Jump to content

ABA liga 2023/2024. - Nikad jaca regionalna kosarka!


Kooineeperk

Hajde da vidimo kakvi smo prediktori...  

162 members have voted

  1. 1. Ko osvaja titulu?

  2. 2. Koji timovi ce se plasirati u playoff? (izaberite 8)



Recommended Posts

4 hours ago, Kooineeperk said:

@goldberg druze, ne ubijaj tugu u picu veceras, bilo je lepo dok je trajalo, svakoj radosti dodje kraj...

 

🙂 

 

Salu na stranu, kakva je ovo bila demonstracija razlike izmedju ABA i EL, da veciti imaju bitne igrace van 12 a opet idu na stoka razlike.

 

Pa ne postoje dve krajnosti, ili da projekti rade sve sto pozele ili da odjednom pocnu da gube i u KLS.

 

Vec sam pisao da onakav poraz protiv Splita nije realan, kao sto ni rezultat u PG nije bio realan, samo sto sam pisao i da se isto odnosi kada Crvena zvezda raznese Efes ili dva puta Fenerbahce.

 

Rezultati ovog kola su takvi kakvi jesu i apsolutno su nebitni u siroj slici. Ono sto moze da se promeni je da, eventualno, Buducnost uspe da dobije Partizan i obezbedi 2. poziciju sto bi za njih bio dobar temelj za PO. A ono sto je mnogo bitnije je da se EL oglasi i kaze da ABA liga sledece sezone moze da racuna na samo jedno mesto u eliti, pa da konacno gledamo takmicarski PO, a ne meceve finala u kojima domacini pobedjuju redom sa 8, 9, 13, 12 i 11 razlike.

Link to comment
Share on other sites

Ovo ako lovatori prihvate, ABA razjebati odmah pa neka se igraju medjusobno.

Gospoda koja lezi na milionima dala bi 1,5 M da se pokriju troskvi putovanja 😝

Za ligu im niko cuo nije, dosli bi sa parama i da dobiju A licencu. E pa nece da moze.

Zalite se svevisnjem ili kucajte dopis u Lozanu kako vas ne zelimo.

 

https://www.mozzartsport.com/kosarka/vesti/aba-liga-dobila-azuriranu-ponudu-dubai-na-sto-stavio-4500000-dolara/474403

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Abizolirni said:

Ovo ako lovatori prihvate, ABA razjebati odmah pa neka se igraju medjusobno.

Gospoda koja lezi na milionima dala bi 1,5 M da se pokriju troskvi putovanja 😝

Za ligu im niko cuo nije, dosli bi sa parama i da dobiju A licencu. E pa nece da moze.

Zalite se svevisnjem ili kucajte dopis u Lozanu kako vas ne zelimo.

 

https://www.mozzartsport.com/kosarka/vesti/aba-liga-dobila-azuriranu-ponudu-dubai-na-sto-stavio-4500000-dolara/474403

 

Pa klubovi su ti koji se pitaju i klubovi ce to da prihvate ili nece.

 

Ako prihvate, nece tu niti nikoga da "razjebe" ABA ligu, ako ne prihvate, Dubai ne ulazi i to je to.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inace, vreme je za osvrt na dosadasnji tok ABA lige pred pauzu i poslednjih 6 kola ligaskog dela takmicenja.

 

1. Crvena zvezda 17-3: Nisu sebi crveno-beli iz Beograda dozvolili bilo kakav kiks - sva tri poraza su sa tri najteza gostovanja, sva tri su izgubili prilicno ubedljivo, ali bez rezultatskih posledica. Crvena zvezda do kraja ima jos gostovanja u Baru, Zagrebu i Splitu, pa je jasno da su vec obezbedili poziciju 1 pred PO i veliku sansu da se vrate na tron nakon jednogodisnje pauze.

 

2. Buducnost 15-5: Mnogo vise novca je ulozeno u tim Buducnosti u odnosu na proslu sezonu. Stigao je novi kontigent pojacanja, ali ona nisu toliko pazljivo birana, pa su usledila dva rutinska poraza u BG, sramotan debakl u Laktasima, uz brukanje na svom terenu protiv svoje filijale. Kormilo tima preuzeo je Andrej Zakelj koji je doveo Ferrella, Tanaskovica, Kamenjasa, poceo je da igra i Freeman i odmah je ekipa prodisala, vezala sedam pobeda u drugom delu prvenstva i sada zavise samo od samih sebe pred poslednjih sest kola. Do kraja sezone plavo-bele iz PG cekaju gostovanja u Ljubljani i Zelezniku i ako uspeju da dobiju jedan od ta dva meca, bice im dovoljna i bilo kakva pobeda protiv Partizana za drugo mesto na kraju.

 

3. Partizan 14-6: Crno-beli se ove sezone bukvalno trude da sto manje energije potrose na mecevima regionalnog sampionata, a da ipak ostanu u trci za drugo mesto. Bilo je kroz sezonu jako sramotnih izdanja i poraza, -16 u Zadru, -20 u jednom trenutku na svom terenu protiv Igokee i Splita, poraz od Mege, no, interesantno, svi ti timovi su osim Partizana dobili i Cedevitu Olimpiju ove sezone, sto govori da cim ekipa iz Ljubljane izgubi i Partizan dobije dozvolu za jos jedan kiks. Do kraja ligaskog dela crno-bele ocekuje najpre duel protiv Cedevite za trece mesto na tabeli, a onda i duel za drugo mesto u PG protiv Buducnosti.

 

4. Cedevita Olimpija 14-6: Narandzasto-zeleni su ove sezone dobili Buducnost u PG, dobili oba evroligasa na svom terenu i pored toga uspeli su da skupe cak sest poraza u dosadasnjih 20 kola! Klub koji je jos od osnivanja prejak za konkurenciju, a preslab i premekan za drzavne projekte iz BG i PG nastavlja da zivi u nekom limbu u kojem se sve ponavlja - sezona krece, bitni igraci se povredjuju, igra se EC u kojem se ne uradi nista, dobije se KKP, ali zato mogu da izgube bukvalno od bilo koga u ABA ligi, dodje se do polufinala i to je kraj. Imace priliku ekipa iz Ljubljane da pokusa da pobedom u BG dodje do 3. mesta na tabeli, cak i minimalan poraz ih ostavlja u trci, ali imaju i teske meceve protiv Buducnosti i u Zadru.

 

5. Zadar 11-9: Neki se ovde verovatno secaju diskusije koju smo @hk1 i ja vodili pred pocetak sezone, a u kojoj smo komentarisali sanse KK Zadar u ovoj sezoni. Uglavnom, mislim da je svima jasno da je klub iz grada kosarke opravdao sva ocekivanja, nalaze se na odlicnom 5. mestu na tabeli i imaju sansu cak da se bore za polufinale ABA lige. Imali su Zadrani nekoliko velikih pobeda - Partizan kod kuce, Cedevita u gostima, oba puta savladana je Cibona, ali je bilo i kikseva, mogli su da dobiju Borac kod kuce i mozda i Igokeu u gostima. Do kraja u Zadar stizu Cedevita, Split, Igokea, FMP i ako dobiju 3/4 rivala (Igokea pod obavezno) bice to jedna od najboljih sezona plavih u poslednjih 15 godina.

 

6. Igokea 11-9: Igrala je odlicno ekipa iz Laktasa, stigla do 9-2, dobila i Partizan i Buducnost i Cedevitu, ali onda je na scenu stupio klasican palanacki mentalitet, ambicije za nesto vise nisu imali i iz kluba su otisli Moody, Tanaskovic, Gordic i Nikolic. Ostatak ekipe postao je bleda senka samih sebe i u nastavku su dobili samo dva od devet meceva. Do kraja sezone Igokea ce vrlo verovatno izgubiti i u PG i u Zadru, ali ih bolji medjusobni skor protiv ekipa Studentskog Centra i Splita drze iznad crte za PO.

 

7. Mega 10-10: Najmladja ekipa lige je tu da promovise nove mlade igrace, igra leprsavu kosarku sa puno lepih poteza, a plasman u PO nikada i nije bio prioritet. Ocekivano, ekipa je mnogo oscilirala i rezultat je podjednak broj pobeda i poraza. Dobili su Partizan i Cedevitu, ali su izgubili od Krke kod kuce. Do kraja regularnog dela imaju prilicno lagan raspored - docekuju SC Derby, Krku i Split, gostuju u NM i u Laktasima, uz ocekivan poraz od Crvene zvezde. Poziciju broj 6 resavace protiv Igokee u direktnom duelu.

 

8. SC Derby 10-10: Jos jedna mlada ekipa sa par iskusnih pojedinaca. U pitanju je filijala KK Buducnost koja ima dozvolu da dobije maticni klub, koji im onda uzme trenera i ubedljivo najboljeg igraca. Crveni iz PG imaju prava na poraz vise do kraja ligaskog dela od dva najbliza konkurenta, to su Split i Borac. No, kako u poslednja tri kola ne mogu ocekivati da pobede jer igraju sa prve tri ekipe na tabeli, morace da se potrude protiv Cibone, FMPa i Mege. 

 

9. Split 9-11: Jos jedna istorijski velika ekipa koja u poslednje dve do tri decenije ne predstavlja nikakav faktor na regionalnoj sceni. Zuti su u odlicnoj formi, u drugom delu sezone dobili su pet od sedam meceva, uhvatili na spavanju KKP u Beogradu i pojurili ka PO. Do kraja ligaskog dela, Split docekuje Mornar, Cibonu i Crvenu zvezdu, gostuju Krki, u Zadru i Megi. Mozda im 3-4 pobede bude dovoljno za 8. mesto.

 

10. Borac 8-12: Ambiciozno su krenuli Cacani u sezonu, pocelo je da se prica i PO, posle 14 kola imali su skor 7-7, a onda je usledio pad, dobijena je samo jedna utakmica od poslednjih 6 i ne samo da PO vise ne izgleda toliko blizu, nego ce u sledecem kolu u Zelezniku da se bore da ostanu ispred Pantera i izbegnu vec vidjen baraz sa nekom od tri ambiciozne srpske ekipe iz ABA2 lige. Za PO bi morali Cacani da dobiju i Zadar i Krku i bar jedno od dva gostovanja u Baru ili Zelezniku.

 

11. Cibona 7-13: Odavno vec vukovi sa Tuskanca nisu ozbiljan faktor, odavno vec imaju omcu oko vrata u vidu ogromnih dugova i ta omca ih sve vise i vise steze. No, nekadasnji evroligas i dalje uspeva da dobija meceve u ABA ligi, pali su ove sezone dva puta Krka, dobijen je Mornar, savladani su splitski zuti, a tu su i tri sok pobede u PG, Zelezniku i u Laktasima. Imaju Cibosi +3 u odnosu na rivale za opstanak, imaju i cetiri meca na svom terenu i ostaje im da lagano privode kraju ovu sezonu i nadaju se da se nece ugasiti pre pocetka sledece.

 

12. FMP 6-14: Nekada konstantno u vrhu regionalnog takmicenja zahvaljujuci novcu koji dobijaju od starijeg brata, ekipa iz Zeleznika ove sezone prozivljava teske dane i povlaci nesuvisle poteze. Kroz bordo dres u sezoni 2023/24 proslo su sledeci stranci: Besson, Watson, Foster, Walker, Turner, Luke i Roberts, a ukupno cak 20 igraca se upisalo u zapisnik! Zbog toga je ekipa dozivljavala poraze u serijama, izgubili su od Krke i Cibone na svom terenu i da nije bilo dve vezane pobede protiv dva jedina konkurenta za opstanak, vec sada bi mogli da razmisljaju o ABA2 ligi. Situacija i dalje nije nimalo ruzicasta, deluje da baraz ne mogu da izbegnu (kao najgore plasirana ekipa iz Srbije), a raspored im je takav da mogu da ocekuju pobede samo protiv Mornara i Borca kod kuce. Srecom po njih pa je u ligi Krka koja ne moze da pobedi nikoga.

 

13. Krka 4-16: Kad vec pricamo o zelenima iz Novog Mesta, u pitanju je klub koji izgleda postoji samo da bi jedne sezone osvajao ABA2 ligu i onda sledece bili ubedljivo najgori u ABA ligi. Oni i MZT su najbolji dokaz kolika je greska ucinjena prosirivanjem lige na 14 klubova. Ni jedni ni drugi prosto nisu za ovaj rang takmicenja, ABA2 je njihova prava mera. Nema sta ovde da se prica, Krka i dalje ima bolji medjusobni skor od Mornara, ali ako ne mogu nista Zadru koji je igrao bez Bozica i Ramljaka, ako ih SC Derby otrese 25 razlike usred NM, ako ih i Cibona dobije 30 razlike, kako ocekivati da dobiju bilo koga u ligi? Eventualno Mega i Split, ali i oni su za njih preveliki zalogaj.

 

14. Mornar 4-16: Jos jedna ekipa koja je sumanuto menjala igrace kao na traci tokom sezone. Boykins, Murray, Mawien, Lewis, Dunn-Martin, Weathers, Hunt, Waller, Johnson - devet stranaca su promenili! Treba i to umeti i opet ne uraditi nista, pa se postavlja pitanje, cemu ne samo toliki stranci, nego sta je smisao ovog kluba nakon smanjivanja budzeta? No, deluje da su uspeli da povezu konce, stigao je Lukovic na 5, dobili su tri meca zaredom u Baru i sad ostaje da dobiju jos nekoga - verovatno Igokeu ili Borac kod kuce, a sto da ne i bracu po gomilanju stranaca, ekipi FMP?

 

 

Edited by goldberg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pročitah ponudu Dubaia ABA ligi da plaćatroškove putovanja i smeštaja ostalim klubovima i to u vrednosti od 1.5 miliona dolara godišnje. I nije mi jasno ko će biti dovoljno blesav da to prihvati. Ponuda, osim što je ponižavajuće niska, samo pokriva putne troškove svih timova. Gde je tu interes timova?

 

Ja sam mislio da će da plate svakom od klubova par miliona godišnje plus troškove pa i da razumem... ovako bukvalno nikakav motiv. Treba da puste u ligu tim iz Emirata za nikakav novac. Za čije babe zdravlje?

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Liga je takmičarski obesmišljena onog momenta kad je Nebojši Čoviću dozvoljeno da ima dva kluba u istoj, tako da bilo kakva priča o integritetu takmičenja kod mene može da izazove samo duvanje kroz nos. Naravno da Dubai treba da igra ako hoće da prave konkurentan roster Vučićevim projektima.  

  • Like 4
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
  • WOW 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, John Terry said:

Pročitah ponudu Dubaia ABA ligi da plaćatroškove putovanja i smeštaja ostalim klubovima i to u vrednosti od 1.5 miliona dolara godišnje. I nije mi jasno ko će biti dovoljno blesav da to prihvati. Ponuda, osim što je ponižavajuće niska, samo pokriva putne troškove svih timova. Gde je tu interes timova?

 

Ja sam mislio da će da plate svakom od klubova par miliona godišnje plus troškove pa i da razumem... ovako bukvalno nikakav motiv. Treba da puste u ligu tim iz Emirata za nikakav novac. Za čije babe zdravlje?

 

I ne samo to. Primanje tog tima u ABA vodi njihovoj licenci u EL (koliko sam shvatio, uslov EL za Emirate je da igraju takmičenje u Evropi, ne i da ga osvoje), što znači gubitak bar jednog mjesta u EL za naše timove.

Ako nam kažu da svakako gubimo mjesto, onda ih primiti pod uslovom da ulože neke ozbiljne pare u košarkašku infrastrukturu u regionu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok ... ako ja pravilno shvatam ovu situaciju.

 

Bodiroga i litvanac su prosle nedelje bili kod Zvezde i Partizana da probaju da proguraju Dubai u Aba ligu a ne da dele nekakve licence ili sta ti ja znam sta, sto bi samo naivan mogao da pomisli.

 

Veciti se sa tim nacelno slazu  ali uz garancije da ce igrati evro ligu ali board evro lige ima plan da istu igra samo pobednik abe + Dubai i onda dodjemo do situacije da bi svi arapske pare (i Aba i Evro Liga) ali je malo zamrsenije kako doci do resenja jer Evro Liga ima tu foru da Dubai mora da igra "negde" da bi mogao da pristupi i njihovom takmicenju.

 

Mozda dobar trenutak za vecite da barem imaju zajednicki stav kao nikad pre i tako probaju da sebi obezbede jos neku sezonu ili barem narednu u evro ligi.

 

Samo kako resiti ko bi participirao sledece godine u evro ligi, tj ko bi izvisio za istu?

Nelogicno mi deluje da bi mogla brojati 19 klubova. Neko zrtveno jagnje mora da bude, tipa Makabi ako se ne resi politicka situacija tamo ili mozda neki drugi klub ili ce veciti popustiti sto mi deluje kao najrealniji scenario.

Edited by nunilo
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Proširiće evroligu ako se pokaže da ima više klubova spremnih da ulože ozbiljan novac u roster. Nema šanse da izbace Makabi, pre bi izbacili bilo koga drugog osim Reala i Barse.

 

Dubai može da se naveže samo na neku regionalnu, a ne nacionalnu ligu u Evropi i zato im je ABA liga primamljiva, ali to bi takođe trebalo da bude i kec iz rukava ovih iz ABA lige da probaju što više da izmuzu Arape. Ne vidim kojoj drugoj ligi bi mogli da se priključe osim da se stvaraju neke nove regionalne lige.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da ali je to interes samo Zvezde i Partizana. Šta imaju drugi klubovi od toga? Ništa. Oni i ovako i onako neće igrati Evroligu. To još mogu samo KK Budućnost i KK Cedevita, ali u ovakvom odnosu snage vrlo teško.

 

I onda dolazimo do jedinog mogućeg motiva. Novac. Recimo Ciboni da ih izvuče iz bule... ali 1.5 miliona dolara godišnje je smešno. Tražite svim klubovima po 15 miliona godišnje plus plaćeni troškovi pa da pričamo. Tako bismo podigli kvalitet lige. Ovako, niko sem dva Bg kluba nemaju motiv da uopšte misle o tome.

 

Ima tu još nešto, da dodam. Koliki je interes dva Beogradska kluba da nakon upliva novca u ABA ligu ima samo veću konkurenciju za osvajanje. Zamislte, hipotetički da svaki od klubova ABA lige dobije 5 ili 10 miliona dolara budžet? To blizancima teško da je u interesu. Ovakva situacija gde su ubedljivo bogatiji od ostalih im se ne menja. Lepo im. Sad su se dogovorili da idu u kampanju dve licence za oba kluba. Niko tu ne misli da region, samo puki interes za svoje dupe.

Edited by John Terry
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sustinski evro ligi je najbitniji budzet kluba i sa tog stanovista jedino Zvezda i Partizan imaju uslove/pare.

 

Deluje mi da su se Buducnost i Cedevita zadovoljili pozicijom evro kup timova (mozda gresim) ali u smislu ulaganja, ne znam da li su u mogucnosti da uloze 15+ miliona € u tim ako bi dosli u poziciju da nastupe u evro ligi.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, John Terry said:

Da ali je to interes samo Zvezde i Partizana. Šta imaju drugi klubovi od toga? Ništa. Oni i ovako i onako neće igrati Evroligu. To još mogu samo KK Budućnost i KK Cedevita, ali u ovakvom odnosu snage vrlo teško.

 

I onda dolazimo do jedinog mogućeg motiva. Novac. Recimo Ciboni da ih izvuče iz bule... ali 1.5 miliona dolara godišnje je smešno. Tražite svim klubovima po 15 miliona godišnje plus plaćeni troškovi pa da pričamo. Tako bismo podigli kvalitet lige. Ovako, niko sem dva Bg kluba nemaju motiv da uopšte misle o tome.

Kao da ne znaju Arapi koliko realno vredi evropska košarka, nisu toliki idioti. Što bi oni davali 10+ miliona Ciboni i ostalim raspad abaligašima i dizali im budžete kad mogu da ih kupe đuture za avionske karte i hotelski smeštaj. Basket EL im je više stvar pukog prestiža, kad su već ušli u fudbal, F1, boks i gde sve ne.

 

Neće naši izvući ništa na kraju. Kad im stigne befel odozgo onaj ima još i da časti KK Dubai lovom Telekoma, zato što je pametan. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Molina23 said:

Kao da ne znaju Arapi koliko realno vredi evropska košarka

 

Naravno, ali mislim da to uopšte i nije poenta. Cela Evroliga ne vredi, ali ako hoćeš da je igraš iz te vukojebine, onda brate plati. Zbog čega bi ABA klubovi glasali da idu na tako daleka putovanja bez ikakve koristi još da im neko uzima mesto i u ligi i u evroligi? 

 

Ne vidim ni jedan interes aba klubova da prihvate Dubai. Osim novca. Velikog novca. 1.5 milki nije ni blizu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Kankkunen said:

Klubovi vlasnici (osnivači) EL doneli su odluku da Dubai igra EL, i tako će biti, da li će Dubai igrati neku evropsku ligu ili ne, ništa ne menja.

Postoji neki razlog zašto im je stalo i da igraju i regionalnu ligu, inače ne bi nudili pare ABA.

Ne bih rekao da je ovih 34 EL kola plus PO premalo košarke za Dubai. Prije će biti da EL to od njih traži, da imaju kakav-takav evropski identitet.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, quentin said:

Postoji neki razlog zašto im je stalo i da igraju i regionalnu ligu, inače ne bi nudili pare ABA.

Ne bih rekao da je ovih 34 EL kola plus PO premalo košarke za Dubai. Prije će biti da EL to od njih traži, da imaju kakav-takav evropski identitet.

Za njih bi bilo dobro da igraju i ABA, to stoji ... al može i bez toga.

Postoji član u pravilniku gde se pominje igranje neke evropske lige, al to nema nekog značaja. OLY je bio izbačen iz grčke lige pa su igrali EL.

Klubovi će doneti odluku koja njima odgovara, a već je odlučeno da Dubai igra EL, i to jednoglasno.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

arapi su ovde na praksi, jedino što ne znamo koliko će trajati ta praksa... 5-6-7-10 ili 12 godina

 

ako ne možemo da eskiviramo učešće arapa, slažem se, daj da im izmuzemo pare... pritom ako i izmuzemo, ko zna gde će te pare završiti..

ali bojim se da će ti isti arapi da podmite nekoliko njih koji se pitaju i tako reše situaciju. ili, možda navataju psiha da on urgira kod srpskih klubova... ne sećam se šta im je prodavao, PKB ili tako nešto

 

katalonskoj evroligi želim skoriju propast, ali neće ta propast u skorije vreme da se odmota, tako da to da se treba navikavati na nove okolnosti.

a sve je ovo zbog (za košarku) ogromnih dugova barse i reala. kad su je osnovali pre 20+ godina izgleda da nisu taj biznis projekat izdumali kako treba, omanuli su na nekoliko polja, finansijskom pod broj 1.

 

sad, da su pametni, a i da vuk ostane sit i ovce na broju, mogli bi da prošire EL na 20 timova, ali i da ih podele u dve grupe po 10 ekipa, tako da makabi i dubai nikad ne igraju istu grupu. sretnu li se u plejofu, izvolte na kipar da igrate te utakmice.

 

16 ekipa i igramo svako sa svakim se ubrzo pokazalo kao jako zamorno, a 18 je već mašina za mlevenje mesa. usrani real i barsa igraju po 10 derbija u jednoj sezonu, kome se to više gleda?

 

dajte nam fibinih 24 pa u 4 grupe, jebo više ovo, postaje monotono!

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...