JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, DameTime said: Patrijarhat utiče negativno i na dečake/muškarce. Ali jbg, ne možeš to da vidiš kad većinu onog što dolazi od feministkinja doživljavaš kao neki lični napad. Čovek ti je upravo napisao da 20 godina nije to shvatao lično i kao da nekog nosi na grbači nego da je odgovorno radio ono što je preuzeo na sebe, a ti mu kažeš da je on sad nešto lično salty. Kako si to zaključila? Čim neko, nezavisno od toga da li je muško ili žensko, nekog vidi kao nekoga kog nosi na grbači, tu više nema ni ljubavi ni veze. Jer veza je davanje a ne uzimanje. 2 1
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, JPM said: paradoks modernog društva. 9 minutes ago, AlexMaxim said: Mislim da moj odgovor znaš. #metoo Al svanuće više i taj matrijarhat, pa ćemo popu reći pop a bobu bob 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, JPM said: Čim neko, nezavisno od toga da li je muško ili žensko, nekog vidi kao nekoga kog nosi na grbači, tu više nema ni ljubavi ni veze. Jer veza je davanje a ne uzimanje. Naravno da je tako, ali određeni ljudi ipak ostaju u takvim odnosima, iako se ne osećaju voljeno i poštovano. A zašto to rade je kompleksno pitanje i odgovor uključuje uticaj patrijarhalnih obrazaca - kod oba pola.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, DameTime said: Imam argumenata koliko hoćeš, kao i sistemskih podataka koje uglavnom i iznosim na ovoj temi. Takvi argumenti su i u upisu koji si citirao. Međutim, ako iznova na tu argumentaciju dobijem priču koja uključuje anegdotalne i lične primere, ne bih dalje da gubim vreme. Sistemski svakako može dosta da se učini, ali ne na način da sad dobijemo samo dominaciju žena nad muškarcima jer nismo ništa time učinili. Treba stvoriti jednakost šansi a ne jednakost ishoda. Treba ohrabrivati žene da mogu da uspeju u životu i da im nije zapisano da budu domaćice, i da mogu same da drže svoj život u šaci, naravno, ali kao što sam već napomenu, treba i poštovati jednostavnu činjenicu da neke žene, i nisam baš siguran da je to manjina, zapravo žele da budu kući i da brinu o domu, da ne žele da vode multinacionalne kompanije i da jednostavno nemaju tu ambiciju.
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 15 minutes ago, JPM said: Inače, pazi paradoks modernog društva. Oba roditelja rade, niko se ne stara o detetu, ne pruža mu ljubav, unajmljuju bejbisiterku koja košta kao jedna od plata, a nju baš briga za emotivni razvoj deteta. ILI Jedan roditelj radi, drugi se brine o detetu, novca imaju isto, samo što je dete čuvano od nekog ko ga voli a ne od neke tinejdžerke iz kvarta. I? Šta je bolje? Nije kao da postoje samo ove 2 opcije. Koji bi bio adekvatan nacin da se resi situacija u kojoj radeci roditelj odluci da vise ne zeli da bude sa neradecim roditeljem, gde u toj situaciji neradeci roditelj moze da se zaposli u maksiju da reze suhomesnato u najboljem slucaju jer godinama nije bio deo radne snage?
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, DameTime said: Naravno da je tako, ali određeni ljudi ipak ostaju u takvim odnosima, iako se ne osećaju voljeno i poštovano. A zašto to rade je kompleksno pitanje i odgovor uključuje uticaj patrijarhalnih obrazaca - kod oba pola. Dotakao sam se i toga. Mislim da je uglavnom razlog u finansijskoj zavisnosti osobe koja ne donosi novac. Ta zavisnost, hteli ne hteli, tera tu osobu u neku vrstu potlačenosti. I tu svakako može da se ide napred. Kroz sistem, kroz institucije. 1 minute ago, Malkolm Brogdon said: Nije kao da postoje samo ove 2 opcije. Koji bi bio adekvatan nacin da se resi situacija u kojoj radeci roditelj odluci da vise ne zeli da bude sa neradecim roditeljem, gde u toj situaciji neradeci roditelj moze da se zaposli u maksiju da reze suhomesnato u najboljem slucaju jer godinama nije bio deo radne snage? Upravo napisah iznad.
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Nije mi jasno kako zamisljate da to bude koncipirano tacno
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, Malkolm Brogdon said: Nije kao da postoje samo ove 2 opcije. Upravo do vrtića (a vrlo često i kasnije) za većinu ljudi postoje samo ove dve opcije. Babe / dede isključiti iz bilo kakve ozbiljne priče i kad su (geografski) prisutni, pogotovo jer ih nemaju svi (ni dostupne ni žive). Isto važi i za rođake i sl...
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Svakako ne bi bilo jednostavno izvesti, ali ukoliko je cilj skladna porodica onda je to jedan od preduslova. Dakle, da se ne dozvoli da roditelj koji zarađuje sam kontroliše taj novac. Sve drugo vodi u nesigurnost druge strane, a to onda vodi u nedostatak kvalitetnog vremena sa detetom i dalje u razne razvojne problematike. Ponavljam, negovatelj može komotno biti i muškarac. 1 minute ago, fancy said: Upravo do vrtića (a vrlo često i kasnije) za većinu ljudi postoje samo ove dve opcije. Babe / dede isključiti iz bilo kakve ozbiljne priče i kad su (geografski) prisutni, pogotovo jer ih nemaju svi (ni dostupne ni žive). Isto važi i za rođake i sl... Ovo je posebno slučaj u modernom dobu gde gomila ljudi ne radi ni blizu mesta odakle su, pa samim tim nemaju ni rodbinu na raspolaganju. 1
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago On 3/8/2026 at 1:53 PM, DameTime said: Pre svega kao sistemsku, društvenu promenu. Seksizam na minimumu, da su žene jednako plaćene kao i muškarci na istim pozicijama i jednako zastupljene u svim oblastima, da odbacimo polne i rodne stereotipe, da ne "kažnjavamo" žene ako se ne uklapaju u stereotipni prikaz "idealne žene", da odgajamo generacije dečaka koji su emocionalno inteligentni, ali i generacije devojčica koje se neće plašiti da budu asertivne - bile besne, ljute ili ogorčene, da su muškarci više uključeni u borbu za održavanje prava žena i jednakosti u društvu i da razumeju suptilne tehnike mizoginije,... Mogla bih da nabrajam još, ali kapiraš poentu. Sve 5 osim bolda, ne postoji sistem ili bilo koji evolutivni postupak koji bi me naterao da ovo prihvatim kao nešto poželjno. 1
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, fancy said: Upravo do vrtića (a vrlo često i kasnije) za većinu ljudi postoje samo ove dve opcije. Babe / dede isključiti iz bilo kakve ozbiljne priče i kad su (geografski) prisutni, pogotovo jer ih nemaju svi (ni dostupne ni žive). Isto važi i za rođake i sl... Pa i ne bas, jer su ovo ekstremi. To sto oba roditelja rade ne mora da znaci da se niko ne stara o detetu i da mu ne pruza ljubav, nismo u industrijskoj revoluciji pa da je radno vreme 15 sati. Naravno da nije lako ni danas ali svakako postoji gomila fenomenalnih zaposlenih roditelja. Takodje, mozda nekim ljudima bebisiterka kosta kao cela plata, ali pretpostavljam da uglavnom nije tako, tako da nije bas da imaju isto novca sa jednim i sa dva zaposlena roditelja. Svakako je neizvodljivo da u trenutnom sistemu ne radis a u isto vreme budes finansijski nezavistan, osim ako nisi nasledio bogatstvo, tako da ni ne postoji kvalitetno resenje za ovaj problem o kom se diskutuje.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Jesu ekstremi, namerno sam tako i napisao, ali baš zato je i poenta jasna. Ne košta bejbi siterka koliko jedna plata, ali vreme koje neko izgubi na poslu a ne uz svoje dete za mnoge daleko prevazilazi prostu razliku u novcu.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Pa i ne bas, jer su ovo ekstremi. To sto oba roditelja rade ne mora da znaci da se niko ne stara o detetu i da mu ne pruza ljubav, nismo u industrijskoj revoluciji pa da je radno vreme 15 sati. Naravno da nije lako ni danas ali svakako postoji gomila fenomenalnih zaposlenih roditelja. Tačno je da ne mora, ali isto tako činjenica da moraju da rade + pronalaze vreme (i energiju) koje će posvetiti detetu jednostavno stvara pritisak na oba roditelja. Ako ga ostave babama i dedama - kratkoročno može biti korisna stvar, dugoročno babe i dede krenu previše da se mešaju u vaspitanje i pokušavaju da isprave sopstvene roditeljske greške, što posebno frustrira. Ako ga daju u jaslice i kasnije vrtić - ostane malo vremena koje dete provodi s njima na dnevnom nivou. Ako se jedan roditelj "žrtvuje" da ne radi i bude kod kuće sa detetom - gubi na karijernom polju, što je posebno istaknuto u slučaju majki. 2
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, JPM said: Jesu ekstremi, namerno sam tako i napisao, ali baš zato je i poenta jasna. Ne košta bejbi siterka koliko jedna plata, ali vreme koje neko izgubi na poslu a ne uz svoje dete za mnoge daleko prevazilazi prostu razliku u novcu. Jasno mi je i slazem se, ali sam prilicno siguran da ovo trenutno nije problem koji moze da se resi, tako da zenama ostaje posao kao jedini put ka finansijskoj, a samim tim i bilo kakvoj nezavisnosti. Sve drugo je stavljanje svoje sudbine u ruke drugog ljudskog bica, a ne bih rekao da je to dobra odluka za bilo koju osobu na planeti.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, DameTime said: Tačno je da ne mora, ali isto tako činjenica da moraju da rade + pronalaze vreme (i energiju) koje će posvetiti detetu jednostavno stvara pritisak na oba roditelja. 👍 A i nije to taj nivo posvećenosti, da se ne lažemo. Možemo mi da sebe u glavi zamišljamo kao superroditelje koji idu prvo u teretanu pa na posao u onda vode decu na časove engleskog/baleta/plivanja, ali u stvarnosti mnogi roditelji doživljavaju burnout na poslu pa su kao zombiji sa svojom decom. Zato nam televizija odgaja decu. 3 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Jasno mi je i slazem se, ali sam prilicno siguran da ovo trenutno nije problem koji moze da se resi, tako da zenama ostaje posao kao jedini put ka finansijskoj, a samim tim i bilo kakvoj nezavisnosti. Baš tako, ali ja sam to napisao sa napomenom da AKO JE CILJ SKLADNA PORODICA, onda to mora da se rešava da onaj koji ne donosi novac nema stalan strah od nemaštine.
fancy Posted 59 minutes ago Posted 59 minutes ago 6 minutes ago, Malkolm Brogdon said: mozda nekim ljudima bebisiterka kosta kao cela plata, U pravu si. Kad je meni bilo aktuelno, bebisiterka je koštala bar 50-100€ više od jedne plate koju bi g-đa imala sa SSS. 6 minutes ago, JPM said: Jesu ekstremi Pa i nisu toliko ekstremi. Drugo je kad se živi u zajednici, 3 generacije, pa ostaviš dete matorima... ali za dvoje ljudi koji žive sâmi, bez ikakve rodbine u krugu od bar 4 svetlosne godine, koji nisu oboje, kako da kažem, karijerno uspešni, nemaš baš mnogo izbora. 1
Malkolm Brogdon Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago Jel imate, sto bi rekao Tramp, bar koncept plana kako bi krenulo resavanje problema o kojem diskutujemo? 1
JPM Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago 2 minutes ago, fancy said: Pa i nisu toliko ekstremi. Jesu ovako kako sam ga ja napisao, ali to sam namerno uradio. Ima tu nijansi između, ali ultimativno, ovo su odluke, dakle da li ti se isplati da zarad malo više novca svoje dete ne gledaš dok odrasta.
DameTime Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago 2 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Jel imate, sto bi rekao Tramp, bar koncept plana kako bi krenulo resavanje problema o kojem diskutujemo? Svrgnuti i kapitalizam, zajedno sa patrijarhatom. 😁 1
JPM Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago (edited) 4 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Jel imate, sto bi rekao Tramp, bar koncept plana kako bi krenulo resavanje problema o kojem diskutujemo? Pa i nemam. Neka administrativna zabrana, novac da se odmah prosledi polovina na račun onog ko ne zarađuje i slično. EDIT: Naravno to ne funkcioniše kod rada na crno. Na kraju se svede na to da ako su ljudi skladni, nema potrebe za regulativama, ako nisu onda ni jedna ne pomaže. Uostalom, to nam pročitaju prilikom sklapanja braka, zar ne. "Zakon stupa na snagu tek onda kada brak ne funkcioniše". 4 minutes ago, DameTime said: Svrgnuti i kapitalizam, zajedno sa patrijarhatom. 😁 Može, posebno ovaj naš kapitalizam. Edited 53 minutes ago by JPM
Malkolm Brogdon Posted 48 minutes ago Posted 48 minutes ago Just now, JPM said: Pa i nemam. Neka administrativna zabrana, novac da se odmah prosledi polovina na račun onog ko ne zarađuje i slično. Na kraju se svede na to da ako su ljudi skladni, nema potrebe za regulativama, ako nisu onda ni jedna ne pomaže. Uostalom, to nam pročitaju prilikom sklapanja braka, zar ne. "Zakon stupa na snagu tek onda kada brak ne funkcioniše". IMO, nemas jer je neresiv problem. Prosledjivanje polovine novca ne donosi mnogo toga, cak ni da drzava isplacuje stay at home roditeljima odredjenu sumu novca, i to pomaze kratkorocno, jer ta osoba ponovo nema sta da radi ako se razvede onog momenta kad se priliv novca zaustavi. Da ne govorimo o tome sta bi se desilo sa ekonomijom kad bi se znacaj broj ljudi izvukao iz radne snage. Tako da je ovaj problem direktna posledica sistema u kojem zivimo.
JPM Posted 45 minutes ago Posted 45 minutes ago 2 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Prosledjivanje polovine novca ne donosi mnogo toga, cak ni da drzava isplacuje stay at home roditeljima odredjenu sumu novca, i to pomaze kratkorocno, jer ta osoba ponovo nema sta da radi ako se razvede onog momenta kad se priliv novca zaustavi. Pa moralo bi da bude trajna pomoć. Kratkoročno ništa ne znači. To ti je kao kad Vučić i svita misle da su sa 500k dinara rešili problem bele kuge, a to se realno istroši u privh godinu i po detetovog života i posle si najebo.
Smrtokapa Posted 41 minutes ago Posted 41 minutes ago 11 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Jel imate, sto bi rekao Tramp, bar koncept plana kako bi krenulo resavanje problema o kojem diskutujemo? Rešenje ovog problema podrazumeva veliko ojačanje društvene sigurnosne mreže i smanjenje pritiska da osoba mora sve sama u životu. Neke mogućnosti uključuju: - komunizam, - izuzetno jaku socijalnu državu, - retradicionalizaciju društva i više patrijarhata, - nešto novo sa čim nemamo iskustva. Nijedna od ovih opcija trenutno ne deluje naročito realna, zbog pritiska trenutnog sistema na svakoga ko pokuša da iskoči iz njegovih šina. 1 1
JPM Posted 38 minutes ago Posted 38 minutes ago Jedino je ta jaka socijalna država ostvariva, ali podražumevala bi iskorenjavanje korupcije. Dakle moguće ali malo verovatno. Ludi Radule, dok je još bio normalan je čak i dao računicu po kojoj zapravo za sve to IMA novca, samo što se on troši nenamenski i koruptivno.
Smrtokapa Posted 32 minutes ago Posted 32 minutes ago 5 minutes ago, JPM said: Jedino je ta jaka socijalna država ostvariva Bukvalno se i nordijske zemlje udaljuju od tog modela usled globalnog pritiska.
Recommended Posts