Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Malkolm Brogdon said:

Source za bold: izvuceno iz guzice

Da, jasno mi je da Tejta dosta ljudi prati kao mim, s tim sto je takodje imao 100k+ subova na njegov Hustlers University pre nekih 5 godina, sto je izuzetno zabrinjavajuca brojka, siguran sam da ni worldwide ne mozes da prebrojis toliko "ekstremnih feministkinja", ni blizu.

Posto jos uvek nisam dobio listu ekstremnih feministkinja, vec samo jednu knjigu, koja ima 8k rejtinga na goodreads, sto je ekvivalent knjizi The Rational Male, Rola Tomazija, iz 2013. koji je otprilike zacetnik red pill pokreta davno pre nego sto je on usao u mainstream.

JP je s druge strane ~50x citaniji, a siguran sam da to nije zbog toga sto i njega dozivljavaju kao mim.

Sve to kad se ovo svede iskljucivo na knjige, da se zanemare drustvene mreze gde imaju i jos vise uticaja nego kroz knjige. Zanimljivo bi bilo videti kakav following imaju te ekstremne feministkinje koje nikako da navedes.

Kao sto sam ti rekao mogu da ti navedem preko 10, ali je sve to skaterovano preko neta, a iskreno me sada mrzi niti imam vremena da to radim. Ali cu uraditi to kada budem imao vremena. Evo ti doduse jedan primer kojeg sam se setio, pre desetak godina Bad Feminist je knjiga koja je bila cini mi se New York Times Bestseller, od Roxanne Gay. Dozivela je veliki backlash od strane, khm, ekstremnih feministkinja koji je bio veci od same knjige.

Ali inace, super sto si se zalepio za ovo, a istovremeno prelazis preko svoje logicke greske, odnosno potpuno pogresne pretpostavke da neki pokret mora da pocne od nekog influensera.

Posted
1 minute ago, McLeod said:

Kao sto sam ti rekao mogu da ti navedem preko 10, ali je sve to skaterovano preko neta, a iskreno me sada mrzi niti imam vremena da to radim. Ali cu uraditi to kada budem imao vremena. Evo ti doduse jedan primer kojeg sam se setio, pre desetak godina Bad Feminist je knjiga koja je bila cini mi se New York Times Bestseller, od Roxanne Gay. Dozivela je veliki backlash od strane, khm, ekstremnih feministkinja koji je bio veci od same knjige.

Ali inace, super sto si se zalepio za ovo, a istovremeno prelazis preko svoje logicke greske, odnosno potpuno pogresne pretpostavke da neki pokret mora da pocne od nekog influensera.

Gde sam ovo pretpostavio? Odmah mogu da napisem da nije tako, vec da se uglavnom influenseri nalepe na vec postojece pokrete, kao sto su bili incelski pokreti na redditu i 4chanu.

Influenseri su ti koji pojacavaju reach pokreta i guraju ga u mainstream, kao sto se desilo ovde.

Kad god budes imao vremena baci listu da vidimo o cemu se radi.

Posted
14 minutes ago, McLeod said:

Ja sam pisao o Pitersonu pre nego sto je ovaj forum nastao

Nisi mu valjda prognozirao povratak u anonimnost u roku od par meseci? :classic_biggrin:

Posted

Gde sam ovo pretpostavio? Odmah mogu da napisem da nije tako, vec da se uglavnom influenseri nalepe na vec postojece pokrete, kao sto su bili incelski pokreti na redditu i 4chanu.

Influenseri su ti koji pojacavaju reach pokreta i guraju ga u mainstream, kao sto se desilo ovde.

Ovo i ja mislim, izvini sto sam pogresno shvatio.

Just now, Smrtokapa said:

Nisi mu valjda prognozirao povratak u anonimnost u roku od par meseci? :classic_biggrin:

Koliko se secam rekao sam da ce mu slava trajati koliko i Miroljubu Petrovicu. 

Posted
19 minutes ago, DameTime said:

Jelena je levičarka tj. čak simpatiše marksizam, feminističku borbu vezuje za borbu protiv patrijarhata, smatra da klasne razlike (kapitalizam) i te kako imaju uticaj kad je reč o feminizmu, da ne kažem i kako je protiv politike Izraela... 

Naravno, pored toga ima sve aktivnosti koje si naveo i devojka je sjajna u svakom smislu. Nego hoću da kažem kako je nisi "istražio" i nesvesno si pozitivno prokomentarisao nešto što ovde sve vreme kritikuješ i pripisuješ meni. Bojim se da je tako i kad je reč o feminizmu generalno.

To sve nema nikakve veze o onome sto sam pisao o njoj i sto sam sad pisao o ekstremnom feminizmu do potencijalnog trenutka kad ona svoju platformu bude pocela da koristi za nesto drugo osim konkretne borbe protiv diskriminacije i ukazivanja na sistemske probleme preko pojedinacnih primera. Sto sam jedino video da rasi do sada.

To sto je levicarka i antiizraelski nastrojena me ne cudi jer je to moda u tim generacijama.

Isto kao sto je manosfera moderna za njene vrsnjake.

Posted (edited)
26 minutes ago, DameTime said:

Jelena je levičarka tj. čak simpatiše marksizam, feminističku borbu vezuje za borbu protiv patrijarhata, smatra da klasne razlike (kapitalizam) i te kako imaju uticaj kad je reč o feminizmu, da ne kažem i kako je protiv politike Izraela... 

Naravno, pored toga ima sve aktivnosti koje si naveo i devojka je sjajna u svakom smislu. Nego hoću da kažem kako je nisi "istražio" i nesvesno si pozitivno prokomentarisao nešto što ovde sve vreme kritikuješ i pripisuješ meni. Bojim se da je tako i kad je reč o feminizmu generalno.

Ajde ovo da se podvuče jer je suština, sve ove predstave i korišćenje ekstremnog feminizma kao regularnog, prihvaćenog i podrazumijevajućeg pojma (hint: nije) je posledica dobrih, starih predrasuda.

Čak imamo i atraktivnost subjekta ove razmjene informacija kao maltene dokaz da ne može biti "ekstremna" feministkinja. 😁

Pa i Gloria Steinem je bila atraktivna u svoje pero, pretpostavljam i dalje, kao starija gospođa.

Edited by Mina D. Harker
razmak
Posted
2 minutes ago, McLeod said:

To sve nema nikakve veze o onome sto sam pisao o njoj i sto sam sad pisao o ekstremnom feminizmu do potencijalnog trenutka kad ona svoju platformu bude pocela da koristi za nesto drugo osim konkretne borbe protiv diskriminacije i ukazivanja na sistemske probleme preko pojedinacnih primera. Sto sam jedino video da rasi do sada.

Ne koristim npr. ni ja svoj glas i mišljenje ni za šta drugo osim da ukazujem na sistemske probleme, što te ne sprečava da me ovde frejmuješ kao ekstremnu i agresivnu feministkinju.

Jelena bi u potencijalnoj diskusiji sa tobom bila još oštrija nego ja, zastupa po svim parametrima koje si ti sam uveo u jednačinu ekstremne feminističke stavove. No, nekako sada to nije bitno i više nema veze sa ekstremnim feminizmom?!

Tako dolazimo i do ovoga 

3 minutes ago, Mina D. Harker said:

Čak imamo i atraktivnost subjekta ove  razmjene informacija kao maltene dokaz da ne može biti "ekstremna" feministkinja. 😁

Žao mi je što sam devojku uvukla kao konkretan primer, ali zaista jeste jedan od pokazatelja kako pristupaš ovoj temi i koliko si (ne)informisan na istu.

• Like 1
Posted
30 minutes ago, robespierre said:

Domet ekstremnih levičarki je manji od prosečnog manosphere driftera ala Tate, jer su dominantni činioci u sasvim drugim poljima. Recimo u domenu mejnstrim kulture, koja u današnje vreme ima daleko manji reach od internet ''kulture'', apsolutno dominira levičarski narativ. Dovoljno je otići u kulturnu rubriku bilo kog zapadnog neoliberalnog medija i uveriti se u količinu gluposti koju te žene istresaju na ekran iz svoje ideološke zaslepljenosti u svojim filmskim i književnim kritikama. Osim što služe kao jedna vrsta gejtkipera (u smislu šta će se prepoznati kao umetnički vredno u kulturnim krugovima) one oblikuju ukuse svih onih koji čitaju te gluposti, u širem smislu daju oblikuju javnost u pogledu toga šta je dozvoljeno u umetnosti, a šta nije, itd. 

Ne vidim scenario da bilo sta od ovoga, narocito filmske i knjizevne kritike, mogu da budu znacajan faktor u guranju mladih muskaraca ka manosferi.

Mislim to svakako nije argument koji ti ovde iznosis, ali je bio inicijalni argument zbog kog sam usao u diskusiju i sa kojim i imam najveci problem.

Posted
6 minutes ago, DameTime said:

Ne koristim npr. ni ja svoj glas i mišljenje ni za šta drugo osim da ukazujem na sistemske probleme, što te ne sprečava da me ovde frejmuješ kao ekstremnu i agresivnu feministkinju.

Jelena bi u potencijalnoj diskusiji sa tobom bila još oštrija nego ja, zastupa po svim parametrima koje si ti sam uveo u jednačinu ekstremne feminističke stavove. No, nekako sada to nije bitno i više nema veze sa ekstremnim feminizmom?!

Tako dolazimo i do ovoga 

Žao mi je što sam devojku uvukla kao konkretan primer, ali zaista jeste jedan od pokazatelja kako pristupaš ovoj temi i koliko si (ne)informisan na istu.

Mina se bavi iskljucivo podmetanjem i ne nameravam da se bakcem vise sa njom na ove teme, a ti ne citas, ja te apsolutno nigde nisam tako frejmovao, samo sam rekao da mi deluje da si influensovana od strane literature koju sam citao i primecujem paterne koje sam video tamo kod tebe.

Nigde nisam ni eksplicitno ni implicitno povukao znak jednakosti.

Posted
4 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Ne vidim scenario da bilo sta od ovoga, narocito filmske i knjizevne kritike, mogu da budu znacajan faktor u guranju mladih muskaraca ka manosferi.

Zapravo bi se i mogao napraviti neki uzročno-posledični niz.

Filmska kritika gleda pozitivno na filmove sa progresivnom tematikom, što onda utiče na to kakvi će se filmovi snimati.

Neki influenser kritičar napravi video o tome.

Mladi muškarac pogleda video i zaključi da je uvođenjem transdžender spajdermena woke lobi ovoga puta stvarno prećerao. Klikne lajk.

Algoritam za preporuku sadržaja odradi ostatak posla i odvuče ga u zečju rupu.

• Like 2
Posted

Razmisli o kognitivnoj disonanci koju imaš - pošto sam ti dala primer devojke koja ima influence u domaćoj javnosti kad je o feminizmu reč, a po tvojim parametrima je ekstremna feministkinja, koja kroz svoja dela zapravo pomaže ženama i čini dobro u ovom društvu.

A potom razmisli koliko takvih ekstremista možeš da nađeš u manosferi. Pre nego što sledeći put povučeš znak jednakosti između "ekstremnog feminizma" i manosfere.

@McLeod

• Thanks 1
Posted
3 minutes ago, Smrtokapa said:

Zapravo bi se i mogao napraviti neki uzročno-posledični niz.

Filmska kritika gleda pozitivno na filmove sa progresivnom tematikom, što onda utiče na to kakvi će se filmovi snimati.

Neki influenser kritičar napravi video o tome.

Mladi muškarac pogleda video i zaključi da je uvođenjem transdžender spajdermena woke lobi ovoga puta stvarno prećerao. Klikne lajk.

Algoritam za preporuku sadržaja odradi ostatak posla i odvuče ga u zečju rupu.

Da, postoji pipeline, slazem se skroz.

Samo sto bi ovde jezivi algoritmi drustvenih mreza + grifteri bili mnogo veci faktor nego sam triger za upadanje u rupu, ako uzmemo slucajeve gde je to bilo triger.

Svakako taj pipeline postoji prakticno svuda, kao sto sam ja mogao u paralelnom univerzumu da imam beef sa svojim komsijom Jevrejem i da me onda zainteresuje sta na tu temu ima da kaze jedan brka.

• Like 1
Posted
9 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Mislim to svakako nije argument koji ti ovde iznosis, ali je bio inicijalni argument zbog kog sam usao u diskusiju i sa kojim i imam najveci problem.

Moj komentar se više odnosio na tvoje neumorno pitanje šta je ekstremni feminizam. Jer te kritičarke koje sam ja pomenuo ne zahtevaju od autora samo da se u delu jasno izjasni po pitanju određenih političkih tema, one zabranjuju upotrebu simbola (ne uzimajući u obzir značenje tih simbola u delu), a od autora se takođe zahteva da u javnom životu neguje određene političke stavove kako bi se njegovo delo doživelo kao umetnički vredno.

I jedna stvar je gej spajdermen ili tamnoputa Arven, a sasvim druga kada pričamo o takozvanoj visokoj kulturi. U današnjoj političkoj klimi gomila umetničkih dela koja se smatraju transgresivnim iz određenih razlo bi ili dobila katastrofalne kritike, ili bi bila ignorisana, ili takva dela ne bi mogla da se finansiraju (ukoliko govorimo o filmovima), što dovodi do toga da se autorima nameću određeni tabui koji se moraju ispoštovati ukoliko autor ima nameru da živi od svog dela.

• Like 1
Posted
2 minutes ago, robespierre said:

Moj komentar se više odnosio na tvoje neumorno pitanje šta je ekstremni feminizam. Jer te kritičarke koje sam ja pomenuo ne zahtevaju od autora samo da se u delu jasno izjasni po pitanju određenih političkih tema, one zabranjuju upotrebu simbola (ne uzimajući u obzir značenje tih simbola u delu), a od autora se takođe zahteva da u javnom životu neguje određene političke stavove kako bi se njegovo delo doživelo kao umetnički vredno.

I jedna stvar je gej spajdermen ili tamnoputa Arven, a sasvim druga kada pričamo o takozvanoj visokoj kulturi. U današnjoj političkoj klimi gomila umetničkih dela koja se smatraju transgresivnim iz određenih razlo bi ili dobila katastrofalne kritike, ili bi bila ignorisana, ili takva dela ne bi mogla da se finansiraju (ukoliko govorimo o filmovima), što dovodi do toga da se autorima nameću određeni tabui koji se moraju ispoštovati ukoliko autor ima nameru da živi od svog dela.

Gde bih konkretno mogao da citam malo detaljnije o ovome, mislim pre svega na prvi pasus? Ako vec imas neke konkretne materijale da ne moram sam da riljam netom.

Posted
7 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Samo sto bi ovde jezivi algoritmi drustvenih mreza + grifteri bili mnogo veci faktor nego sam triger za upadanje u rupu, ako uzmemo slucajeve gde je to bilo triger.

Svakako taj pipeline postoji prakticno svuda, kao sto sam ja mogao u paralelnom univerzumu da imam beef sa svojim komsijom Jevrejem i da me onda zainteresuje sta na tu temu ima da kaze jedan brka.

Slažem se. Takođe mislim da uticaj bolda prečesto zaboravlja u ovoj i sličnim diskusijama, a jako je bitan. Kao i sama forma većine sadržaja (kratko, plitko) na mrežama.

Na primer: pre nekoliko stranica sam okačio kratak video sa jednom replikom lika kojeg glumi Džek Nikolson. Komentari ispod tog videa su svi u istom tonu - svi su oni došli tu iz istog razloga i napravili eho komoru gde potvrđuju sopstvene stavove. Naravno da nema osvrta na to kakav je u filmu lik koji repliku izgovara, niti u kom kontekstu je to rečeno.

• Like 2
Posted

Gde bih konkretno mogao da citam malo detaljnije o ovome, mislim pre svega na prvi pasus? Ako vec imas neke konkretne materijale da ne moram sam da riljam netom.

Kao što sam i napisao dovoljno je pratiti kulturne rubrike Gardijana, Obzervera, Njujork Tajmsa i sličnih perjanica kada se pojavi knjiga ili film koji probude kontroverze, ili kada isplivaju neprijatni detalji iz privatnog života autora dela. 

Kao na primer ovde: https://archive.ph/dbTM4 , gde u verovatno poslednjem romanu poslednjeg velikog američkog pisca čitam o Trampu, Kirku i Epstajnu, a onda sam počašćen i sa sledećim pasusom: 

It’s true that Pynchon can construct a cathedral out of language, but he also seems to have no idea where the light switches are located. His fiction’s chief flaws include characters so flimsy they are dead on arrival, superficial plots, a tin ear for dialogue and an adolescent awe of spectacular violence. These are merely the charges that Pynchon cheerfully levies against himself, in the introduction to “Slow Learner” (1984), a collection of his early short stories. To them I would add: an unfortunate habit of delivering exposition through dialogue (“Let me guess, you’re wondering why are we sending you eight hundred miles out of town”); pacing so robotic it feels lifted from 1950s comic books; an almost compulsive busyness that feels like a kind of horror vacui, a fear of the empty page; flat jokes; wooden romances; ridiculous attempts at menace (“It’s OK, I’m a creature of the streets, all gatted up, don’t trust nobody”); and an uncomfortable fixation on Shirley Temple.

• Thanks 1