naroda (otud i naziv) - ljudi vide da DS/DSS vlasti kradu, lazu, imaju ovu i onu aferu, tu je SRS da se jedini pobuni zbog toga i eto identifikacije. Nakon 2008. zapravo je SNS preuzeo tu ulogu (zasto, ako je u Srbiji nacionalizam bio najbitniji, zar ne bi SRS trebalo da ima 22%, a ne SNS?), a nakon 2012. se SNS stalno predstavlja kao opozicija i na tome oni i dobijaju glasove - njihovi biraci i dalje zive zamrznuti u nekoj 2010. godini, u njihovim glavama i dalje vladaju zuti lopovi i nema nikoga ko ce da ih probudi iz tog sna.

 

Ni SNS ni Vucic ne bi mogli da prezive pad sa vlasti i gubitak moci, zato se to i ne dogadja, jelte.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 3/1/2024 at 1:42 PM, bohumilo said:

Ković je zanimljiv fenomen, ali i tipičan u izvesnom smislu koji su identifikovale, recimo, istoričarke Ljubinka Trgovčević i Dubravka Stojanović. Karijeru je započeo kao anglofil i napisao jednu izvanrednu i (posebno za nas) vrlo relevantnu istorijsku knjigu (koja se može i treba samo preporučiti za čitanje), koja mu je objavljena i na engleskom, u izdanju Oxford Un. PRessa. 

 

Međutim, nakon povrtka sa studijskog boravka na Oksfordu kao da mu je nešto kvrcnulo u glavi, kao da je neke svoje lične frustracije i možda neuspehe da dobije poziciju negde krenuo da racionalizuje odbacivanjem svega što dolazi iz anglosfere i sa zapada i postao ekstremni nacionalista. Njegovi studenti pričaju neke potpuno bizarne priče - koje je on njima ispričao - o tome kako je on pokušavao da se integriše, kako je bio "nabacio" londonski akcenat i kako je krio da je iz Srbije, ali bi mu se po nekad omaklo a Englezi ga odmah pitali "ček, ček, reci još nešto, pa ti nisi odavde, odakle si? Sa Balkana? Iz Srbije? Strašno."...on im kazao "ali ja slušam ACDC", a oni mu rekli da to u Engleskoj slušaju kamiondžije, itd, isl...Te je on zbog toga odlučio da se vrati i da im pokaže...(kako su toliki drugi Srbi - i neki od istinskih srpskih velikana - uspeli u Britaniji, ostaje nejasno)

 

Od tada se više ne bavi Dizraelijim, već objavljuje knjige pod naslovima ZAVETI, UPORIŠTA i slične bećkovićevštine iz ciklusa 'Odi rode da ti pojem...

Ja verujem tim njegovim pricama, ali Englezi su takvi: vole da se zajebavaju, vole da se sprdaju, uostalom po tome su slicni nama! kako bi npr prosao neko iz provincije, iz Leskovca, Vranja ili Zajecara, sa svojim akcentom, medju beogradskom elitom!??!?! Slicno je i kod Engleza! Jos kad se iz petnih zila trudio da im pokaze kao je jedan od "njihovih" - tu zajebanciji nije bilo kraja!!! Bolje im se predstaviti kao autentican, to si sto si, nego kao neka "pokondirena tikva" - znam slucaj jednog Ukrajinca, decko skoro pa odlepio! 

Link to comment
Share on other sites

Djilas savetovao da se ide u jednu kolonu svih opozicionih stranaka. Sta mislite o ovakvoj strategiji?

 

Sa jedne strane, svako ko ostane van te kolone moze da se oznaci kao SNS lazna opozicija, sa druge strane, postoji razlog zasto se nije islo u jednu kolonu u decembru.

 

Po meni, ono sto ne sme vise da se dozvoli je da 5% ode ispod cenzusa jer nije doslo do dogovora, a te opcije su i dalje oznacene kao opozicione. Dakle, ili ce NS, SDS, DJB, Dveri? da idu u sirem savezu ili treba maksimalno usmeriti kampanju prema takvih strankama i oznaciti ih kao lazne opozicione opcije sa ciljem da dobiju sto manje glasova.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, goldberg said:

Djilas savetovao da se ide u jednu kolonu svih opozicionih stranaka. Sta mislite o ovakvoj strategiji?

 

Sa jedne strane, svako ko ostane van te kolone moze da se oznaci kao SNS lazna opozicija, sa druge strane, postoji razlog zasto se nije islo u jednu kolonu u decembru.

 

Po meni, ono sto ne sme vise da se dozvoli je da 5% ode ispod cenzusa jer nije doslo do dogovora, a te opcije su i dalje oznacene kao opozicione. Dakle, ili ce NS, SDS, DJB, Dveri? da idu u sirem savezu ili treba maksimalno usmeriti kampanju prema takvih strankama i oznaciti ih kao lazne opozicione opcije sa ciljem da dobiju sto manje glasova.

 

Ko da ne dozvoli da 5% ode ispod cenzusa je pitanje pre pitanja broja kolona. Moje mišljenje da nije većina u opoziciji oterala Tadića ili Jeremića ispod cenzusa, sami su odavrali put, hteli su široku koaliciju ali pod svojim uslovima, odnosno da oni vode glavnu reč, nije im prošlo, neki drugi su imali više sluha za zajednički nastup. 

Opet, samo moje mišljenje, za lokalne izbore je moguće dobra i jedna kolona, za republičke nisu dovoljne, ili jedva da jesu, dve. Ideološke razlike ne moraju ni da se vide u kampanji za gradske ili opštinske izbore ni u upravljanju gradol ili opštinom u slučaju pobede, dok na republičkom nivou, zajedničko u kampanji može da bude rušenje vučića, taj narativ pomalo pomaže i na lokalu, već vršenje vlasti bi dovelo na videlo velike razlike u ideologijama, ima načina da se i tu razlike prevaziđu u cilju postizanja zajedničkih ciljeva, ali dosadašnje aktivnosti aktera ne daju veliku nadu.

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, goldberg said:

Djilas savetovao da se ide u jednu kolonu svih opozicionih stranaka. Sta mislite o ovakvoj strategiji?

...

 

Nije problem da se ide u jednoj koloni, obično problemi nastaju kod određivanja kandidata za skupštinu, u ovom slučaju Grada, i kad svaka od tih strančica krene da gura svoje kandidate kojih u zbiru na kraju uvek bude mnogo više nego što je njihov realni domet na izborima.  

Ne znam kako to prevazići.  To je jedan sajam taštine i ludila istovremeno.

Eventualno da se vidi koliko su u decembru imali svi oni zajedno pa im dati toliki procenat na listi. Ako je 3 onda 3, ako je 4 onda 4...

 

Što se mene lično tiče nije problem i da oni naprave tu neku 2. kolonu pa nek idu svi zajedno.  Nek se brate vidi više koliko oni realno dobacuju...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, goldberg said:

Djilas savetovao da se ide u jednu kolonu svih opozicionih stranaka. Sta mislite o ovakvoj strategiji?

 

Sa jedne strane, svako ko ostane van te kolone moze da se oznaci kao SNS lazna opozicija, sa druge strane, postoji razlog zasto se nije islo u jednu kolonu u decembru.

 

Po meni, ono sto ne sme vise da se dozvoli je da 5% ode ispod cenzusa jer nije doslo do dogovora, a te opcije su i dalje oznacene kao opozicione. Dakle, ili ce NS, SDS, DJB, Dveri? da idu u sirem savezu ili treba maksimalno usmeriti kampanju prema takvih strankama i oznaciti ih kao lazne opozicione opcije sa ciljem da dobiju sto manje glasova.

Dveri i NS cak i da naprave koaliciju tesko da ce preci cenzus, ulazak u veliku koaliciju im je jedina sansa za ulazak u skupstinu. Ostali su vec u decembru bili na istoj listi, ne racunam Zavetnike , Nestorovica i neke sitnije stranke koje i nisu opozicija.

Link to comment
Share on other sites

On 3/3/2024 at 9:09 PM, goldberg said:

Djilas savetovao da se ide u jednu kolonu svih opozicionih stranaka. Sta mislite o ovakvoj strategiji?

 

Prvo, dobra noć svima, nisam dugo ovde pisala. :classic_smile:

 

Mislim da je bolje da se izađe u dve kolone i da se napravi postizborna koalicija. Zašto?

 

Posle ovog INTERVJUA  možda će se naljutiti ili Miloš Jovanović ili Vojislav Mihailović koji je, po meni, delimično kriv što se stranke desnog centra nisu ujedinile. 

 

Videćemo..loše je što Vučević otvoreno najavljuje krađu.

 

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/369010/Vucevic-rekao-da-ce-na-izborima-u-Beogradu-odlucivati-gradjani-nasih-gradova-usledila-ispravka.html

 

Nema demantija da je mislio samo na Beograđane.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Evidentno je da se Vučić polako pozdravlja sa EU  ida je jedini zapadni činilac prema Srbiji sa nekom mekom moći USA, s tim da ni kod njih nema trenutno mnogo interesovanja oko izbora,  osim da se ODIHR-ove preporuke u nekom delu ispune za ove kompenzacijske izbore,  pa znajući to,  SNS se neće mnogo snebivati ni ovaj put.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Moze SNS ovo ili ono, ovakvi rezultati izbora do sada su najvise rezultat nedostatka vizije i volje svih opozicionih stranaka.

 

Barem u BG vec neko vreme postoji vecina za smenu Sapica i cele SNS ekipe, ali zato se uporno izlazi na izbore zajedno sa laznom opozicijom i nista se ne cini da se okupe sve opozicione snage i da se napadnu svi koji rade za SNS. Uzmimo, na primer, slucaj NS i SDS-DJB. Te tri stranke ili nisu smele da izlaze samostalno ili je trebalo uporno ponavljati da oni direktno rade za Vucica i da su lazna opozicija. Dveri i Zavetnici su isto ludilo, ali to je posledica nebitnosti Dveri u BG i resursa koji su imali Zavetnici. Opet, Dveri su morale da se nadju na listi DSS - POKS ili su morali da budu javno obelezeni kao lazna opozicija.

 

Sto se tice jedne kolone, veliki problem je sto i dalje postoje glasaci (i njih ima u znacajnom broju, nekih 5-6% sigurno) kojima SNS smeta samo zato sto je za njih SNS malo meksa i umivenija verzija SRS, dakle desnica, rusofilstvo, antizapadni stavovi, konzervativizam. Takvim glasacima ce cak i takav SNS biti blizi od partija kao sto su DSS, POKS, Dveri, pa i NS. Zato je i bilo toliko popularno da se govori o laznoj opoziciji olicenoj u desnicarskim populistima i konzervativcima jer je tako moguce tvrditi da SNS jeste problem i da je jedino resenje da ih zamene "nasi".

 

Po meni je pojava ovakvih DSS i POKS odlicna za demokratiju, ne zbog toga sto su te stranke prepune sjajnih kadrova i sto imaju odlican program (vracanje monarhije i uvodjenje vecinskog izbornog sistema su dve besmislene, ako ne i stetne ideje), nego zato sto konacno na politickom spektru imamo i savez koji ce uporno optuzivati SNS i Vucica da su izdali svoju ideologiju i da nisu dovoljno desno (a SNS i Vucic na to nemaju odgovor jer ne moze organizacija koja ima na desetine vidjenih bivsih clanova DS, URS i LDP biti populisticka desnica).

 

Tako da sam ovde ipak saglasan sa Lazovicem koji govori o dve kolone, samo sto ovog puta svi koji ne upadnu tu moraju biti besomucno napadani da nisu opozicija i da su placeni od rezima da odvlace glasove.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to IZBORI '23 i '24 - prognoze, analize i odjeci
10 hours ago, goldberg said:

Po meni je pojava ovakvih DSS i POKS odlicna za demokratiju, ne zbog toga sto su te stranke prepune sjajnih kadrova i sto imaju odlican program (vracanje monarhije i uvodjenje vecinskog izbornog sistema su dve besmislene, ako ne i stetne ideje), nego zato sto konacno na politickom spektru imamo i savez koji ce uporno optuzivati SNS i Vucica da su izdali svoju ideologiju i da nisu dovoljno desno (a SNS i Vucic na to nemaju odgovor jer ne moze organizacija koja ima na desetine vidjenih bivsih clanova DS, URS i LDP biti populisticka desnica).

 

 

Šta je ovde dobro za demokratiju, zameranje odnosno merenje patke ko je veći nacionalista ili šovinista?

Ako je to dobro,  onda smo na nivou Evrope od pre 60 godina...

Link to comment
Share on other sites

Vi stvarno mislite da ovaj DSS stoji nešto ekstremnije od većine partija u Evropi. Teorija je jedno, praksa je drugo. Ne bih se ja preterano brinuo u tom pogledu da ovaj DSS zajaše.

Edited by MilošVB
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, JohnnyDragon said:

Šta je ovde dobro za demokratiju, zameranje odnosno merenje patke ko je veći nacionalista ili šovinista?

Ako je to dobro,  onda smo na nivou Evrope od pre 60 godina...

 

Zapravo, svuda u Evropi postoji neki njihov SRS kojem raste popularnost dok su u opoziciji i lagano mogu da napadaju stranku desnog centra, koja ne moze da odgovori populizmom. To smo imali i mi kada smo imali demokratiju pa je DSS padao po procentima sto je vise bio deo vlasti (a SRS rastao).

 

Portugal - Chega, Francuska - RN, UK - UKIP/Brexit/Reform, Holandija - PVV razvalio na izborima, Nemacka - AfD, Spanija - Vox, Italija - Lega pa FdI, Austrija - FPO, Rumunija - AUR, Bugarska - Vazdrazhane, Hrvatska - Most i DP, Svedska - SD, Finska - PS, Belgija - VB, Ceska - SPD.

 

Samo je Vucic uspeo lagano da se odrzi na 50% zato sto ovde ne postoji demokratije i zato sto ovde niko ne moze da ga nazove onim sto on, realno jeste - neko ko je izdao sopstvenu ideologiju zarad neogranicene vlasti.

 

Gde bi zeleo da zivis, u Austriji, Finskoj ili Srbiji? U Austriji i Finskoj su lideri populistickih desnicarskih stranaca osnivali svoje stranke da bi na izborima dobijali smesan broj glasova, a njihove stranke ostale na istoj popularnosti kao i ranije. Ovde se Toma diploma i Aca faca odvojili od SRS, nakon toga na izborima oni dobise 22%, a njihova stranka samo 4%. Ko je ovde ludji, da li neko ko glasa iz protesta ili zbog ideoloskih razloga (kao u Austriji ili Finskoj) ili neko ko podrzava sta god kazu Diploma i Faca jer su, maltene, zaljubljeni u njih dvojicu.

 

Sutra da Vucic izjavi da mora da preda Kosovo jer su ga zuti izgubili dobice opet 50% kao sto dobija iako pljuje po bivsim vlastima, a u SNS jedno 20+ poznatih DS imena. Cak i njegova lista ima skracenicu SNSDS.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...