Jump to content

IZBORI '23 i '24 - prognoze, analize i odjeci


Div

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima u Srbiji 2023?  

144 members have voted

  1. 1. Liste na glasačkim listićima 17. decembra i redni brojevi:

    • 1. ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA NE SME DA STANE
      4
    • 2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE
      0
    • 3. DR VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA
      0
    • 4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLJANJE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI
      1
    • 5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – SRPSKA KOALICIJA NADA – NOVI DSS – POKS – VOJISLAV MIHAILOVIĆ
      13
    • 6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! / SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!
      0
    • 7. SRBIJA PROTIV NASILJA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ – MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE "SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)
      107
    • 8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI
      1
    • 9. SDA SANDŽAKA – DR SULEJMAN UGLJANIN/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN
      0
    • 10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU
      0
    • 11. NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILJNI LJUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ
      4
    • 12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – SAŠA RADULOVIĆ (DJB) – BORIS TADIĆ (SDS) – ANA PEJIĆ (OTETE BEBE)
      2
    • 13. POLITIČKA BORBA ALBANACA SE NASTAVLJA – ŠAIP KAMBERI / BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI
      1
    • 14. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ – MI – GLAS IZ NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ
      3
    • 15. SRBIJA NA ZAPADU – DA SE STRUKA PITA
      4
    • 16. RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ
      0
    • 17. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE
      1
    • 18. ALBANSKA DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – UJEDINJENA DOLINA ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR
      3

This poll is closed to new votes


Recommended Posts

4 hours ago, DJ_Vasa said:

Možda je gos'n pisac u pravu kada kaže da treba ići van Beograda, ali se malo zeznuo oko nekih stvari...

 

 

Ako izuzmemo da u kafićima sedi sve što pije kafu, dakle od švercera do doktora nauka, čudno mi je kako tzv. narod koji druge toliko prepoznaje na kilometar glasa za najgore prevarante. Pretpostavljam da nema potrebe da ovde pričam o prevarama režima, pa time neću gubiti vreme.

 

 

U pravu je za privatnu računicu – nekoliko crvenih i sendvič sa parizerom, eventualno oni seoski vašari pred izbore u organizaciji SNS-a. Jeste da je medijana IQ nešto niža, što je spominjao Tomas, ali ne znam koliki IQ je potreban da shvatiš da ono što si juče mogao da kupiš za 1000 dinara danas košta 2000. A plate i penzije su iste i kaskaju za inflacijom. Ni za to nije potrebna neka naročita inteligencija, a o drugim stvarima da ne govorimo. Ne znam za te velike ideje, ali sećam se da je bilo priče o nekoj Budalinoj Mubadalinoj fabrici čipova, mercedesovim autobusima iz Ikarbusa, da je Jaja Kung-fu kupila kartu za metro koju ne može da iskoristi ni u autobusima koji se redovno spaljuju i tome slično.

 

Gos'n piscu bi bilo bolje da čuva slavu koju objektivno zaslužuje za svoja dela, a ako mu je do lupetanja, neka ih zadrži za kafanu ili za ulogu dvorske budale onome kome je prvi korak kad se vratio u postoyebinu bio da pase travu iz saksije. Bolje da svoje jezičko umeće koristi tako što će ga naučiti da govori srpski malo bolje od prosečnog kineskog prodavca jeftinih gaća na buvljacima.

Cijenjeni kolega nemoj da si toliko negativan.

4 hours ago, Perkos2 said:

Pa neće otpasti kosa sa glave Lazoviću, Đilasu, Dobrici, Aleksiću i ostalim čelnicima opozicije ako malo prošetaju po Srbiji, posebno bi dobro bilo da pronađu i pomognu na lokalu ljude koji bi vodili opozicioni korpus u Nišu, Kraljevu, Valjevu, Žagubici ili Somboru. Ovako ispada da se gledaju u svoje ogledalce i ponavljaju"mi smo najlepši i najbolji"

Da se jednom i sa tobom slozim. Ovo si apsolutno u pravu.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, goldberg said:

Dakle, po tim medijima je Vucic tek 2023. godine poceo da krade, laze, ucenjuje, kupuje medije?

 

Da ne pricamo o tome da ga predstavljaju kao "Putinovog coveka", pa ko je saradjivao 10 godina sa takvim likom? Ko se pravio lud na sve sto je ovaj radio? Zasto takav rezim jednostavno nije izolovan, ekonomija skrsena sve dok takav covek sedi na vlasti? U cemu je razlika izmedju Milosevica i Vucica, osim toga sto je Milosevic stvarao probleme i u regionu?

Ne bih da mudrujem. Tebe smatram veoma obavjestenim. Ali koje ti je ovo pitanje? Ameri su kao sto znas veoma pametni za sebe, a za druge to je vec druga prica koju i ti znas. Na primjer Italija i mafija 1942 itd.Oni  kao sto i sam znas saradjuju sa svakim ko im odgovara. O svojoj zemlji treba da brinu oni koji zive u doticnoj zemlji. Ne moze ti neko drugi zeliti dobro ako to ti sam ne zelis sam sebi. Ja sam uvjek bio ( i ostao) optimista ali nesto gubim ( pomalo) nadu kad je u pitanju Srbija. Svi kritikuju obican narod koji glasa kako glasa. A sta reci o skolovanim ljudima kao sto ste vecina ovdje na forumu i filozofirate o nekim nebitnim stvarima u ovom trenutku u kom se nalazi vasa Srbija. Da li ste svjesni sta (ovo se odnosi na sve zainteresovane za drzavu Srbiju) se dogadja? Ovaj sto je na vlasti pravi dvije veoma opasne stvari. Kao prvo stvara se narod bez nekog misljenja i duznicko ropstvo. Licno sam cuo mosljenje kako se prave autoputevi u njegovo vrijeme. Jedno malo pitanje za sve koji ovo citaju. Da li su zuti  i Titovci bili glupi pa nisu znali da prave autoputeve? Nego je dosao mesija i genije i zapoceo sve to. Ima tu mnogo pitanja.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Sonic said:

Jer Srbija realno i nema ekonomiju sem kladionica, pekara, apoteka, me'ana i ponekog stranog "investitora" koji otvara motaonice kablova i slično. 

Ima i ove koji primaju iz drzavne kase "platu" koju onda trose u tim kladionicama i naročito meanama, a ovaj im deli te "plate" tako što zadužuje zemlju. To kad bi se prvo skršilo, da upotrebim isti izraz jer je baš adekvatan, povuklo bi i sve ostalo. Mada ne verujem da bi ovima i to pomoglo. Glasali su oni za "Slobu" (čak ga još uvek tako zovu, od milja valjda) i kad su uzimali hleb na bonove. I to je čak i na kraju kad je pao dobio skoro dva miliona glasova, isto kao i uvek što je, i kao ovi što dobijaju, i opet će, i kad bi ponovo "građani" uzimali hleb na bonove.

10 hours ago, Sonic said:

Nešto mnogo dugo, tj. već 11 i više godina traje to. Za to vreme je Žvalavi mogao 'ladno da se orodi i sa Kurtijem i sa Hotijem i sa Tačijem. 😄 

Od tog utopljavanja u okruženje nema ništa - EU sama eksplicitno kaže da se više neće širiti. Naročito Šolc i Makron kao vođe dve glavne zemlje u EU. 

 

A recimo CG i S. Makedonija nema šta nisu uradile, pa će opet ostati van EU, ko i Srbija i slični.

A tu se inače odozdo, iz baze, hoće da se završi to sa tim Kosovom, i onda da priče o tome ostanu samo kao deo folklora za najveće badavadžije ispred zadruga, kao što je Teksas u Meksiku, i hoće se da se integriše u Evropu i priključi NATO itd nego ih sprečava zli Vučić. Da, da. Slažem se, teraj to u peršun.

 

Ovaj proces koji sam tamo opisao (to sa utopljavanjem u okruženje) nema veze sa članstvom u EU, i već se dešava. Izađi pa pogledaj oko sebe šta ima na ulicama. Starci. Preko 4/5 slučajnih prolaznika su starci (i sredovečni), i to dripački obučeni starci. Sa tužnim facama. Vitezovi tužnoga lika, da, koji se bore sa vetrenjačama, isto kao originalni vitez tužnoga lika, samo što je on bar dokazano lud. Doduše, za one koji na to gledaju sa strane. I tu se ne razlikuju od njega, kad neko gleda sa strane.

 

Biće ta teritorija usisana u Evropu, očigledno bez njih, samo to tvrdim, a ljubitelji nekog tamo Trifuna onda mogu Valentinu (i raznim Vučićima koji su ih izmuzli) da pljunu pod prozor.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Presretne me juce mala, crnpurasta zenica, pozdrvi me kao rod rodjeni i pita kako sam. Ne mogu da se setim ko je, procita mi to u ocima i pretstavi se: bila je u SNS timu na mom izbornom mestu 17 Dec. Kaze, sto se ti toliko sekiras, pusti politiku, gledaj da ti bude dobro, iskoristi ih, evo ja, u skracenoj verziji njena prica izgleda ovako: dugo je radila u Nemackoj, deca su joj "na sigurnom" a ona se vratila u Srbiju jer mora da pazi bolesnu majku. Uclanila se u SNS, dobila posao cistacice u osnovnoj skoli, odradjuje sta se od nje trazi i to je to. Nista mrtva deca u Ribnikaru i Duboni, nista Banjska, nista Marinika na infuziji, njoj je miran i Srem i Banat i Backa. Njoj je dobro. 

Pa, ako vam je dobro, onda nista....

Odoh da bacim koplje u trnje....

 

P.S. Dobila sam poziv od stranke ciji sam kontrolor bila da se pojavim na "koktelu zahvalnosti" u 18 h u njihovim prostorijama. Dobili su 50% vise glasova u gradu nego na proslim izborima pa su resili da slave. Normalno da imaju 50% vise glasova jer su na proslim izborima imali infinitezimalni skor.  Doslo mi je da odem i da im kazem da su im taj rezultat poklonila mrtva deca ali necu da remetim mir tih dushica stavljanjem u ovaj tako odvratan kontekst kao sto je srpska politicka scena. 

Edited by Pletilja
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Selina said:

Dusko Kovacevic o protestima, izborima i Radovanu, ubistvu Djindjica:

 

 

Priču o ovoj vlasti, i svim našim vlastima, i šta je i kakav je narod u Srbiji, prema rečima Kovačevića najbolje dokazuje jedan zapis Vuka Karadžića:

– To je istinit događaj, čuveni govor Miloša Obrenovića ne nekom velikom skupu, kad se obraćao narodu. Popeo se na bure, tu je bilo nekoliko hijlada ljudi, i da bi stišao žamor Miloš je počeo da viče „narode, braćo“, pa ga niko nije čuo. Onda je viknuo „narode, rajo“, pa ga niko nije čuo. Ali, kada je viknuo „narode, seljačka stoko“, svi su počeli da slušaju. To je, po Vuku, živa istina.

U tom smislu, Kovačević ljudima koji danas predvode opoziciju sugeriše šta treba da urade:

– Bilo bi dobro da na jedno tri dana odu na neki vašar u Srbiji, da vide šta je narod, i da nešto nauče na vašaru, jer tu je narod. Narod nije u beogradskim kafićima, to je elita. Narod je čovek koji te gleda i prepoznaje te sa kilometar ko si, šta si, i kako može da te prevari ili da te smiri, naučen na to da mu je svaki drugi čovek opasnost, i ima uslovni refleks za borbu za egzistenciju, za opstanak.

– Narod je zbir ljudi, pojedinaca, i svako ima neku svoju privatnu računicu. I onaj ko im ponudi nešto u toj njihovoj sitnoj računici, najrazumljivije, najprostije, on im je najbliži. Velike ideje, velike iluzije, velike reči, to ništa ne postoji, sa tim samo možeš da sedneš i da napišeš pesmu, i to pesnici rade. Narodu treba obična priča, obične reči, ne moraju uopšte da budu istinite, mogu i laži, ali moraju da im budu razumljive – smatra pisac koji je u svojim delima doktorirao srpski mentalitet.

 

https://www.danas.rs/kultura/dusan-kovacevic-radovan-treci-intervju/

Aha. Nisu dovoljni Vučić i baraberija koji prave "narodnu državu" povezanu sa "narodnom kulturom" (i načinom neolita) nego fali još njih (tzv "opozicija" ) da se bave istim zaumom. A da li je ovaj kao veliki poznavalac "naroda" negde objavio nekakvu analizu ili bilo kakvu priču na temu "zašto se taj narod ne promeni" kad već prolazi sve te muke njegove što ih niko ne zna, niti ih kome priča on?

 

Eno Vilhelmina je pisala kako su za vreme pandemije kovida bez ikakvih dekreta Šveđani prestali da se rukuju sa zvaničnim licima, prilikom dolaska kod lekara npr isl, što je ranije u Švedskoj bio običaj, i međusobno su generalno prestali da se rukuju. I onda posle dve godine pandemije to je postao novi običaj i sad se većina Šveđana više ne rukuju ni prilikom upoznavanja, susretanja i tako to, kako će trajno ostati. Eto to je način civilizacije - stalna promena.

 

A šta rade ovi tu? Jel neće da se menjaju, osim što su ekstremno brzi da prihvate promenu kad ih neko podstakne da ispolje bilo kakvu karakternu manu? E pa onda se zna gde i kako zavrsavaju takvi koji neće da se menjaju. Kao i  njihovi političari, pozicije, opozicije i ostale vucibatine, jer i oni su "narod".

 

Prema tome, ništa se u Srbiji ne dešava što ne bi trebalo da se dešava. Sve je baš kako treba. Što kaže čovek, ništa tu ne treba dirati. I tako sve to neće još dugo trajati.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, goldberg said:

U cemu je razlika izmedju Milosevica i Vucica, osim toga sto je Milosevic stvarao probleme i u regionu?

 

Baš u tome. Šta ko radi svom narodu, boli ih ćošak od Avale. Važno je jedino da ne pravi probleme drugima.

 

Ni Hitler nije bio problem dok se držao granica Nemačke. Franko, Salazar, Enver Hodža, Čaušesku za vreme svoje vlasti nisu pravili probleme drugima i bili su potaman. A kako je bilo običnom Špancu, Portugalcu, Albancu, Rumunu... koga briga sa strane? Ne živi on tu.

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Stiletto said:

 

Baš u tome. Šta ko radi svom narodu, boli ih ćošak od Avale. Važno je jedino da ne pravi probleme drugima.

 

Ni Hitler nije bio problem dok se držao granica Nemačke. Franko, Salazar, Enver Hodža, Čaušesku za vreme svoje vlasti nisu pravili probleme drugima i bili su potaman. A kako je bilo običnom Špancu, Portugalcu, Albancu, Rumunu... koga briga sa strane? Ne živi on tu.

 

Upravo tako - vec sam jednom pominjao da se zapad ne mijesa dok god neki rezim zavodi red samo policijom i reaguju tek kada rezim pokrene vojsku i tenkove protiv nekoga.

56 minutes ago, Mr Tuvok said:

Aha. Nisu dovoljni Vučić i baraberija koji prave "narodnu državu" povezanu sa "narodnom kulturom" (i načinom neolita) nego fali još njih (tzv "opozicija" ) da se bave istim zaumom. A da li je ovaj kao veliki poznavalac "naroda" negde objavio nekakvu analizu ili bilo kakvu priču na temu "zašto se taj narod ne promeni" kad već prolazi sve te muke njegove što ih niko ne zna, niti ih kome priča on?

 

Eno Vilhelmina je pisala kako su za vreme pandemije kovida bez ikakvih dekreta Šveđani prestali da se rukuju sa zvaničnim licima, prilikom dolaska kod lekara npr isl, što je ranije u Švedskoj bio običaj, i međusobno su generalno prestali da se rukuju. I onda posle dve godine pandemije to je postao novi običaj i sad se većina Šveđana više ne rukuju ni prilikom upoznavanja, susretanja i tako to, kako će trajno ostati. Eto to je način civilizacije - stalna promena.

 

A šta rade ovi tu? Jel neće da se menjaju, osim što su ekstremno brzi da prihvate promenu kad ih neko podstakne da ispolje bilo kakvu karakternu manu? E pa onda se zna gde i kako zavrsavaju takvi koji neće da se menjaju. Kao i  njihovi političari, pozicije, opozicije i ostale vucibatine, jer i oni su "narod".

 

Prema tome, ništa se u Srbiji ne dešava što ne bi trebalo da se dešava. Sve je baš kako treba. Što kaže čovek, ništa tu ne treba dirati. I tako sve to neće još dugo trajati.

 

Mislim da je za neki pocetak neophodno ( i bukvalno i metaforicki) da svi prestanu lizati jednu kasicicu na pricesti.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Pletilja said:

Presretne me juce mala, crnpurasta zenica, pozdrvi me kao rod rodjeni i pita kako sam. Ne mogu da se setim ko je, procita mi to u ocima i pretstavi se: bila je u SNS timu na mom izbornom mestu 17 Dec. Kaze, sto se ti toliko sekiras, pusti politiku, gledaj da ti bude dobro, iskoristi ih, evo ja, u skracenoj verziji njena prica izgleda ovako: dugo je radila u Nemackoj, deca su joj "na sigurnom" a ona se vratila u Srbiju jer mora da pazi bolesnu majku. Uclanila se u SNS, dobila posao cistacice u osnovnoj skoli, odradjuje sta se od nje trazi i to je to. Nista mrtva deca u Ribnikaru i Duboni, nista Banjska, nista Marinika na infuziji, njoj je miran i Srem i Banat i Backa. Njoj je dobro. 

Pa, ako vam je dobro, onda nista....

Odoh da bacim koplje u trnje....

 

P.S. Dobila sam poziv od stranke ciji sam kontrolor bila da se pojavim na "koktelu zahvalnosti" u 18 h u njihovim prostorijama. Dobili su 50% vise glasova u gradu nego na proslim izborima pa su resili da slave. Normalno da imaju 50% vise glasova jer su na proslim izborima imali infinitezimalni skor.  Doslo mi je da odem i da im kazem da su im taj rezultat poklonila mrtva deca ali necu da remetim mir tih dushica stavljanjem u ovaj tako odvratan kontekst kao sto je srpska politicka scena. 

Da budem jasnija: necu da kazem da su "svi isti" jer nisu. Ono sto je mene porazilo a u sta sam se uverila kao nestranacki kontrolor je otsustvo ikakve logistike, strategije jasno razradjene sa sve rezervnim planovima. Nista od toga nisam videla kod jedne od najvecih stranaka u novijoj istoriji Srbije koja je bila i na vlasti u ovoj zemlji. Kada sam upala u prostorije izbornog staba negde oko 17 h da im kazem da im SNS rastura izbore, zatekla sam sve njih, rukovodstvo, sponzore, ugledne clanove na okupu, udobno opustene uz ice i pice. Nakon moje dreke, ostavila sam ih potpuno zaprepascene, zblanute. U mrtvoj tisini cula sam glas "gospodjo, hocete da vas odvezemo natrag"? Eto, to je bilo bitno, da se ne lomatam na drugu stranu grada i da nastavim svoju "borbu" sa vetrenjacama. Za njih. Nece da moze, nikad vise.  

  • Like 3
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Mr Tuvok said:

Aha. Nisu dovoljni Vučić i baraberija koji prave "narodnu državu" povezanu sa "narodnom kulturom" (i načinom neolita) nego fali još njih (tzv "opozicija" ) da se bave istim zaumom. A da li je ovaj kao veliki poznavalac "naroda" negde objavio nekakvu analizu ili bilo kakvu priču na temu "zašto se taj narod ne promeni" kad već prolazi sve te muke njegove što ih niko ne zna, niti ih kome priča on?

 

 

 

 

Radi se o Kovacevicu, dramaturgu, autoru Radovana III, Maratonci trce pocasni krug,

Balkanskom Spijunu i njegovim nekim potpuno neobaveznim opservacijama sa bilo kakvim

dogadjanjem naroda ili rezultatima izbora. Kovacevic i jeste veliki poznavalac "naroda" jer da nije

ne bismo imali ove genijalne i pozorisne i tv filmove, ili ti ne znas koga ja uopste ovde i pominjem?

Edited by Selina
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, koca popovic said:

Da se jednom i sa tobom slozim. Ovo si apsolutno u pravu.

Kočo,izvini,ali Perkos nije u pravu. Bar što se Sombora tiče.

Sem Dobrice Veselinovića co vrh ZLF (ex NDMBGD) dolazi u Sombor u kontinuitetu..poslednjih 3 godine su bili bar pet puta..ja sam tri puta prisustvovao tim razgovorima. Pre dve godine su dobili salu jedne male gradske mesne zajednice..prošle godine im to nije omogućeno pa je razgovor održan u jednom ugostiteljskom objektu..ove godine ni to nisu uspeli da pronađu jer nijedan ugostitelj više neće da im izda prostor jer mu odmah sutradan stižu inspekcije.. Uglavnom,u Somboru je osnovan gradski odbor ZLF sa prostorijama.

ProGlas nije gostovao u Somboru iz istog razloga..Sombor koji se diči bogatom kulturnom tradicijom odbio je da im obezbedi prostor..a pod strahom od inspekcija nijedan ugostitelj nije hteo takođe hteo da ih ugosti..

Vi koji ne živite ovde ipak ne možete da razumete razmere radikalštine..i muke koja nas je strefila od nje..

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Quote

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da se potpredsednica te partija Marinika Tepić, koja je 12 dana štrajkovala glađu, oseća dobro i da je počela sa unošenjem minimalnih količina hrane.
Analize krvi su u skladu sa činjenicom da nije unosila hranu 12 dana. Prima infuziju i počela je sa unošenjem minimalnih količina hrane – jedna kašika supe na sat vremena, rekao je Đilas za FoNet.

https://n1info.rs/vesti/djilas-marinika-tepic-se-oseca-dobro-pocela-s-minimalnim-unosom-hrane/

 

________________________________________________________________________

 

Prvo nam se Mali i Vučić smeju u lice (Vučić postavio na svoj tiktok):

 

Spoiler

 

 

 

A danas i ovi ljigavci na Pinku:

 

Spoiler

 

 

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Drug Crni said:

Kočo,izvini,ali Perkos nije u pravu. Bar što se Sombora tiče.

Sem Dobrice Veselinovića co vrh ZLF (ex NDMBGD) dolazi u Sombor u kontinuitetu..poslednjih 3 godine su bili bar pet puta..ja sam tri puta prisustvovao tim razgovorima. Pre dve godine su dobili salu jedne male gradske mesne zajednice..prošle godine im to nije omogućeno pa je razgovor održan u jednom ugostiteljskom objektu..ove godine ni to nisu uspeli da pronađu jer nijedan ugostitelj više neće da im izda prostor jer mu odmah sutradan stižu inspekcije.. Uglavnom,u Somboru je osnovan gradski odbor ZLF sa prostorijama.

ProGlas nije gostovao u Somboru iz istog razloga..Sombor koji se diči bogatom kulturnom tradicijom odbio je da im obezbedi prostor..a pod strahom od inspekcija nijedan ugostitelj nije hteo takođe hteo da ih ugosti..

Vi koji ne živite ovde ipak ne možete da razumete razmere radikalštine..i muke koja nas je strefila od nje..

Mozda ne razumijem bas sve ali ipak podosta i znam i razumijem. Ono osnovno sam razumio prije 25 godina. Jos uvijek mi prodje misao kroz glavu koliko sam bio sretan kad sam se odlucio da napustim Balkan. Ima ovdje mnogo ljudi koji misle kad odu u penziju da se vrate dole da zive. E takvi sto misle da se vrate nazad takvi ne razumiju radikalstinu o kojoj ti pises. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Drug Crni said:

Ovo izbori ne mogu da reše..samo ulica..

 Ali ulica mora da ima neki cilj. Rusenje Vucica nece mnogo izmeniti situaciju.

 

NZZ: „Srbiji je potrebna opozicija drugog kalibra ba bi pobedila Vučića. Šta nedostaje?“

 

Švajcarski Noje Cirher cajtung (NZZ) pod gore navedenim naslovom donosi komentar Anderasa Ernsta, odličnog poznavaoca prilika u Srbiji, gde se u uvodu kaže: „Režim u Srbiji ne opstaje samo zbog demokratskih deficita. Njegovim protivnicima takođe nedostaju ključne veštine“.

Navodeći da „od prošlog maja, hiljade, a ponekad i desetine hiljada građana izlazi na ulice gradova, protestujući protiv autoritarnog režima predsednika Aleksandra Vučića“, Ernst konstatuje da to „pokazuje da u Srbiji ima građana koji žele više od skromnog ekonomskog napretka koji Vučić donosi zemlji. Oni žele demokratsku zemlju koja je deo slobodne Evrope“.

„Činjenica da su izbori 17. decembra ponovo odlučeni u prilog sistemskoj stranci, ozbiljno je razočaralo ove Srbe. Da to ne bi dovelo do trajne rezigniranosti, opozicione stranke moraju brzo da se menjaju. Jer, trenutno nisu u stanju da zaista ospore Vučićevu moć. Samoobmana je ako svoj poraz opravdavaju isključivo trikovima režima (kojih je nesumnjivo bilo)“, piše Andreas Ernst i potom smatra „reforma opozicije bi trebalo da ide u tri pravca“:

„Opoziciji je potreban program koji ide dalje od pobede na izborima. Naravno, neophodno je ponovono uspostavljanje slobode medija i borba protiv klijentelizma. Ali pored toga, moraju se kreirati koncepti za reformu snaga bezbednosti, pravosuđa i obrazovnog sistema. A kada je u pitanju regionalna politika, glavna barijera – pitanje Kosova – mora se konačno prevazići: Kosovo više nije Srbija. Potrebna je hrabrost da se to kaže. Ali hrabrost da se razotkrije velika laž, može biti zarazna: jednostavno, samo treba uvek iznova činjenice nazvati pravim imenom. Za to je potrebno vreme.

Stoga je poželjno da opozicioni ad hok savezi formiraju organizacije koje mogu dugoročno voditi političku borbu. Do promene vlasti neće doći preko noći. To će biti plod duge, teške borbe. Nespretne reakcije opozicionih krugova, na neregularnosti na dan izbora, takođe ukazuju na nedostatak profesionalnosti: nisu bili dobro pripremljeni. Ono što je srušilo Miloševića pre četvrt veka bio je tesan savez snaga predvođenih talentovanim političarima poput kasnije ubijenog Zorana Đinđića. Treba se nadovazati na tu tradiciju demokratskog otpora.

Iznad svega to znači da konačno treba da se povuku istrošeni ljudi postmiloševićevske ere. Likovi poput bivših vrhunskih političara Dragana Đilasa ili Borisa Tadića danas više nisu uverljivi. Imali su svoju šansu i propustili su je. Oni više nikoga ne mobilišu i ne ubeđuju. Što je još gore, oni idu na ruku režimu, koji može da ih iskoristi kako bi diskreditiovao opoziciju kao korumpiranu. Ovi ljudi bi trebalo da naprave prostor za nove umove i talente koji se u narednim godinama mogu razviti u harizmatične političare“, piše Anderas Ernst za Noje Cirher cajtung.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

....ne kazem ovo zbog toga da bismo vrteli istu pricu koju se vrti godinama unazad, ali kao da ne znamo da se ministarske fotelje dele ako se lepo prodas....zato kada god se ukaze prilika a nije da to nije bilo cesto, pitam - gde je fotelja za cedu, canka i jos neke? Ovo `cesto` znaci da se cesto pominje po prodatosti. Gde je Cedina fotelja, gde je lepo ophodjenje prema njemu u tabloidima, zasto ga se i dalje uzasavaju i kada nije nikakav faktor - pa sigurno ne zbog toga sto smeta kao osoba kojih ima koliko hoces slicnih, vec zbog politike koja je bila i ostala ista. Sta me interesuje sta Ceda radi u privatnim satima, ali tabloidi to razotkrivaju da se mrzitelji mogu necim baviti. Fotelja za Cedomira! I lepo da pisu o njemu na slihtacki nacin tako da ga narod jos vise mrzi zbog toga sto je em izrucivao milosevica em zauzeo neku vucicevu fotelju....ali nesto nista od toga. Zato Milica Srecnica.

 

„Stoga, nudeći Milici Đurđević Stamenkovski da direktno pristupi SNS-u – a kako upućeni kažu u paketu sa tim ide i ministarsko mesto u budućoj vladi – Vučić svojim satelitima šalje poruku: „slepo me slušajte i, ne brinite, bićete nagrađeni čak i ako propadnete“. Već se u redovima SNS-a u tom duhu priča da u nekoj narednoj fazi i Nestorović može da očekuje ministarsku fotelju, ako sada dobro odradi asistiranje režimu oko skrivanja krađe na izborima, onemogućavanja promene vlasti na nivou Beograda i lažnog predstavljanja autentičnih protesta građana Srbije kao „Majdana“, napominje sagovornik Danasa. - 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Selina said:

 Ali ulica mora da ima neki cilj. Rusenje Vucica nece mnogo izmeniti situaciju.

 

NZZ: „Srbiji je potrebna opozicija drugog kalibra ba bi pobedila Vučića. Šta nedostaje?“

 

Švajcarski Noje Cirher cajtung (NZZ) pod gore navedenim naslovom donosi komentar Anderasa Ernsta, odličnog poznavaoca prilika u Srbiji, gde se u uvodu kaže: „Režim u Srbiji ne opstaje samo zbog demokratskih deficita. Njegovim protivnicima takođe nedostaju ključne veštine“.

Navodeći da „od prošlog maja, hiljade, a ponekad i desetine hiljada građana izlazi na ulice gradova, protestujući protiv autoritarnog režima predsednika Aleksandra Vučića“, Ernst konstatuje da to „pokazuje da u Srbiji ima građana koji žele više od skromnog ekonomskog napretka koji Vučić donosi zemlji. Oni žele demokratsku zemlju koja je deo slobodne Evrope“.

„Činjenica da su izbori 17. decembra ponovo odlučeni u prilog sistemskoj stranci, ozbiljno je razočaralo ove Srbe. Da to ne bi dovelo do trajne rezigniranosti, opozicione stranke moraju brzo da se menjaju. Jer, trenutno nisu u stanju da zaista ospore Vučićevu moć. Samoobmana je ako svoj poraz opravdavaju isključivo trikovima režima (kojih je nesumnjivo bilo)“, piše Andreas Ernst i potom smatra „reforma opozicije bi trebalo da ide u tri pravca“:

„Opoziciji je potreban program koji ide dalje od pobede na izborima. Naravno, neophodno je ponovono uspostavljanje slobode medija i borba protiv klijentelizma. Ali pored toga, moraju se kreirati koncepti za reformu snaga bezbednosti, pravosuđa i obrazovnog sistema. A kada je u pitanju regionalna politika, glavna barijera – pitanje Kosova – mora se konačno prevazići: Kosovo više nije Srbija. Potrebna je hrabrost da se to kaže. Ali hrabrost da se razotkrije velika laž, može biti zarazna: jednostavno, samo treba uvek iznova činjenice nazvati pravim imenom. Za to je potrebno vreme.

Stoga je poželjno da opozicioni ad hok savezi formiraju organizacije koje mogu dugoročno voditi političku borbu. Do promene vlasti neće doći preko noći. To će biti plod duge, teške borbe. Nespretne reakcije opozicionih krugova, na neregularnosti na dan izbora, takođe ukazuju na nedostatak profesionalnosti: nisu bili dobro pripremljeni. Ono što je srušilo Miloševića pre četvrt veka bio je tesan savez snaga predvođenih talentovanim političarima poput kasnije ubijenog Zorana Đinđića. Treba se nadovazati na tu tradiciju demokratskog otpora.

Iznad svega to znači da konačno treba da se povuku istrošeni ljudi postmiloševićevske ere. Likovi poput bivših vrhunskih političara Dragana Đilasa ili Borisa Tadića danas više nisu uverljivi. Imali su svoju šansu i propustili su je. Oni više nikoga ne mobilišu i ne ubeđuju. Što je još gore, oni idu na ruku režimu, koji može da ih iskoristi kako bi diskreditiovao opoziciju kao korumpiranu. Ovi ljudi bi trebalo da naprave prostor za nove umove i talente koji se u narednim godinama mogu razviti u harizmatične političare“, piše Anderas Ernst za Noje Cirher cajtung.

 

SNG!

 

Svim penzionerima ovog sveta želim da i njima pred izbore dignu penziju, podele im minimalnu i obećaju još jedno povećanje posle izbora.

 

A osnovcima i srednješkolcima po pola minimalne penzije.

 

Mislim, stvarno svima to želim.

Link to comment
Share on other sites

On 12/30/2023 at 10:52 PM, goldberg said:

 

Sad citam intervju koji si postavio i u njemu pise (izmedju ostalog):

 

 

Ovde deluje da Dveri i NDSS nikada i nisu mogli da saradjuju sto baca senku na tvrdnju da je usao Stamenkovski i sprecio jednu listu desnice.

 

Ostatak intevjua samo povrdjuje moju pocetnu ocenu lidera desniraskih stranaka i koalicija (a u srpskom politickom zivotu, to znaci i ocena tih stranaka).

 

1. NDSS i Mios Jovanovic nisu nikakvi Vucicevi igraci, nego samo oportunisti kojima nije problem ni da saradjuju sa vlastima ni da se pretvore u najzesce opozicionare ako je to u interesu lidera i stranke.

 

2. Dveri i Bosko Obradovic su potrosen pokret bez jake podrske tamo gde je to potrebno (u BG i drugim vecim gradovima), a Obradovic boluje od kompleksa velicine i misli da je svaka njegova odluka ne samo ispravna nego i genijalna. Po meni oni jesu opozicija SNSu i Obradovic nije neko ko ima interes da saradjuje sa SNS, ali stanje u medijima je takvo da Dveri nikada nisu ni mogu da budu "novi SRS" - populisticka desnica koja ce da kaznjava nedostatak koherentne ideologije kod vlasti.

 

3. Zavetnici su samo druga varijanta SRS, kao i Misa Vacic i njegov pokret, ovaj Nestorovicev buckuris, POKS Zike Gojkovica. To su desnicari koji tvrde da je SNS takodje desnicarska organizacija jer su placeni od Vodje da glume nacionalisticku opoziciju.

Ja bih dosao da se Milos Jovanovic ponasa vrlo slicno Vojislavu Kostunici tokom 90-tih. U fazonu lik koji "nit smrdi, nit mirise".

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Darth Bane said:

Ja bih dosao da se Milos Jovanovic ponasa vrlo slicno Vojislavu Kostunici tokom 90-tih. U fazonu lik koji "nit smrdi, nit mirise".

Pa svaki DSS je uvek bio u fazonu "nit smrdi nit miriše". Bili su načelno protiv Slobodana Miloševića 90-ih, ali ni onda se nisu jasno određivali prema ratnoj politici SPS u okruženju, nikada se nisu distancirali od glavnih zala tog režima, već su, poput Vuka Draškovića, sve sveli na to da se "sklanjaju komunisti" (to što je SPS postao nacistički a ne "komunistički" je ignorisano). 5.10.2000. nije mogao da suštinski promeni Srbiju, odnosno nije se mogao desiti čuveni 6.10, ne samo zato što su DOS dobrim delom činila " mrtva puvala" poput VK i DSS(a nisu oni bili samo "mrtva puvala" već čuvari plamena nacionalizma i klerofašizma u Srbiji) već zato što većina glasača 24.9.2000. nije glasala protiv zla 90-ih i za novu i bolju Srbiju zasnovanu na novim načelima, već su glasali protiv SM zato što je izneverio njihova očekivanja i izgubio ratove (ne zato što ih je raspirivao). Upravo zato je kandidat morao da bude VK a ne neko normalan.

 

Ni danas u Srbiji nema kritične mase razumnih ljudi koji bi da ruše AV zbog autokratije, ukidanja prava i sloboda, nepostojanja slobode medija, uništenog školstva i zdravstva, porasta opšteg nasilja, ksenofobije, porasta porodičnog nasilja, vulgarizacije kulture, degradacije stručnosti i promocije "snalaženja", korupcije, uništenja privrede stranački postavljenim tupanina u bazičnim infrastrukturnim sektorima kao što je EPS, itd. Jednima je ok AV dok dobiju svoju crkavicu i par hiljada za glas, dok god veruju da je on "branilac običnog naroda i srpstva i kosovstva republikosrostva". Za ono malo uspešnije "desnice" glasaju oni što misle da nije dovoljno antizapadan i rusofilan i "na braniku srpskog prava da ostanu u srednjem veku". I poneko ko ekstremno naivno veruje da u Srbiji postoji nekakva građanska desnica koja je za vladavinu  prava i privredu baziranu na principima kapitalizma i tržišta.

 

AV nažalost, globalno u Srbiji, neće pasti dok se pitanje Kosova, a to je neizbežno pre ili kasnije, priznanjem i pristajanjem na ulazak u UN i sve druge institucije. AV-u će sve više biti "zavrnuta m**a" da to uradi na neki način, pošto verujem da EU i SAD moraju polako izgubiti strpljenje sa vrdanjem "stabilokrate". Nažalost plašim se da je AV svestan da je za njegov ostanak na vlasti povoljnija opcija isključenja iz EU pregovora, gubitak sredstava iz predpristupnih fondova i gubitak zapadnih investicija i pomoći uz uvođenje viza i ekonomskih i političkih sankcija i posledični momentalni kolaps srpske privrede i verovatnu hiperinflaciju, mozda i sličnu onoj iz 90-ih, nego razrešavanje kosovskog čvora i prihvatanje okretanja ka EU i SAD i političko odvajanje od azijskih satrapija Rusije i Kine.

 

AV može da padne, nažalost, samo ako uradi nešto normalno, ali onda ga neće zameniti nikakva građanska opcija već neki novi "koštunica" i "dss" na braniku "srpstva" i "svedaostaneistojadapečemrakijubijemženusrbujemkosovujemšiptareiustašemrzujem" opcija.

 

Ono što pomenuh da je medijana IQ u Srbiji 89 sa tendencijom pada definiše kakve će izbore činiti većinska Srbija (kad sabereš glupake sa kriminalcima, pokvarenjacima i šovinistima crna sudbina Srbije je skoro pa osigurana ovako ili onako).

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 15
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

tako se pisalo i za Makedoniju, samo da promene ime, pa ustav, pa da prihvate teroristu za predsednika Skupštine pa će sad i Premijer da bude, da otkače ruske kadrove  a i posle svih tih odrađenih prljavština i dalje su na istoj poziciji a kriza kod stanovništva sve veća. 

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Perkos2 said:

tako se pisalo i za Makedoniju, samo da promene ime, pa ustav, pa da prihvate teroristu za predsednika Skupštine pa će sad i Premijer da bude, da otkače ruske kadrove  a i posle svih tih odrađenih prljavština i dalje su na istoj poziciji a kriza kod stanovništva sve veća. 

Prljavština? Otkačinjanje Putinovih satrapa i prihvatanje ravnopravnosti naroda koji čini 30% populacije je tebi prljavština? 

Inače Severna Makedonija je i dalje na istoj poziciji zato što gomilu stvari, koje su im bile unspred poznate nisu uskladili. Primer: regulativa u oblasti energetike u Severnoj Makedoniji je daleko lošije usklađena sa EU energetskim paketima nego u drugim državama Zapadnog Balkana. Ko sumnja može da proveri izveštaje (javne) sekretarijata energetske zajednice u Beču (nekim čudom tu je Srbija među onima koji su bolje usklađeni). Nikada njima nije rečeno da samo treba da promene ime i priznaju ravnopravnost Albancima. To je uvek bio potreban ali ne i dovoljan uslov. Bez toga ne bi bili ni u poziciji da budu razmatrani. Dosta toga Makedonci treba da odrade ali ja ne sumnjam da su na pravom putu i nadsm se da će nastaviti da donose idpravne odluke (poput one o ulasku u NATO i otkačinjanju Ruskih putinovskih bandita).

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Prljavština? Otkačinjanje Putinovih satrapa i prihvatanje ravnopravnosti naroda koji čini 30% populacije je tebi prljavština? 

Inače Severna Makedonija je i dalje na istoj poziciji zato što gomilu stvari, koje su im bile unspred poznate nisu uskladili. Primer: regulativa u oblasti energetike u Severnoj Makedoniji je daleko lošije usklađena sa EU energetskim paketima nego u drugim državama Zapadnog Balkana. Ko sumnja može da proveri izveštaje (javne) sekretarijata energetske zajednice u Beču (nekim čudom tu je Srbija među onima koji su bolje usklađeni). Nikada njima nije rečeno da samo treba da promene ime i priznaju ravnopravnost Albancima. To je uvek bio potreban ali ne i dovoljan uslov. Bez toga ne bi bili ni u poziciji da budu razmatrani. Dosta toga Makedonci treba da odrade ali ja ne sumnjam da su na pravom putu i nadsm se da će nastaviti da donose idpravne odluke (poput one o ulasku u NATO i otkačinjanju Ruskih putinovskih bandita).

''A Bugarska i Rumunija?'' - omiljeni whataboutizam svih evrofoba u guberniji. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to IZBORI '23 i '24 - prognoze, analize i odjeci

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...