Jump to content

VN Azerbejdzana 2023, Baku, 30. april


Radoye

Recommended Posts

Nakon duze pauze originalno predvidjene za odrzavanje VN Kine nastavljamo ovogodisnji sampionat na ulicama Bakua.

azerb_10.png

 

Jedna od ekstremnijih ulicnih staza u sampionatu bice i popriste prvog "sprint" vikenda ove sezone koji ce se (mozda - jos uvek se ceka finalno zvanicno odobrenje) voziti po novom formatu. Naime, ako predlog prodje imacemo odvojene kvalifikacije za trku i za sprint sto znaci da rezultati sprinta nece vise uticati na grid "glavnog" Granprija u nedelju. Kvalifikacije za sprint ce biti u formatu jednog brzog kruga.

Misljenja o ovome su podeljena, sa jedne strane Domenikali ispred FOM podrzan vecinom sefova timova i delom vozaca zestoko gura za novi format dok su sa druge strane vozaci i manji deo sefova timova koji su protiv. Ferstapen cak preti da ce da se penzionise bude li se menjao format vikenda.

 

Sto se tice staze, osim manjih podesavanja oko duzine i aktivacije DRS zona sve ostaje isto kao do sada. Najuza staza na kalendaru ali sa jednim od najduzih pravaca ugostice najbrzi cirkus po sedmi put - do sada 5 puta pod firmom VN Azerbejdzana i jednom kao VN Evrope. Kuriozitet je da do sada u F1 niko ovde nije pobedjivao vise od jednom. Rekord staze drzi Sarl Lekler 1:43.009 postavljen 2019 u bolidu Ferarija, a interesantno je da Lekler drzi i rekord za najbrzi krug u nizim kategorijama postavljen 2017. dok je vozio F2. Iako mu ova staza ocigledno odgovara - sto je potcrtano i osvajanjem bodova ovde u njegovoj ruki F1 sezoni za Sauber kao i uzimanjem pol pozicija na poslednje dve trke, talentovani Monegasanin otkad je avanzovao u F1 nikad nije pobedio ovde. 

Pobedu od prosle godine brani aktuelni sampion i lider ovogodisnjeg sampionata Ferstapen. 

Pireli donosi kombinaciju C3-C4-C5.

Ocekujemo mnogo novotarija na bolidima vecine timova, videcemo koliko ce to uticati na dosad ustaljen poredak. Takodje, temperature ce biti nize nego obicno, ocekuje se suvo i vetrovito vreme sa temperaturama do 20 stepeni.

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2023/Azerbaijan.html

Link to comment
Share on other sites

Ako sam dobro shvatio, već ovaj vikend imamo eksperiment.

 

evo kako bi trebalo da ide:

1 trening u petak

kvalifikacije za trku u petak

"sprint shootout" u subotu, po sistemu normalnih kvalifikacija ali određuju redosled za sprint

sprint u subotu

trka u nedelju, po kvalifikacijama od petka.

 

poeni za sprint, 8-7-6-5-4-3-2-1.

 

neke kazne važe samo za sprint, neke za trku, i tako to. Nije vredno udubljivanja.

Link to comment
Share on other sites

https://www.racefans.net/2023/04/25/f1-confirms-new-standalone-sprint-race-format-including-half-hour-sprint-shootout/

 

Quote

Formula 1 has changed its sprint race format just four days before it will be used for the first time this year.

...

The main change will see the weekend’s second practice session, which was scheduled for Saturday morning, replaced with a second qualifying session to decide the grid order for the sprint race which takes place later that day.

 

The extra qualifying session, to be called the ‘Sprint Shootout’, will run to the same three-part format seen at regular events, albeit shortened. Drivers will also be required to use specific tyre compounds in each phase of qualifying for the sprint race.

 

Q1 in the Sprint Shootout will last 12 minutes and drivers will have to use the medium tyre compound. The same compound will be mandatory in Q2, which lasts 10 minutes. Finally Q3 will last eight minutes and only the soft tyre compound may be used.

 

Friday’s qualifying session will now set the starting grid for the grand prix instead of the sprint race. The sprint race will award the same points as before (see below) but is now a standalone event which has no direct bearing on the starting order for the grand prix.
...
This is due to be the first of six sprint events during 2023. The others will take place at the Austrian, Belgian, Qatar, United States and Brazilian grands prix.

 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Maharaja said:

Ako sam dobro shvatio, već ovaj vikend imamo eksperiment.

 

evo kako bi trebalo da ide:

1 trening u petak

kvalifikacije za trku u petak

"sprint shootout" u subotu, po sistemu normalnih kvalifikacija ali određuju redosled za sprint

sprint u subotu

trka u nedelju, po kvalifikacijama od petka.

 

poeni za sprint, 8-7-6-5-4-3-2-1.

 

neke kazne važe samo za sprint, neke za trku, i tako to. Nije vredno udubljivanja.

 

I cemu sad sve ovo?

Link to comment
Share on other sites

Pa zajebali su se, ako im je to bio cilj, jer petkom ljudi rade i ne mogu da gledaju. Evo ja prvi.

 

Ustvari, promena je zato sto su se mnogi zalili na to da subotnji "sprint" utice na nedeljnu trku i trazili da se to razdvoji, plus sto je postojala zabuna oko toga ko je zapravo osvajac pol pozicije - onaj koji je bio najbrzi u kvalifikacijama ili onaj ko je pobedio u "sprintu". A onda se jos vozio i FP2 gde su bolidi pod park ferme i ne moze nista da se radi na njima, pa timovi uglavnom i nisu izlazili na stazu. I sad su to kao resili tako sto su "sprint" promovisali u potpuno odvojenu trku sa odvojenim kvalifikacijama ali koja se desava u isti vikend sa "redovnom" trkom.

 

Cela ideja iza "sprint" vikenda je da se gledaocima na stazi pruzi vise akcije tokom vikenda - a to su mogli da postignu i sa pojacanim "pratecim programom". Na vecini staza uz F1 gostuju samo F2, F3 i Porse Kup (negde ni toliko - ovog vikenda u Bakuu samo F2) sto ne ispunjava dovoljno trodnevni vikend. Bilo bi tu mesta za bar jos 2 serije, jos neki GT i turing na primer, pa da se trke voze sva tri dana uz akciju na stazi od 8 ujutro do 6 uvece. Ali zasto deliti profit sa nekim drugim kada mogu ovako da se zakomplikuju stvari?

Link to comment
Share on other sites

Fuy66qFXwAAQzSo.jpeg

 

 

 

https://www.racefans.net/2023/04/28/seventeen-drivers-take-new-power-unit-parts-in-baku-after-fia-relaxes-rules/

 

Quote

All bar three Formula 1 drivers have taken new power unit parts for this weekend’s Azerbaijan Grand Prix after the rule limiting how many components they may use was relaxed.

 

Drivers were originally limited to no more than three examples each of their engine, turbocharger, MGU-H and MGU-K for the entire season. The FIA World Motor Sport Council last week agreed to increase the limit to four.

 

Link to comment
Share on other sites

U prvom izlasku u Q3 Max i Leklerk imali identicno vreme, u drugom Perez sve prosuo u srednjem sektoru oko tvrdjave, pa umesto na polu zavrsio kao treci, U sredini tesno, jedan dobar ili los krug je razlika izmedju ostanka u Q1 ili upada cak i u Q3. Ono sto je definitivno da Aston Martini ovde nisu ni blizu sila kakva su bili na prethodne tri trke a da je Meklaren zivnuo sa ovom novom verzijom bolida.

Inace sam i ja propustio kvalifikacije zbog posla, ali srecom imam mogucnost da vratim program na TV-u, zato nisam pratio ni tajming tokom kvalifikacija, da mi ostane uzbudljivo.

Link to comment
Share on other sites

FIA je počela da luta sa formatima za Sprint vikend i to prilično panično. U MotoGP ove sezone su uveli sprint vikende i to uspešno i dobro je prihvaćeno kod publike pa se u F1 uključio alarm zbog ugrožene gledanosti pogotovo jer se satnice u te dve serije preklapaju kao što je slučaj danas i sutra. Ja ću lično prednost dati MotoGP trkama, a F1 gledati u reprizi.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

F1 2023 results: Azerbaijan GP Sprint Shootout

 

1 Charles LECLERC Ferrari 1:41.697

2 Sergio PEREZ Red Bull Racing +0.147

3 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing +0.290

4 George RUSSELL Mercedes +0.555

5 Carlos SAINZ Ferrari +0.590

6 Lewis HAMILTON Mercedes +0.805

7 Alexander ALBON Williams +1.149

8 Fernando ALONSO Aston Martin +1.313

9 Lance STROLL Aston Martin +1.367

10 Lando NORRIS McLaren NO TIME

11 Oscar PIASTRI McLaren 1:43.427

12 Nico HULKENBERG Haas F1 Team +0.379

13 Esteban OCON Alpine +0.661

14 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team +0.905

15 Logan SARGEANT Williams NO TIME

16 Guanyu ZHOU Alfa Romeo 1:45.177

17 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo +0.175

18 Yuki TSUNODA AlphaTauri +0.259

19 Pierre GASLY Alpine +1.774

20 Nyck DE VRIES AlphaTauri +3.003

Link to comment
Share on other sites

Djana, ne djana, Russell ga je zakacio, ostetio mu bolid i malo je falilo da bude zalepljen za zid.

E to sto je malo falilo je razlika izmedju njega i Rasela. Takav duel pre par godina Max je zavrsavao udesom ako protivnik ne popusti.


Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Alex_Serbia said:

Nisam najbolje ispratio - zbog cega je grid za sprint istumban u odnosu na Q?

 

Sad seo da gledam snimak sprinta (ne znam jos nista), a vidim da je Max npr P3, K Mag P13 (a znam da je bio ispao u q1) itd....

Bile su sprint kvalifikacije jutros. Juče su bile kvalifikacije za sutra

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...