Jump to content

Euroleague 2023/24


Chaos Is Me

Recommended Posts

Odigrano je i 27. kolo EL, nije bilo neizvesnih meceva, jedno od slabijih i dosadnijih kola po mom misljenju. Sto se tice borbe za plasman, zbog ogromne razlike izmedju poslednja dva tima i svih ostalih, doslo je i do pomeranja po broju potrebnih pobeda, pa ce za TOP8 (i mogucnost izbegavanja mocnog Reala u 1/4 finalu) biti potrebno mozda i cak 20 pobeda. Za 10. mesto verovatno ce trebati 17 pobeda.

 

Alba - Maccabi: 71:106 - Razlika u klasi izmedju dve ekipe i razbijanje domacina od pocetka do kraja meca. Realno, svaka pobeda Albe (osim protiv Zalgirisa i ASVELa) je znak da se njihov rival nije pojavio na mecu i ovih 5 pobeda koje ima ekipa iz Berlina je previse. Maccabi je sada na 14-13 i moraju da dobiju sve cetiri utakmice na "svom" terenu, kao i jedno od dva gostovanja u Minhenu ili Beogradu.

 

Virtus - Valencia: 87:74 - Virtus nastavlja sa fenomenalnim partijama na svom terenu i ovom pobedom su ostali u trci za najvisi plasman. I jedni i drugi imaju jako tezak raspored i trebala im je ova pobeda. Realan domet ekipe iz Bolonje, koja je na 17-10 je borba za TOP6, Valencia koja je na 13-14 ce morati da trijumfuje u Beogradu u poslednjem kolu (dakle, nerealno je da ostanu u TOP10).

 

Partizan - Efes: 100:90 - Efes je odabrao da se na ovom mecu osloni na napad, ali glavni igraci su odigrali lose - Larkin i Thompson najvise. Trener gostiju je cudno rotirao, davao mnogo prostora Holatzu i Osmaniju na pocetku oba poluvremena i tako ubio svoju ekipu. Realno, ovaj mec najbolje ilustruje zasto ekipa Efesa nece igrati ni u doigravanju za ulazak u PO. Da bi se dobio Partizan, mora se mnogo bolje igrati, narocito Partizan u Beogradu. Sa druge strane, crno-beli i dalje zaostaju dve pobede za Olympiacosom i Maccabijem i ako ih ne stignu, bice to jos jedna meh sezona za njih (ne neuspesna, nego nista posebno).

 

Real - Panathinakos: 86:97 - Real je vec obezbedio prvo mesto i sada mogu sebi da dozvole ovako lose partije. Svako ko misli da je ovo realan rezultat je prosto rob nekih svojih zelja i nadanja (kao kada KKCZ ili KKP odvale nekoga 20+ razlike pa krecu komentari o masini koja melje sve do kraja). Nije ovakav sistem posten jer, recimo, Oly ili Fener ovakvu priliku nisu dobili, ali to je posledica prevelikog broja ekipa u jednoj (jedinoj) grupi. PAO je sada na 18-10 i na dobrom putu su da obezbede prednost domaceg terena u PO. Real ce i naredne meceve igrati po principu "ako nam se igra, dobicemo, ako ne, glumicemo Gran Canariju u EL"

 

Fenerbahce - Baskonia: 111:96 - NBA mec, dakle, nije mi se svidelo sta sam gledao. Previse propusta u odbrani, narocito kod ekipe Baskonie, koja, realno, ni ne moze da se nada pobedi na jednom od najtezih gostovanja u takmicenju. Fener je sada na 16-11 i morace da imaju 4/4 na svom terenu ako zele da izbegnu doigravanje. Baskonia je na 14-13, sa samo pobedom vise od dva prva pratioca i samo tri meca na svom terenu - doduse, imaju i gostovanje u Madridu, mozda Real bude spavao i na tom mecu?

 

Zalgiris - Olympiacos: 76:95 - Sav besmisao jednog EL meca ogledao se u gostovanjima turskih ekipa u Kaunasu. Fener je izgubio tamo sa 98:75, Efes sa cak 96:70. Pa da je Zalgiris toliko dobar, ne bi imali samo 11 pobeda do sada. Olympiacos je u Kaunas dosao kao sto je i trebalo, sa misljom da je u pitanju jedno od laksih gostovanja u takmicenju i prelomio mec u drugom poluvremenu. Zalgiris koji je na 11-16 sada ostaje bez sansi da se bori za ulazak u TOP10 (previse poraza imaju kod kuce, nisu resili pitanje startnog beka). Olympiacos je na 16-11 i za ulazak u TOP6 trebace im samo ucinak od 4/4 na svom terenu do kraja.

 

ASVEL - Armani: 81:77 - Gosti su prosto ekipa penzionera i krilnih centara koji se setaju na druge pozicije. Uzasno sastavljena ekipa sa Miroticem koji malo-malo pa ne igra (koliko je trziste u EL jadno dovoljno govori to sto su SNS projekti zapeli da ga dovedu i da ga plate suvim zlatom, srecom po njih pa ima ludjih u EL), bez bekova osim Napiera koji takodje vise nije sav svoj... ma sta pricati vise, dovoljno je reci da ih je jedan ASVEL bez Falla u timu rutinski dobio, ovih 4 razlike je posledica opustanja ekipe iz Francuske u poslednja tri minuta. ASVEL je sada ispred Albe sa mocnih 6-21, Armani ima pet pobeda vise i uzasan raspored do kraja.

 

Bayern - Crvena zvezda: 74:66 - Ekipa Pabla Lassa je postala mali dark horse EL. Igraju jako dobro na svom terenu, dobili su dva puta Partizan i Baskoniu i sa puno optimizma usli u ovaj mec. Crvena zvezda je samo bleda senka svojih ocekivanja i da nije bilo nekoliko neocekivano lakih pobeda, druzili bi se oni sa Albom i ASVELom na dnu tabele. Bayern je na 12-15 i nastavlja da se bori za TOP10. Crvena zvezda vec sada ima 17 poraza, 7 kola pre kraja i tesko da ce se pomeriti sa ove 16. pozicije koju trenutno zauzimaju na tabeli.

 

Barcelona - Monaco: 67:77 - Ovako treba da izgleda derbi kola? Uzasan mec Barce i vreme je da se probude i shvate da im 2. mesto bas i nije zagarantovano, odnosno, da mogu da padnu i ispod 4. mesta na tabeli. Monaco ima lagan raspored do kraja, imaju 18-10 i ocekuje se 7/7 u finisu regularnog dela, sto ce biti dovoljno za 2. mesto na tabeli.

Edited by goldberg
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, goldberg said:

Sa druge strane, crno-beli i dalje zaostaju dve pobede za Olympiacosom i Maccabijem i ako ih ne stignu, bice to jos jedna meh sezona za njih (ne neuspesna, nego nista posebno).

 

Objektivan kao i uvek ❤️

Edited by Magia
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Svakako mnogo objektivniji od navijaca koji misle da je ovakav KKP po kvalitetu losiji od Maccabija ili Fenerbahcea (bukvalno su nijanse u pitanju).


Pa, ako ne pisemo da je proslogodisnje ispadanje Fenerbahcea u 1/4 finalu nekakav uspeh ili ako ne pisemo da Olympiacos ima odlicnu sezonu (nemaju losu, ali ovo je daleko od odlicnog), onda ne treba ni vestacki da pisemo kako je 9. mesto za KKP nekakav uspeh. Nije neuspeh, nije ni blamaza, ali nije ni uspeh.

Link to comment
Share on other sites

Akcenat je na jos jedna, nemam pojma verovatno aludiras da je prosla sezona bila meh?

 

Sto se tice ove sezone, od mog i tvog misljenja su merodavnije kladionice- one su KKP postavljale na deseto ili jedanesto mesto pred pocetak sezone, pa je dosta lako utvrditi sta je uspeh, sta neuspeh a sta u skladu sa ocekivanjima (sve 3 opcije su i dalje otvorene).

Edited by Magia
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Magia said:

Akcenat je na jos jedna, nemam pojma verovatno aludiras da je prosla sezona bila meh?

 

Sto se tice ove sezone, od mog i tvog misljenja su merodavnije kladionice- one su KKP postavljale na deseto ili jedanesto mesto pred pocetak sezone, pa je dosta lako utvrditi sta je uspeh, sta neuspeh a sta u skladu sa ocekivanjima (sve 3 opcije su i dalje otvorene).

 

Tako mozes da kazes i da je na SP neka Belgija ili Portugal na 9. ili 10. mestu po prognozama kladionica, dakle, za njih samo prolaz grupe ne bi predstavljao meh turnir, nego bi cak mogao da se kaze da su tamo bili uspesni.

 

KKP ima dosta bolji tim od Valencie, Baskonie, Virtusa, Zalgirisa, ASVELa, Bayerna i Albe. Razlika izmedju Fenerbahcea i njih je dosta manja nego izmedju njih i neke Baskonie (na primer). Ako u ligi imas 11 jakih i 7 slabijih ekipa i ti budes 10. ili 11. to nije uspeh. Ulazak u 8 je OK sezona, F4 je cilj, isto vazi i za PAO, Maccabi, Fener, Armani, Efes, Barcu ili Monaco. Po tebi, za neke od tih ekipa bi i ulazak u 8 (ili cak 10) bila uspesna sezona jer, eto, ne moze svako da igra na F4.

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

Po meni, kladionica daje jasnu granicu sta je uspesna a sta neuspesna sezona. 

 

Mozes ti da opisujes koliko hoces ali to je dosta matematicki precizno sta su ocekivanja pred svako takmicenje.

 

Drago mi je da si iskulirao i da objasnis "jos jedna meh sezona".

Link to comment
Share on other sites

Meni bas i nije drago sto si propustio da objasnis kako to mozemo da smatramo da su sezone ovih najjacih ekipa uspesne ako se ne plasiraju na F4. Eto, kladionice kazu da je prvi favorit Real, drugi Barca, treci PAO, cetvrti Monaco - da li to znaci da su Fener, Efes, Armani, Maccabi imali uspesne sezone ako su ispali u TOP8 fazi?

 

Takodje, zamislimo da kladionice daju vece sanse Partizanu da osvoji ABA ligu. Da li to znaci da je plasman u finale ABA lige za Crvenu zvezdu znak da je sezona uspesna, jer su im kladionice davale najvece sanse da budu drugi?

 

Mozes ti jos 10 puta da napises da tim 1 ima kvotu 4.2, tim 2 kvotu 7.3, ..., tim 8 kvotu 20, tim 9 kvotu 25 i tim 10 kvotu 30 za osvajanje EL, to ne znaci da je puko ucesce u TOP8 ostvarenje svih ciljeva za petu, sestu, sedmu, osmu, devetu EL ekipu i pored toga sto ih kladionice na pocetku sezone vide iza prve cetiri ekipe.

 

Sto se tice prosle sezone, kakva je bila sezona Fenerbahcea koji je ispao u TOP 8 fazi, da li ona moze da se nazove uspesnom?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Valjda se uspehom naziva ispunjenje očekivanog, pri čemu se očekivano dobija kad se uzmu u obzir ambicije i kvalitet ostalih timova, a ne naši navijački snovi. To kladionice pre sezone određuju na objektivan način jer žive od toga. Za mene lično je kompetitivno igranje top 8 uspeh za naše klubove, a naravno da sanjam o tituli, ali to sam ja.

 

Odlazak na f4 je već jako veliki uspeh, prevazilaženje očekivanja.

 

Ali dobro, ako treba da osvojimo NBA da bi se to krstilo uspehom, videćemo sa Tejtumom i Jokićem da nas puste. :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je uspeh uvek povezan sa prebacivanjem ocekivanja, a neuspeh sa podbacivanjem u odnosu na ocekivanje.

 

Na primer, od Zalgirisa se ocekuje svake sezone da budu na nekom 15. ili 16. mestu na tabeli. To nije nikakav uspeh, eto, bolji su od Albe i ASVELa i tu su i zavrsili. Vec borba za TOP8 (ili plasman u TOP10) moze da se nazove uspesnom sezonom, a plasman u TOP8 fenomenalnim uspehom.

 

Sto se tice KKP i KKCZ, pa nisu ti klubovi dobili toliko novca od drzave niti su dovodjeni toliki dobri igraci samo da bi se igrao TOP8. To je nesto sto se ocekuje i ja bih rekao da je taj neki plasman od 6. do 10. mesta rezultat tih ulaganja, ali kao sto u primeru Belgije i Portugala vidimo da se oni ne zadovoljavaju sa 1/8 finala SP (iako su na 9. ili 10. mestu po kladionicama po sansama za osvajanje), tako ni ocekivani plasman nije nesto sto je bio motiv svih ovih ulaganja u poslednje dve ili tri sezone.

 

Evo, recimo, da li bi za sezonu Buducnosti/Cedevite mogla da se kaze da je uspesna ako oni ostvare plasman u polufinale ABA lige?

 

Dakle, imamo uspeh > ostvarena ocekivanja > neuspeh.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Partizan je u toku sezone doveo Cabocla i Smitha, cenim da bi ih oni digli kod bukmejkera da su bili tu pre sezone kad su izbačene te kvote. Takođe nije se očekivalo pred sezonu da će Makabi da igra bez domaćeg terena koji je u njihovom slučaju izuzetno bitan faktor.

Edited by Chaos Is Me
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, goldberg said:

Sto se tice prosle sezone, kakva je bila sezona Fenerbahcea koji je ispao u TOP 8 fazi, da li ona moze da se nazove uspesnom?

 

Znaci aludirao si na proslu sezonu kada si rekao da je Partizan imao meh sezonu?

 

Zanimljivo glediste, a i jako objektivno kao sto rekoh.

5 hours ago, goldberg said:

Mislim da je uspeh uvek povezan sa prebacivanjem ocekivanja, a neuspeh sa podbacivanjem u odnosu na ocekivanje.

 

Upravo, stoga ako je neki tim X predvidjen za deseto mesto i ako on recimo bude osmi, sigurno je prebacio ocekivanja. Ako bude ispod jedanestog mesta je sigurno podbacio. Dosta je prosto, narocito ako se igra liga a ne kup takmicenje.

 

Ali svakako ispunjenje ocekivanja se ne moze nazvati MEH sezonom sto si ti suptilno provukao u prvom postu.

Edited by Magia
Link to comment
Share on other sites

To si napisao i prosle godine i tada se nismo slagali, tesko da ce sad nesto da se promeni.

 

Ako bas zelis da proveris neciju objektivnost, zapitaj sebe kako bi ti ili bilo ko drugi ko navija za ovakav KKP reagovao kada bi vam neko ponudio da sada i u naredne tri sezone stalno gledate ispadanje u TOP 8 fazi (sa slicnim budzetima). I ako je odgovor da to nije zeljeni epilog, to onda nesto govori o Partizanovom TOP 8 i ove i prosle sezone.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...